معرفی رشته های تحصیلیمعرفی مشاغل

بررسی رشته مهندسی نرم افزار

زمان مطالعه: 8 دقیقه

چگونه مهندس نرم افزار شویم؟

به طور کلی رشته مهندسی نرم افزار به عنوان یک رشته دانشگاهی مستقل، رشته جدیدی است. این رشته از گرایش‌های رشته مهندسی کامپیوتر است که به صورت تخصصی تدریس می‌شود و می‌توان گفت تنها در مقطع کارشناسی ارشد، به صورت یک رشته مجزا و مستقل مورد بحث قرار می‌گیرد.
این روزها رشته مهندسی نرم‌افزار به عنوان یک رشته کاربردی و مهم انتخاب شده است و بسیاری از جوانان علاقه‌مند به تحصیل در این رشته هستند. جهت آشنایی بیشتر با این رشته، در این مقاله از ایران استخدام به بررسی و معرفی رشته مهندسی نرم‌افزار می‌پردازیم.

جستجوی آگهی‌های استخدامی

معرفی رشته مهندس کامپیوتر

رشته مهندس کامپیوتر یکی از پرطرفدارترین شاخه‌های مهندسی است که با وجود متقاضیان زیادی که دارد، هنوز هم زمینه برای پیشرفت در آن زیاد است. در این رشته به مسائلی مانند طراحی و تولید اجزای مختلف کامپیوتر پرداخته می‌شود. در واقع هدف اصلی مهندسی کامپیوتر تربیت متخصصانی است که بعد از فارغ‌التحصیلی بتوانند در زمینه‌هایی مانند ارزیابی و تحلیل، طراحی، تولید، راه‌اندازی سخت‌افزار و نرم‌افزارهای متنوع، تعمیر و عیب‌یابی آن‌ها بپردازند.
رشته مهندس کامپیوتر از دو گرایش مهندسی نرم‌افزار و سخت‌افزار تشکیل شده است. برای تحصیل در این رشته نیاز است دانش‌آموزان در دوره دبیرستان، گروه آزمایشی ریاضی را انتخاب کنند. بعد از قبولی در کنکور و کسب رتبه مناسب می‌توانند نسبت به انتخاب گرایش‌های این رشته در دانشگاه اقدام کنند.

رشته مهندسی نرم افزار چیست؟

رشته مهندسی نرم‌افزار یکی از گرایش‌های رشته مهندسی کامپیوتر است. دروس ارائه شده برای این رشته در مقطع کارشناسی چندان تفاوتی با گرایش سخت‌افزار ندارد. به گونه‌ای که تنها در 20 واحد درسی با یکدیگر تفاوت دارند. به همین دلیل ممکن است دانشجویان در پایان دوره کارشناسی، تنها در قالب چند درس نسبت به رشته مهندسی نرم‌افزار شناخت پیدا کرده باشند.
در واقع در دوره کارشناسی، فرصت کافی جهت تسلط بر مفاهیم مهم و اصلی فراهم نمی‌شود و تنها به صورت گذرا و سطحی، مفاهیم اولیه آموزش داده می‌شوند. البته در چند سال اخیر، برخی از دانشگاه‌های مطرح دنیا، رشته مهندسی نرم‌افزار را به صورت یک رشته مستقل در مقطع کارشناسی معرفی کرده‌اند.
همان‌طور که گفته شد، در رشته مهندسی کامپیوتر به طراحی و تولید سیستم‌های کامپیوتری از قبیل سخت‌افزار و نرم‌افزار پرداخته می‌شود. بنابراین در توضیح معرفی رشته مهندسی نرم‌افزار که زیرشاخه‌ای از مهندسی کامپیوتر است می‌توان گفت این رشته با کمی تغییرجهت در رویکرد و هدف رشته مهندسی کامپیوتر همراه است. به این صورت که مهندسی نرم‌افزار از مباحث مربوط به سخت‌افزار و معماری دیجیتال فاصله می‌گیرد و به بحث در مورد تولید نرم‌افزار می‌پردازد. این رشته همچنین به عنوان بعد انسانی رشته مهندسی کامپیوتر شناخته می‌شود.

تفاوت رشته مهندسی نرم‌افزار با مهارت برنامه‌نویسی

حال که با مفهوم اولیه مهندسی نرم‌افزار آشنا شده‌اید، جا دارد که در مورد مهارت برنامه‌نویسی و تفاوت این دو با یکدیگر توضیحاتی داده شود. در بسیاری موارد این دو با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شوند در صورتی که مهارت برنامه‌نویسی یک مهارت عمومی است که در همه شاخه‌های مهندسی کامپیوتر به آن توجه می‌شود. از طرفی مهندسی نرم‌افزار نیز شامل برنامه‌نویسی و مهارت‌هایی فراتر از آن می‌شود.
در واقع تفاوت این دو زمانی اهمیت پیدا می‌کند که ممکن است بسياري از افراد قبل از ورود به دانشگاه مهارت برنامه‌نویسی را تا حدودی فراگرفته باشند و تمایل به ارتقای مهارت خود در سطح تحصیلات دانشگاهی باشند. در این صورت می‌توان گفت رشته مهندسی نرم‌افزار این نیاز را پاسخ می‌دهد و جهت ادامه اصول برنامه‌نویسی مناسب است.

رشته مهندسی نرم‌افزار برای چه کسانی مناسب است؟

با توجه به مطالب گفته شده، مهندسی نرم‌افزار یک روش سیستماتیک است که از طریق آن اقدام به طراحی و تولید محصولات نرم‌افزاری با کیفیت می‌شود. در واقع این رشته با تحلیل و ارزیابی، پیاده سازی و آزمون و خطا همراه است.
بر همین اساس می‌توان گفت مهندسان نرم‌افزار با توجه به نقش مهمی که در جهت پیشرفت سیستم‌های نرم‌افزاری دارند، شرایط حساسی از نظر طراحی درست نرم‌افزار یا ایجاد خسارت برای آن‌ها فراهم می‌شود. به همین دلیل لازم است افرادی که در این رشته فعالیت می‌کنند، افراد متعهد و قابل اعتمادی باشند. این رشته همچنین برای افرادی با هوش ریاضی بالا، پشتکار زیاد، صبور و دارای روحیه شکست ناپذیری بسیار مناسب است.

چگونه مهندس نرم‌افزار شویم؟

برای این که بتوانید یک مهندس نرم‌افزار موفق شوید و در آینده از فرصت‌های شغلی مناسب این رشته برخوردار باشید، نیاز است به صورت هدفمند قدم بردارید. در واقع با افزایش مهارت‌های خود در این رشته و دنبال کردن آگهی های استخدام مهندس نرم‌افزار می‌توانید در آینده‌ای نزدیک به یک مهندس نرم‌افزار نمونه تبدیل شوید. انجام راهکارهای زیر در جهت تحقق هدف شما بسیار کارساز خواهد بود.

  • انتخاب رشته ریاضی در دبیرستان
  • کسب رتبه بالا در کنکور سراسری
  • انتخاب رشته مهندسی کامپیوتر گرایش نرم‌افزار در دانشگاه
  • تلاش برای افزایش مهارت‌ها و قبولی با نمره‌های بالا
  • متعهد بودن نسبت به هدف نهایی
  • انتخاب زبان برنامه‌نویسی موردنظر
  • تمرین زیاد جهت فراگرفتن زبان برنامه نویسی و مهارت‌های موردنیاز
  • استفاده از ابزارهای توسعه دهندگان نرم‌افزار حرفه‌ای
  • آموختن و خواندن کدهای مهندسین نرم‌افزار دیگر
  • کمک گرفتن از انجمن فعال مهندسین نرم‌افزار
  • فعالیت گروهی یا فردی در پروژه‌های نرم‌افزاری مختلف
  • تبدیل شدن به یک مهندس نرم‌افزار قبل از ساخت رزومه و ارسال برای کارفرمایان مختلف

دروس رشته مهندس نرم‌افزار

از دروس مهم رشته مهندس نرم‌افزار می‌توان به اصول‌ طراحی‌ و ساخت‌ کامپایلرها، اصول‌ طراحی‌ پایگاه‌ داده‌ها، ذخیره‌ و بازیابی‌ اطلاعات‌، پروژه‌ آزمایشگاه‌ سیستم‌ عامل‌، شبیه‌سازی‌ کامپیوتری‌، تحلیل‌ و طراحی‌ سیستم‌ها، مهندسی‌ نرم‌افزار و پروژه‌ نرم‌افزار اشاره کرد.

مهندس نرم افزار کیست؟

به فردی که بتواند با بهره‌گیری از دانش و مهارت بالا، از ابزارها، فناوری و شیوه‌های موجود، در جهت ارتقا و توسعه نرم‌افزار، قدم بردارد، مهندس نرم‌افزار گفته می‌شود‌. در واقع هدف اصلی مهندس نرم‌افزار، مهیا ساختن زمینه جهت طراحی و تولید نرم‌افزارهای مطلوب و با کیفیت است. بر این اساس یک مهندس نرم‌افزار باید بتواند با به‌کارگیری اصول‌ مهندسی دقیق، به یک نرم‌افزار با کیفیت و باصرفه دست پیدا کند.

تفاوت مهندس نرم افزار با برنامه‌نویس

به طور کلی در یک پروژه نرم‌افزاری، نیاز است که مهندس نرم‌افزار و برنامه‌نویس با یکدیگر همکاری داشته باشند اما گاهی اوقات ممکن است در شرایطی یک شخص هر دو سمت را برعهده بگیرد. به همین دلیل است که برخی افراد این دو را با یکدیگر اشتباه می‌گیرند. جهت درک تفاوت مهندس نرم‌افزار با برنامه‌نویس بهتر است ابتدا با تعریف هریک به طور جداگانه آشنا شوید.

برنامه‌نویس

یک برنامه‌نویس، نیازمندی‌های لازم را از مهندس نرم‌افزار دریافت می‌کند و باید بتواند آن‌ها را در قالب کد بیان کند. مسلط بودن به یک زبان برنامه‌نویسی مانند جاوا و پایتون و توانایی کار با (Library) آن زبان، از ملزومات کار برنامه‌نویسان است. توانایی در رفع عیب‌ها، تحلیل کد و به روز بودن از قابلیت‌های دیگر یک برنامه نویس است.

مهندس نرم افزار

مهندس نرم‌افزار در اکثر مواقع با مشتریان پروژه‌ در ارتباط است و بعد از بررسی نیازهای مشتری، راه‌حل‌های نرم‌افزاری لازم را ارائه می‌دهد. از وظایف یک مهندس نرم‌افزار در پروژه‌های نرم‌افزاری می‌توان به طراحی سیستم، بررسی نیازمندی سیستم و تعیین بودجه پروژه اشاره کرد.
با توجه به تعاریف فوق، برنامه‌نویس و مهندس نرم‌افزار با یکدیگر فرق دارند و ممکن است یک شخص بتواند در یک پروژه، هردو مسئولیت را برعهده بگیرد اما در طولانی مدت مشکل‌ساز خواهد شد. در واقع ممکن است بعد از مدتی مهندس نرم‌افزار به دلیل درگیری در فرایند مدیریتی، نتواند به عملیات به روز رسانی مربوط به پیاده‌سازی کدها برسد. از طرفی برنامه نویس نیز در تلاش جهت پیاده‌سازی خواسته‌های پروژه‌ است و ممکن است نسبت به قدرت تحلیل پروژه‌ عقب بماند. یک مهندس نرم‌افزار غالباً به صورت تیم فعالیت می‌کند در حالی که برنامه‌نویس قابلیت کار به صورت انفرادی را دارد.

مهندس نرم افزار

مشاغل و حوزه کاری رشته مهندسی نرم افزار

یک مهندس نرم‌افزار در حوزه‌های مختلفی می‌تواند استخدام و مشغول به کار شود. از مهم‌ترین حوزه‌های کاری این رشته می‌توان به تحلیل‌گر سیستم‌های کامپیوتری و امنیت اطلاعات، توسعه دهنده وب و نرم‌افزار، مدیر پایگاه داده و برنامه نویس کامپیوتر اشاره کرد.
مهندسان نرم‌افزار می‌توانند به عنوان مهندس ابر داده، مدیر داده، مهندس نرم‌افزار، مدیریت امنیت شبکه و مواردی از این قبیل مشغول به کار شوند.

توانایی‌های تحصیل در رشته مهندسی نرم افزار

رشته مهندسی نرم‌افزار یک رشته کاربردی است و با توجه به مباحثی که در آن وجود دارد، نیاز است فرد برای موفقیت در آن از توانمندی‌هایی برخوردار باشد. به عنوان مثال جهت درک نتایج کدهای نوشته شده و تجسم ذهنی نرم‌افزار، فرد باید قدرت تفکر تحلیلی فوق‌العاده‌ای داشته باشد. دقت و توجه، تمرکز بالا، قدرت حل مسئله، ابتکار و خلاقیت و توانایی کار تیمی همگی از دسته مهارت‌هایی هستند که نیاز است یک مهندس نرم‌افزار جهت اجتناب از خطا و اشتباه و طراحی درست برنامه‌های نرم‌افزاری دارا باشد.

مهارت‌ها و وظایف مهندس نرم افزار

محدوده مهارت‌ها و وظایف یک مهندس نرم افزار با توجه به حوزه کاری مؤسسه‌ای که در آن مشغول است تعیین می‌شود. نمونه‌ای از وظایف تعیین شده برای مهندسان نرم‌افزار به صورت زیر است.

  • شناسایی نیازهای نرم‌افزاری شرکت و برنامه‌ریزی جهت اجرای آن مطابق با طرح‌های انفورماتیکی
  • همکاری جهت شناسایی خدمات قابل ارائه الکترونیکی و نظارت بر پیاده‌سازی خدمات
  • طراحی، تولید، ارزیابی و نگهداری نرم‌افزار
  • بررسی فناوری‌های جدید در حوزه نرم‌افزار و سیستم‌های مربوط به آن
  • سرکشی از بخش‌های مختلف تحت پوشش و پیگیری جهت برطرف شدن مشکلات نرم‌افزاری
  • آموزش و نصب سیستم‌های نرم‌افزاری با هماهنگی‌های واحد مربوطه
  • تدوین مستندات و راهنمایی جهت استفاده کاربران، راهبران و مدیران شرکت‌های نرم‌افزاری
  • طراحی بانک‌های اطلاعاتی تخصصی برای شرکت و سازمان مربوطه

مزایا و معایب رشته مهندس نرم افزار

از مزیت‌های این رشته بازار کار خوب آن است که شما حتی می‌توانید به صورت پروژه‌ای و دورکار با شرکت‌ها و گروه‌های نرم‌افزاری مختلف همکاری داشته باشید. آگهی های استخدام مهندس نرم افزار بصورت دورکار را در سایت ایران استخدام مشاهده کنید.
یکی دیگر از مزایای این رشته، توانایی در طراحی و تولید یک نرم‌افزار خوب و با کیفیت است. در واقع با تولید یک نرم‌افزار مناسب، شانس شناخته شدن توسط شرکت‌های معتبر و استخدام در آن‌ها را پیدا خواهید کرد. همین امر باعث مشهور شدن فرد و ایجاد انگیزه برای کسب موفقیت‌های بیشتر می‌شود.
از معایب آن نیز می‌توان به عدم امکان کار به صورت انفرادی اشاره کرد. از طرفی موفقیت در این رشته، به تسلط بر زبان انگلیسی و زبان‌های برنامه‌نویسی متنوعی بستگی دارد. بنابراین با در دست داشتن مدرک این رشته به تنهایی نمی‌توانید شغل مناسب خود را پیدا کنید.

آینده شغلی و بازار کار رشته مهندسی نرم افزار کامپیوتر

آینده شغلی این رشته، تا حدودی به خود فرد بستگی دارد. در واقع یک فارغ‌التحصیل رشته مهندسی نرم‌افزار باید بتواند با کسب مدرک دانشگاهی برتر، افزایش تجربه و مهارت، ابراز لیاقت، پشتکار و مطالعه روزافزون، سطح دانش و توانمندی خود را بالا ببرد. در نتیجه روز به روز از طریق آشنایی با نرم‌افزارهای به روز و متنوع در حوزه‌های مختلف، آینده شغلی درخشانی را برای خود رقم بزند. البته برای این رشته نیز همانند بسیاری از رشته‌های دیگر امکان رشد و ترقی در شهرهای بزرگ و مراکز استان‌ها بیشتر است. با مراجعه به سایت ايران استخدام می‌توانید از آمار استخدام مهندس نرم افزار در تهران و شهرهای دیگر مطلع شوید.
با توجه به مستقل شدن این رشته در سال‌های اخیر، امکان پیشرفت و ترقی آن بسیار زیاد است. در نتیجه فرصت‌های شغلی بسیاری برای این رشته وجود دارد.

حقوق و درآمد مهندس نرم افزار در ایران و برخی از کشورهای جهان

میزان درآمد و حقوق مهندس نرم افزار در ایران با توجه به مؤسسه‌ای که در آن مشغول است و همچنین میزان مهارت و توانمندی فرد بررسی می‌شود. در حالت کلی یک مهندس نرم‌افزار می‌تواند بعد از کسب تجربه و سابقه در شغل خود با افزایش میزان مهارت و تخصص‌های لازم، سمت‌های بالای شغلی مانند مدیر فناوری اطلاعات را در شرکت مربوطه کسب کند. در این صورت میزان دستمزد و درآمد بالایی را به دست خواهد کرد. تأسیس شرکت مستقل مهندسی نیز با درآمد بالایی همراه خواهد بود.
حقوق و درآمد مهندسان نرم‌افزار در برخی از کشورهای جهان مانند آمریکا در شرایط خوبی قرار دارد. به گونه‌ای که می‌توان گفت این شغل جز مشاغل پردرآمد در این کشورها محسوب می‌شود. البته درآمد مهندسان نرم‌افزار در کشورهای مختلف نیز همانند ایران تا حدود زیادی به تخصص و مهارت فرد بستگی دارد.
جهت آگاهی از اطلاعات مربوط به استخدامی مهندسی نرم‌افزار می‌توانید به سایت کاریابی ایران استخدام مراجعه کنید. در این سایت علاوه بر درج آگهی استخدام، امکان ساخت رزومه نیز برای کارجو وجود دارد.

سخن پایانی

مهندسی نرم‌افزار یکی از زیرشاخه‌های مهندسی کامپیوتر است که چند سالی است در برخی از کشورها، به یک رشته مستقل تبدیل شده است. در حال حاضر با توجه به پیشرفت تکنولوژی، این رشته از محبوبیت و بازار کار بالایی برخوردار است. تحصیل در این رشته و پذیرفته شدن به عنوان مهندس نرم‌افزار نیازمند مهارت و توانمندی‌هایی است که در این مقاله به توضیح آن‌ها پرداختیم.

جهت مشاهده آگهی های استخدام مهندس نرم افزار در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

منبع: ایران استخدام

نوشته های مشابه

4 دیدگاه

  1. سلام در استخدامی‌ها میزنن نرم افزار کامپیوتر ایا منظورشون همون مهندسی کامپیوتر گرایش نرم‌افزار هست؟

  2. ( انتخاب رشته ریاضی در دبیرستان ) .با این مطلابی که گذاشتین . اینجوری فقط باعث میشین که جوون هایی که به این حیطه علاقه مند هستن نا امید بشن و از هدفشون دل سرد بشن ( کامپیوتر بیشتر در رابطه با رشته های فنی و هنرستان هستش ) مطالب خیلی خوب ولی این جمله که گفتین کاملا غلط و اشتباس و بنده که خودم مهندس نرم افزار هستم با این عقیده شما مخالف هستم !!!

    1. درود دوست عزیز و سپاس از حسن نظر شما
      لازم به توضیح هست که امکان انتخاب رشته “مهندسی نرم‌افزار” که یک رشته میان رشته‌ای (کارشناسی ارشد) هست از رشته ریاضی در دبیرستان هست. اما اینکه شما میفرمایید “کارشناسی نرم‌افزار” هست که بله از طریق هنرستان انتخاب میشه. شما خودتون از چه رشته ای وارد رشته مهندسی نرم‌افزار شدین؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا