کارجومعرفی رشته های تحصیلی

بررسی بازار کار، حقوق و درآمد رشته مهندسی مواد و متالورژی

زمان مطالعه: 8 دقیقه

آشنایی با رشته مهندسی مواد و متالورژی|بررسی حقوق و درآمد آن

حتما نام مهندسی مواد و متالورژی را شنیده‌اید. این رشته یکی از اصلی‌ترین و شناخته‌شده‌ترین حوزه‌های مهندسی است که از سال‌ها پیش در کشور ما وارد شده است. در این مقاله به بررسی اینکه متالورژی چیست، ادامه تحصیل در آن به چه شکل است و چه بازار کاری در انتظار فارغ‌التحصیلان مهندسی مواد و متالورژی است خواهیم پرداخت.

جستجوی آگهی‌های استخدامی

آشنایی با اهمیت و کاربرد رشته مهندسی مواد و متالورژی

رشته مهندسی مواد و متالوژی یکی از پرکاربردترین رشته‌ها در حوزه ریاضی فیزیک است که در صنایع مختلفی دخیل است. مهندسی متالوژی با مواد مختلف معدنی و آلی نظیر نیمه‌هادی‌ها، پلیمرها، سرامیک‌ها، فلزات، مواد فوتونیک و غیره سروکار دارد و روی ارتباط مواد، روش ساخت آن‌ها، خواص و عملکردشان تمرکز دارد.
سؤال غالب درباره این رشته‌این است که آیا رشته مهندسی مواد سخت است؟ باید بگوییم رشته مهندس متالورژی از رشته‌های مادر است که در صنایع بسیار زیادی کاربرد دارد و حوزه‌های مختلف علمی و مهندسی را به هم متصل می‌کند. این رشته پل اتصال حوزه‌های ریاضی، فیزیک، شیمی و علوم مهندسی است. بنابراین از نظر علمی رشته سنگینی محسوب می‌شود.
از دانش مهندسی مواد و متالوژی در ساخت هر چیزی که در اطرافتان می‌بینید از لباس‌هایی که به تن دارید تا اتومبیل، هواپیما، تجهیزات صنعتی، پلاستیکی و غیره استفاده می‌شود. درواقع پیدا کردن جایی که رد پایی از متالوژی در آن نباشد سخت است.
دراین‌بین گاهی این سؤال پیش می‌آید که متالورژی یا متالوژی؟ متالورژی به کار با فلزات اشاره دارد و در این رشته، مواردی مثل نحوه استخراج فلزات، ذوب سازی، اتصال قطعات فلزی، نحوه نگهداری از آن‌ها و غیره را آموزش میدهند.

رشته مهندسی موارد و متالورژی مناسب چه کسانیست؟

همان‌طور که گفتیم رشته متالورژی یک رشته ترکیبی است بنابراین لازم است افراد به ریاضی، فیزیک و شیمی علاقه‌مند باشند و توانایی انجام محاسبات و تجزیه تحلیل‌های مختلف را داشته باشند. علاوه بر این، مهارت‌های کامپیوتری و کار با نرم‌افزارهای مختلف این رشته مثل Mold Flow، MAGMA و SolidCast نیز اهمیت زیادی دارد چراکه این روزها بسیاری از مراحل ساخت و تولید مواد مبتنی بر محاسبات کامپیوتری است.
محیط کار این رشته غالباً محیط‌های آزمایشگاهی یا صنعتی با شرایط سخت همراه با کار با مواد شیمیایی مختلف است. به‌این‌ترتیب لازم است افراد توانایی بدنی لازم را داشته باشند. مهارت‌هایی مثل برنامه‌ریزی، کار تیمی، خلاقیت و مهارت‌های ارتباطی نیز اهمیت زیادی دارند.

مهندس مواد و متالورژی

نحوه ورود به رشته مهندسی متالورژی

این رشته یکی از حوزه‌های مهندسی است و افرادی که علاقمندند در دانشگاه در این رشته تحصیل کنند می‌بایستی دوره دبیرستان خود را در شاخه ریاضی فیزیک تحصیل نمایند. به‌علاوه این رشته برای دانش‌آموزانی مناسب است که به درس‌های تحلیلی و محاسباتی نظیر ریاضی، فیزیک، شیمی و کارهای آزمایشگاهی و تیمی علاقه‌مند باشند. بااین‌حال رشته مهندسی مواد در ایران یک رشته نسبتاً جدید است که چند دهه بیشتر از ورود آن نمی‌گذرد به‌همین‌دلیل لازم است دانشجویان در کنار مباحث دانشگاهی، مطالعات آزاد هم داشته باشند.
رشته مهندسی متالوژی در ایران در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در دانشگاه‌های مختلف کشور تدریس می‌شود. تنها شرط ورود به این رشته در مقطع کارشناسی، قبولی در آزمون سراسری است.

دروس رشته مهندسی مواد و متالورژی

مهندسی مواد و متالوژی در مقطع کارشناسی 140 واحد درسی است. (شامل دروس عمومی، دروس پایه نظیر ریاضی، دیفرانسیل، شیمی و فیزیک و دروس تخصصی که شامل دروس مربوط به استخراج، ریخته‌گری، حرارت، انجماد و شکل‌دهی فلزات، سرامیک و ساخت آن و موارد مشابه می‌شود.)

گرایش‌های مهندسی مواد و متالورژی

اکثر دانشگاه‌ها برای رشته‌های مقطع کارشناسی، گرایش در نظر نمی‌گیرند بااین‌حال برخی از دانشگاه‌ها این رشته را در سه گرایش متالوژی صنعتی، استخراجی و سرامیک ارائه می‌دهند. در مقطع کارشناسی ارشد نیز گرایش‌ها به‌صورت زیر هستند:

  • شناسایی و انتخاب مواد مهندسی
  • جوشکاری
  • خوردگی
  • ریخته‌گری
  • استخراج فلزات
  • بیومواد
  • نانومواد
  • شکل دادن فلزات
  • مواد مرکب

بررسی آینده شغلی و بازار کار مهندسی مواد و متالورژی در ایران

مهندسی متالورژی به دلیل اینکه حوزه‌های وسیعی در صنایع مختلف را دربرمی‌گیرد همیشه بازار کار خوبی داشته است. بااین‌حال محیط‌های کاری این رشته، بیشتر به‌صورت کارگاهی و nv فضاهایی مثل کارخانه‌ها و مراکز صنعتی و بیشتر در مراکز تولیدی شاهد به‌کارگیری متخصصان این رشته هستیم.

بازار کار مهندسی مواد در ایران

به دلیل وجود کارخانه‌های زیادی در کشور ما که جز صنایع مادر محسوب می‌شوند، وجود معادن و فلزات مختلف می‌توان گفت ایران بازار خوبی برای رشته مهندسی مواد دارد. در کشور ما کارخانه‌های بزرگی در صنایع فلزات مثل فولاد، آهن، آلومینیوم و مواد معدنی در حال کار هستند که برای ارتقای سطح محصولات خود و بهبود کیفیت و بازدهی نیاز به حضور متخصصان رشته مواد و متالورژی دارند. در شهرهایی که صنایع بزرگ و صنایع مادر هستند رونق این رشته بیشتر است به‌همین‌دلیل بازار مهندس مواد و متالورژی اصفهان و مشهد و دیگر شهرهای صنعتی نظیر اراک و تبریز، بهتر از بقیه مناطق است.
علاوه بر کارخانه‌های بزرگ و صنایع مادر، این مهندسان می‌توانند در معادن و کارخانه‌های کوچک تولیدی و کارگاه‌ها نیز مشغول به کار شوند اما نکته مهم این است که شرایط بازار کار این روزها نیاز به دانش علمی و مهارت‌های بیشتری نسبت به آنچه در دانشگاه آموزش داده می‌شود دارد و بدیهی است کسانی که مهارت‌های عملی بیشتری داشته باشند بازار کار بهتری پیش روی آن‌ها قرار می‌گیرد.

بازار کار مهندسی مواد و متالورژی برای خانم‌ها

به دلیل اینکه مهندسان مواد و متالورژی اغلب در صنایع سنگین نظیر فولاد و مس، صنایع دفاعی، حمل‌ونقل و موارد مشابه کار می‌کنند، در بسیاری از موارد کار در چنین محیط‌هایی برای خانم‌ها سخت بوده و موردعلاقه آن‌ها نیست. البته کارفرمایان نیز گاهی اولویت استخدام در فضای تولید را به آقایان می‌دهند. بااینکه جامعه مهندسین تلاش زیادی برای همسان‌سازی وضعیت اشتغال زنان و مردان در این رشته کرده اما خانم‌ها بیشتر در محیط‌های غیر تولیدی مثل آزمایشگاه و بخش کنترل کیفیت یا قسمت‌های اداری سازمان‌ها مشغول به کار می‌شوند.
در کنار این موارد امکان استخدام دولتی نیز وجود دارد. رشته مهندسی مواد و متالورژی یکی از رشته‌هاییست که در آزمون‌های استخدام دستگاه‌های دولتی اعلام می‌شود و افراد اگر به استخدام در یک نهاد دولتی خاص علاقه‌مند باشند می‌توانند اخبار استخدام آن را از طریق وب‌سایت ایران استخدام دنبال کنند.

بازار کار مهندسی مواد و متالورژی برای آقایان

همان‌طور که اشاره کردیم بازار کار مهندسی مواد بازار وسیعی است که می‌تواند از کار در آزمایشگاه تا معادن و کارخانه‌ها را در طیف وسیعی از صنایع تولیدی و خدماتی دربربگیرد. معمولا از رشته مهندسی مواد و متالورژی به‌عنوان رشته‌ای با شرایط کاری سنگین در محیط‌های کاملاً صنعتی نام می‌برند. به‌همین‌دلیل آقایان نسبت به خانم‌ها تمایل بیشتری برای کار در چنین محیط‌هایی دارند. بازار کار این رشته برای آقایان نسبت به خانم‌ها وسیع‌تر است و در شهرهایی که تمرکز بیشتری بر صنایع و معادن وجود دارد مثلاً در شرکت‌های ریخته‌گری، تأسیساتی و نیز در سازمان‌های دولتی مثل بخش نظامی و دفاعی کشور از این متخصصین استفاده می‌شود.
علاوه بر همه این موارد آقایان نیز مثل خانم‌ها می‌توانند از طریق آزمون‌های استخدامی دولتی جذب نهادهای دولتی شوند و در بخش‌های مختلف آزمایشگاهی، تولیدی یا اداری مشغول به کار گردند. بااین‌حال هم درباره آقایان و هم خانم‌ها آنچه در وسعت بازار کار پیش روی آن‌ها اهمیت دارد تخصص و مهارت فرد است.

بازار کار مهندسی مواد و متالورژی در خارج از کشور

در ادامه به بررسی بازار کار مهندسی مواد و متالورژی در برخی از کشورها پرداخته‌ایم.

بازار کار مهندسی مواد و متالورژی در آلمان

مهندسی مواد یکی از ریشه‌دارترین شاخه‌های مهندسی در آلمان است که چند قرن از حضور این رشته در آلمان می‌گذرد. گرایش‌های تحصیلی آن نسبت به ایران بیشتر است و شاخه‌های متعددی برای فعالیت دارد. اما در این کشور، بیشتر از همه به مباحث خوردگی فلزات می‌پردازند. متوسط درآمد مهندسان این رشته در آلمان بین 1500 تا 5200 یورو در ماه است.

بازار کار مهندسی مواد در ایتالیا

رشته مهندسی مواد یکی از پرمتقاضی‌ترین رشته‌های دانشگاه پلی تکنیک تورین است که به زبان ایتالیایی و انگلیسی تدریس می‌شود اما در اکثر دانشگاه‌های ایتالیا فقط از زبان ایتالیایی استفاده می‌شود. ایتالیا یکی از کشورهاییست که بازار خوبی برای این رشته دارد. آمارها نشان می‌دهد میزان درآمد متخصصان حوزه متالورژی در این کشور با سطح تحصیلات، میزان تجربه و سابقه کاری آن‌ها ارتباط مستقیم دارد و می‌تواند بین 1700 تا 5100 یورو در ماه متغیر باشد.

بازار کار مهندسی مواد در آمریکا

ایالات‌متحده آمریکا یکی از پیشرفته‌ترین کشورها در حوزه صنایع مدرن است. مهندسی متالورژی جز پردرآمدترین شغل‌ها در آمریکاست. متوسط درآمد سالیانه یک مهندس مواد و متالورژی تازه استخدام شده در این کشور در سال 2020 حدود 100 هزار دلار است که در برخی ایالت‌ها مثل ماریلند به 123 هزار دلار هم می‌رسد. پیش‌بینی می‌شود تا سال 2030 بیش از 10 هزار فرصت شغلی جدید در این حوزه ایجاد شود.

بازار کار مهندسی مواد در ترکیه

مهندسی مواد یکی از رشته‌های نسبتاً جدید در نظام آموزشی این کشور است و به‌همین‌دلیل درحال‌حاضر بازار کار خوبی دارد و آگهی‌های زیادی برای استخدام مهندس متالورژی در ترکیه منتشر می‌شود. متوسط درآمد ماهیانه یک مهندس مواد و متالورژی در ترکیه بین 3400 تا 11200 لیر ترکیه در ماه است که سالانه حدود 85600 لیر می‌شود. با بالا رفتن سطح تحصیلات و تجربه، سطح درآمد افراد می‌تواند تا دو و نیم برابر نیز افزایش یابد.

مهندس مواد و متالورژی

بررسی درآمد رشته مهندس مواد و متالورژی در ایران و خارج از کشور

مهندسی مواد و متالوژی یک رشته مهم در پیش برد صنایع مختلف کشورهاست. به‌همین‌دلیل جایگاه مناسبی دارد اما میزان درآمد مهندسین این رشته تحت تأثیر عوامل مختلفی است. در همه کشورها برای مهندسینی که به‌تازگی وارد بازار کار می‌شوند حداقل دستمزد و حداقل مهارت‌هایی در نظر گرفته می‌شود. اما اگر افرادسطح تحصیلات و مهارت‌های عملی بیشتری داشته باشند یا به‌مرورزمان، با کسب تجربه بیشتر در بازار کار درآمدشان نیز بیشتر می‌شود.
در کشور ما درآمد مهندسان این رشته، بسته به نوع صنایعی که در آن مشغول می‌شوند می‌تواند بین چند میلیون‌ تا چندده میلیون باشد و شاید بهتر است بگوییم نمی‌توان برای آن سقفی در نظر گرفت.

نحوه جست و جوی آگهی‌های استخدام مهندس مواد و متالورژی

برای جستجوی آگهی‌های استخدام وارد وب‌سایت ایران استخدام شوید. در قسمت «انتخاب موقعیت شغلی» عبارت «مهندسی مواد (متالورژی)» را انتخاب کنید. می‌توانید سایر فیلدهای استان و رشته تحصیلی را نیز پر کنید. سپس با کلیک روی دکمه «جستجو» وارد صفحه جستجو می‌شوید که آگهی‌های مرتبط با رشته مهندسی مواد را خواهید دید.
در سمت راست صفحه منوهای مختلفی وجود دارد که با تنظیم آن می‌توانید آگهی‌هایی را ببینید که به شرایط کاری موردنظر شما نزدیک‌تر است مثلاً برای دیدن آگهی‌های استخدام مهندس مواد و متالورژی در کرج و تهران می‌توانید شهر کرج و تهران را انتخاب کنید یا برای رسیدن به آگهی‌های استخدام مهندس متالورژی پاره‌وقت، نوع قرارداد پاره‌وقت را تیک بزنید.

راهنمای عضویت کارجو در سایت ایران استخدام

اگر به دنبال آگهی‌های خاصی مثل استخدام مهندس مواد در سپاه پاسداران یا استخدام مهندس متالورژی در قطر یا موارد مشابه هستید یا برای اینکه همه آگهی‌های استخدام رشته مهندسی مواد را صرف‌نظر از گرایش و محل کار به‌محض انتشار دریافت کنید عضو شوید. برای این کار روی دکمه عضویت/ورود در بالای صفحه اول سایت کلیک کرده و گزینه ثبت‌نام کارجویان را انتخاب کنید.
در صفحه‌ای که ظاهر می‌شود اطلاعات شخصی و اطلاعات تماس خود مثل شماره موبایل، ایمیل و رمزعبور خود را درج کرده و روی دکمه «عضو می‌شوم» کلیک کنید. به‌این‌ترتیب وارد صفحه کاربری خود می‌شوید.

جهت عضویت به عنوان کارجو در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

راهنمای تنظیم رزومه و حضور در جلسه مصاحبه استخدام مهندس متالورژی

همه میدانیم که یک رزومه حرفه‌ای در بالا بردن شانس استخدام چقدر موثر میباشد. اگر می‌خواهید یک رزومه کاملاً حرفه‌ای با قالب گرافیکی زیبا داشته باشید پس از عضویت در وب‌سایت ایران استخدام وارد پنل کاربری خود شوید. در منوی سمت راست گزینه «ساخت رزومه آنلاین» را می‌بینید که از طریق آن می‌توانید با وارد کردن اطلاعاتی که در هر گام از شما درخواست می‌شود یک رزومه حرفه‌ای بسازید که شامل اطلاعات شخصی، تحصیلی و شغلی شما باشد.
امکان انتخاب ظاهر و رنگ رزومه و نیز ارسال مستقیم این رزومه برای کارفرما یا دانلود آن در قالب pdf نیز وجود دارد.

جهت ساخت رزومه آنلاین با استفاده از سیستم رزومه ساز ایران استخدام کلیک نمایید.

راهنمای درج آگهی استخدام مهندس مواد و متالورژی در سایت ایران استخدام

برای درج آگهی به‌منظور استخدام مهندس مواد و متالورژی در وب‌سایت ایران استخدام، ایتوا وارد این سایت شوید. در صفحه اول سایت، گوشه چپ بالایی یک دکمه سبزرنگ با عنوان «درج آگهی استخدام» می‌بینیم. با کلیک روی آن به صفحه بررسی پلن‌های مختلف برای کارفرمایان هدایت می‌شوید.
پس از مطالعه جزییات و امکانات هر پلن بر روی روی دکمه «درج آگهی استخدام» کلیک نمایید. با ورود اطلاعات مورد نیاز، نظیر نام و نام خانوادگی، اطلاعات تماس و رمز، روند ثبت نام را تکمیل نمایید. پس از ثبت نام به عنوان کارفرما، می‌توانید متن آگهی خود را با عنوان دلخواه در وب‌سایت منتشر کنید. برای مثال استخدام مهندس مواد در تهران.

جهت درج آگهی استخدام به عنوان کارفرما در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

سخن پایانی

مهندسی مواد و متالورژی یکی از وسیع‌ترین شاخه‌های مهندسی است که بازار کار وسیعی پیش روی آن قرار دارد. می‌توان گفت بسیاری از صنایع کشور به مهندس مواد و متالورژی نیاز دارند. این رشته در سایر کشورهای دنیا نیز بازار کار خوبی دارد و تقاضا برای فارغ‌التحصیلان آن در حال افزایش است. بااین‌حال میزان درآمد مهندسین مواد و متالورژی ارتباط مستقیمی با سطح تحصیلات، میزان مهارت‌ها و سابقه تجربی آن‌ها دارد.

جهت مشاهده آگهی های استخدام مهندس مواد (متالورژی) در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

منبع: ایران استخدام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا