کارشناس کنترل پروژه از تحصیل تا بازارکار
در هر پروژهای صرفهجویی در زمان و هزینه از اهمیت بسیاری برخوردار است. به همین دلیل بسیاری از شرکتها با استخدام کارشناس کنترل پروژه قصد دارند تا حد بسیاری از هدر رفتن منابع و زمان خود جلوگیری کنند. در واقع استخدام رشته مهندسی مدیریت پروژه به صورت زیر تعریف میشود:
کنترل پروژه عبارت است از جمعآوری دادهها، مدیریت و فرآیندهای تحلیلی به منظور پیش بینی، درک و تأثیر سازنده بر زمان و هزینه یک پروژه یا برنامه استفاده می شود. در واقع یک مدیر کنترل پروژه باید بتواند از طریق ایجاد ارتباط بین اطلاعات به مدیریت و تصمیم موثرتر کمک نماید.
فهرست مطالب
کنترل پروژه چیست؟
کنترل پروژه شامل فرآیندهایی برای جمعآوری و تجزیهوتحلیل دادههای پروژه برای حفظ هزینهها و برنامهریزی هستند. وظایف یک مدیر کنترل پروژه شامل شروع، برنامهریزی، نظارتوکنترل، برقراری ارتباط و بسته شدن هزینهها و زمانبندی پروژه است. در نهایت، کنترل پروژه شامل فرآیندهای تکراری برای اندازه گیری وضعیت پروژه، پیش بینی نتایج احتمالی براساس اندازه گیریها، و سپس بهبود عملکرد پروژه در صورت غیرقابل قبول بودن آن نتایج پیش بینی شده هستند.
فعالیتهایی که یک کارشناس کنترل پروژه باید انجام بدهد شامل موارد زیر میباشد:
- همسو کردن پروژهها با اهداف پورتفولیو سازمان
- توسعه ساختار شکست کار (WBS)
- همکاری در برنامههای اولیه پروژه
- تدوین برنامههای مدیریت ریسک
- بودجهبندی و پیش بینی پروژه
- نظارت بر هزینههای پروژه
- بازخورد و گزارش
- بهینهسازی استراتژیهای پروژه برای دستیابی به نتایج بهتر در آینده
در حالی که هر پروژهای با پارامترهای زیادی مانند کیفیت، دامنه و غیره سروکار دارد، یک کارشناس کنترل پروژه بر عواملی مانند هزینه و زمان تمرکز دارد و به طور مستمر هر گونه خطری که ممکن است به هزینه و زمان ضربه بزنند را پیشبینی و کنترل میکنند.
یک کارشناس کنترل پروژه تحت نظارت یک مدیر پروژه فعالیت میکند. یک کارشناس کنترل پروژه میتواند در مورد یک پروژه خاص یا مجموعه کاملی از پروژهها به مدیر پروژه گزارش میدهد. برای مدیریت موفق یک پروژه، کنترل پروژه جزء ضروری آن میباشد. چرا که به ذینفعان یک پروژه در مورد مشکلات احتمالی هشدار میشود و به آنها اجازه میدهد تا در صورت نیاز مسیر را اصلاح کنند.
فعالیتهای یک کارشناس کنترل پروژه از مرحله شروع تا اتمام پروژه برای نظارت و کنترل عوامل مختلفی که بر هزینه و زمان پروژه تأثیر میگذارند وجود دارد. ارتباط بین کنترل پروژه با بقیه بخشهای مدیریتی این اجازه را میدهد تا مدیران بخشهای دیگر بتوانند تصمیمات درست را در زمان مناسب اتخاذ کنند.
کارشناس کنترل پروژه کیست؟
کارشناس کنترل پروژهای حرفهای است که پروژهها را سازماندهی، برنامهریزی و اجرا میکند در حالی که این کار را در محدودیتهای بودجهای و زمان بندی انجام میدهند. مدیران پروژه مسئول رهبری تیمها، تعریف اهداف، ارتباط با ذینفعان و مشاهده و ارزیابی پروژه تا پایان آن هستند. یک مدیر پروژه چه در یک کمپین بازاریابی باشد و چه در یک پروژه ساختمانی یا توسعه یک سیستم کامپیوتری یا راه اندازی یک محصول جدید باشد مسئول موفقیت یا شکست آن خواهد بود.
وظایف کارشناس کنترل پروژه چیست؟
یک پروژه معمولاً به 4 مرحله تقسیم بندی میشود:
- شروع
- برنامهریزی
- اجرا
- بسته شدن
در طول عمر یک پروژه، کارشناس کنترل پروژه مسئول موارد زیر میباشد:
- تعریف محدوده پروژه
- ماندن در برنامه
- برنامهریزی هزینه پروژه و پایبندی به بودجه
- مدیریت منایع پروژه
- مستندسازی پیشرفت پروژه
- ارزیابی ریسکها
- عیب یابی
- تضمین کیفیت
تنوع بسیاری زیاد وظایف در این حرفه نشان میدهد که هر دو روز کاری ممکن است اصلاً شبیه به یکدیگر نباشد. ممکن است شما در جلسات جدید شرکت کنید، تخصیص مجدد منابع برای پوشش هزینههای غیرمنتظره یا به روز رسانی سهامداران باشید.
تحصیلات کارشناس کنترل پروژه
معمولا کارفرمایانی که به دنبال استخدام مدیر کنترل پروژه هستند، اغلب افرادی را که تحصیلاتشان با پروژه مورد نظر مرتبط است را ترجیح می دهند.
از منظر تخصصی در مقطع کارشناسی، رشته مهندسی صنایع و در رتبه بعدی مدیریت صنعتی مرتبط ترین رشته های دانشگاهی در مقطع کارشناسی با شغل مدیر پروژه هستند. اما در سال های اخیر برای برخی از رشته های فنی و مهندسی از جمله مهندسی عمران و معماری در مقطع کارشناسی ارشد گرایش مجزایی برای ورود به این شغل در نظر گرفته شده است؛ در مهندسی معماری این گرایش تحت عنوان مدیریت پروژه و ساخت و در مهندسی عمران مهندسی و مدیریت ساخت تأسیس شده است.
مهارتهای مورد نیاز کارشناس کنترل پروژه
یک کارشناس کنترل پروژه یک موفقیت کلیدی را در آن مجموعه ایفا میکند. در حالی که بسیاری از مهارتهای فنی در محل کار به مدیریت کارآمد یک پروژه میانجامد، تقویت مهارتهای دیگر میتواند به موفقیت بیشتر در این زمینه کمک نماید:
رهبری:
شما وظیفه دارید تا یک تیم را برای رسیدن به اهدافش رهبری کنید.
ارتباط:
شما اغلب اولین خط ارتباطی برای اعضای تیم، فروشندگان، سهامداران و مشتریان هستید.
سازماندهی:
توانایی الویت بندی وظایف و چند وظیفه ای نمودن باعث میشود تا کارهای با سرعت بیشتری انجام شود.
تفکر انتقادی:
ارزیابی و تجزیه و تحلیل انتقادی به پیشگیری از مسائل قبل از وقوع یافتن کمک مینماید.
حس شوخ طبعی:
نگرش مثبت و داشتن حس شوخ طبعی میتواند استرس را کاهش دهد و به اعضای تیم انرژی بدهد.
مدیریت پروژه میتواند حرفه چالش برانگیزی باشد اما شما در حل این چالشها تنها نخواهید بود. شما اغلب در کنار بقیه اعضای تیم کار میکنید و از نرم افزار یا ابزارهای آنلاین دیگری که به طور خاص برای ساده سازی فرآیندها طراحی شده است میتوانید استفاده کنید. این نرم افزار به پروژه یا شرکت شما بستگی دارد.
همانطور که می دانیدکسب مهارت قبل از ورود به هر شغلی مهم و ضروری است و شما هم مانند دیگر افراد بهتر است ابتدا مهارت های لازم در این زمینه شغلی را کسب کنید. برای رسیدن به این مهم ایران استخدام پیشنهاد می کند آگهی های استخدام کارشناس کنترل کیفیت بصورت کارآموزی را دنبال کنید و ابتدا به عنوان کارآموز مشغول به کار شده و بر مهارت ها و تجربیات خود بیافزایید.
مصاحبه استخدام کارشناس کنترل پروژه
همواره مصاحبه شغلی برای افرادی که کارجو هستند و به دنبال ورود به بازار کار می باشند سخت و ترسناک میباشد. اما این ترس و استرس را میتوانید با کمی آگاهی به مقدار زیادی کاهش دهید. در ادامه این مقاله ما به برخی از سوالاتی که در مصاحبه شغلی استخدام رشته مهندسی مدیریت پروژه پرسیده می شود میپردازیم.
از خودتان بگویید
یکی از عمده سوالاتی که اغلب مصاحبه کنندگان از فرد میپرسند این است که از آنها میخواهند چند جمله ای درباره خودشان بگویند. برای پاسخ گویی به این سوال شیوههای مختلفی وجود دارد. اما یکی از بهترین راهها این است که از زمان حال خود شروع کنید و سپس به گذشته بروید و با آینده خود تمام کنید. میتوانید تجربیات گذشته مرتبط با نقشی که برای آن درخواست داده اید را بیان کنید و سپس درباره نوع کاری که امیدوارید در آینده انجام دهید و علت علاقه مندی خود به نقشی که برای آن درخواست داده اید صحبت کنید.
درباره آخرین پروژه که بر روی آن کار کرده اید بگویید
مصاحبه کننده ممکن است از شما درباره آخرین پروژه شما سوال کند تا متوجه بشود به چه نوع پروژههایی عادت دارید، از چه رویکردهای مدیریت پروژه استفاده کرده اید، تعداد افراد تیم شما چقدر بوده است و …
درباره مشکلاتی که در پروژههای قبلی داشتید میپرسند
شکست در هر پروژه ای طبیعی است. استخدام کنندگان میخواهند بدانند که شما چگونه با مشکلات برخورد کرده اید و از چه برنامه و راهکارهایی برای حل آنها استفاده کرده اید.
چگونه وظایف در یک پروژه را اولویت بندی میکنید؟
کلید موفقیت بسیاری از پروژهها اولویت بندی درست وظایف است. مصاحبه کنندهها اغلب درباره نحوه اولویت بندی پروژهها و اینکه چگونه شما میتوانید همزمان بر روی چندین پروژه کار کنید از شما سوال میپرسند.
موفق ترین پروژه شما چه چیزی بوده است؟
موفق ترین پروژهها میتواند پروژههایی باشند که در مهلت زمانی و بودجه ای به پایان برسند اما همیشه موفقیت به این معنا نیست و گاهی موفقیت به معنای تغییرات بزرگ و تجربیات مهم است.
در انتها ما چند توصیه قبل از ورود به مصاحبه برای استخدام رشته مهندسی مدیریت پروژه برای شما داریم که در نظر گرفتن این نکات میتواند شما را در داشتن یک مصاحبه کاری موفق یاری نماید:
- آمادگی سوالات غیرمنتظره را داشته باشید. مدیریت یک پروژه گاهی اوقات نیاز دارد تا در زمان محدودی تصمیمات مهم و درستی را بگیرید. پاسخ گویی و تصمیم گیری تحت فشار را تمرین کنید و خودتان را برای پاسخگویی به سوالات غیرمنتظره حاضر کنید.
- در پایان مصاحبه سوالات خودتان را بپرسید: قبل از مصاحبه سوالاتی را که قصد پرسیدن آنها را دارید آماده کنید. همچنین شما میتوانید در طول مصاحبه نکاتی را که نیاز دارید را یادداشت برداری کنید.
- سعی کنید قبل از مصاحبه مطالعه موردی و کوتاهی داشته باشید. مطالبی درباره پروژههای موفق مطالعه کنید. این به شما کمک میکند که از تجربیات دیگران استفاده کنید و از آنها الهام بگیرید.
بازارکار مدیریت کنترل پروژه
با توجه به اینکه بسیاری از صنایع در سراسر جهان نیاز به افرادی آموزش دیده دارند، بنابراین چشمانداز شغلی و بازار کار رشته کنترل پروژه بسیار روشن و امیدوارکننده است. در سال 2017، حدود 71 درصد از سازمانهای جهانی دارای دفتر مدیریت کنترل پروژه بودند و این تعداد در سالهای اخیر نیز افزایش یافته است. به طوری که تخمین زده میشود تا سال 2027، 22 میلیون شغل اضافه در این بخش اضافه شوند و در مجموع در حدود 88 میلیون شغل در این زمینه در سراسر جهان وجود داشته باشد. البته باید گفت این شغل به صورتی که در کشورهای پیشرفته جا افتاده است در ایران بازارکار آنچنانی ندارد. اما بدون شک با گذشت زمان در ایران نیز جایگاه خوبی پیدا خواهد کرد.
حقوق کارشناس کنترل پروژه
عوامل بسیار زیادی بر میزان حقوق یک مدیر کنترل پروژه تأثیرگذار است و تعیینکننده جایگاه فرد میباشد. اکنون به بررسی برخی از آنها می پردازیم:
سابقه کاری:
این عامل برای افزایش حقوق در بین بیشتر زمینههای شغلی مشترک است. سابقه کاری و کیفیت تجربیاتی که در گذشته داشتهاید برای کارفرمایی که در این زمینه به درج آگهی استخدام می پردازد، در حکم مهر تاییدی برای مهارتهای شما خواهد بود.
بدیهی است که هر چه سالهای بیشتری در یک شرکت فعالیت کنید، سابقه کاری شما بالا میرود و حقوق شما به همان نسبت افزایش پیدا خواهد کرد و این افزایش حقوق به شرکت و سبک مدیریت آن بستگی دارد. اما معمولا افزایش حقوق با افزایش سابقه کاری رابطه مستقیمی دارد.
اعتبار علمی:
داشتن مدارک و گواهینامههای علمی راهی است که از طریق آن تواناییهای شما به کارفرما اثبات میشود. در کشورهای خارجی کسانی که مدرک مدیریت پروژه را دریافت کردهاند، بیشتر از مدیران پروژه تجربی حقوق میگیرند. داشتن مدارک علمی باعث افزایش اعتماد کارفرما، کاهش ریسک و در نتیجه افزایش حقوق مدیریت پروژه میشود.
مسئولیتهای جانبی:
گاهی یک شرکت شما را صرفا برای انجام یک پروژه و به صورت موقت استخدام میکند. گاهی هم ممکن است شما به عنوان مدیر پروژه به تیم یک شرکت اضافه شده و در پروژههای مختلف به کار گرفته شوید. اماگاهی چندین مسئولیت در کنار مدیریت پروژه به شما سپرده میشود که این امر بر روی حفوف و درآمد شما تاثیرخواهد داشت.
پست و موقعیت شغلی:
هر سازمان سلسله مراتب خاص خود را دارد. در بسیاری از سازمانها اگر در کار خود تجربه و موفقیت بیشتری پیدا کنید، به تدریج پیشرفت کرده و جایگاه شغلی بهتری پیدا خواهید کرد و این ترفیع موجب افزایش حقوق شما خواهد شد.
توجه به این نکته هم ضروری است که میزان حقوق و دستمزد به موقعیت مکانی شرکتی که در آن مشغول به کار هستید هم بی ارتباط نیست. برای مقایسه میزان حقوق و دستمزد کارشناس کنترل پروژه در شهرهای مختلف می توانید آگهی های استخدام کارشناس کنترل پروژه در تهران و سایر استانها را در کاریابی ایران استخدام بررسی نمایید.
سخن پایانی
در این مقاله ما به معرفی شغل کارشناس کنترل پروژه پرداختیم و سعی کردیم تا مهارتهای مورد نیاز برای ورود به بازار کار کنترل پروژه، وظایف یک کارشناس کنترل پروژه و همچنین راهنماییهایی را در مورد نحوه مصاحبه آن ارائه دهیم. شغل کنترل پروژه دارای هیجانات و چالشهای مربوط به خود است که در هر پروژه شما ممکن است با چالشهای جدیدی روبرو شوید. بنابراین خود را باید برای موقعیتهای پیشبینی نشده و تصمیمگیریهای درست حاضر نمایید.
جهت مشاهده آگهی های استخدام کارشناس کنترل پروژه در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
منبع: ایران استخدام