برنامه نویس جاوا کیست و چه وظایفی دارد؟
زبان برنامه نویسی جاوا یکی از قدیمیترین و البته محبوبترین زبانهای کدنویسی در بین برنامه نویسان است. از زمان ابداع جاوا حدودا 26 سال میگذرد اما هنوز هم این زبان بین دو زبان برتر برنامه نویسی در تمام دنیا دیده میشود. برنامه نویسان بسیاری با استفاده از این زبان اقدام به ساخت نرم افزارها، اپلیکیشنها، سایتها و … میکنند. ما در این مطلب از ایران استخدام قصد داریم تا نگاه نزدیکتر و دقیقتری به این زبان، کاربردهای آن، معرفی شغل برنامه نویس جاوا، وظایف، مسئولیتها، توانمندیها، درآمد و حقوق برنامه نویس جاوا و … داشته باشیم. اگر شما هم از علاقهمندان به دنیای برنامه نویسی و علم کامپیوتر هستید تا انتها با ما باشید.
- مطلب مرتبط: معرفی انواع زیر شاخه های شغل برنامه نویس و بازار کار آن ها
فهرست مطالب
برنامه نویس جاوا کیست؟
برنامه نویس Java فردیست که به تمامی ساختارها، کتابخانهها، کلاسها و ریز و بم جاوا تسلط داشته باشد و قادر باشد از این زبان برای ساخت برنامهها و اپلیکیشنهای مختلف استفاده کند. این فرد عموما همکاری نزدیکی با توسعه دهندگان وب، برنامه نویس جاوا اسکریپت و مهندسین نرم افزار دارد. به این منظور که بتوانند برنامهها و وبسایتهای مبتنی بر جاوا را یکپارچه کنند.
وظایف و مسئولیتهای توسعه دهندگان جاوا
این افراد در قبال وظایف بسیار زیادی مسئول هستند. از زمان طراحی برنامه گرفته تا زمان تست و انتشار نهایی، درست مانند بسیاری دیگر از توسعه دهندگان زبانهای سطح بالا اینجا هم در چرخه ساخت برنامه، برنامه نویسان جاوا نقش حیاتی دارند. شرح وظایف برنامه نویس جاوا:
- طراحی، توسعه و نگهداری از فازهای مختلف برنامههای جاوا
- نقش داشتن در فعالیتهای مرتبط با توسعه نرم افزاری و معماری برنامهها
- مشارکت در فرآیند تست، آنالیز و دیباگ کردن برنامهها، وبسایتها و اپلیکیشنها
- شناسایی مشکلات مرتبط با برنامه و ارائه اقدامات مناسب جهت بر طرف کردن آنها
- اقدام برای تبدیل الزامات یک پروژه به قوانین آن
- توسعه، تست و همچنین نگهداری از برنامهها، وبسایتها و اپلیکیشنها بعد از انتشار
- ارائه پیشنهادات لازم به منظور بهبود نحوه اجرای برنامهها و همچنین بروز رسانیهای منظم
- توسعه طراحیهای فنی به منظور پیشرفت نحوه عملکرد برنامهها
- و …
توانمندیها و مهارتهای برنامه نویس جاوا
از مهمترین توانمندیها و قابلیتهایی که از یک برنامه نویس جاوا انتظار میرود میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- آشنا به مفاهیم برنامه نویسی شی گرا
- درک مفاهیم طراحی و معماری سیستمها
- آشنا به نحوه کار ابزارهای ساخته شده توسط خود جاوا
- دانش نسبی در زمینه تکنولوژیهای وب
- آشنا به نحوه کار ابزارهای تست و دیباگ
- شناخت فریم ورکهای تحت وب
- توانایی تست و دیباگ برنامهها با ابزارهای پیشنهادی جاوا
- شناخت کافی نسبت به اجزای JAVA EE
- دانش کافی در زمینه دادههای بزرگ
- شناخت کلاسهای جاوا
- آشنایی نسبی با یادگیری ماشین و هوش مصنوعی
- آگاهی از نحوه عملکرد ماشین مجازی جاوا
- توانمند در کار کردن با گیت هاب
- آشنایی به ابزارهای DevOps مانند Chef، Maven، Jenkins و …
- آشنا به فریم ورکهای جاوا اسکریپت
اینها تنها مهارتهای سخت یک برنامه نویس جاوا هستند. از مهارتهای نرم میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- قابلیت انجام کارهای تیمی
- مدیریت زمان و پایبند بودن به ددلاینها/زمان اتمام و تحویل پروژه
- سازگاری و انعطافپذیری با شرایط و قوانین کاری مختلف در انجام پروژههای متنوع
- توانایی حل مسئله
- تعامل و ارتباط موثر با دیگر افراد یک تیم
- خلاقیت
- توجه به جزئیات
- و …
زبان برنامه نویسی جاوا
جاوا/Java یک زبان برنامه نویسی همه منظوره، مبتنی کلاس و شی گراست. این زبان توسط جیمز گاسلینگ و تیمش در سان مایکروسیستم طراحی شده است و در سال 1995 میلادی به صورت عمومی منتشر شده است. هدف از ساخت این زبان این بوده که دستگاههای الکترونیکی بتوانند به راحتی با هم تعامل و ارتباط داشته باشند. البته این روزها استفاده از جاوا تنها به همین مورد محدود نمیشود. بد نیست بدانید که این روزها توسعه و نگهداری از جاوا تماما در کمپانی اوراکل انجام میشود و تمامی بروز رسانیهایی که میبینید زیر نظر این شرکت انجام میشوند.
ساختار این زبان به گونهای توسعه داده شده است که شما بتوانید آن را هر جایی بنویسید و در هر بستری اجرا کنید، بدون اینکه نیاز باشد نگرانی در مورد زیرساختهای معماری کامپیوتری داشته باشید. همین موضوع باعث شده که جاوا از دیگر زبانها تفاوت چشمگیری داشته باشد و کاملا متمایز باشد.
جالب است بدانید که از این زبان با عنوان یکبار بنویس، همه جا اجرا کن هم یاد میشود. این دقیقا همان قابلیتی است که جاوا در اختیارتان میگذارد.
این یعنی زمانی که تنها یکبار کدتان را کامپایل میکنید، میتوانید آن را بر روی تمامی پلتفرمهایی که از Java Runtime Environment استفاده میکنند اجرا کنید. بدون اینکه نیازی باشد مجددا آن را کامپایل کنید!
کمی با کاربردهای جاوا آشنا شوید
شاید بهتر باشد این بخش را این طور شروع کنیم: با استفاده از جاوا میتوانید رنج وسیعی از اپلیکیشنها را برای پلتفرمهای مختلف بسازید. از دسکتاپ گرفته تا سرورها، موبایلها، تبلتها، پلیرها، تلویزیونها و … به علاوه اینکه تمامی مرورگرها از جاوا استفاده میکنند و برنامه نویسان جاوا میتوانند برنامههای مبتنی بر جاوا را برای چنین پلتفرمهایی طراحی و توسعه دهند. همین تنوع و البته کاربردی بودن این زبان باعث شده تا میزان تقاضای بازار برای شغل برنامه نویس جاوا همیشه بالا باشد.
علاوه بر اینها از جاوا برای نوشتن اپلیکیشنهای کاربردی که بر روی پلتفرمهای مختلفی که از JRE پشتیبانی میکنند استفاده میشود. در چنین حالتی برنامههایی که بر روی دستگاههایی مانند دسکتاپ و موبایل هم اجرا میشود پشتیبانی میشوند.
جالب است بدانید که از جاوا همچنین برای توسعه برنامههایی که به صورت توزیع شده کار میکنند استفاده میکنیم. منظورمان برنامههایی است که میتوانید بین سرورها و کلاینتهای یک شبکه توزیع کنید و به صورت همزمان اجرا شوند. یکی دیگر از کاربردهای جاوا استفاده از آن برای نوشتن ماژولهای برنامهها یا اَپلتهایی است که به عنوان بخشی از صفحات وب استفاده میشوند.
پس میتوان از کاربردهای این زبان برنامه نویسی قدرتمند و شی گرا را به موارد زیر اشاره کرد:
- برنامههای گرافیکی رابط کاربری
- سرورهای وب و برنامههای سرور
- برنامههای کاربردی میانی
- برنامههای تحت وب
- برنامههای موبایل
- سیستمهای توزیع شده
- برنامههای سازمانی
- و …
مزیتهای برنامه نویسی جاوا
دلیل وجود همیشگی فرصتهای شغلی برنامه نویس جاوا مزیتها و البته قابلیتهایی است که این زبان در اختیار کاربر میگذارد. همان طور که گفتیم جاوا در حال حاظر زیر نظر کمپانی اوراکل قرار دارد و نگهداری و بروز رسانی منظم این زبان بر عهده اوراکل است. از آن جایی که جاوا یکی از بزرگترین جوامع برنامه نویسی را دارد در نتیجه این موضوع به نفع برنامه نویسان تازه کار است، به این خاطر که میتوانند به راحتی مشکلات و سوالات خودشان را برطرف کنند و همیشه مجموعهای بزرگ و قدرتمند برای کمک رسانی حضور دارند. اگر به هر دلیلی برای انجام برنامه نویس جاوا با مشکل روبرو شوید میتوانید سوالات خودتان را در این جوامع مطرح کنید و به دنبال راهنمایی باشید. این زبان نزدیک به سه دهه فعالیت، مجموعه بسیار متنوع و زیادی از کتابخانهها و توابع متن باز را در اختیارتان میگذارد. در ادامه به برخی از مزیتهای اساسی Java اشاره میکنیم:
یادگیری سریع و آسان:
اگر کمی با زبانهای C و C++ آشنا باشید میدانید که سینتکسها یا همان نحوه نوشتاری دستورات این زبانها پیچیده هستند و با المانها و اپراتورهای زیادی باید دست و پنجه نرم کنید. در حالی که جاوا چنین پیچیدگیهایی ندارد و همین باعث شده که یادگیری آن راحتتر و سریعتر باشد.
زبان برنامه نویسی شی گرا
هر چیزی که در جاوا وجود دارد به عنوان یک شی در نظر گرفته میشود و ویژگیهایی مانند کلاس، کپسوله سازی، چند شکلی، وراثت و … برای این شیها در دسترس هستند.
قابلیت مولتی تریدینگ توسط جاوا پشتیبانی میشود:
این قابلیت اجازه میدهد تا برنامههای بزرگ را به چندین رشته تبدیل کنید و به طور همزمان اجرا کنید. این مسئله باعث میشود که زمان و منابع مورد نیاز برای اجرای یک برنامه کاهش پیدا کند.
یکبار بنویس، همه جا اجرا کن:
اگر یادتان باشد بالاتر گفتیم که کامپایل برنامههای جاوا تنها یکبار انجام میشوند. این زبان در ماشین مجازی خودش اجرا میشود و کاری به زیرساختها و معماری کامپیوتر ندارد، در نتیجه میتوانید بعد از نوشتن یک برنامه و کامپایل کردن آن هر جا و بر روی هر پلتفرمی آن را اجرا کنی. بدون اینکه نیاز باشد مجددا کامپایل انجام دهید. این باعث مدیریت سادهتر پروژهها میشود.
پلتفرم کاملا ایمن:
این زبان بر روی محیط JRE اجرا میشود و همچنین دارای یک بارگذار کلاس برای بارگذاری کلاسهای جاواست. این موضوع ذاتا منجر به فراهم کردن یک محیط ایمن میشود.
معایب برنامه نویسی جاوا
با اینکه این زبان برنامه نویسی مزیتهای بیشماری دارد و استخدام Java developer همیشه متقاضیان زیادی دارد اما دلیل نمیشود که بدون عیب باشد! اینجا هم بخشهایی هستند که نیاز به توسعه و بهبود دارند و جز معایب زبان به حساب میآیند:
- تمامی برنامههای نوشته شده حتما باید بر روی JRE اجرا شوند.
- رابطهای کاربری ساخته شده با زبان جاوا جذابیت بصری کمتری دارند.
- جاوا هیچ امکان پشتیبان گیری ارائه نمیکند و صرفا از روی حافظه سیستم کار میکند و همین موضوع باعث میشود که فضای ذخیره سازی بسیار زیاد و چشمگیری نیاز داشته باشید.
- زبان جاوا نسبت به دیگر زبانها مانند پایتون سرعت و عملکرد کندتری دارد.
- با اینکه نسبت به زبان C و C++ ساختار سادهتری دارد اما همچنان یکی از پیچیدهترین سینتکسها/ساختارها را در بین زبانهای برنامه نویسی دارد.
- و …
تحصیلات برنامه نویس جاوا
اگر که قصد دارید از ابتدا در یک محیط آموزشی و آکادمیک دانش برنامه نویسی را دنبال کنید باید وارد یکی از زیر شاخههای رشته کامپیوتر یا علوم کامپیوتر شوید. از مهندسی نرم افزار گرفته تا IT. داشتن حداقل مدرک لیسانس برای فرآیند استخدام برنامه نویس جاوا الزامیست. بقیه ماجرا بستگی به توانمندیها و سطح تجربه شما دارد. اگر که پشتکار و علاقه زیادی به این حوزه داشته باشید میتوانید خودتان هم به صورت خودآموز زبان جاوا را یاد بگیرید. با ویدیوهای آموزشی گرفته تا مقالات، انجام پروژهها شخصی، ورکشاپها و … با این حال داشتن مدرک لیسانس رشتههای مرتبط با کامپیوتر برای بسیاری از شرکتها و مجموعههای خصوصی اهمیتی ندارد و گاها میبینیم که کارفرما در هنگام درج آگهی استخدام برای برنامه نویس جاوا هیچ اشارهای به داشتن مدرک دانشگاهی نکرده است.
بازار کار و آینده شغلی برنامه نویس جاوا
زبان جاوا از زمان حضور تا به امروز دائما در حال رشد بوده و دلایل بسیار زیادی باعث شده که این زبان به یک پلتفرم قدرتمند و پر جنب و جوش تبدیل شود. مزیتهای جاوا باعث شده که نسبت به خیلی دیگر از زبانها برتری داشته باشد و برنامه نویسانی که به این زبان مسلط هستند فرصتهای زیادی برای رشد و ترقی داشته باشند. فرقی نمیکند در چه سطحی هستید، ما هر روز با آگهیهای استخدام برنامه نویس جاوا بصورت کار آموزی و یاحرفهای زیادی در بخش استخدام برنامه نویس ایران استخدام مواجه میشویم، آگهیهایی که از سمت کارفرما در سایت قرار داده میشوند. از طرفی میزان تقاضا برای توسعه دهندگان جاوا از همان ابتدا در بازار بالا بوده است. به این خاطر که بسیاری از متخصصین و کارشناسان معتقدند این افراد بهترین برنامه نویسان و توسعه دهندگان نرم افزاری هستند. در نتیجه نباید نگران کمبود فرصتهای شغلی چه در داخل ایران و چه در خارج از ایران باشید. پیشنهاد ما به شما این است که بجای نگرانی برای اوضاع بازار کار بر روی مهارتها و قابلیتهایتان تمرکز کنید.
از طرفی برنامه نویسی همیشه جز مشاغل پردرآمد بازار بوده است و این افراد با توجه به سطح تجربه و دانشی که دارند حقوقهای متفاوتی دریافت میکنند. ما در یک مطلب جداگانه درآمد برنامه نویسان و فاکتورهای اثرگذار بر آن را بررسی کردهایم.
- مطلب مرتبط: بررسی میزان حقوق و درآمد برنامه نویسان
همچنین به عنوان یک برنامه نویس جاوا شما میتوانید در مجموعههای دولتی و غیردولتی بسیار زیادی مشغول کار شوید و به عنوان برنامه نویس ارشد، توسعه دهنده نرم افزار، اپلیکیشن و حتی کارآموز جاوا فعالیت کنید. کارآموزی در این حوزه کمک میکند تا علاوه بر کسب تجربه با اکوسیستم مرتبط هم آشنا شوید.اگر هم دوست ندارید عضو تیمی باشید میتوانید به صورت کاملا فریلنسر و دورکاری جاوا، برای خودتان کار کنید. این یکی از ویژگیهای خوب شغل برنامه نویسی است. در نتیجه میتوانید برای انجام پروژه برنامه نویس جاوا در پلتفرمهای مختلف به دنبال پروژه باشید.
سخن پایانی
اگر میخواهید که در این مسیر موفق باشید بهتر است که هیچوقت دست از یادگیری برندارید. دنیای برنامه نویسی همیشه در حال بروز شدن است. همچنین سعی کنید یکی از مدارک معتبر زیرنظر اوراکل و جاوا را دریافت کنید. مانندOracle Certified Associate Java Programmer، Java SE Associate، Spring Professional و … دورههای آنلاین بسیاری هستند که در پایان این مدارک را ارائه میکنند. علاوه بر اینها رزومه برنامه نویس جاوا باید علاوه بر ارائه اطلاعات به شیوهای رسا دارای نمونه کارهای قوی هم باشد. برای این کار میتوانید از رزومه ساز رایگان ایران استخدام کمک بگیرید. همچنین ما به عنوان یک پلتفرم کاریابی سعی کردهایم تا به امروز جدیدترین و بروزترین فرصتهای شغلی حوزههای مختلف را در اختیار مخاطبین خودمان قرار دهیم. چه از طریق ایمیل، پیامک، اپلیکیشن ایران استخدام یا … تنها کافیست ابتدا در سایت به عنوان کارجو ثبت نام کنید، رزومه خودتان را بسازید و درخواست خودتان را برای فرصتهایی که مناسب شما هستند ارسال کنید.
همچنین اگر به دنبال فرصتهای ریموت هستید به بخش استخدام برنامه نویس جاوا بصورت دورکاری در سایت بروید. علاوه بر اینها شما میتوانید به کمک فیلترهای تعبیه شده در سایت موقعیت مکانی فرصتهای شغلی را مشخص کنید، به عنوان مثال برنامه نویس جاوا اصفهان و مشهد.
جهت مشاهده آگهی های استخدام برنامه نویس جاوا در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
منبع: ایران استخدام