کارجومعرفی مشاغل

بررسی حقوق و درآمد مهندس رباتیک در ایران و جهان

زمان مطالعه: 7 دقیقه

بررسی بازار کار رشته رباتیک در ایران و جهان

اگر بگوییم دنیای مدرن دنیای رباتیک است و ربات‌ها جای انسان‌ها را در آینده‌ای نه چندان دور خواهند گرفت، سخن اشتباهی نگفته‌ایم. ربات‌ها در بسیاری از زمینه‌های زندگی انسان‌ها نفوذ کرده‌اند و اهمیت زیادی یافته‌اند. همین موضوع باعث شده‌است تا دانش یا رشته‌های مرتبط با ربات‌ها از جمله مهندسی رباتیک و طراحان آن یعنی مهندسان رباتیک نیز اهمیت زیادی پیدا کنند. ماهیت رشته رباتیک تا حدودی مشخص است؛ اما هنوز هم بسیاری به طور دقیق نمی‌دانند مهندس رباتیک کیست و یا آنکه این رشته به چه مسائلی می‌پردازد. بر این اساس ما در اینجا علاوه بر معرفی رشته مهندسی رباتیک به هر آنچه که مربوط به این رشته است پرداخته‌ایم. برای شروع در ابتدا به این سوال پاسخ می‌دهیم که مهندسی رباتیک چیست؟

جستجوی آگهی‌های استخدامی

مهندسی رباتیک چیست؟

مهندس رباتیک به انگلیسی Robotics engineer می‌باشد. این رشته به تحقیق، طراحی و ساخت انواع ربات‌ها می‌پردازد. مهندس رباتیک همچنین برنامه‌ها یا ربات‌ها را برای صنایع خودروسازی، مانند معدن، تولید، خدمات و غیره ایجاد می‌کند. از این رو می‌توان گفت این رشته با رشته‌های متعددی از جمله مهندسی کامیپوتر، مهندسی مکانیک و مهندسی مکاترونیک مرتبط است.

مهندسی رباتیک در کدام رشته است؟

رشته مهندسی رباتیک جز رشته‌های ریاضی و فیزیک محسوب می‌شود. البته از طریق هنرستان نیز می‌توان وارد این رشته شد که در ادامه به آن می‌پردازیم.

مهندس رباتیک

چگونه مهندس رباتیک شویم؟

ورود به رشته مهندسی رباتیک از طریق شرکت در کنکور سراسری یکی از مسیرهای اصلی جهت ورود به دانشگاه‌های دولتی و آزاد است. بسیاری از افراد برای کسب صندلی در بهترین دانشگاه‌های این رشته با یکدیگر به رقابت می‌پردازند. در رابطه با دانشگاه هایی چون دانشگاه شریف یا امیرکبیر باید گفت که مهندسی رباتیک دانشگاه شریف و مهندسی رباتیک دانشگاه امیرکبیر در مقطع کارشناسی در حال حاضر وجود ندارد. با این حال متقاضیان علاقمند به این دو دانشگاه می‌توانند از طریق رشته‌های مرتبط با مهندسی رباتیک وارد دانشگاه‌‌های شریف یا امیرکبیر شوند. به عنوان نمونه رشته هوش مصنوعی را می‌توان یکی از رشته‌های مرتبط با رشته رباتیک دانشگاه شریف دانست.

رشته رباتیک در هنرستان

متقاضیانی که تمایل دارند از طریق هنرستان وارد رشته مهندسی رباتیک شوند، باید در هنرستان رشته مکانیک یا مکاترونیک را انتخاب کنند و بعد از آن در دانشگاه به تحصیل در رشته رباتیک و هوش مصنوعی مشغول شوند. در هنرستان، افراد علاوه بر دروس تئوریک با برخی از اصول عملی این رشته مانند ساخت رباتیک در انواع مختلف (رباتیک ساده، رباتیک پیشرفته، رباتیک جنگجو و…) نیز آشنا می‌شوند.

دروس رشته رباتیک

مهندسی رباتیک در مقطع کارشناسی شامل 8 ترم است. در این دوره دانشجویان باید از سد 140 واحد درسی عبور کنند. حدود 22 واحد از این دروس تخصصی است، 22 واحد پایه، 62 واحد، دروس اصلی، 21 واحد دروس عمومی و 13 واحد نیز به صورت اختیاری است. برخی از دروس تخصصی این رشته عبارت است از:

  • رباتیک
  • سنسورهای ربات
  • اصول میکروکامپیوترها
  • طراحی مکانیزم‌ها
  • ارتعاشات مکانیکی
  • الکترونیک‌ قدرت و محرکه‌‌ها
  • کنترل ربات
  • آزمایشگاه ربات

گرایش های مهندسی رباتیک

از آنجا که رشته مهندسی رباتیک در ایران تا حدودی نوپا است و در مقطع کارشناسی به صورت کلی و عمومی برگزار می‌شود، از این رو در مقاطع بالا گرایشی ندارد. البته گرایش‌ها در برخی از رشته‌های پزشکی مانند رشته رباتیک پزشکی تعریف شده‌است؛ اما مسیر تحصیلی این رشته متفاوت از رشته رباتیک است.

بهترین دانشگاه ایران در رشته رباتیک

اکثر دانشگاه‌هایی که مهندسی رباتیک در آن‌ها تدریس می‌شود جز دانشگاه‌های خوب و معتبر هستند. البته از آنجا که رشته مهندسی رباتیک در دانشگاه های ایران بصورت محدودی تعریف شده‌است نمی‌توان از دانشگاه خاصی به عنوان بهترین دانشگاه نام برد. مهندسی رباتیک در حال حاضر در تعداد محدودی از دانشگاه‌های دولتی تدریس می‌شود. از این رو قبولی در این دانشگاه‌ها، نیازمند کسب رتبه‌های برتر است. به طور کلی رتبه قبولی بر حسب نوع دانشگاه اعم از دولتی و آزاد متفاوت است. چنانچه آخرین رتبه قبولی مهندسی رباتیک در سال 1396 و در دانشگاه آزاد رتبه 2250 بوده‌است. این رتبه سال به سال تغییر می‌کند؛ اما آخرین رتبه قبولی معمولا پیرامون همین رتبه است. ورود به رشته مهندسی رباتیک بدون کنکور نیز در بسیاری از دانشگاه‌ها امکان پذیر است. مهندسی رباتیک دانشگاه ازاد و دانشگاه پیام نور از جمله این دانشگاه‌ها است.

آموزش رباتیک

آموزش رباتیک از طریق دوره‌های آزاد نیز صورت می‌گیرد. این دوره‌ها در قالب کلاس‌های آزاد و یا نرم‌افزارهای آموزشی است. برخی از کلاس‌های آزاد به نمایندگی از موسسات و نهادهای آموزشی معتبر و برای تمام مقاطع سنی برگزار می‌شوند.

بررسی آینده شغلی رشته مهندسی رباتیک در ایران

مهندسی رباتیک، رشته‌ای کاملا پویا است. این رشته دائماً در حال تحول است و تقاضا برای آن نیز روز به روز در حال افزایش است. رشته مهندسی رباتیک فرصت‌های شغلی عالی را ارائه می‌دهد. از طرفی با رقابت صنایع به سمت اتوماسیون و ماشین‌های هوشمند، می‌توان انتظار افزایش شدید تقاضا برای مهندسان در این صنعت را در آینده نزدیک داشت. این موضوع نه تنها در مورد ایران بلکه در مورد بسیاری از کشورهای پیشرفته و یا در حال توسعه نیز صادق است. از این رو به طور کلی می‌توان چشم‌انداز شغلی این رشته را روشن دانست.

مهندس رباتیک در چه سازمان هایی استخدام می‌شود؟

برخی از فرصت‌های شغلی برای مهندس رباتیک عبارت است از:

  • صنایع خودروسازی
  • صنعت معدن
  • صنعت نساجی
  • صنعت مرتبط با امور کامپیوتری
  • صنعت کشاورزی
  • صنعت هوافضا
  • صنایع مرتبط با تجهیزات الکتریکی
  • صنایع هسته‌ای
  • سازمان‌های تحقیقاتی و دانشگاه‌ها

استخدام برنامه نویس ros و مربی رباتیک از نمونه‌ها یا فرصت‌های شغلی مشخص‌ برای رشته مهندسی رباتیک است.

مهندس رباتیک

بررسی بازار کار رشته مهندسی رباتیک در جهان

همان‌طور که گفتیم بازار رشته مهندسی رباتیک در بسیاری از کشورها خوب است، زیرا هر کشوری که دغدغه توسعه داشته باشد، مجبور است به توسعه بخش رباتیک توجه کند. از این رو چشم‌انداز شغلی و بازار کاری مهندسی رباتیک را می‌توان کاملا روشن دانست. با این حال ما برای اثبات این دعا، به بررسی بازار کار چند کشور پرداخته‌ایم:

بازار کار مهندسی رباتیک در المان

رباتیک در آلمان یک دوره آموزشی پرتقاضا است و آن را به یک انتخاب شغلی محبوب تبدیل کرده‌است و در کنار آن مشاغل خوبی را نیز فراهم کرده‌است. رشته رباتیک در چند دانشگاه معروف این کشور تدریس می‌شود و دانشجویان زیادی را نیز از سراسر جهان پذیرش می‌کند. همین موضوع از اهمیت این رشته در آلمان و بازار کار مناسب آن حکایت دارد.

بازار کار رشته رباتیک در آمریکا

آمریکا یکی از پیشگامان بزرگ در عرصه دانش رباتیک است. این رشته بازار کار خوبی در آمریکا دارد. با این حال برنامه نویسان رباتیک بیش از سایر رشته‌ها و یا گرایش‌های مهندسی رباتیک مورد تقاضا است. به گفته آن پی. والش، مدیرعامل و یکی از بنیانگذاران Robots.Jobs ، رباتیک و مشاغل هوش مصنوعی تقریباً در تمام صنایع، از جمله صنایع صنعتی، مراقبت‌های بهداشتی، بیوتکنولوژی، لجستیک، مصرفی و غیره تقاضای بالایی دارند.

بازار کار رشته رباتیک در کانادا

بازار کار مهندسی رباتیک در کانادا نیز به مانند آمریکا و آلمان است. بسیاری از صنایع و سازمان‌های این کشور به نیروهای متخصص در زمینه مهندسی رباتیک نیاز دارند. درواقع وقتی صحبت از اتوماسیون در صنایع می شود، فرصت‌های زیادی برای مهندسان رباتیک در کانادا وجود دارد.

بررسی درآمد مهندس رباتیک در ایران

احتمالا بعد از آشنایی کلی با بازار کار مهندسی رباتیک این سوال برایتان مطرح باشد که مهندس رباتیک چقدر درآمد دارد؟ در پاسخ باید گفت حقوق مهندس رباتیک به مانند اکثر مشاغل تابع عوامل زیادی همچون محل فعالیت و نوع سازمان (دولتی یا خصوصی بودن) نوع قرارداد مهندس (پاره‌وقت یا تمام وقت بودن و در مواردی حضوری یا دورکار بودن) سمت و یا جایگاه شغلی فرد، مدرک و میزان مهارت او بستگی دارد. ازاین رو نمی‌توان حقوق ثابتی را برای این شغل مشخص کرد. هر چه جایگاه شغلی فرد و فعالیت‌های او سخت‌تر و سنگین‌تر باشد، درآمد او نیز افزایش می‌یابد. در مشاغل مرتبط با مهندسی رباتیک که در آن فعالیت‌های فرد مشخص و ثابت است، معمولا حقوق پرداختی به او بر پایه حقوق وزارت کار خواهد بود.

بررسی درآمد مهندس رباتیک در جهان

همانطور که بازار کار رشته مهندسی رباتیک در اکثر کشورها مناسب است، درآمد یا حقوق آن‌ها نیز مناسب است. البته این در مورد همه کشورها صادق نیست. چنانچه نقش رباتیک در کشورهای پیشرفته بسیار پررنگ‌تر از کشورهای در حال توسعه است. بنابراین طبیعیست وضعیت شغلی و درآمد این شغل در کشورهای پیشرفته بهتر باشد. با این حال ما برای نمونه به بررسی حقوق مهندس رباتیک در دو کشور کانادا و آمریکا پرداخته‌ایم:

درآمد مهندس رباتیک در کانادا

آمارهای متفاوتی از درآمد مهندس رباتیک در کشور کانادا وجود دارد که اکثر آن‌ها از درآمد بالا برای مهندس رباتیک حکایت دارند. با این حال طبق یکی از این آمارها میانگین حقوق ملی برای یک مهندس رباتیک در کانادا 74377 دلار است.

درآمد مهندس رباتیک در آمریکا

وضعیت درآمد مهندسان رباتیک در آمریکا نیز بسیار خوب است و حتی از درآمد مهندسان رباتیک در کانادا نیز بالاتر است. چنانچه طبق میانگین حقوق ملی برای یک مهندس رباتیک در آمریکا 98558 دلار است.

راهنمای جست و جوی آگهی های استخدام مهندس رباتیک

جستجو و یا اطلاع از آگهی‌های استخدامی سایت کاریابی ایران استخدام به چند روش ممکن است:

  • وارد شدن به سایت ایران استخدام و جستجو در باکس رشته تحصیلی

باکس رشته تحصیلی در صفحه نخست سایت قرار دارد. این سرویس با عنوان «آگهی استخدامی متناسب با شغل و رشته خود را بیابید» مختص جستجوی مشاغل بر اساس رشته‌تحصیلی است.

  • جستجو از طریق باکس شغلی

این باکس نیز در ابتدای صفحه و در کنار منوی کاربری است. با کلیک بر این باکس شما می‌توانید جزئیات جستجوی خود را تعیین کنید و به طور دقیق به جستجو بپردازید. در این قسمت شما می‌توانید انواع خبرهای استخدامی را بر اساس شهرها، رشته‌های مرتبط با مهندسی رباتیک، نوع قرارداد و… نیز مشاهده کنید. استخدام مهندس مکاترونیک در تهران، استخدام مهندس رباتیک به صورت دورکار و یا استخدام فوق لیسانس مکاترونیک نمونه‌هایی هستند که می‌توانید آنها را باکس جستجوی ایران استخدام بیابید.

  • ارسال ایمیل و پیامک به کارجویان

کارجویان می‌توانند با عضویت در این سرویس، تمامی آگهی‌های استخدام را از طریق ایمیل و یا پیامک دریافت کنند. برای برخورداری از این سرویس باید در سایت و سرویس موردنظر ثبت‌نام کنید.

  • عضویت در شبکه‌های اجتماعی ایران استخدام

آگهی‌های استخدامی ایران استخدام در شبکه‌های اجتماعی ایران استخدام نیز اطلاع‌رسانی می‌شود. شما می‌توانید با پیوستن و یا دنبال کردن این شبکه‌ها از آخرین اخبار ایران استخدام آگاه شوید.

جهت عضویت به عنوان کارجو در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

راهنمای تنظیم رزومه مهندس رباتیک

تنظیم رزومه در ایران استخدام به دو صورت ساده و حرفه‌ای امکان‌پذیر است. روش ساده شامل دانلود فرم‌های خالی است. این فرم‌ها با عنوان دانلود نمونه فرم خام رزومه Word (فارسی)، دانلود نمونه فرم خام رزومه Power Point، دانلود نمونه فرم خام رزومه Word (انگلیسی) و دانلود رایگان نمونه رزومه کاری در سایت قرار دارند. شما می‌توانید به تناسب رشته خود هر یک از این رزومه‌ها را دانلود کنید.

جهت دانلود فرم خام رزومه از سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

روش حرفه‌ای برای ساخت رزومه، استفاده از رزومه ساز رایگان است. همان‌طور که از نام این سرویس مشخص است استفاده از آن رایگان است؛ اما شما جهت استفاده از این سرویس باید در سایت ایران استخدام ثبت‌نام نمایید.

جهت ساخت رزومه رایگان با استفاده از سیستم رزومه ساز ایران استخدام کلیک نمایید.

راهنمای درج آگهی استخدام مهندس رباتیک

ایران استخدام برای کارفرمایانی که به دنبال استخدام نیروهای موردنظر خود هستند نیز خدماتی را ارائه می‌دهد. یکی از این خدمات استفاده از پلن‌های درج آگهی است. پلن‌ها درواقع سرویسی جهت نمایش آگهی کارفرما است که به 4 شکل vip، طلایی، نقره‌ای و برنزی وجود دارد. کارفرمایان همچنین می‌توانند با مراجعه به بانک رزومه، نیروهای موردنظر خود را با توجه به مواردی چون عنوان شغلی، سابقه، مهارت، رشته تحصیلی و استان انتخاب کنند.

جهت ثبت نام به عنوان کارفرما و درج آگهی استخدام در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

سخن پایانی

پیش‌بینی‌ها حکایت از آن دارد که رباتیک یکی از ده صنایع برتر در آینده نزدیک است. این موضوع یه معنای اهمیت این رشته در آینده و به تبع آن بازار کار و درآمد خوب آن است. بنابراین علاقمندان به رشته مهندسی رباتیک می‌توانند با امیدواری کامل نسبت به آینده شغلی این رشته مسیر تحصیلی خود را طی کنند. البته از آنجا که رشته مهندسی رباتیک جز رشته‌های تقریبا سخت محسوب می‌شود، توجه به استعدادها و علاقه قبل از ورود به این رشته می‌تواند بسیار تاثیر گذار باشد.

جهت مشاهده آگهی های استخدام مهندس رباتیک در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

منبع: ایران استخدام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا