کارجومعرفی مشاغل

بررسی حقوق و درآمد مهندس تاسیسات و شرح وظایف آن

زمان مطالعه: 6 دقیقه

بررسی حقوق مهندس تاسیسات HVAC در ایران و خارج از کشور

تاسیسات در صنعت ساختمان سازی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. چراکه ارتباط مستقیمی بین تاسیسات و تامین رفاه افراد حاضر در ساختمان وجود دارد. همان‌طور که تامین آسایش و رفاه همواره یکی از اصلی‌ترین اهداف انسان‌ها در زندگی بوده و هست، توجه به تاسیسات ساختمان‌ها نیز در کنار این هدف از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و مهندس تاسیسات فردیست که تاثیر زیادی در این مسیر دارد. در پاسخ به این سوال که مهندسی تاسیسات چیست؟ باید بگوییم، مهندس تاسیسات در زمینه‌ی تجهیزات گرمایش (Heating)، تهویه (Ventilation) و تهویه‌ی مطبوع (Air-Conditioning) تخصص دارد. به همین دلیل مهندس تاسیسات به انگلیسی HVAC نام دارد. درصورتی که مایلید در مورد مهندسی تاسیسات و اینکه تاسیسات مکانیکی چیست اطلاعات بیشتری کسب کنید تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

جستجوی آگهی‌های استخدامی

کار مهندس تاسیسات چیست؟

مهندسین تاسیسات معمولا کارهایی از قبیل طراحی، پیاده سازی، نصب و تعمیر تاسیسات حرارتی – برودتی، فاضلاب، تهویه مطبوع و گازرسانی ساختمان‌های مختلف را انجام می‌دهند. البته این مهندسین ممکن است درصورت تحصیل در گرایشی خاص برخی از این کارها را به صورت تخصصی‌تر انجام دهند. به‌طور مثال مهندس تاسیساتی که تحصیلات آن در زمینه طراحی تاسیسات مکانیکی می‌باشد، می‌تواند در زمینه طراحی تاسیسات ساختمانی بصورت تخصصی‌تر عمل کند.

شرح وظایف مهندس تاسیسات

یک مهندس تاسیسات درکنار وظیفه اصلی خود یعنی نظارت و اجرای تاسیسات ساختمان باید رفاه و امنیت افراد را نیز درنظر بگیرد. ازجمله وظایف این افراد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • توجه به موقعیت مکانی ساختمان و وضعیت آب و هوایی منطقه
  • صحبت و مشاوره با کارفرمایان و بررسی نیازها و توقعات آن‌ها
  • انتخاب و نصب سیستم تهویه متناسب با محیط
  • بررسی بودجه مالی کارفرما جهت خرید سیستم‌های موردنیاز
  • توجه به مصرف انرژی، هزینه‌های اولیه و هزینه‌های نگهداری تجهیزات ساختمان
  • انجام محاسبات دقیق به منظور انتخاب سایز مناسب لوله‌های آب سرد و گرم
  • محاسبه حجم منبع ذخیره آب مورد نیاز
  • تعمیر و نگهداری سیستم‌های حرارتی و برودتی
  • توجه به جزئیات کار و عیب یابی تجهیزات مختلف
  • نظارت مرحله به مرحله بر روند اجرای کارهای تاسیساتی

مهندس تاسیسات

چگونه مهندس تاسیسات شویم؟

اصلی‌ترین سوال افرادی که در ابتدای راه هستند معمولا این است که آیا رشته تاسیسات خوب است؟ و چگونه یک مهندس تاسیسات خوب باشیم علاقه‌مندان به رشته مهندسی تاسیسات ساختمان می‌توانند بعد از گذراندن دوره‌ی اول دبیرستان در رشته تاسیسات مکانیکی یا برق ساختمان شاخه فنی و حرفه‌ای مشغول به تحصیل شده و تحصیلات خود را ادامه دهند. این افراد همچنین می‌توانند در شاخه ریاضی و فیزیک تحصیل کرده و این رشته را بعد از قبولی در کنکور در دانشگاه ادامه دهند.

مطلب مرتبط: بهترین و پردرآمدترین رشته فنی حرفه ای برای پسران و دختران

افراد درصورت تمایل می‌توانند تحصیلات خود را در گرایش‌های مختلف ادامه داده و با عنوان‌هایی همچون مهندسی تاسیسات مکانیکی، مهندسی تاسیسات حرارتی و برودتی، مهندسی تاسیسات و تامین انرژی و… وارد بازار کار شوند. البته از بین موارد گفته شده مهندسی تاسیسات حرارتی و برودتی جز پرطرفدارترین‌ها در بین مهندسان تاسیسات محسوب می‌شود.
اما در پاسخ به سوال ایا رشته تاسیسات خوب است یا نه باید گفت که پاسخ این سوال ارتباط زیادی با علاقه افراد دارد. درصورتیکه فردی به این رشته و کار در این حیطه علاقه‌مند باشد این رشته می‌تواند به‌عنوان یکی از بهترین رشته‌ها برای او محسوب شود چراکه از بازار کاری خوبی نیز برخوردار است و می‌تواند درآمد بالایی داشته باشد.

آیا رشته تاسیسات کنکور دارد؟

بله. شما برای تحصیل در رشته مهندسی تاسیسات نیازمند شرکت در کنکور هستید تا بتوانید در دانشگاه‌های دولتی مشغول به تحصیل شوید و دروس رشته تاسیسات مکانیکی را بیاموزید. اما برخی از دانشگاه‌ها مانند دانشگاه‌های علمی کاربردی در این رشته بدون کنکور و باتوجه به سوابق تحصیلی نیز دانشجو می‌پذیرند و شما می‌توانید با پاس کردن دروس رشته تاسیسات مکانیکی مدرک این رشته را دریافت کرده و مشغول به کار شوید.
همچنین توجه داشته باشید که افراد علاقه‌مند به کار در این حوزه می‌توانند در کارگاه‌های عملی که سازمان فنی و حرفه‌ای برگزار می‌کنند نیز شرکت کنند و با گذراندن دوره‌های مربوطه علاوه بر دریافت مدارک مرتبط کار را بصورت کاملا حرفه‌ای بیاموزند.

معرفی شغل های رشته تاسیسات مکانیکی

رشته‌ تاسیسات مکانیکی دارای شغل‌های متعددی است که افراد می‌توانند باتوجه به علایق خود یکی از این موارد را برای اشتغال برگزینند. از جمله این شغل‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مهندس طراح، ناظر و مجری پروژه‌‌های تاسیسات حرارتی و برودتی اماکن مسکونی و تجاری
  • طراحی، نظارت و اجرای پروژه سیستم‌‌های هوشمند ساختمان (BMS)
  • طراحی، نظارت و اجرای سیستم‌‌های تصفیه آب
  • طراحی، نظارت و اجرای خطوط انتقال نفت و گاز
  • طراحی، نظارت و اجرای تاسیسات پالایشگاهی
  • مهندس ناظر نگهداری سیستم‌‌های تاسیسات حرارتی و برودتی اماکن مسکونی و تجاری
  • طراحی، نظارت و اجرای خطوط انتقال آب شهری و بین شهری
  • طراحی، نظارت و اجرای تاسیسات نیروگاهی
  • فعالیت در زمینه بهره‌وری وکاهش مصرف انرژی
  • طراحی، نظارت و اجرای سیستم‌‌های تصفیه‌‌خانه فاضلاب
  • فعالیت در زمینه سیستم‌‌های نوین تاسیساتی نظیر سیستم‌‌های خورشیدی
  • طراحی، نظارت و اجرای پروژه‌‌های تاسیسات صنعتی نظیر صنایع لبنی

بررسی بازار کار رشته تاسیسات در ایران و جهان

باتوجه به تنوع بالای مشاغل مرتبط با رشته تاسیسات در ایران و جهان، افرادی که در این رشته تخصص دارند معمولا برای پیدا کردن شغل موردنظر خود دچار مشکل نمی‌شوند. تاسیسات مکانیکی یکی از مواردی است که در هر ساختمان با هر کاربری موردنیاز است و با گسترش روزافزون ساختمان سازی نیز زمینه شغلی برای این رشته بیشتر می‌شود. باتوجه به همه این موارد می‌توان گفت این رشته در ایران و جهان از بازار کاری خوبی برخوردار است.
در زمینه استخدام در تمامی مشاغل همیشه افرادی که دارای تخصص، مهارت و تجربه بیشتری هستند از رقبا متمایز می‌شوند. این رشته نیز از همین قاعده پیروی می‌کند و مهندسین تاسیساتی که دارای مهارت‌های بیشتر بخصوص در زمینه‌های عملی هستند می‌توانند سریعتر و بهتر پیشرفت کنند.

بازار کار رشته تاسیسات برای آقایان و خانم ها

همان‌طور که در قسمت قبل نیز اشاره کردیم رشته تاسیسات از بازار کاری بسیار خوبی برخوردار است. بسیاری از افراد تصور می‌کنند که باتوجه به مرتبط بودن این رشته با تاسیسات ساختمانی افراد شاغل در آن حتما باید ازبین آقایان انتخاب شوند اما اینطور نیست! این روزها خانم‌ها نیز همپای آقایان در زمینه‌های مختلف رشته تاسیسات مشغول بکار هستند و برخی حتی شرکت‌های تاسیساتی خود را نیز تاسیس نموده‌اند.

بازار کار رشته تاسیسات در خارج از کشور

بازار کار رشته تاسیسات در تمامی کشورهای دنیا بخصوص کشورهای رو به رشد بسیار خوب بوده و سالانه رشد چشم‌گیری دارند. بطور مثال در ده سال اخیر در کشور آمریکا، استخدام در این شغل ۲۶ درصد افزایش پیدا کرده که این رقم بسیار عالی است!

مهندس تاسیسات

بررسی درآمد و حقوق مهندس تاسیسات در ایران

درآمد مهندس تاسیسات در ایران معمولا خوب است، بخصوص اگر بصورت مستقل کار کنند. این درآمد می‌تواند باتوجه به تخصص و مهارت افراد، محل اشتغال آنان و… متفاوت‌ باشد. اما درحالت کلی درآمد کسانی که دارای شرکت تاسیساتی هستند و یا بصورت مستقل برای خودشان کار می‌کنند از حقوق مهندس تاسیسات بیمارستان و یا درآمد مهندس ناظر تاسیسات مکانیکی یک سازمان بیشتر خواهد بود.

حقوق و درآمد مهندس تاسیسات در سازمان های دولتی

حقوق مهندس تاسیسات ارتباط مستقیمی با میزان تجربه، مهارت، محل کار و تخصص او دارد. اما معمولا در سازمان‌های دولتی حقوق این افراد براساس قانون کار تعیین می‌شود. البته توجه داشته باشید که افراد دارای مدرک تحصیلی در سازمان‌های دولتی می‌توانند حقوق‌های بالاتری نسبت به افرادی که صرفا تجربی این کار را آموخته‌اند دریافت کنند.

حقوق و درآمد مهندس تاسیسات در مراکز خصوصی

درآمد مهندسان تاسیسات از جمله درامد مهندسی تاسیسات حرارتی و برودتی در مراکز خصوصی باتوجه به توافق طرفین یعنی کارمند و کارفرما تعیین می‌شود. اما عومل تاثیر گذار در این توافق تجربه، مهارت و تخصص فرد است که از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند. البته درحالت کلی درآمد افراد شاغل در مراکز خصوصی معمولا بیشتر از افرادی است که در مراکز دولتی مشغول به کار هستند.

درآمد نظام مهندسی تاسیسات مکانیکی

افراد فارغ‌التحصیل از رشته مکانیک اگر بتوانند در آزمون نظام مهندسی قبول شوند و به عضویت این سازمان درآیند، قادر خواهند بود حقوقی برای نظارت بر پروژه‌های مختلف دریافت کنند. تعرفه این حقوق برای هر استان متفاوت بوده و بصورت سالانه از سمت این سازمان تعیین می‌شود.

بررسی درآمد و حقوق مهندس تاسیسات در خارج از کشور

درآمد رشته مهندسی تاسیسات در خارج از کشور نیز باتوجه به تخصص و مهارت‌های فرد تعریف می‌شود. اما بطور مثال متوسط درآمد مهندس تاسیسات در کانادا بصورت سالانه حدود 80 هزار دلار، در آمریکا 50 هزار دلار و در استرالیا 55 هزار دلار می‌باشد که این میزان می‌تواند بسته به تخصص، تجربه و مهارت فرد کمتر یا بیشتر نیز بشود.

نحوه جست و جوی آگهی های استخدام مهندس تاسیسات

شما می‌توانید برای جست جوی آگهی‌های استخدام مهندس تاسیسات به‌عنوان کارجو در سایت کاریابی ایران استخدام ثبت نام کنید. با این کار می‌توانید آگهی‌های مرتبط با این شغل از قبیل استخدام مهندس تاسیسات پروژه بیمارستانی، استخدام مهندس تاسیسات در خارج از کشور، استخدام مهندس تاسیسات حرارتی و برودتی و.. را مشاهده کنید.

جهت عضویت به عنوان کارجو در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

با ساخت رزومه خود توسط رزومه ساز ایران استخدام که بصورت کاملا رایگان در اختیار شما قرار می‌گیرد می‌توانید بصورت روزانه و از طریق پیامک و ایمیل آگهی‌های استخدام متناسب با روزمه خود مانند استخدام مهندس ساخت و تولید، استخدام مهندس مکانیک، استخدام مهندس تاسیسات مکانیکی، استخدام مهندس تاسیسات در شیراز و… را نیز دریافت کنید.

جهت ساخت رزومه رایگان با استفاده از سیستم رزومه ساز رایگان ایران استخدام کلیک نمایید.

نحوه درج آگهی استخدام مهندس تاسیسات

برای درج آگهی استخدام ابتدا باید به‌عنوان کارفرما در سایت ایران استخدام ثبت نام کنید. با این کار علاوه‌بر اینکه می‌توانید آگهی‌های استخدام مانند استخدام مهندس تاسیسات در اصفهان و قزوین، استخدام مهندس تاسیسات پاره وقت، استخدام مهندس تاسیسات در تهران و کرج و… را درج کنید. قادر خواهید بود به بانک روزمه ایران استخدام دسترسی داشته باشید تا بتوانید بهترین مهندس تاسیسات ایران برای موقعیت شغلی موردنظرتان را در سریع‌ترین زمان ممکن بیابید.

جهت درج آگهی استخدام و عصویت به عنوان کارفرما در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

سخن پایانی

مهندسی تاسیسات یکی از شغل‌های بسیار پررونق در ایران و جهان است که درصورت کسب مهارت و تجربه کافی در آن می‌توانید به درآمدهای بسیار خوبی برسید. همچنین این شغل امکان اشتغال بصورت مستقل نیز دارد که می‌تواند یکی از مزیت‌های مهم آن محسوب شود.

جهت مشاهده آگهی های استخدام مهندس تاسیسات در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

منبع: ایران استخدام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا