معرفی مشاغل

چگونه اپتومتریست یا بينایی‌ سنج شویم؟ (میزان تحصیلات اپترومتریست)

زمان مطالعه: 6 دقیقه

آشنایی با رشته بينایی‌ سنجی‌ یا اپتومتريست

اپتومتری (Optometry) یا همان بینایی سنجی یکی از معاینات مربوط به چشم پزشکی است که ساختمان چشم را به صورت کامل مورد بررسی قرار می‌دهد. این کار به منظور یافتن اختلالات بینایی و درمان مشکلات احتمالی در ساختار چشم بیمار انجام می‌شود. در این مطلب از ایران استخدام قصد داریم که به طور مفصل در مورد شغل اپتومتریست یا کارشناس بینایی سنجی صحبت کنیم و قسمت‌های مختلفی مانند تحصیلات، درآمد، وظایف و… را بررسی کنیم.

جستجوی آگهی‌های استخدامی

معرفی شغل اپتومتریست (بینایی سنجی)

احتمالا تا الان چندباری به دلایل مختلفی مسیرتان به مطب چشم پزشک خورده است. به طور کلی دو مدل متخصص در این زمینه داریم: یکی چشم پزشکان هستند و دسته دیگر اپتومتریست‌ها هستند. شاید کمی تشخیص تفاوت این دو شغل کمی گیج کننده باشد! به هر حال هر دوی آن‌ها در زمینه بینایی تخصص دارند، اما واقعا اپتومتریست یعنی چه؟ بینایی سنجی به چه معنیست؟

اغلب در ایران مردم برای هر مشکل بینایی به چشم پزشک متخصص مراجعه می‌کنند و حتی نمی‌دانند که بسیاری از مشکلات تنها با مراجعه به کارشناس بینایی سنجی حل می‌شوند.
بینایی سنجی یعنی مجموعه خدمات مراقبت از بینایی و مراقبت از چشم. فارغ التحصیلان این حوزه بعد از 4 سال تحصیل در زمینه اپتومتری می‌توانند به عنوان یک اپتومتریست کارشان را آغاز کنند. البته گاهی اوقات بعد از تحصیل باید دوره‌های تکمیلی مرتبط را نیز سپری کنند. فراموش نکنید که این افراد مجوز اپتومتری دارند که شامل معاینه چشم، نوشتن نسخه برای عدسی‌ها، عینک‌ها، پیدا کردن ناهنجاری‌های بینایی و درمان برخی از بیماری‌های چشمی می‌شود.

اپتومتری چیست؟

در نتیجه اپتومتری مجموعه فعالیت‌هایی است که مرتبط با آزمایش‌های چشم و ساختار آن می‌شوند. همان طور که گفتیم این کار به منظور کشف اختلالات چشمی صورت می‌گیرد و در نتیجه آن نسخه، عدسی‌ و راه‌های درمانی به فرد مراجعه کننده پیشنهاد داده می‌شود.

اپتومتریست کیست؟

با این تفاسیر اپتومتریست کیست؟ کارشناس بینایی سنجی فردیست که تحصیلات مرتبط با بینایی سنجی و تشخیص نمره چشم را می‌گذارند. در نتیجه می‌تواند علاوه بر تعیین نمره چشم به سلامت چشم‌ها و آزمایش آن‌ها نیز بپردازد.

تفاوت اپتومتریست با چشم پزشک

آیا اپتومتریست دکتر است؟ یکی از اشتباهات رایج در بین مردم اشتباه گرفتن یک اپتومتریست و چشم پزشک است. در واقع اغلب اوقات این دو فرد را یکی می‌دانند، در حالی که اپتومتریست و چشم پزشک یکی نیستند و تنها حوزه کاریشان مشابه است. برای اینکه بتوانید تفاوت این دو حوزه را متوجه شوید بهترست که ابتدا ببینیم چشم پزشک به چه کسی گفته می‌شود؟
خب، چشم پزشک فردیست که به دانشگاه پزشکی می‌رود و باید بعد از 4 سال تحصیل، یک سال به عنوان اینترن و 3 سال هم به عنوان رزیدنت در مراکز بیمارستانی فعالیت کند. بعد از گذراندن این دوره‌ها و سال‌ها می‌تواند به عنوان چشم پزشک و یا جراح کارش را شروع کند. تفاوت اصلی این دو فرد در میزان تحصیلات، تخصص و دامنه اقداماتی است که در زمینه درمان و تشخیص انجام می‌دهند.
نکته: به یاد داشته باشید که برای تحصیل در رشته چشم پزشکی ابتدا باید دوره پزشکی عمومی را سپری کنید و بعد از آن به سراغ تخصص بروید.

شغل اپتومتری مناسب چه افرادیست؟

در انتخاب شغل مناسب، فاکتورهای بسیار زیادی تاثیرگذار هستند. در واقع شما برای اینکه بتوانید یک حرفه همیشگی و طولانی مدت برای خودتان انتخاب کنید باید علاوه بر علاقه به دنبال پیش نیازهای دیگری هم باشید که اینجا شخصیت هر فرد نقش بسیار مهمی بازی می‌کند. همه افراد دارای مجموعه ویژگی‌هایی هستند – همین ویژگی‌ها با نام تیپ‌های شخصیتی شناخته‌ می‌شوند. برای اینکه ببینید جز کدام دسته از تیپ‌های شخصیتی هستید باید به یکسری سوالاتی که در قالب آزمون‌های شخصیتی تهیه شده‌اند پاسخ دهید. یکی از محبوب‌ترین آزمون‌های شناخت تیپ‌های شخصیتی آزمون MBTI است.
طبق تحقیقات صورت گرفته و داده‌های جمع آوری شده از آزمون‌های MBTI مشخص شده که تیپ‌های شخصیتیISFP ESFP، ESFJ و ISTJ برای شغل اپتومتریست مناسب هستند. 

 پس می‌توان به این نتیجه رسید که شغل اپتومتریست برای افرادی مناسب است که دوست دارند به دیگران کمک کنند، به جزئیات دقت می‌کنند، مسئولیت‌پذیر هستند و همچنین به نیازهای دیگران اهمیت زیادی می‌دهند.

میزان تحصیلات اپتومتریست ها (مدرک اپتومتریست چیست؟)

برای اینکه به عنوان یک کارشناس بینایی سنجی کارتان را شروع کنید ابتدا باید در رشته اپتومتریست دوره‌ تحصیلی و آکادمیک اپتومتری را سپری کرده و مدرک تحصیلی اپتومتریست یا مدرک بینایی سنجی را دریافت نمایید.

رشته اپتومتریست چند سال است؟ (نحوه گرفتن مدرک اپتومتریست)

در حوزه بینایی دو رشته اپتومتری و چشم پزشکی داریم که هر کدام دوره‌های تحصیلی مجزا به خودشان را دارند.
در حوزه اپتومتری که یک رشته مجزای دانشگاهی است ابتدا باید 4 سال دوره کارشناسی اپتومتری را تمام کنید. بعد از اتمام دوره کارشناسی می‌توانید در برای مقاطع ارشد و دکتری هم اقدام کنید. از زیرشاخه‌ها و گرایش‌های محبوب و پرطرفدار مقاطع بالاتر اپتومتری می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • مهندسی پزشکی – وسایل کمک بینایی و تجویز لنزهای نامرئی
  • ناهنجاری‌های دید دو چشمی
  • تمرینات و فعالیت‌های عملی اپتومتریک
  • توانبخشی

نکته: طبق اطلاعات دفترچه کنکور سال‌های اخیر این رشته در مقطع ارشد به صورت عمومی ارائه می‌شود. اما در مقطع دکتری می‌توانید علاوه بر گرایش‌های بالا به سراغ گرایش‌های دیگری مانند بینایی سنجی رفتاری، بینایی سنجی مرتبط با پیری، بینایی سنجی و درمان دید کم و بینایی سنجی کودکان بروید.

اپتومتریست(بینایی سنج)

مهارت‌ها، ویژگی‌ها و توانایی‌های کارشناس بینایی سنجی

درست مانند هر حرفه دیگری کارجویان و علاقه‌مندان به این حوزه باید دارای مجموعه‌ای از توانمندی‌ها و مهارت‌ها باشند. ویژگی‌هایی که کمک می‌کنند به عنوان یک متخصص و فرد مطمئن در این حوزه استخدام شوند. از مهارت‌ها، ویژگی‌ها و توانایی‌های اپتومتریست‌ها می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • مهارت‌های ارتباطی قوی
  • علاقه به دنیای سلامتی و همچنین مشتاق برای اینکه زندگی با کیفیت‌تری در اختیار مردم بگذارند
  • مهارت در آرام کردن بیماران و مراجعینی که اختلالات عصبی دارند
  • توانایی حفظ تمرکز در حین انجام وظایف و کارهای تکراری
  • مهارت در سازگاری – تکنیک‌ها و وسایل این حوزه دائما بروز می‌شوند، شما باید بتوانید با جدیدترین تکنیک‌ها و تجهیزات به سرعت سازگار شوید و به خوبی از نحوه کار آن‌ها سر در بیاورید
  • مهارت در مدیریت – مدیریت زمان و مدیریت وظایف
  • داشتن اعتماد به نفس کافی برای کار کردن و مشاوره دادن از نزدیک به بیماران
  • مهارت در انجام کارهای دستی دقیق و با جزئیات
  • توانمند در کار تیمی – اغلب اوقات اپتومتریست‌ها عضوی از یک مجموعه چشم پزشکی هستند، در نتیجه باید بتوانند با دیگر افراد و همکارانشان به خوبی در تعامل باشند
  • توانایی درک و به کارگیری اصول و روش‌های علمی
  • قدرت تصمیم‌گیری – به عنوان مثال اینکه چه زمانی باید بیمار به یک فرد متخصص مراجعه کند

ساعت کار اپتومتریست یا بینایی سنج

ساعت کار اپتومتریست‌ها اغلب با توجه به شرایط کاری‌شان متفاوت است. به عنوان مثال اگر که یک دفتر شخصی داشته باشید تعیین و ساعات حضور در محل کار تماما بر عهده خودتان است و دستتان در زمان آزاد است. اما اگر در یک مجموعه، کلینیک یا بیمارستان کار می‌کنید باید طبق ساعات و تقویم زمانی که کارفرما در اختیارتان می‌گذارد در محل کار حاضر شوید.
اگر به دنبال کارهای تیمی و تجربه کار در یک مجموعه بزرگ هستید، فرصت‌های استخدام بیمارستان چشم پزشکی نور تهران موقعیت خوبی برای شماست.

وظایف اپتومتریست

از مهم‌ترین وظایف و مسئولیت‌های این افراد می‌توانیم موارد زیر را نام ببریم:

  • صحبت و تعامل با بیمار به منظور بررسی تاریخچه بیماری‌ها
  • انجام آزمایش‌ها و تست‌های مختلف برای پیدا کردن ناهنجاری‌ بینایی، آسیب دیدگی‌ها، بیماری‌ها و یا وضعیتی غیرنرمال در ساختار چشم بیمار
  • پیدا کردن علائم و نشانه‌های بیماری‌های عمومی مانند دیابت
  • تشخیص و پیدا کردن عینک، عدسی و لنزهای متناسب با شرایط بیمار
  • صحبت کردن در مورد مسائل مربوط به بینایی بیمار و همچنین ارائه راه حل و توصیه‌های مناسب جهت درمان و پیشگیری
  • راهنمایی به بیمار در حین انتخاب فریم عینک و عدسی‌ها
  • تعامل با دیگر اپتومتریست‌ها و متخصصین چشم پزشکی برای بررسی وضعیت بیمار

مزایای شغل اپتومتریست

  • ساعات کاری انعطاف‌پذیر
  • درآمد قابل قبول
  • ملاقات با افراد جدید
  • داشتن یک حرفه مستقل

از مهم‌ترین مزایای شغل اپتومتری هستند.

نکته: برای این شغل امکان دورکاری وجود ندارد و شما باید دائما در محل کار و دفترتان حضور داشته باشید.

تجهیزات کاربردی اپتومتریست

درست مانند هر حرفه‌ دیگری، اپتومتریست‌ها هم ابزار کار مخصوص به خودشان را دارند، اغلب اوقات این ابزارها در مطب یک چشم پزشک هم دیده می‌شوند. برخی از کاربردی‌ترین تجهیزات کار اپتومتری عبارت هستند از:

چارت اسلن
رایج‌ترین چیزی که در مطب چشم پزشکی، دفتر اپتومتریست‌ها و حتی عینک فروشی‌ها هم به چشم می‌خورد. همان صفحه‌ای که حرف E را در جهات و اندازه‌های مختلف نمایش می‌دهد و به منظور مشخص کردن حد بینایی بیمار یا مراجعه کننده مورد استفاده قرار می‌گیرد.

رتینوسکوپ
ابزاری که به تشخیص دوربینی، نزدیک بینی و آسیگماتیسم چشم کمک می‌کند.

آنژیوگرافی
این ابزار بیشتر مختص چشم پزشکان است که از آن برای تصویربرداری از شبکیه چشم استفاده می‌کنند.

توپوگرافی چشم
یکی دیگر از ابزارهای تصویربرداری چشم که با جزئیات بیشتری از ساختمان چشم بیمار عکسبرداری می‌کند.

آینده شغلی و بازار کار اپتومتری در ایران و جهان

به طور کلی فرصت‌های شغلی زیادی پیش روی شما قرار دارد. مهم این است که ابتدا حوزه علاقه‌مندی خودتان را پیدا کنید. اکثر بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها به دنبال اپتومتریست‌های حرفه‌ای هستند. حتی اگر دوست ندارید عضو مجموعه‌ای باشید می‌توانید دفتر خودتان را راه اندازی کنید و یا حتی به فکر یک مرکز بینایی سنجی بزرگ‌تر باشید و در کنار خدمات درمانی به ساخت و فروش عینک‌ هم مشغول به کار شوید. آخرین گزینه یعنی فروش عینک کمک زیادی به بازار می‌کند، به این خاطر که در حال حاضر افراد غیرمتخصص زیادی در حوزه فروش عینک و عدسی فعالیت می‌کنند.

حقوق و درآمد شغل اپتومتریست در ایران و جهان

میزان درآمد شما از این شغل بسته‌ به حوزه کاریتان دارد. اگر که عضوی از یک کلینیک و مجموعه باشید با توجه به استانداردهایی که کارفرما در زمان درج آگهی استخدام در نظر گرفته‌ باشد حقوق خواهید گرفت. اگر هم که دفتر و مرکز بینایی سنجی خودتان را داشته‌ باشید یا اینکه به فروش عینک و عدسی بپردازید بسته به تعداد مراجعین درآمد متغیری خواهید داشت. البته برای فروش عینک و تجویز عدسی به مراجعین باید یکسری دوره‌های بخصوص این رشته‌ را سپری کنید.

سخن پایانی

اگر کارجو شغل اپتومتریست هستید تنها کافیست بعد از ساخت یک رزومه خوب به کمک رزومه ساز ایران استخدام در سایت به دنبال فرصت‌‌های شغلی متناسب با شرایط‌تان باشید. به طور کلی بیشتر بیمارستان‌های خصوصی و دولتی در شهرهای بزرگ به دنبال استخدام اپتومتریست کاربلد هستند. پس با استفاده از فیلترهای کاریابی مجازی ایران استخدام به دنبال استان‌های مقصد و مورد نظرتان باشید. مجموعه ایران استخدام سعی دارد با درج آگهی‌های استخدام بروز در سایت شما عزیزان را از آخرین فرصت‌ها باخبر کند.

جهت مشاهده آگهی های استخدام اپتومتریست (بینایی سنج) در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

منبع: ایران استخدام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا