بررسی مزایا، معایب و درآمد رادیوتراپی در ایران
رشته پرتودرمانی یکی از رشتههای خوب علوم تجربی است که کمک زیادی به درمان بسیاری از بیماران از جمله بیماران سرطانی کرده است. از این رو بسیاری از افراد به خصوص کسانی که آرزوی خدمت به بیماران سخت و لاعلاج را دارند به این رشته و رشتههای مشابه آن علاقه زیادی دارند. رشته پرتودرمانی اغلب با رشته پرتوشناسی اشتباه گرفته میشود و بسیاری از افراد این دو رشته را یکسان میدانند؛ اما میان این دو رشته تفاوتیهایی وجود دارد. برای تشخیص این تفاوتها ابتدا باید بدانیم رشته پرتو درمانی چیست و نظرات درباره رشته پرتو درمانی تا چه حد مثبت و رضایتبخش است؟ سپس به تفاوتهای این دو رشته بپردازیم. ما در این مطلب علاوه بر پاسخ به این سوال، به سوالاتی مانند اینکه رادیوتراپیست چیست؟ و یا برای ورود به این شغل چه مسیر تحصیلی را باید طی کرد نیز پرداختهایم.
فهرست مطالب
درباره رشته پرتودرمانی
رادیوتراپی که پرتودرمانی نیز نامیده میشود، یک روش درمانی برای بیماری سرطان است که از دوزهای بالای پرتو برای از بین بردن سلولهای سرطانی و کوچک کردن تومورها استفاده میکند. پرتودرمانی با آسیب رساندن به DNA سلولهای سرطانی را از بین میبرد یا رشد آنها را کند و متوقف میکند. بد نیست بدانید رادیوتراپی اولین بار پس از کشف اشعه ایکس در سال 1895 و رادیواکتیویته در سال 1896 مطرح شد؛ سپس از طریق اکتشافات علمی، آزمون و خطا و پیشرفتهای تکنولوژی، رویکردهای استاندارد در پرتودرمانی خارجی توسعه یافت. با این حال هنوز در آن دوره، کار پرتودرمانی آغاز نشده بود. به عبارتی درمان از طریق رادیوتراپی از اوایل دهه 1940 آن هم به صورت سطحی آغاز شد؛ اما پس از آن به تدریج شکل پیشرفتهای گرفت و به عنوان یکی از راههای اصلی درمان مطرح شد.
فرق تکنولوژی پرتو شناسی و پرتو درمانی چیست؟
همانطور که گفتیم اغلب دو شغل رادیوتراپی و رادیولوژی با یکدیگر اشتباه گرفته میشوند؛ در حالی که حیطه فعالیت این دو شغل کاملا متفاوت از هم است. رشته پرتوشناسی همان رشته رادیولوژی است. رادیولوژی روش تشخیص بیماری است. یعنی رادیولوژیست با استفاده از اشعه ایکس، سی تی اسکن و سایر روشهای تصویربرداری و تکنیکهای رادیولوژی – به تشخیص بیماری سرطان میپردازد؛ اما پرتودرمانی جنبه درمان دارد. یعنی رادیوتراپیست با استفاده از روشهای درمانی خاص، به درمان سلولهای سرطانی و کوچک کردن تومورها میپردازد.
مطلب مرتبط: رادیولوژیست کیست؟ چگونه متخصص رادیولوژی شویم؟
مزایا و معایب رشته رادیوتراپی
رادیوتراپی نیز مانند همه رشتهها مزایا و معایبی دارد. مزایای این شغل عبارت است از:
درآمد خوبی دارد
رشته رادیوتراپی جز رشتههای پردرآمد محسوب میشود. یعنی اگر فرد بتواند وارد بازار شغلی این رشته شود میتواند انتظار درآمد بالا را داشته باشد.
مسیر آن برای مهاجرت هموار است
افرادی که در این رشته تحصیل میکنند، معمولا مشکلات کمتری برای مهاجرت دارند؛ زیرا بسیاری از دانشگاههای طراز اول دنیا به جذب متقاضیان این رشته از سراسر جهان اقدام میکنند.
امکان فعالیت به صورت خصوصی در آن وجود دارد
در صورت داشتن سرمایه میتوان به صورت خصوصی به کار در این حوزه مشغول شد و مرکز پرودرمانی را ایجاد کرد.
اما عوارض رادیوتراپی عبارت است از:
سروکار داشتن با انواع اشعهها
رادیوتراپی با استفاده از اشعههای مختلف صورت میگیرد. از این رو افرادی که وارد این شغل میشوند ممکن است از نظر سلامتی با خطراتی مواجه باشند.
پروسه تحصیلی خاص سخت
وارد شدن به این شغل نیازمند مهارت طی کردن مسیر تحصیلی بلند مدت است. به خصوص آنکه برخی از دروس این رشته سخت است و به صورت عملی یا کارورزی است.
بازار شغلی اشباع شده
تعداد فارغالتحصیلان پرتودرمانی زیاد است بازار شغلی این رشته تا حدودی اشباع شده است.
شرایط و نحوه ورود به رشته پرتو درمانی
برای ورود به رشته رادیوتراپی، باید در دوره دبیرستان رشته علوم تجربی را انتخاب کنید. سپس با شرکت در کنکور سراسری و کسب رتبه لازم وارد این رشته شوید.
رشته پرتو درمانی چه رتبه ای میخواد
رشته پرتو درمانی رتبه چندان بالایی نمیخواهد. البته رتبه کنکور برای این رشته با توجه به دانشگاه، سهمیه و نوع دوره متفاوت است. به عنوان نمونه آخرین رتبه قبولی در این رشته در سال 1400، رتبه 15479 برای دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در دوره روزانه بوده است.
تحصیل در رشته پرتودرمانی بدون کنکور
ورود به رشته پرتودرمانی بدون کنکور نیز امکانپذیر است. شرکت در رشته پرتودرمانی بدون کنکور تنها تا مقطع کاردانی وجود دارد. البته ورود به این رشته بدون کنکور با الزامات و محدودیتهایی مانند (محدودیت سنی برای خانمها حداکثر 25 و برای آقایان 27) و تعهد خدمت به مدت دو برابر دوره تحصیل و.. همراه است.
دانشگاه های دارای رشته پرتو درمانی
تعداد دانشگاههای ارائه دهنده پرتودرمانی کم است و شامل دانشگاههای زیر است:
- رشته پرتو درمانی بابل یا علوم پزشکی بابل
- دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور در اهواز
- علوم پزشکی اراک
- دانشگاه علوم پزشكي تهران
- دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتی
- دانشگاه علوم پزشكي كردستان
- و دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
برای شرکت در رشته پرتودرمانی دانشگاه آزاد در سایر شهرها مانند رشته پرتودرمانی دانشگاه آزاد تهران میتوانید از طریق دفترچه آزمون و یا تماس با دانشگاه اطلاعات لازم را به دست آورید. ممکن است این رشته در برخی از دانشگاههای آزاد در برخی از سالها ارائه شوند اما در چند سال متوالی نیز ارائه نشود. یا شرایط پذیرش و ظرفیت دانشگاه در هر سال متفاوت از سال گذشته باشد. از این رو تماس با دانشگاه و یا بررسی دفترچههای مربوط به آزمون و نیز سایتهای مرتبط میتواند کمک کننده باشد. در رابطه با رشته پرتو درمانی دانشگاه تهران نیز باید گفت در حال حاضر این رشته در دانشگاه تهران ارائه نمیشود.
دروس رشته پرتودرمانی
دروس پرتو درمانی شامل 130 واحد عمومی، اختصاصی و کارآموزی است. برخی از این دروس عبارت است از: آناتومی، بافت شناسی، تکنیکهای رادیوگرافی، فیزیک تشعشع و مواد رادیواکتیو، رادیوبیولوژی و حفاظت در برابر پرتو های یونساز، فیزیولوژی انسانی، کارورزی، دستگاههای رادیوتراپی.
رشته های کارشناسی ارشد رادیوتراپی
در مقطع ارشد هیچ رشتهای برای پرتودرمانی تعریف نشده است؛ اما فارغالتحصیلان پرتودرمانی میتوانند در رشتههای زیر در مقطع ارشد ادامه تحصیل دهند:
- رشته رادیوبیولوژی و حفاظت پرتویی
- رشته مهندسی پزشکی
- رشته ارزیابی فناوری سلامت
- رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
- رشته آمار زیستی
- فن آوری تصویربرداری پزشکی
- تکنولوژی آموزشی در علوم پزشکی
- آموزش پزشکی
- ژورنالیسم پزشکی
- رشته اپیدمیولوژی
شرح وظایف کارشناس رادیوتراپی
وظایف رادیوتراپیست علاوه بر وظایف کلی که به آنها اشاره کردیم میتواند شامل وظایف زیر نیز باشد:
- برنامهریزی برای بیماران جهت قرار ملاقاتهای درمان رادیوتراپی
- ابداع برنامههای درمان رادیوتراپی سفارشی برای بیماران پس از گفتگو با تیم چند رشتهای گستردهتر
- آماده سازی و استریل کردن اتاقهای پرتودرمانی
- گرفتن اشعه ایکس برای شناسایی مناطق درمان
- تأیید صحت دوز پرتو
- انجام درمانهای رادیوتراپی
- نظارت و تنظیم برنامههای درمانی
- استفاده از تجهیزات تصویربرداری برای اطمینان از درمان صحیح نواحی مناسب بدن
- تمرین تکنیکهای ایمنی برای محافظت از بیماران و خود در برابر تشعشعات
- تشریح روشهای درمانی برای بیماران و پاسخ به سوالات آنها
- ارائه حمایت و اطمینان به بیماران
- کسب اطمینان از این که تجهیزات و ماشین آلات به درستی کار میکنند
- مشاهده بیماران برای اطمینان از عدم واکنش منفی آنها به پرتودرمانی
- مدیریت هرگونه عوارض جانبی که بیماران ممکن است متحمل شوند
- نگهداری سوابق دقیق درمان
بررسی بازار کار رشته پرتو درمانی در ایران
رشته پرتو درمانی بازار کار خوبی دارد. البته این موضوع برای همه یکسان نیست. در واقع افرادی که مهارت لازم در این زمینه را داشته باشند، راحتتر میتوانند وارد بازار کار شوند. به طور کلی بازار کار تکنولوژی پرتو درمانی با توجه به فرصتهای شغلی آن چندان گسترده نیست و محدود به مراکز درمانی است. اما همانطور که گفتیم افراد در صورت داشتن سرمایه لازم میتوانند اقدام به راهاندازی کلینیک و یا مراکز پرتودرمانی کنند.
- مطلب مرتبط: بهترین رشته های پیراپزشکی برای خانم ها و آقایان
بازار کار ارشد پرتو درمانی
هر چه میزان تحصیل و تجربه فرد بالاتر باشد، فرصتهای شغلی نیز برای او گسترده میشود. بنابراین موقعیت شغلی برای ارشد پرتودرمانی یا فرد متخصص مناسبتر از فردی است که در دوره کاردانی فارغالتحصیل شده است.
بررسی درآمد رادیوتراپی در ایران
درآمد رشته پرتو درمانی خوب است در واقع این شغل جز مشاغل پردرآمد محسوب میشود. البته نمیتوان از مبلغ مشخصی به عنوان حقوق و درآمد رادیوتراپیست صحبت کرد؛ زیرا این موضوع به عوامل مختلفی مانند تجربه، مهارت، نوع قرارداد و محل کار افراد بستگی دارد. از طرفی با توجه به اینکه فرد در مراکز درمانی دولتی فعالیت دارد یا خصوصی، میزان درآمد او نیز متفاوت خواهد بود.
درآمد متخصص رادیوتراپی
درآمد رشته پرتو درمانی برای متخصصان این رشته بالاتر از افرادی است که تخصص ندارند. متخصص رادیوتراپی فردی است که به درمان سرطان با توجه به تشخیص متخصص رادیو انکولوژی میپردازد. افرادی که تخصص لازم را نداشته باشند؛ قادر به درمان بیماری نخواهند بود. به عنوان نمونه فردی که تا مقطع کردانی آموزش دیده است، تنها میتواند برخی از اقدامات اولیه مانند تصویربرداری از دست و پا انگشتان یعنی تصویربرداریهای ساده را انجام دهد. اما رادیوتراپیست متخصص کارهای تخصصیتر را انجام میدهد. از این رو و با توجه به اینکه متخصص رادیوتراپی با وظایف متعدد و پیچیدهای روبرو است، درآمد او نیز بیشتر است.
نحوه جست و جوی آگهی های استخدام رادیوتراپی
اگر به دنبال فرصت های شغلی متناسب با رشته رادیوتراپی میباشید، میتوانید با عضویت در پنل کارجویی، آگهی های استخدام مرتبط را از طریق پنل خود مشاهده نمایید. همچنین با فعال سازی سیستم پیامک و ایمیل خود میتوانید بدون مراجعه به سایت و چک کردن پنل خود، آگهی های استخدام رادیوتراپی را دریافت نمایید.
کارجویان میتوانند با عضویت در سایت ایران استخدام، رزومه خود را با استفاده از سیستم رزومه ساز رایگان ایران استخدام ایجاد نمایند.
جهت ساخت رزومه رایگان با استفاده از سیستم رزومه ساز ایران استخدام کلیک نمایید.
راهنمای درج آگهی استخدام رشته پرتودرمانی
کارفرمایان میتوانند نیروی متخصص خود را از طریق درج آگهی استخدام در یکی از بزرگترین کاریابی های مجازی کشور جذب نمایند. صاحبان کسب و کار میتوانند با عضویت به عنوان کارفرما در کاریابی ایران استخدام آگهی استخدام مورد نظر را با توجه به شرایط خود از جمله، محل کار، رشتهتحصیلی، جنسیت و … درج نمایند و کارجویان از طریق راه های ارتباطی با کارفرمایان در ارتباط باشند.
علاوه بر ارسال رزومه کارجویان از طریق راه های ارتباطی، یکی دیگر از امکانات رایگان این کاریابی برای کارفرمایان، استفاده از بانک رزومه ایران استخدام میباشد. کارفرمایان با درج آگهی استخدام میتوانند رزومه های افراد جویای کار را با توجه به عنوان شغلی و شرایط مورد نظر خود مشاهده نموده و با رزومه های منتخب خود در ارتباط باشند.
جهت عضویت به عنوان کارفرما و درج آگهی استخدام در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
سخن پایانی
رادیوتراپی شغل حساسی است و نیازمند مهارت و تجربه بالا است. از این رو علیرغم مساعد بودن بازار کار این رشته، استخدام رشته رادیوتراپی یا استخدام کارشناس رادیوتراپی به مهارت فرد نیز بستگی زیادی دارد. در کنار این موضوع داشتن مهارتهای ارتباطی قوی و روحیه بالا نیز در این شغل مهم است؛ زیرا رادیوتراپیست با بیماران سرطانی سروکار دارد که ممکن است بسیاری از آنها از لحاظ روحی نیز شرایط مساعدی نداشته باشند. از این رو رادیوتراپیست باید بتواند با ارتباطات قوی خود بیماران را به لحاظ روحی برای درمان آماده کند.
جهت مشاهده آگهی های استخدام رشته پرتودرمانی در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
منبع: ایران استخدام