تفاوت فنی حرفه ای و کاردانش چیست؟
دانش آموزان پس از گذراندن پایه نهم متوسطه اول، باید برای ادامه تحصیلات در دوره متوسط دوم انتخاب رشته نمایند. دانش آموزان میتوانند یکی از رشتههای شاخه نظری، فنی حرفه ای و کارودانش را جهت ادامه تحصیل انتخاب نمایند. اما فرق کاردانش و فنی حرفه ای چیست؟ در این مطلب از ایران استخدام با تفاوت فنی حرفه ای و کاردانش آشنا خواهید شد.
فهرست مطالب
فرق فنی حرفه ای و کاردانش چیست؟
علی رغم شباهتهای شاخه فنی و حرفه ای با شاخه کاردانش، تفاوتهایی نیز بین این دو شاخه وجود دارد. اگر بخواهیم به مهمترین تفاوت کاردانش و فنی حرفه ای اشاره کنیم، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
بررسی شاخه فنی حرفه ای
هدف این شاخه تربیت تکنسین و آماده ساختن دانشجویانی جهت ادامه تحصیل در رشتههای علمی کاربردی است. دانش آموزانی که قصد ادامه تحصیل در شاخه فنی حرفه ای را دارند معمولا دارای تیپ شخصیتی قراردادی و جستجوگر میباشند. این افراد باید قدرت تجسم قوی داشته و در دروس علمی و فنی مهارت داشته باشند. همچنین متقاضیان ورود به این شاخه تحصیلی باید به ابزار، تکنیک و کارهایی که جاذبههای فنی،تکنیکی و مهندسی دارند علاقه مند باشند.
مباحث و دروس شاخه فنی حرفه ای بار علمی بیشتری دارند. دوسوم دروس نظری و یک سوم دروس فنی میباشند. در شاخه فنی حرفهای 47 رشته فعال تعریف شده است.
مطلب مرتبط: بهترین و پردرآمدترین رشته فنی حرفه ای برای پسران و دختران
بررسی شاخه کاردانش
هدف شاخه کاردانش تربیت کارگر ماهر و نیمه ماهر جهت ورود سریع به بازار کار میباشد. دانش آموزانی که قصد ادامه تحصیل در شاخه کاردانش را دارند دارای تیپ شخصیتی قراردادی هستند. این دانشآموزان علاقه کمتری به دروس و مباحث نظری داشته و بیشتر در کارهای فنی و مهارتی استعداد دارند.
در شاخه کاردانش 150 رشته تحصیلی تعریف شده و دوسوم دروس مهارتی و یکسوم دروس نظری میباشند.
با توجه به مقایسهای که بالاتر انجام شد، امیدوارم فرق کاردانش و فنی حرفه ای برای شما مشخص شده باشد. در ادامه به مقایسه برخی ویژگی های این دو شاخه میپردازیم.
کاردانش بهتر است یا فنی حرفه ای؟
اما کدام برای ما بهتر است؟ برای این که پاسخ این سوال را بیابید باید به بررسی تفاوت شرایط هر کدام از این شاخهها بپردازیم:
بررسی شرایط ورود
شرایط ورود به شاخه فنی و حرفه ای از کاردانش دشوارتر است. متقاضیان تحصیل در هنرستان های فنی حرفه ای باید میانگین نمراتشان در برگه هدایت تحصیلی به نسبت بالاتر باشد. متقاضیان ورود به رشتههای شاخه فنی حرفهای باید در دوران اول متوسطه در دروس ریاضی و کاروفناوری بیشترین نمره را کسب نمودهباشند.
بررسی سطح دشواری
دروس شاخه فنی و حرفه ای مشکل تر از کار دانش است. در شاخه فنی حرفه ای دروس تخصصی مانند ریاضی، فیزیک و… بیشتر بصورت تئوری آموزش داده میشوند. این مورد شاید برای کسانی که بیشتر علاقه دارند مباحث را بصورت عملی آموزش ببینند، مشکل باشد.
دروس علمی و کار عملی
دروس عملی و ساعات کارگاهی شاخه کار دانش بیشتر از فنی و حرفه ای است. در شاخه فنی حرفه ای، 2 روز دروس کارگاهی و 3 روز دروس عمومی و تئوری آموزش داده میشود. در حالیکه در در شاخه کاردانش 3 روز دروس کارگاهی و 2 روز دروس تئوری آموزش داده میشود.
ساعات حضور در مدرسه
از آنجایی که دروس تئوری هنرجویان فنی حرفهای بیشتر از هنرجویان کارودانش است؛ ساعات حضور در مدرسه برای دانش آموزان فنی و حرفه ای بیشتر است.
تنوع رشتهها
رشته های شاخه کار دانش متنوع تر از فنی و حرفه ای است. در شاخه فنی حرفه ای 47 رشته تعریف شده در حالیکه در شاخه کارودانش 150 رشته فعال تعریف شده است و رشتهها جزئی تر و تخصصیتر میباشند.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
فرق بعدی دانش آموزانی که تحصیلات دوره متوسطه دوم خود را در هنرستانهای فنی حرفه ای به پایان میرسانند میتوانند تحصیلات عالی خود طبق مسیر زیر پیش ببرند:
شاخه فنی حرفه ای (نظام آموزش عالی)
کاردانی پیوسته (2 سال) ——> کارشناسی ناپیوسته (2 سال) ——> کارشناسی ارشد ناپیوسته (2 سال) ——> دکترای تخصصی (PHD) ——> فوق دکترای تخصصی.
شاخه کارودانش (نظام آموزش مهارتی – علمی کاربردی)
کاردانی فنی حرفهای (2 سال):
1) مهندسی فناوری ناپیوسته (2سال)
2) کارشناسی حرفه ای نا پیوسته (2سال)
آینده شغلی رشتههای کاردانش و فنی حرفه ای
محتوای درسی و آموزشی هنرجویان کاردانش بر اساس آماده کردن آنها برای ورود به بازار کار بعد از فراغت از دوران دیپلم است. در هنرستانهای فنی حرفهای، اولویت هنرجویان ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر و ورود به دانشگاه است. ولی در هر صورت برای هر دو گروه از لحاظ ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر از دیپلم محدودیتی وجود ندارد.
همانطور که در بالا به اختصار توضیح دادیم دانش آموزان گروه فنی حرفه ای با درس های محاسباتی و ریاضی بیشتری سرو کار دارند ولی گروه کاردانش بیشتر با دروس فنی. درصورتیکه گروه فنی از لحاظ دروس کارگاهی و فنی قابل مقایسه با دانش اموزان شاخه کاردانش نیستند. هنرجویان کاردانش نسبت به هنرجویان فنی حرفهای برتری دارند.
سخن پایانی
در این مطلب تفاوتهای شاخه فنی حرفهای و کاردانش در مقطع آموزشی، سطح تخصص و تمرکز آموزشی آنها بیان شد. انتخاب بین این دو بستگی به اهداف و علاقه شما دارد. هر یک از آنها امکانات و فرصتهای شغلی منحصر به فرد خود را دارند. بنابراین، انتخاب به دقت و با در نظر گرفتن هدف شغلی شما بسیار مهم است. ناگفته نماند همه چیز بستگی به علاقه و استعداد دارد و هیچ چیز مطلق نیست.
جهت مشاهده آگهیهای استخدامی و فرصتهای شغلی در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
منبع: ایران استخدام
سلام من میخوام یه رشته ای برم که آسان و آینده دار باشه چون خودم علاقه زیادی به آرایشگری دارم میخوام اگر موقعیت فراهم نبود و نتونستم آرایشگری برم از طریق رشته ام به یه درآمدی برسم میشه یه رشته خوب و مناسب بهم معرفی می کنید