آشنایی با انواع تست شخصیت شناسی و شغلی
شخصیت شناسی یا روانشناسی شخصیت (personology) یکی از شاخههای پرمخاطب و محبوب علم روانشناسی است. از این دانش برای شناخت شخصیت افراد استفاده میشود. این شاخه از علم روانشناسی،شامل تعداد متعددی تست شخصیت شناسی میباشد که میتوان از آنها در شناخت شخصیت افراد کمک گرفت.
استفاده از تست شخصیت شناسی سبب میشود هر فرد تواناییها و نقاط ضعف خود را به طور کامل شناخته و راحت تر وارد جامعه، خانواده جدید و سازمان شود؛ و در نتیجه احساس رضایت فردی و شغلی بیشتری داشته باشد. اگر کارفرما هستید و میخواهید نیروی جدید برای شرکت خود استخدام نمایید و یا جویای کارید و قصد ورود به شغلی را دارید با ما همراه باشید تا شما را بیشتر با انواع آزمون های شخصیت شناسی شغلی و کاربرد آنها در مسیر جذب نیروی مناسب یا انتخاب شغل آشنا نماییم.
فهرست مطالب
کاربرد تست شخصیت شناسی برای کارفرمایان
کارفرمایان اغلب از تست های شخصیتی مختلف برای درک ویژگیهای شخصیتی کارکنان خود استفاده میکنند. آنها میتوانند با ارزیابیهای شخصیتی پیش از استخدام، از میزان موفقیت فرد در کاری که قرار است انجام دهد مطلع شده و به راحتی مسئولیتهایی را به او بسپارند.
با توجه به اینکه استخدام کارمندان جدید در یک سازمان مشمول صرف هزینه و وقت زیادی برای کارفرمایان است، تست های شخصیت شناسی شغلی
میتوانند با ارائه اطلاعات مفید در مورد کارجو موجب صرفه جویی در این هزینهها شوند. این تستها برای کارفرمایان و مدیران منابع انسانی بسیار مفید خواهند بود، زیرا آنها میتوانند میزان هوش هیجانی، نوع شخصیت و ویژگیهای رفتاری نیروهای خود را سنجیده و در نتیجه متناسبترین و کلیدی ترین افراد را برای سازمان و مجموعه خود استخدام نمایند و بهرهوری سازمان خود را افزایش دهند.
کاربرد تست شخصیت شناسی برای کارجویان
گاهی افراد در حرفهای مشغول به کار میشوند که بعدها میفهمند اصلا برای آن کار ساخته نشدهاند و این بی اطلاعی موجب عدم رضایت شغلی و به هدر رفتن وقت آنها میشود. بهتر است برای جلوگیری از این اتلاف وقت، قبل از انتخاب شغل، تست تیپ شخصیتی شناسی شغلی را انجام دهید تا ببینند دارای چه تیپ شخصیتی هستید و کدام مشاغل متناسب با علایق و شخصیت شماست.
با شناخت تیپ شخصیتی و داشتن دیدگاه کاملتر در مورد نحوه طبقهبندی شخصیتتان میتوانید بفهمید در چه محیطهای شغلی بیشتر رشد میکنید. انجام تست شخصیت شناسی شغلی مناسب به شما کمک خواهد کرد تا با شناخت استعدادها و توانمندیهایتان، مسیر شغلی بهتری را انتخاب کرده و یا تغییری مثبت در آن ایجاد نمایید.
انواع تستهای شخصیت شناسی شغلی
امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی، برای شناخت ویژگیهای فردی شیوههای جدیدی در علم روانشناسی مورد توجه قرار گرفته است. اکثر مردم جامعه برای به دست آوردن موقعیتهای مناسب شغلی و نیز بهبود کسب و کار خود به انواع تستهای شخصی شناسی شغلی روی میآورند. در ادامه قصد داریم برخی از بهترین تستهای شخصیت شناسی شغلی جهان را برایتان معرفی نماییم.
تست شخصیت شناسی شغلی هالند(Holland)
برای انتخاب شغلی که آن را دوست دارید و از انجام آن لذت میبرید پیشنهاد میشود که تست شخصیت شناسی شغل مناسب را انجام دهید. تست هالند یک آزمون شخصیت شناسی، شغل شناسی و استعداد یابی میباشد که کاربران میتوانند به کمک آن استعداد و توانایی های خود را محک بزنند و بتوانند شغلی که به آن میل و رغبت دارند را مشخص کنند.
تست شغل شناسی هالند، شخصیت افراد را در شش بعد میسنجد که این شش بعد عبارتند از:واقع گرا و کاری(R)، مدیر یا متهور وجسور (E)، اجتماعی(S)، هنرمند وهنری (A)، قراردادی و سنتی(C)،محقق و جستوگر(I).
آزمون رغبت سنجی شغلی هالند، بر روی انتخاب شغل های فنی و حرفه ای تمرکز دارد.
تست شخصیت شناسی نئو (Neo)
آزمون شخصیت شناسی نئو که به آن پنج عامل بزرگ شخصیت(Big Five)نیز میگویند، یکی از معروفترین و معتبرترین تست شغل شناسی آنلاین میباشد که از دقت و اعتبار زیادی برخوردار است.این تست، پنج شاخص بنیادین شخصیت که در طول زندگی معمولا پایدار میمانند را اندازه گیری میکند. هر کدام از پنج شاخص این تست دربرگیرنده شش جنبه فرعی میباشند؛بنابراین تست نئو ۳۰ ویژگی منحصر به فرد در رفتار و شخصیت را اندازهگیری میکند.پنج شاخص اندازه گیری شده در این تست شامل رنجور خویی، برونگرا بودن، وظیفه شناسی،گشودگی به تجربه و موافق بودن میباشند.
تست شخصیت شناسی هارتمن(Hartman)
در پاسخ به این سوال که تست هارتمن چیست؟ باید بگوییم تست هارتمن یک آزمون شخصیت شناسی است که افراد را در 4 رنگ قرمز (قدرت)، آبی (صمیمیت)، سفید (صلح و آرامش)، زرد (لذت و تفریح) دسته بندی می کند. در نتیجه تست هارتمن شخصیت هر فرد بر اساس رنگ مشخص شده ارزیابی میشود چراکه هر رنگ نشان دهنده یک تیپ شخصیتی است. کارفرمایان با استفاده از تست هارتمن برای جذب نیرو مورد نیاز خود از ویژگیهای اخلاقی و مهارتهای نرم متقاضیان و مراجعه کنندگان آگاه میشوند. کارجویان نیز با انجام این تست به مولفههای شخصیتی خود پی برده و با شناخت نقاط قوت و ضعف خود بهترین شغل را برای خود انتخاب مینمایند. کارفرمایان
تست لنگرگاه شغلی(Career anchors)
تست لنگرگاه شغلی جزو بهترین تست شخصیت شناسی شغلی است که بیشتر مورد توجه مدیران استخدام قرار میگیرد. هدف از تست لنگرگاه شغلی این است که فرد بتواند خود را برای بهعهده گرفتن شغل ارزیابی نماید. تست شخصیت شغلی شناسی دیسک به کارجو کمک میکند انتخابهای شغلی خود را مدیریت کرده و بداند از شغل خود چه انتظاری دارد. در نتیجه به جای اینکه اجازه دهد دیگران و سازمان مسیر شغلی او را مشخص نمایند، خود ارزشها و محرکهایش را هدایت میکند.
۸ گرایش اصلی شغلی در این آزمون عبارتند از: گرایش فنی- تخصصی، گرایش مدیریت عمومی، گرایش آزادی و استقلال عمل، گرایش امنیت و ثبات، گرایش خلاقیت کارآفرینانه، گرایش خدمت رسانی، وقف نتیجه، گرایش چالش و چالش، گرایش کار و زندگی
آزمون شخصیت شناسی شغلی دیسک (Disc)
میتوان گفت تست شخصیت شناسی(Disc)، دقیقترین تست شخصیت شناسی شغلی است که به فرد کمک میکند نسبت به ویژگیهای شخصیتی، اولویتها و انگیزههای خود آگاهی پیدا کرده و درک بهتری از خود و تعامل با دیگران به دست آورد. این تست شخصیت شناسی سادهترین، محبوبترین و استانداردترین مدل برای ارزیابی انواع رفتارها و اولویتهای افراد است که آنها را به ۴ گروه، باثبات، تأثیرگذار، سلطهگر و وظیفهشناس تقسیم میکند. استفاده از این تست در زمینه شغلی منجر به بهبود روابط درون و برون سازمانی میشود.
تست شخصیتشناسی گاردنر یا هوش های چندگانه(MII)
طبق تست هوش گاردنر (تست هوش چندگانه) همه انسانها دارای انواع مختلفی از هوش هستند و در واقع هوش بالا تنها به معنی محاسبات سریع ذهنی نیست. در این نظریه برای سنجش توانمندیها و استعدادهای یک انسان، ضریب هوشی را در 8 بخش هوش تصویری (فضایی)، هوش کلامی (زبانی)، هوش منطقی (ریاضی)، هوش بدنی (جنبشی)، هوش موسیقایی، هوش درون فردی، هوش برون فردی، هوش طبیعت گرا میسنجند.
کارفرمایان با این آزمون به شناسایی مهارتها و نقاط قوت و ضعف کارکنان خود میپردازند. این تست همچنین به کارجویان کمک میکند تا شغل مناسبی را برای خود انتخاب کنند.
تست هوش هیجانی بار آن (EQ-Baron)
تست هوش هیجانی بارآن (EQ)، به صورت مستقیم، نقاط ضعف و قوت هر فرد را در هوش هیجانی اندازه گیری می کند. این تست یک شاخص بسیار مهم در استخدام موفق است که ویژگیهایی مثل روحیه رهبری، مهارتهای برقراری ارتباط، مهارتهای مردمی، خود مدیریتی، خود انگیزشی و بسیاری ویژگیهای یک کارمند موفق را نمایان میسازد. این تست معمولا توسط کارفرمایان برای استخدام نیروهایی با درصد هوش هیجانی بالا انجام میگیرد و با انجام آن میتوان پی برد که چه شغلی برای فرد مناسب است.
تست بهره هوش ریون(IQ-Ravan)
آزمون هوش ریون یک آزمون تصویری است که غیر وابسته به فرهنگ (غیرکلامی) میباشد.از این تست برای سنجش هوش استدلالی و هوش عمومی که با عنوان هوش عمومی اسپیرمن(Spearman’s g)شناخته میشود،استفاده میشود. از این آزمون معمولا برای استعدادیابی نوجوانان و جوانان، گزینش و استخدام متقاضیان استفاده میشود. این تست که یک آزمون هوش بصری است، مناسب تمام فرهنگها طراحی شده ازاین رو به معروفترین و محبوبترین آزمون هوش جهان بدل شده است.
در حالت کلی نباید از این تست تنها به عنوان آزمونی برای سنجش هوش استفاده نمود، بلکه باید آن را به عنوان ابزاری برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد خود و شناسایی مهارتهای فردی در زندگی شغلی و اجتماعی در نظر گرفت.نتایج ارزیابی هوش این تست، هفت حالت نابغه، پرهوش، باهوش، متوسط، متوسط ضعیف، مرزی، عقب مانده و مرزی را شامل میشود.
معرفی بهترین تست شخصیت شناسی شغلی
در بالا با برخی از تستهای شخصیت شناسی و کاربرد آنها در زندگی اجتماعی و شغلی خود آشنا شدید، اکنون قصد داریم پرکاربردترین و بهترین تست شخصیت شناسی جهان در زمینه انتخاب شغل و جذب نیروی کار را برایتان معرفی نماییم.
آزمون شخصیت شناسی مایرز -بریگز (MBTI)
برای این که بتوانید شغلی را که با ویژگیهای شخصیتی شما مرتبط است انتخاب نمایید، تست شغل شناسی MBTI یکی از بهترین آزمونهای شخصیت شناسی در دنیا است که می تواند در این زمینه به شما کمک کند. شما میتوانید با انجام این تست شخصیت شناسی شغلی رایگان در سایتهای معتبر به خودشناسی رسیده و از این طریق به سمت موفقیت حرکت کنید.
این تست شغل شناسی همچنین به مدیران استخدام کمک میکند تا بتوانند کارکنان خود را بر اساس ویژگیهایشان، در بهترین موقعیت و جایگاه متناسبشان قرار دهند. برای همین میتوان گفت انجام این تست هم برای سازمان و هم برای افراد اهمیت خاصی دارد و موجب موفقیت فرد و سازمان در مسیر شغلی میشود.
تست شخصیت شناسی شغلی MBTI شخصیت افراد را در چهار بعد میسنجد که این 4 بعد عبارتند از: برونگرایی (E) و درونگرایی (I) – حسی (S) یا شهودی (N) – منطقی (T) یا احساسی (F) – قضاوتگر (J) یا ادراکی (P)
وقتی این چهار بعد در کنار هم قرار میگیرند، شانزده حالت مختلف ایجاد میشود که همان شانزده تیپ شخصیتی MBTI هستند. در ادامه به طور مختصر به توصیف ویژگیهای هر یک از این تیپهای شخصیتی و تاثیر آنها در انتخاب درست مشاغل میپردازیم.
-
INTP (متفکر):
افرادی که در این دسته قرار دارند، اغلب افرادی آرام، کاملا منطقی و علاقمند به تحلیل مسائل میباشند. آنها درونگرا هستند و به تنهایی، اندیشیدن در مورد نحوه انجام بهتر امور و ارائه راه حل برای مشکلات علاقه فراوانی دارند.
-
INTJ (روشنفکر یا معمار):
افرادی بسیار خلاق و در عین حال منطقی هستند. به تحلیل و اصطلاحا دو دو تا چهار تا کردن نیز علاقه فراوانی داشته و از تنهایی خود لذت میبرند، به جای جزئیات، روی کلیات تمرکز میکنند، تصمیمات منطقی میگیرند ودرک عمیقتری از مباحث پیچیده دارند.
-
ISFJ (حامی – مدافع):
تیپ شخصیتی مدافع یا حامی با حدود ۱۳٪ بیشترین جمعیت جهان را به خود اختصاص میدهد. روحیه این تیپ شخصیتی بهگونهای است که در کنار پایبندی به سنت به دلیل داشتن انگیزه خیرخواهانه، خود را وقف شغلهایی مثل پزشکی، کارهای آکادمیک و فعالیت در خیریهها میکنند.
-
ISTJ (بازرس):
تیپ شخصیتی ISTJ عاشق برنامه ریزی هستند و دوست دارند همهچیز را از قبل برنامهریزی کنند. برای همین به مشاغلی که دقت، احترام به قوانین و ثبات دارند علاقه بیشتری نشان میدهند.
-
INFJ (مشاور):
این افراد مایلند در سازمانی با هدف و رسالت انسانی کار کنند، برای آنها اعتبار و آوازه خوب سازمانی که در آن کار میکنند بسیار مهم است. آنها ترجیح میدهند همکاران و اعضای تیمشان نسبت به کاری که انجام میدهند متعهد و امانتدار باشند. مشاغلی همچون نویسنده، پزشک، جراح و … برای ایت تیپ شخصیتی مناسب هستند.
-
ISFP (ماجراجو):
افراد دارای این تیپ شخصیتی در زمان زندگی میکنند و از لحظه لحظه زندگی لذت میبرند و به همین دلیل برای تجربه کامل هر چیز، زمان زیادی اختصاص میدهند. از آنجایی که این افراد نمیتوانند حتی زمان کوتاهی را هم بیکار بمانند در نتیجه مشاغلی مانند باغبانی، جواهرسازی، سفالگری، سرآشپز و خیاطی و … برای آنها مناسب است.
-
INFP (واسطه گر):
این تیپهای شخصیتی بسیار نادر هستند و معمولاً ساکت، روشنفکر و خیال پردازند و در هر کاری که انجام میدهند رویکردی خلاقانه به کار میگیرند. آنها به دنبال رضایت شغلی هستند و کمتر به مادیات فکر میکنند. در نتیجه مشاغلی مانند مشاوره، روانشناسی، آموزش و … برای این تیپ شخصیتی مناسب است.
-
ISTP (چیره دست):
این تیپ شخصیتی را به سختی میتوان در زندگی به ویژه در شغل و حرفه شناسایی کرد. آنها تنوع طلب و غیر قابل پیش بینی هستند. همین ویژگی آنها باعث می شود یکی از اسرارآمیزترین انواع تیپهای شخصیتی محسوب شوند. همچنین میتوان گفت آنها میتوانند در هر زمینه یا محیط پویایی بسیار موفق باشند.
-
ENTJ (فرمانده):
افراد با این نوع تیپ شخصیتی، از گذراندن وقت با دیگران لذت میبرند. آنها دارای مهارتهای کلامی قوی هستند. اعتماد به نفس بالا و سختکوشی از عواملی است که موجب شده آنها برای به دست گرفتن شغل های مدیریتی گرایش بیشتری نشان دهند. مدیریت پروژه، فروشندگی، حسابرسی و … از مشاغل محبوب این تیپ شخصیتی محسوب میشوند.
-
ENTP (مبلغ):
افراد دارای این تیپ شخصیتی، معمولا به عنوان افرادی مبتکر، باهوش و بیانگر معرفی می شوند. با توجه به هیجانی که دارند کارهای روتین و حوصله سر بر، برای آنها مناسب نیستند. این افراد در مشاغل مدیریتی، وکالت، خبرنگاری و … موفقتر عمل میکنند.
-
ESTJ (مجری):
ESTJ ها واقع بین، اهل عمل و کم احساس هستند. مسیرهای شغلی زیادی برای این تیپ افراد وجود دارد. آنها با توجه به روحیه وفاداری، صداقت و روراستی که دارند بیشتر به کار در مشاغلی همچون مشاغل نظامی، حقوقی و آموزگاری تمایل دارند و در این مشاغل معمولا موفقتر عمل میکنند.
-
ESFJ (سفیر):
تیپ شخصیتی سفیر دارای خصوصیات شخصیتی برون گرا، بصری و دقت زیاد، احساساتی و اهل قضاوت است. آن ها معمولا به تعمل با مردم تمرکز دارند و از شرکت در اجتماع و حضور در جمع لذت می برند. مشاغلی همچون پزشکی، آموزگاری، مشاوره و … برای این افراد مناسبتر است.
-
ENFP (پیکارگر):
این افراد جذاب، مستقل، پرانرژی و دلسوز هستند. آنها مستقل و بسیار به دنبال خلاقیت و آزادی هستند. ENFP ها به خاطر اینکه دوست دارند از مهارتهای خود بیشترین استفاده را بکنند به سمت مشاغل در سازمانهای غیرانتفاعی، خدمات عمومی، مشاوره، آموزش و… میروند. پس میتوان گفت روزنامه نگاری، گرافیست، بازیگری، معلمی و… برایشان مناسب تر است.
-
ENFJ (پیش قدم):
بهطور طبیعی این افراد دارای اعتماد به نفس بالایی هستند. آنها از هدایت کردن و همکاری با یکدیگر و بهبود بخشیدن خود و جامعهشان دچار غرور و شادی میشوند. ENFJها به لطف هوش هیجانی و مهارتهای اجتماعی که دارند میتوانند تقریباً در هر زمینهای که مردممحور است، برتر باشند. بسیاری از افراد با این تیپ شخصیتی به سمت مشاغلی مانند مددکاری اجتماعی، تدریس، مشاوره، مربیگری یا مراقبت های بهداشتی گرایش دارند.
-
ESFP (سرگرم کننده):
زندگی افراد دارای تیپ شخصیتی ESFP بر پایه این اصل است که«جهان عرصه نمایش است» و آنها میخواهند ستارههای آن باشند. این افراد از ابتکار عمل برای انجام کارها لذت میبرند، بیشتر صحبت میکنند و کمتر گوش میدهند. افراد دارای تیپ شخصیتی ESFP اغلب به مشاغل بازیگری، مربی ورزش، پرستاری و … گرایش دارند.
-
ESTP (کارآفرین):
افراد با تیپ شخصیتی ESTP کارآفرین سرشار از زندگی و انرژی هستند. ESTPها که به عنوان کارآفرینان نیز شناخته میشوند، افراد بیرونی هستند که از گذراندن وقت با دایره وسیعی از دوستان و آشنایان لذت میبرند. افرادی که این تیپ شخصیتی را دارند بسیار منطقی هستند. آنها میتوانند به دلیل مهارتهای قوی که در ارتباط با افراد دارند در مشاغل فروش، تجارت و بازاریابی به خوبی عمل کنند.
سخن پایانی
در این مطلب تلاش کردیم به اهمیت انجام تستهای شخصیت شناسی در جذب نیرو و استخدام پرداخته و چند تا از مهمترین و کاربردیترین آنها را برایتان معرفی کنیم. توجه داشته باشید که هیچ بهترینی در انواع تیپ شخصیتی وجود ندارد و هر فرد باید خود را با توجه به ارزشهایی که دارد بسنجد و به هیچ عنوان سراغ مقایسه خود با دیگران نرود.
منبع: ایران استخدام