آشنایی با شغل نقشه بردار و نقشه نگار
رشته نقشه برداری به انگیسی (surveying)، شاخهای از علوم مهندسی میباشد اما بیشتر مردم با رشته مهندسی ژئوماتیک (نقشه برداری) آشنا نیستند. حتی در مواقع زیادی نقشه برداری با رشتههای دیگر همچون نقشه کشی اشتباه گرفته میشود. ازهمین رو در این مقاله به معرفی رشته مهندسی نقشه برداری و بازارکار آن بهطور کامل پرداخته میپردازیم.
فهرست مطالب
شغل نقشه برداری چیست؟
به طور کلی شغل نقشهبرداری عبارت است از تکنیک تعیین موقعیت نسبی عوارض زمین یا زیرزمین نسبت به همدیگر، از طریق روشهای اندازهگیری مستقیم و غیرمستقیم و نمایش این اطلاعات به شکل یک نقشه به صورت دیجیتالی یا روی کاغذ. نقشه برداران به جمعآوری، آمادهسازی، ذخیرهسازی، پردازش، مدیریت، تحلیل، تلفیق، بازیابی و انتقال دادههای مکان مرجع میپردازند.
نقشه برداری به بخشهای مختلف تقسیم میشود که انواع نقشه برداری در زیر ذکر شده است:
- آر اس(سنجش از دور)
- نقشه برداری ژئودزی
- جی آی اس
- هیدروگرافی
- فتوگرامتری
- کارتوگرافی
- توپوگرافی
- کاداستر
همانطور که در بخشهای قبل گفته شد نقشهبرداری انواع مختلفی دارد، بنابراین با توجه به نوع نقشهبرداری، مراحل نقشه برداری متفاوت خواهدبود؛ اما در حالت کلی تمام نقشهها در دومرحله کلی انجام میشوند،که این مراحل شامل جمع آوری اطلاعات و ارائه نتایج میباشد.
شرح وظایف کارشناس واحد نقشه برداری
وظایف مهندس نقشه برداری به طور کلی، به سه مرحله قبل از اجرای پروژه، حین اجرای پروژه و بعد از اجرای پروژه عمرانی تقسیم میشود.
نقشه برداری زمین و نقشه برداری ساختمان نیز از وظایف نقشهبردار میباشند که با پیشرفت تکنولوژی امکان نقشه برداری هوایی با پهپاد نیز وجود دارد.
علاقهمندان به این شغل باید با شرایط ورود به رشته این شغل آشنا باشند که در ادامه به این موضوع پرداخته ایم.
معرفی رشته مهندسی نقشهبرداری
در پاسخ به این سوال که رشته نقشه برداری چیست؟ باید بگوییم این رشته ارتباط بسیار نزدیکی با رشتههای عمران، معدن، کامپیوتر و هوافضا دارد؛ ازهمین رو طیف عظیمی از علاقمندان به رشتههای مهندسی میتوانند در این رشته تحصیل کنند. در مورد نحوه ورورد به رشته نقشهبرداری باید بگوییم که رشته مهندسی ژئوماتیک تا سال 96 بصورت یک شاخه تحصیلی در هنرستان ها تدریس میشد، اما پس از آن تدریس رشته نقشه برداری در هنرستانها متوقف شد و ورود به این رشته فقط ملزم به کسب رتبه لازم در کنکور سراسری ریاضی شده است.
مطلب مرتبط: پردرآمدترین شغل های رشته ریاضی برای خانم ها و آقایان
دانشگاه های دارای رشته ژئوماتیک:
رشته نقشهبرداری در تعداد کمی از دانشگاه های کشور ارائه میشود که از جمله این دانشگاهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دانشگاه سید جمال الدین اسد آبادی همدان
- دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی
- دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی
- دانشگاه صنعتی جندی شاپور
- دانشگاه صنعتی سیرجان
- دانشگاه صنعتی اراک
- دانشگاه صنعتی بابل
- دانشگاه تهران
- دانشگاه بجنورد
- دانشگاه اصفهان
- دانشگاه تفرش
- دانشگاه زنجان
- دانشگاه تبریز
- دانشگاه زابل
امکان تحصیل در دانشگاههای آزاد دارای رشته نقشه برداری بدون کنکور برای متقضیان امکان پذیر میباشد.
دروس رشته نقشه برداری:
در پاسخ به این سوال که مهندسی رشته نقشه برداری در دانشگاه چند واحد است باید بگوییم این رشته در مقطع کارشناسی دارای 140 واحد درسی میباشد. ازجمله دروس تخصصی موجود، در چارت رشته مهندسی نقشه برداری موارد زیر میباشند:
- ژئومورفولوژی – زمین شناسی
- الکترونیک – فاصله یاب
- نقشه برداری زمینی
- هندسه دیفرانسیل
- مبانی کارتوگرافی
- تئوری خطاها
- فیزیکال ژئودزی
- فتوگرامتری
- ژئودزی
گرایشهای رشته نقشه برداری:
نقشهبرداری در مقطع کارشناسی ارشد شامل 5 گرایش زیر می باشد:
- سیستم های اطلاعات جغرافیایی
- ژئودزی گرایش هیدروگرافی
- سنجش از دروی
- فتوگرامتری
- ژئودزی
تفاوت مهندسی نقشه برداری با مهندسی نقشه کشی
نقشه برداری از گرایشهای مهندسی است و مهندسان نقشه برداری طراحی موقعیت مکانی سازهها و ساختمانها را نسبت به طراحی زمین در دستور کار قرار میدهند در صورتی که نقشهکشی از شاخههای هنر میباشد و طراحی فضای داخلی ساختمانها بهطور کلی کار مهندسان نقشهکشی میباشد.
بررسی بازارکار مهندسی نقشه برداری در ایران
همانطور که در بخشهای قبل گفته شد، رشته مهندسی نقشهبرداری یکی از رشتههای پرطرفدار در گروه علوم ریاضی و فنی میباشد؛ که این ناشی از بازار کار خوب و تخصص گرایی بالای این رشته است. در ادامه به بازار کار این رشته برای خانم ها و آقایان میپردازیم و با سازمانهایی که فارغالتحصیلان میتوانند در آنها استخدام شوند آشنا میشویم.
بازارکار نقشه برداری برای خانم ها و آقایان
طبق پیش بینیها، افرادی که دارای یک مدرک لیسانس معتبر و تخصص کافی باشند، میتوانند وارد بهترین مسیر شغلی شده و موقعیت شغلی خوبی را برای خود بسازند. با توجه به این توصیفات متوجه میشویم که بازارکار مهندسی نقشهبرداری قابل توجه، پویا و پرتحرک است چرا که حدود 30 تا 40 درصد بودجه کشور به بخش عمران و پروژههای عمرانی اختصاص می یابد.
خانمها تا حد زیادی قادر به انجام پروژههای سنگین در این شغل نمیباشند، اما این موضوع بدین معنی نیست که زنان در رشته نقشهبرداری جایگاهی ندارند.
استخدام نقشه بردار خانم برای انجام امور دفتری، در رشته هایی همچون gis فتوگرامتری و سنجش از دور، که این روزها بازار کار قوی دارند امکانپذیر است.
فارغ التحصیلان رشته نقشه برداری در چه سازمان هایی استخدام میشوند؟
از آنجا که نیاز به ساخت و ساز و عمران در کشور ما همچنان رو به رشد است در نتیجه سازمان های دولتی و خصوصی زیادی، مهندسان نقشهبردار را استخدام می کنند که در ادامه به این سازمانها و ادارهها اشاره شده است:
- شرکتهای مهندسی نقشهبرداری فعال در زمینههای نقشهبرداری، فتوگرامتری، سنجش از دور و ژئودزی.
- کارگاه های عمرانی همچون راهسازی، خطوط انتقال آب و گاز و وزارت راه و ترابری.
- سازمان های جغرافیایی و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح .
- ارگانهای دولتی همچون ثبت اسناد، بنیاد مسکن، شهرداری و… .
- کارشناسی رسمی دادگستری نقشه برداری.
- نظام مهندسی نقشهبرداری بنیاد مسکن.
- سازمان ثبت اسناد و املاک کشور.
- شرکت های عمرانی و شهرسازی.
- شرکت های پیمانکاری و مشاوره.
- سازمان مدیریت و برنامه ریزی.
- سازمان بنادر و کشتی رانی.
- منابع طبیعی.
بازکار مهندسی نقشه برداری درخارج از کشور
بازار کار این رشته با میزان فعالیتهای ساختمانی ارتباط زیادی دارد و فرصتهای شغلی این مهندسی با توجه به منطقه جفرافیایی و شرایط اقتصادی آن منطقه متفاوت است.
کشورهای پیشرفته و درحال توسعه اغلب به دنبال جذب نیرو از بین مهندسان نقشهبرداری میباشند. به عنوان مثال کشور استرالیا هر ساله متقاضی جذب افرادی برای شغل نقشه برداری در استرالیا میباشد. همچنین کشورهای کانادا و اتریش نیز از بهترین کشورها برای کار در این زمینه میباشند.
بررسی وضعیت مهاجرت رشته نقشهبرداری
تحصیل در بهترین دانشگاههای نقشهبرداری کشورهای مختلف امکان پیشرفت دانشجوها را بیشتر تضمین میکند و کمک میکند تا در آینده موفق شوند. از آنجایی که رشته مهندسی نقشهبرداری در کانادا، اتریش، استرالیا و… درحال پیشرفت است از این رو مهاجرت به این کشورها برای تحصیل رشد چشمگیری داشته است. تعدادی از دانشگاههایی که در جهان به عنوان بهترین دانشگاه برای رشته نقشه برداری شناخته میشوند در ادامه آورده شده است:
- دانشگاه کالیفرنیا، برکلی (University of California, Berkeley)
- دانشگاه کمبریج (University of Cambridge)
- دانشگاه استنفورد (Stanford University)
- دانشگاه هاروارد (Harvard University)
- موسسه فناوری ماساچوست (MIT)
بررسی حقوق مهندس نقشهبرداری در ایران و جهان
باتوجه به گزارشات حقوق و درآمد ماهیانه مهندس نقشه بردار چه در ایران و چه در خارج از کشور وضعیت خوبی دارد. البته رقم حقوق دریافتی نقشهبردار بسته به نوع استخدام (دولتی یا خصوصی بودن شرکت) و نوع پروژه، میزان مهارت و سابقه نقشهبردار متفاوت خواهدبود.
چگونه به عنوان مهندس نقشه برداری استخدام شویم؟
مسلما سطح مهارتهای هرفرد در استخدام وی در ارگانهای مربوطه تاثیر بسزابی دارد؛ اما تنها مهارت کافی نیست. کارجویان باید از آگهی های استخدامی باخبر باشند تا بتوانند مکان مناسبی را برای ارائه مهارت و دانششان پیدا کنند. سایت کاریابی مجازی ایران استخدام بهترین مکان برای جست وجو و مشاهده آگهی های استخدامی طبق نیاز های کارجویان میباشد.
کارجویان میتوانند در سایت ایران استخدام، آگهیهای استخدام مهندس نقشه برداری را امشاهده کنند و بهترین ومناسبترین شغل را برای خود برگزینند.
سایت ایران استخدام، همچنین خدمات دیگری مانند امکان ساخت رزومه و ارسال به کارفرما و… را برای کاربران ارائه میکند که کارجویان میتوانند از این خدمات پس از عضویت به عنوان کارجو، به صورت رایگان استفاده نمایند.
جهت ساخت رزومه رایگان با استفاده از سیستم رزومه ساز ایران استخدام کلیک نمایید.
چگونه مهندس نقشه برداری استخدام کنیم؟
کارفرمایان میتوانند پس از عضویت در سایت ایران استخدام به عنوان کافرما و درج آگهی برای استخدام مهندس نقشه بردار، نیروی موردنیاز خود را جذب نمایند.
در سایت ایران استخدام این امکان برای کارفرمایان وجود دارد که فیلترهای مورد نظر خود را در مرحله درج آگهی استخدامی اعمال کنند، مثلا اگر مایل به استخدام نقشه بردار خانم باشند، در هنگام درج آگهی در فیلد نوع جنسیت باید جنسیت خانم را انتخاب نمایند. همچنین کارفرمایان میتوانند رزومه های ارسالی کارجویان را مشاهده نمایند تا بتوانند بهترین و مناسبترین افراد را گزینش نمایند.
جهت عضویت به عنوان کارفرما و درج آگهی استخدامی در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
سخن پایانی
مهندسی نقشهبرداری یا ژئوماتیک در همه پروژه های عمرانی کاربرد دارد و چون با ریاضی و فیزیک بسیار سر و کار دارد؛ لذا تخصص پیدا کردن و تحصیل در این رشته بسیار سخت است. لازم به ذکراست که دانشجویان این رشته حتی در حین تحصیل هم پیشنهاد کاری دریافت می کنند. در حقیقت، این مهارتهای فردی هستند که یک شخص را از میان رقیبان متمایز میکنند و سبب موفقیت او در زمینهها و موقعیتهای شغلی میشوند.در حالت کلی نظرات در مورد رشته نقشه برداری مثبت میباشد و رشته نقشهبرداری و در ادامه شغل نقشهبرداری یک گزینه مناسب برای علاقه مندان میباشد.
جهت مشاهده آگهی های استخدام نقشه بردار در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
منبع: ایران استخدام
این رشته برایه خانم ها بازار کار مطمئن داره؟
درود دوست عزیز بله