• ۱۴۰۲/۱۱/۰۷
  • 1k نظر «نمایش»

دریافت کد شغل های ۱۵ دستگاه برای استخدام نخبگان

دریافت کد شغل های ۱۵ دستگاه برای استخدام نخبگان

  • بروزرسانی:
  • دیدگاه: ۱ (نمایش)
  • دیدگاه‌های منتظر: ۰ دیدگاه
اطلاعات بیشتر

درخواست بیش از 9 هزار نفر برای جذب در دستگا‌ه‌های اجرایی

فهرست مطالب مهم

روی لینک‌ها بزنید و بیشتر بخوانید

کدام دستگاه‌ها برای استخدام نخبگان اعلام آمادگی کردند؟

به گزارش ایران استخدام و به نقل از سایت بنیاد ملی نخبگان، یاسین کیخا معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان اعلام کرد: کد شغل‌های 15 دستگاه را برای استخدام نخبگان دریافت کردیم و بیش از 9 هزار نفر درخواست خود را برای جذب در دستگاه‌های اجرایی ثبت کردند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بنیاد ملی نخبگان؛  دکتر یاسین کیخا؛ معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان  اظهار کرد: فرایند جذب در دستگاه‌های اجرایی در دولت سیزدهم آغاز و ریل‌گذاری آن مصوب و تبدیل به قانون شد و آن هم عطف به مصوبه هیئت وزیران در سال 1400 بود که مجوز جذب جدای از مسیر آزمون استخدامی را قانونی و بنیاد ملی نخبگان را متولی این موضوع در کنار سازمان اداری و استخدامی کرد. بنابراین عملاً تا قبل از سال 1400 یک مسیر برای جذب وجود داشت که آن هم آزمون استخدامی بود.

کیخا گفت: مصوبه هیئت وزیران موارد و مفاد متفاوتی دارد که از جمله مهم‌ترین آنها ماده 17 این مصوبه است که به تسهیلات اعطایی به افرادی که از این مسیر جذب می‌شوند اشاره می‌کند که در ادامه به چند مورد از مهم‌ترین آنها اشاره می‌کنم.

وی ادامه داد: نخست اینکه برای فردی که از مسیر مصوبه سال 1400 جذب می‌شود نسبت به فردی که در همان دستگاه برای همان شهر جذب می‌شود یکسری تفاوت‌هایی وجود دارد از جمله اینکه دو رتبه یا سه طبقه بالاتر از رتبه و طبقه تعیین شده افرادی که از مسیر دیگری وارد می‌شوند، در بدو ورود به فرد اعطا می‌شود. دوم اینکه سقف فوق‌العاده ویژه را باید در آن دستگاه بگیرد چراکه می‌توانند عددهای تفاوتی را برای فوق العاده‌های ویژه بدهند و فردی که از طریق بنیاد وارد آن دستگاه می‌شود دستگاه موظف است که سقف فوق العاده ویژه را به وی اختصاص دهد.

معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان تصریح کرد: مورد سوم، بورس آموزشی است اگر دستگاه بخواهد فردی را برای ادامه تحصیل  و به کارگیری بعد از آن بورس کند افرادی که از این مسیر جذب شوند در اولویت قرار می‌گیرند. چهارمین مورد کاهش سوابق تجربی مورد نیاز برای انتصاب‌های مدیریتی است یعنی زمان کوتاه‌تری برای اینکه بتوانند ارتقای جایگاهی پیدا کنند برای کسی که از این مسیر جذب شود وجود خواهد داشت.

کارکرد آیین‌نامه نگهداشت بنیاد ملی نخبگان چیست؟

کیخا با اشاره به آیین‌نامه نگهداشت بنیاد ملی نخبگان گفت: در کنار این ماده 17،  آیین‌نامه‌ای در دست تصویب است که آیین‌نامه نگهداشت نام دارد که هر سه سال هر فردی که وارد فرایند جذب نخبگان می‌شود، عملکرد و اثربخشی آن ارزیابی می‌شود. یعنی شما به صورت سه‌سالانه وضعیت افراد را پایش می‌کنید و این شرایط برای افرادی که در این مسیر و با شاخص‌های آیین‌نامه‌ای که مصوب خواهد شد یعنی آیین نامه نگهداشت، همچنان حائز شرایط هستند، استمرار خواهد داشت.

کدام دستگاه‌ها برای استخدام نخبگان اعلام آمادگی کردند؟

وی با بیان اینکه در فراخوان سوم که از 30  دی تا 15 بهمن ماه خواهد بود کدشغل‌های 15 دستگاه را دریافت کردیم، گفت: در این 15 دستگاه بیشترین کدشغل‌‌ها مربوط به وزارت آموزش و پرورش با حدود 800 ظرفیت شغلی است وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی 400 ظرفیت شغلی و وزارت علوم و وزارت نیرو نیز هرکدام حدود 200 ظرفیت شغلی ایجاد کرده‌اند.

کیخا ادامه داد: این آماری که بنده عرض کردم "شغل‌محل" هستند یعنی مشابه انتخاب رشته در آزمون‌های انتخاب رشته که افراد انجام می‌دهند، زمانی که فرد وارد درگاه (درگاه "دانا"؛ درگاه ارتباط با نخبگان ایران) می‌شود کدمشاغل معلوم شده و قادر خواهد بود به تعیین سه اولویت خود از بین 3005 کدشغل اقدام کند که نوع شغل تعیین شده و محل و دستگاه آن کاملاً مشخص است و براساس دفترچه احراز (هرکدام از دستگاه‌ها شرایط احرازی دارند) فرد قبل از اینکه اولویت‌های خود را انتخاب کند بایستی به دفترچه مراجعه کرده و شرایط اختصاصی هر دستگاهی را که می‌خواهد انتخاب کند مشاهده و براساس آن سه انتخاب خود را انجام دهد.

معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان تأکید کرد: امروز 15 دستگاه حضور دارند اما در فراخوان چهارم 8 دستگاه دیگر نیز در فراخوان چهارم خواهد بود و پوشش نسبی قابل قبولی برای رشته‌های متقاضیان اتفاق خواهد افتاد.

کیخا با اشاره به فرایند جذب نخبگان در دستگاه های اجرایی تصریح کرد: فرایند جذب نخبگان در دستگاه‌های اجرایی تا زمان معرفی به گزینش دستگاه سه‌مرحله‌ای است. دو مرحله آن در اختیار بنیاد ملی نخبگان است و و امتیازدهی آن را بنیاد ملی نخبگان انجام می‌دهد و یک مرحله مرحله بارگذاری مدارک و مستندات در سامانه دانا و ارزیابی کارگروه است که روزمه را ارزیابی می کند.

وی ادامه داد: بنیاد ملی نخبگان کارگروه‌های دارد که این کارگروه‌ها بر اساس جدول امتیازی رزومه افرادی که در بخش‌های مختلف در داخل سامانه مدارک خود را بارگذاری کردند دریافت می‌کند و رزومه فرد و پرونده بارگذاری‌شده فرد را امتیازبندی می‌کند. در مرحله اول تعدادی از افراد که حائز شرایط هستند وارد مرحله دوم می‌شوند که در مرحله دوم کانون‌های ارزیابی را داریم.

معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان خاطرنشان کرد: در کانون‌های ارزیابی ابزارهای سنجشی وجود دارد که از جمله آنها مصاحبه است که به بررسی تیپ شخصیتی فرد و توانمندی‌های روحی فکری و مهارتی وی پرداخته می‌شود. به عنوان مثال بعضی از عزیزانی که به مراجعه می‌کنند رزومه بسیار خوبی دارند اما اساساً برای کارآفرینی و بخش خصوصی مناسب هستند.

وی ادامه داد: تعیین اینکه فرد برای رشد مناسب کدام فضا است برعهده کانون‌های ارزیابی است و بعد از آن حداکثر سه برابر ظرفیت به ازای هر کدشغل به دستگاه‌های مربوط اعلام می‌شود که همین 15 دستگاه هستند و آنها یک دوره 20 روز تا دو ماه را برگزار می‌کنند که در این دوره آموزش‌های لازم متناسب با بوم دستگاه، قوانین و شرایط آن داده می‌شود و هم یک شناختی از این افراد داخل دوره ایجاد می‌شود که منجر به این می‌شود که از بین سه برابر ظرفیت، یک برابر ظرفیت را به عنوان افراد نهایی انتخاب کنند.

کیخا گفت: بعد از آن به گزینش معرفی می‌شوند و بعد از گزینش نیز کد استخدامی برای آنها جاری می‌شود؛ ما در هیچ کدام یک از این مراحل آزمون کتبی نداریم و با آزمون استخدامی متفاوت است و اساساً در این مراحل شایستگی‌ها را با آزمون کتبی احراز نمی‌کنیم.

اعلام آمادگی بیش از 9000 نفر برای جذب در دستگا‌ه‌های اجرایی

معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه در فراخوان اخیر رکورد تازه‌ای ثبت شده است گفت: در فراخوان جدیدی که تنها چند روز از تاریخ آن گذشته است بیش از 9 هزار نفر درخواست خود را برای جذب در دستگاه‌های اجرایی ثبت کردند.

وی با اشاره به آمار فراخوان اول و دوم تصریح کرد:‌ در فراخوان جذب نخبگان در سال 1401 بالغ بر 7100 نفر درخواست داده بودند که از این 7100 نفر حدود 1400 نفر در کارگروه و کانون ارزیابی تأیید شدند یعنی مرحله اول و دوم که در اختیار بنیاد ملی نخبگان بوده است 1400 نفر از این 7100 نفر تایید شده‌اند که از 1400 نفر نزدیک به 1000 نفر یا کد شغلی خورده‌اند یا در مرحله گزینش هستند یا در دوره توانمندسازی دستگاه هستند.

کیخا گفت: نزدیک به 400 نفر نیز در انتهای برگزاری دوره متناسب با سازمانی هستند که قرار است در آنجا به‌کارگیری شوند. یکی از زمان‌برترین بخش‌های این موضوع، برگزاری دوره‌های توانمندسازی است که بعضی از دستگاه‌ها همکاری کرده و زودتر برگزار کردند و بعضی نیز با کندی این دوره‌ها را برگزار کردند بحث بعدی نیز گزینش‌ها است که این گزینش‌ها بین 2 تا 7 ماه طول می‌کشد.

معاون سرآمدان و نخبگان بنیاد ملی نخبگان تصریح کرد: ورود نخبگان در دستگاه‌های اجرایی با هدف تحول در حکمرانی است. تعریف نخبه در بنیاد ملی نخبگان، فردی است که دارای اثرگذاری بارز مبتنی بر استعداد و همت بلند است. بنابراین اگر فردی را نخبه احراز می‌کنم توقع این است که فردی که وارد دستگاه می‌شود بتواند اثرگذار باشد.

وی ادامه داد:‌ هدف ما این است که نخبگان را به بدنه حکمرانی و دولتی کشور به منظور ایجاد یک تحول در سازوکارها و فرایندها و مأموریت‌ها وارد می‌کنیم. مکمل این،‌ همان آیین‌نامه نگهداشت است که در آستانه تصویب آن قرار داریم. ما ارزیابی سه ساله را خواهیم داشت و اثربخش‌بودن این نخبه را بررسی خواهیم کرد یا فعالیت‌هایی که در دستگاه منجر به یک اصلاح فرایندی شده است و عملاً از نخبگان به عنوان پیشران پیشرفت در ایجاد تحول در ساختارهای دولتی بهره می‌بریم و در این آیین‌نامه نگهداشت با ارزیابی‌های سه‌سالانه کمک می‌کنیم تا افرادی که بروز توانمندی‌های آنها در این ساختار، بیشتر بوده است رشد بیشتری داشته باشند و مناصب میانی و بالایی دستگاه‌های اجرایی را برای تحول در ساختارهای دولتی بگیرند.

شایان ذکر است: بنیاد ملی نخبگان در راستای مصوبه هیات وزیران در تاریخ 1400/12/02 در خصوص جذب و نگهداری سرمایه انسانی استعداد برتر و نخبه در دستگاه‌های اجرایی و با هدف استفاده از ظرفیت نخبگانی به‌منظور حل مسائل اصلی کشور، اقدام به اجرایی‌سازی شیوه‌نامه «شناسایی استعدادهای برتر به منظور جذب در دستگاه‌های اجرایی کشور» کرده است.

راهبردهای اصلی بنیاد در اجرای این آیین‌نامه، استفاده از ظرفیت نخبگانی، ارتقای روش‌های مدیریتی کشور و تکیه بر نیروی جوان و متخصص داخلی با توجه به نقشه راه علمی کشور در بیانیه گام دوم انقلاب، ایجاد ارتباط میان اجتماع نخبگان و دستگاه‌های اجرائی به منظور حل مسائل اصلی کشور و نگهداشت نخبگان در چرخه خدمت‌رسانی به جامعه است.

متقاضیان واجد شرایط استفاده از این تسهیلات می توانند تا تاریخ 1402/11/15 جهت تشکیل و یا تکمیل پرونده و ثبت درخواست به سامانه ثبت‌نام به آدرس dana.bmn.ir مراجعه و اطلاعات خود را در این سامانه بارگذاری کنند.

آمادگی دولت برای استخدام نخبگان

به گزارش ایران استخدام و به نقل از سایت بنیاد ملی نخبگان، قائم مقام بنیاد ملی نخبگان گفت: بنیاد ملی نخبگان به عنوان یک نهاد فرادستگاهی و فرا وزارتخانه‌ای در حوزه اثرگذاری نخبگان در دستگاه اجرایی نیز اقدامات لازم را از سال آینده با همکاری خود دستگاه‌های پذیرنده نخبگان انجام خواهد داد تا افراد در مشاغل موثر به کار گرفته شوند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بنیاد ملی نخبگان؛ سیدسلمان سید افقهی؛ قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در دیدار با آیت‌الله صفایی بوشهری نماینده ولی فقیه در استان بوشهر ضمن تبریک ولادت با سعادت امیرالمومنین علیه السلام، زمینه سازی برای تمدن نوین اسلامی را یکی از مهم‌ترین اهداف بنیاد ملی نخبگان دانست و گفت: این بنیاد با تاکید مقام معظم رهبری و پیگیری ایشان و در واقع با تدابیر ایشان تاسیس و راه‌اندازی شد و اگر در تمام این سال‌ها با فراز و نشیب‌های مختلف همچنان پابرجاست به دلیل حمایت شخص حضرت آقا از نخبگان است.

وی افزود: بنیاد ملی نخبگان در این سال‌ها دوره‌های مختلفی را پشت سر گذاشته و طبیعتاً در رویکردهای خود سعی و خطاهای زیادی داشته است. از طرف دیگر مقام معظم رهبری نیز انتظارات به حقی از این بنیاد داشته و دارند که یکی از آنها زمینه سازی برای اثربخشی نخبگان در حل مسائل واقعی کشور است.

سید افقهی ادامه داد: رویکرد بنیاد ملی نخبگان در حوزه شناسایی بر اساس خودظهاری داوطلبانه بود. بنابراین فقط افرادی در جامعه نخبگانی مورد حمایت قرار می‌گرفتند که در سامانه‌های مختلف بنیاد ملی نخبگان ثبت نام کرده باشند. از طرف دیگر حمایت‌های متنوع مالی و غیرمالی نیز برای پشتیبانی از این افراد در نظر گرفته شده بود که عمدتاً به صورت مقطعی و ناپیوسته و بدون انسجام لازم در اختیار این افراد قرار می‌گرفت. به بیان ساده، بنیاد ملی نخبگان مانند یک بنیاد حمایتی صرف بود که بسته‌های متنوعی را بدون در نظر گرفتن شئون استعدادی و سطح نخبگی مشمولان آیین نامه‌های مختلف ارائه می‌داد؛ این در حالیست که هر یک از شئون نخبگی و هر سطحی از نخبگی نیازها و در نتیجه حمایت‌های خاص خود را دارد بنابراین باید برنامه‌هایی مطابق با فرد و سطح نخبگی او طراحی و ارائه شود.

بنیاد ملی نخبگان و عدالت آموزشی در سطح نخبگانی

قائم مقام بنیاد ملی نخبگان تصریح کرد: به فرموده امام راحل انقلاب ما انقلاب محرومین است و تنها افرادی پای انقلاب خواهند ماند که طعم فقر محرومیت و گرسنگی را چشیده باشند. این افراد اگر به شکوفایی و مرحله اثرگذاری برسند. قطعاً حس دلبستگی بیشتری به کشور و هویت دینی خود دارند.

وی تاکید کرد: بنیاد ملی نخبگان عدالت آموزشی در سطح نخبگانی را به عنوان یک هدف اصلی در دستور کار خود قرار داده است و تا حد توان برای تحقق آن خواهد کوشید چراکه معتقد است این امر راهبردی می‌تواند گره گشای بسیاری از مسائل کشور باشد.

سید افقهی یادآور شد: در کنار برنامه‌های توانمندسازی علمی و مهارتی بنیاد ملی نخبگان در بحث معرفتی و هویتی نیز برنامه‌های جدی دارد.

وی با اشاره به لزوم توسعه همکاری با بخش‌های مختلف، تصریح کرد: خوشبختانه اساتیدی که انگیزه کار جهادی به طور خاص در نخبه پروری و شاگرد پروری دارند، شناسایی شده‌اند و بنیاد تلاش دارد در قالب همکاری با آنها، زمینه را برای شاگرد پروری فراهم کند تا فرد مستعد برتر در سیر علمی خود مسیر پیوسته تربیتی را نیز طی کند.

دولت در بالاترین سطح خود آمادگی تعامل با نخبگان را دارد

وی با اشاره به جذب نخبگان در دستگاه‌های اجرایی کشور، تاکید کرد: هدف اصلی این اقدام زمینه‌سازی برای حکمرانی نخبگان در بدنه دولت بود. بنیاد ملی نخبگان برای اجرای این مصوبه اقدامات بسیار خوبی انجام داد اما باید در حوزه اثرگذاری نخبگان در دستگاه اجرایی نیز اقداماتی انجام می‌شد. برای این اقدام بنیاد ملی نخبگان به عنوان یک نهاد فرادستگاهی و فرا وزارتخانه‌ای اقدامات لازم را از سال آینده با همکاری خود دستگاه‌های پذیرنده نخبگان انجام خواهد داد تا افراد در مشاغل موثر به کار گرفته شوند.

وی با اشاره به برگزاری برنامه گفتگوی نخبگان با حضور وزیر کشور، گفت: خوشبختانه دولت در بالاترین سطح خود آمادگی تعامل با نخبگان را دارد و پذیرای نظرات آنان است. به همین دلیل یکی از برنامه‌های اصلی بنیاد ملی نخبگان در دور جدید افزایش ارتباط بنیادهای نخبگان استانی با استاندارها و دیگر مسئولان درون استانی است. خوشبختانه بخش زیادی از استاندارها ارتباط بسیار خوبی با نخبگان بوم اقلیم خود دارد که به منظور نهادینه کردن این فرهنگ از جمعی از استاندارها در همایش گفتگوی نخبگان تقدیر و تشکر شد. تلاش بر این است با کمک رئیس جمهور محترم همین روند در سطح وزارتخانه‌ها نیز انجام شود.

سید افقهی با اشاره به نقش مهم نخبگان در ایجاد ارزش افزوده، خام فروشی را یکی از آفت‌های اقتصاد ایران در سال‌های گذشته دانست و تاکید کرد: اگر گفتمان دانش بنیان و حکمرانی نخبگان در بخش‌هایی مانند نفت صورت بگیرد که البته این موضوع نیازمند همراهی و همکاری نهادهای دیگر نیز هست میدان اثربخشی نخبگان گسترده‌تر خواهد شد. در این بخش نیز بنیاد ملی نخبگان اقدامات اولیه را آغاز کرده است و در تلاش است با همکاری سایر نهادها این مهم را محقق کند. علاوه بر این موارد بنیاد ملی نخبگان در حوزه قله سازی نیز اقداماتی را در دستور کار دارد چرا که این مهم می‌تواند در الگوسازی نخبگان نیز نقش بسزایی داشته باشد.

وی یادآور شد: فراموش نکنیم افرادی مانند شهید شهریاری در همین محیط حل مسئله توانستند به جایگاه نخبگی برسند و خود را به عنوان یک الگو و نماد در جامعه علمی و نخبگانی مطرح کنند که البته به لحاظ فرهنگی و هویتی نیز سرآمد و نخبه بودند. الگوسازی از این افراد هم رسالتی است که دفتر تکریم و الگوسازی بنیاد ملی نخبگان در پی آن است البته تعداد این ابر پروژه‌ها زیاد نیست اما می‌توان ذیل آنها پروژه‌های دیگری نیز طراحی کرد.

مشاهده صفحه جامع آخرین اخبار استخدام نخبگان

مشاهده صفحه جامع اخبار لحظه به لحظه آزمون استخدامی دستگاههای اجرایی

منبع: بنیاد ملی نخبگان

اگر دیدگاهی درباره این آگهی دارید میتوانید از طریق فرم زیر دیدگاه خود را در سایت درج کنید.

  • امکان تأیید نظرات سیاسی وجود ندارد.
  • امکان تایید نظراتی که حاوی اخبار غیر قابل تأیید از طریق خبرگزاری های معتبر می باشند، وجود ندارد.
  • امکان تأیید نظراتی که حاوی اطلاعات تماس شخصی افراد و یا ID شبکه های مجازی ارتباطی می باشند وجود ندارد.
  • امکان تأیید نظرات کاربرانی که به هر طریقی قصد مأیوس کردن سایرین را دارند وجود ندارد.
  • هرگونه تحریک، تحقیر و کنایه به سایر افراد (مسئول و غیر مسئول) غیر مجاز می باشد.
  • امکان هماهنگی برای هرگونه ملاقات حضوری چه به صورت دسته جمعی و چه فردی توسط کاربران سایت وجود ندارد.

https://iranestekhdam.ir/?p=2834738
ابتدای صفحه
مختصری درباره ایران استخدام

سایت ایران استخدام در تاریخ ۱۳۹۱/۱/۱۰ راه اندازی شد و با تلاش گروهی و روزانه مدیران و نویسندگان خود در جهت تبدیل شدن به مرجع بروز آگهی های استخدامی گام برداشت. سعی همیشگی همکاران ما ارائه مطلوب و با کیفیت آگهی های استخدامی خدمت بازدیدکنندگان محترم این سایت بوده است. ایران استخدام به صورت مستقل و خصوصی اداره می شود و وابسته به هیچ نهاد و یا سازمان دولتی نمی باشد، این سایت تنها منتشر کننده ی آگهی های استخدامی بوده و بنابراین لازم است که بازدید کنندگان محترم سایت خود نسبت به صحت و سقم اخبار منتشر شده در آن هوشیار باشند.

نماد اعتماد الکترونیکی
نظرات کاربران 1k