معرفی مشاغل

وظایف و مهارت های کارشناس خدمات پس از فروش

زمان مطالعه: 6 دقیقه

وظایف کارشناس خدمات پس از فروش

مقدمه

تا چندین سال قبل شرکت‌ها و سازمان‌های مادر قدرت بازار را در دست داشتند. باتوجه به اینکه رقابت بین تولید کننده‌ها یا بسیار کم بود و یا اصلا نبود، این شرکت‌ها حق زیادی برای مشتری قائل نمی‌شدند و مشتریان مجبور بودند در هر شرایطی برای رفع نیاز خود از آن‌ها خرید کنند.
اما این روند در بازار رقابتی امروز اصلا کارساز نیست. درحقیقت در بازار امروز و باتوجه به رقابت زیادی که بین فروشندگان وجود دارد اصلی‌ترین عامل بقای هر شرکت و فروشنده محصولی، جلب رضایت مشتری‌ست.
به‌همین جهت است که این روزها فروشندگان محصول سعی در جلب رضایت مشتریان خود دارند تا بتوانند چرخه فروش خود را حفظ کنند. در راستای این هدف، آن‌ها نیاز به شنیدن نظرات، پیشنهادات و انتقادات مشتریان خود و دادن پاسخ درست به آن‌ها دارند.
در این‌جاست که نیاز به یک کارشناس خدمات پس از فروش معنا پیدا می‌کند.
با کاریابی ایران استخدام همراه باشید تا با جزئیات این شغل بیشتر آشنا شویم. قبل از پرداختن به این موضوع شاید برای شما سوال باشد که گارانتی و خدمات پس از فروش چه تفاوتی دارند؟

جستجوی آگهی‌های استخدامی

تفاوت گارانتی و خدمات پس از فروش

در جدول زیر به تفاوت گارانتی و وارانتی میپردازیم:

مبنای مقایسه گارانتی وارانتی
معنی و مفهوم تعهد:
ضمانتی است که تولید کننده به خریدار میدهد که در صورت پایین بودن کیفیت،محصول تعمیر، تعویض و یا وجه پرداخت شده برگشت داده میشود.
ضمانت:
تضمین میکند که اقلام نصب شده بر روی محصول صحیح و سالم میباشد. در غیر این صورت تعمیر یا تعویض میشود.
قابل اجرا: برای خرید و فروش محصول، خدمات و یا میان افراد انجام میگیرد مختص محصولات میباشد.
اعتبار میتواند شفاهی یا کتبی باشد. بصورت نوشتار است (اثبات آن آسان است).
هزینه بدون هزینه است. خریدار باید هزینه ضمانت را بپردازد.
مدت در موارد مختلف متفاوت است. دراز مدت میباشد.
امکان استرداد وجه (در صورت قصور) بله خیر

خدمات پس از فروش

اصول خدمات پس از فروش

  1. ارائه سرویس و خدمات مورد نیاز به مشتری در دوره گارانتی و خارج از مدت زمان گارانتی
  2. ارائه سرویس و پشتیبانی پیش از فروش به افراد خریدار یا نمایندگان فروش
  3. نظارت و پشتیبانی بر نحوه ارائه سرویس و خدمات پس از فروش توسط نمایندگان
  4. ارتباط با مشتری و پیگیری شکایت‌های ثبت شده توسط آنان
  5. دریافت و تحویل اقالم موجود در انبار واحد خدمات پس از فروش پس از انجام اقدامات لازم
  6.  تهیه گزارش عملکرد بخش‌های زیر مجموعه
  7. نظارت بر گردش مکانیزه کارها و مراحل مربوطه و سعی در نرم افزاری نمودن بیشتر فرآیندها و تلاش برای تطبیق آن‌ها با اصول گواهینامه‌های معتبر.
  8. تهیه و تدوین صورت گردش مالی واحد خدمات

کارشناس خدمات پس از فروش کیست؟

کارشناس خدمات پس از فروش، کسی است که بتواند با حوصله و دقت به سخنان مشتریان گوش داده و درصورت داشتن هرگونه مشکل یا شکایت به‌خوبی پاسخگوی آن‌ها باشد. از خدمات پس از فروش لوازم خانگی گرفته تا خدمات پس از فروش خودرو. در این‌صورت مشتری نیز متوجه ارزشی که آن شرکت برای مشتریانش قائل است شده و تبدیل به مشتری دائمی خواهد شد.

تحصیلات کارشناس خدمات پس از فروش

کارشناسان خدمات پس از فروش باید حداقل دارای مدرک دیپلم باشند. اما این درصورتی است که شما کمی سابقه اشتغال در این زمینه داشته باشید و یا مهارت‌های مورد نیاز این شغل را کسب کرده و در رزومه کاری خود ثبت کرده باشید. چنانچه تا الان رزومه کاری خود را تنظیم نکرده اید، با استفاده از رزومه ساز رایگان ایران استخدام میتوانید رزومه خود را تنظیم و برای کارفرمایان ارسال نمایید.
معمولا کارفرمایانی که برای کارشناس خدمات پس از فروش درج آگهی استخدام کرده اند، به‌دنبال نیروهایی با مدرک کاردانی و کارشناسی الکترونیک، برق و مکانیک می‌گردند. البته افرادی که در سایر رشته‌های علوم انسانی، مهندسی و داروسازی و… نیز تحصیل کرده‌اند می‌توانند در زمینه فروش محصولاتی که به رشته آن‌ها مرتبط است به‌عنوان کارشناس خدمات پس از فروش استخدام شوند. شرایط آگهی های استخدام کارشناس خدمات پس از فروش در اصفهان و سایر استان های کشور منتشر شده گواه این مسئله میباشد.

خدمات پس از فروش

مهارت‌های کارشناس خدمات پس از فروش

  • توانایی حل مسئله برای بررسی و رسیدگی به مشکلات احتمالی مشتریان
  • داشتن مهارت‌های ارتباطی از جمله توانایی برقراری ارتباط با مشتریان و مهارت انجام کار تیمی
  • آشنایی با فنون مذاکره تلفنی و حضوری
  • آشنا به اجزای فنی و جزئیات محصول و نحوه کار با آن
  • مهارت‌های مدیریت بحران و زمان جهت مدیریت شرایط در زمان حل چندین مشکل همزمان
  • آشنا با اصول خدمات‌دهی به مشتری و نحوه تعامل با آن‌ها

وظایف کارشناس خدمات پس از فروش

  • پاسخ به سوال‌های مشتریان پیرامون عملکرد، قیمت و موجودی محصول و راهنمایی آن‌ها برای خرید بهترین محصول باتوجه به نیازشان.
  • تماس با مشتریان بالقوه و توضیح درمورد محصولات موجود و اینکه این محصولات چطور می‌تواند نیازهای آنان را برطرف کند.
  • پیگیری نظرات مشتری بعد از تحویل کالا به آنان
  • رسیدگی به کارهای اجرایی مانند پاسخگویی به تماس‌های تلفنی سایر بخش‌های مرتبط، تشکیل پرونده در شرایط نیاز، برنامه ریزی جلسات و مکاتبه‌ها با مشتریان
  • نگهداری سوابق مشتریان در قالب یک پرونده برای تعاملات آتی با آنان
  • ثبت داده‌های درخواستی برای کارهایی از قبیل سنجش میزان فروش و یا رضایت‌مندی مشتریان
  • تهیه قراردادهای فروش و اطمینان از درستی تمامی اطلاعات
  • گزارش هرگونه مشکل یا فعالیت غیرعادی به مدیران مربوطه
  • همکاری و تعامل با سایر اعضای تیم و مدیران مربوطه و افزایش فروش

مراحل تبدیل شدن به یک کارشناس خدمات پس از فروش!

واقعیت این است که هرچقدر تجربه و مهارت شما در این زمینه بیشتر باشد شانس شما برای پذیرش شدن در موقعیت‌های شغلی بهتر و سمت‌های بالاتر بیشتر شده و درنتیجه درآمد شما نیز افزایش پیدا خواهد کرد. اما ابتدایی‌ترین و درعین حال اصلی‌ترین مراحل برای اینکه بتوانید یک کارشناس خدمات پس از فروش شوید به شرح زیر است:

  • اتمام دوران دبیرستان و گرفتن مدرک دیپلم

این روزها تقریبا تمامی کارفرمایان برای استخدام کارجو داشتن حداقل مدرک دیپلم را جز الزامات ذکر می‌کنند. البته واضح است که شما با داشتن مدرک دیپلم می‌توانید در ابتدایی‌ترین موقعیت کاری در این زمینه استخدام شوید.

  • ادامه تحصیل و کسب مدرک دانشگاهی

همان‌طور که قبل‌تر نیز اشاره کردیم، داشتن مدرک کاردانی و یا کارشناسی، بخصوص در رشته‌های اقتصاد، بازاریابی یا رشته‌هایی از این قبیل می‌تواند تاثیر بسیار زیادی در پیدا کردن یک کار خوب در زمینه خدمات پشتیبانی برای شما داشته باشد.
البته شما می‌توانید با مدرک دیپلم خود استخدام شوید و درحین اشتغال به‌کار به ادامه تحصیلات خود نیز ادامه دهید تا بتوانید ارتقای شغلی پیدا کنید و درآمد بیشتری داشته باشید.

  • کسب تجربه

همان‌طور که در سایر مطالب ایران استخدام نیز اشاره کردیم، داشتن تجربه در هرزمینه شغلی یکی از ارکان مهم استخدام و کسب درآمد است. شما می‌توانید به‌عنوان کارآموز در شرکت‌ها استخدام شوید و مهارت‌های مورد نیاز این شغل را بصورت عملی بیاموزید. یا حتی می‌توانید مدتی به‌عنوان یک نقش دفتری یا اجرایی مشغول به‌کار شوید تا بتوانید مهارت‌هایی مانند خدمات‌دهی و ارتباط با مشتری، کار با نرم‌افزارها، تایپ و… بیشتر آشنا شوید.
بسیاری از کارفرمایان برای این شغل مشتاق استخدام کارجویانی هستند که سابقه کار دفتری یا کار در بخش فروش را داشته باشند.

  • کسب مهارت‌ها و آموزش‌های مورد نیاز

مهارت‌های مورد نیاز برای افزایش شانس استخدام کارشناس خدمات پس از فروش را بررسی کرده و شروع به یادگیری آن‌ها کنید. همچنین یادگیری استفاده از برنامه‌هایی مانند سیستم‌های CRM و ERP می‌تواند تاثیر خوبی در استخدام شما داشته باشد.
فراموش نکنید که در رزومه خود به تمامی مهارت‌ها و گواهینامه‌هایی که در این زمینه دارید اشاره کنید.

  • به دنبال کار در زمینه‌ی شغلی باشید که بتوانید از دانش و نقاط قوت خود استفاده کنید

همان‌طور که مشخص است این شغل می‌تواند در انواع زمینه‌های کاری از جمله پزشکی، مهندسی، داروئی و… باشد. به همین جهت بهتر است شما باتوجه به علاقه، دانش و نقاط قوتی که دارید یکی از این زمینه‌ها را انتخاب کنید.
بطور مثال اگر تحصیلات دانشگاهی شما مرتبط با کامپیوتر بوده است، یا اگر به دلیل علاقه شخصی اطلاعات زیادی در این زمینه دارید می‌توانید در شرکت‌های فروش نرم‌افزار و یا قطعات کامپیوتری مشغول بکار شوید.

  • بروز باشید

باتوجه به پیشرفت سریع و مداوم علم و تکنولوژی بروز بودن در هر شغلی یکی از اصلی‌ترین نکات رسیدن به موفقیت محسوب می‌شود. در این شغل نیز نیاز است که همیشه درباره آخرین محصولات و فناوری‌های صنعتی که در حال فعالیت در آن هستید، اطلاعات کسب کنید. به‌این منظور می‌توانید در کنفرانس‌ها، همایش‌ها و نمایشگاه‌هایی که در این زمینه برگزار می‌شود بروید و با سایر افراد فعال در این حوزه تبادل اطلاعات کنید.

خدمات پس از فروش

استخدام و درآمد کارشناس خدمات پس از فروش

این حرفه جز شغل‌هایی است که تمامی مجموعه‌ها و شرکت‌هایی که محصولی برای فروش دارند و درصدد ارتقای کیفیت فروش هستند به آن نیاز خواهند داشت.
یک کارشناس خدمات پس از فروش می‌تواند مسئولیت کل بخش خدمات پس از فروش یک مجموعه را به‌عهده داشته باشد یا فقط یکی از محصولات آن مجموعه را پشتیبانی کند. همچنین این افراد می‌توانند برای چندین محصول از مجموعه‌های مختلف، خدمات پس از فروش ارائه دهند.
مانند هر شغل دیگری، علاوه‌بر داشتن تحصیلات، مهارت و تجربه نیز برای استخدام در این شغل مهم است. اما اگر شما جز افرادی هستید که تازه فارغ‌التحصیل شده‌اید و هنوز تجربه کافی در این زمینه ندارید نگران نباشید.
شما می‌توانید در شرکت‌هایی که مایل به استخدام افرادی به عنوان کارآموز هستند، استخدام شده و تمامی مهارت‌های مورد نیاز برای موفقیت در این شغل را بصورت عملی یاد بگیرید. سپس با رزومه خوبی که به‌دست آورده‌اید می‌توانید بطور رسمی و به‌عنوان کارشناس خدمات پس از فروش در همان شرکت یا سایر مجموعه‌ها استخدام شده و مشغول به کار شوید.
برای آشنایی بیشتر با انتظارات شرکت‌ها از مسئول خدمات پس از فروش می‌توانید به آگهی‌های استخدام کارشناس خدمات پس از فروش موجود در سایت ایران استخدام مراجعه کنید.
توجه داشته باشید که میزان درآمد در این شغل، به‌طور مستقیم با میزان مهارت و تجربه شما در ارتباط است. شما نباید در دوره‌های کارآموزی و یا اوایل کار خود انتظار درآمدهای بالا داشته باشید. اما با گذشت زمان و کسب تجربه به مرور خواهید توانست به درآمدهای بالا در این زمینه برسید.

سخن پایانی

در این مطلب با شغل کارشناس خدمات پس از فروش و اهمیت زیاد آن در کسب و کارهای امروزی آشنا شدیم. همچنین مراحل رسیدن به این شغل  را نیز بررسی کردیم.
این روزها تمامی کسب و کارها از اهمیت داشتن یک تیم پشتیبان خدمات پس از فروش برای جلب رضایت مشتری به‌خوبی آگاه هستند. از اصلی‌ترین ارکان استخدام شدن و رسیدن به موفقیت در این شغل، داشتن تحصیلات، کسب مهارت و تجربه است. البته فراموش نکنید که افرادی می‌توانند در این شغل فعالیت کنند که مهارت زیادی در ایجاد ارتباط و تعامل با مشتری داشته باشند.

جهت مشاهده آگهی های استخدام کارشناس خدمات پس از فروش در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

منبع: ایران استخدام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا