شرح وظایف مهندس ایمنی HSE
مهندسی hse چیست؟ مهندسی hse یکی از مهمترین شغلهای رشته مهندسی صنایع است که معمولا فارغالتحصیلان رشته بهداشت و ایمنی علاقهمند به اشتغال در این حوزه هستند. درواقع این شغل در سازمانها و شرکتهای بزرگی که با موارد شیمیایی سر و کار دارند نیاز میباشد. تا با جلوگیری از آسیب به جان انسانها، تجهیزات و محیط زیست از هرگونه هزینهی احتمالی در این مسیر جلوگیری کند. اچ اس ای مخفف چیست؟ hse مخفف Health,Safety,Envirement بوده و مهندس ایمنی به انگلیسی که همان Safety engineer است موظف به برقراری سه اصل hse در محیط کار میباشد. در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا با بررسی بیشتر این شغل به سوالاتی همچون مدرک اچ اس ای چیست؟ و وظایف کارشناس hse چیست؟ پاسخ دهیم.
فهرست مطالب
چگونه کارشناس hse شویم؟
برای اینکه بتوانید بعنوان کارشناس hse مشغول بکار شوید نیازمند کسب مدرک دانشگاهی و مهارتهای لازم هستید که در ادامه به بررسی مفصلتر این موارد میپردازیم.
رشته اچ اس ای چیست؟
Hse یک رشته مهندسی بین رشتهای است که در حوزههای مختلف مهندسی صنایع، مکانیک،فیزیک، مهندسی شیمی، فیزیک، مکانیک، عمران، نفت، گاز و مدیریت، متالوژی، رشته مهندسی ایمنی و بهداشت حرفه ای و بهداشت محیط و محیط زیست کاربرد زیادی دارد.
نیروی کار هر کشور بخصوص کشورهای درحال توسعه یکی از مهمترین سرمایههای آن کشور درجهت پیشرفتهای اقتصادی و اجتماعی محسوب میشود. در همین راستا سه اصل سلامتی، امنیت و محیط زیست تاثیر زیادی در تامین بهداشت و محافظت از نیروی کار انسانی دارد که نظارت بر اجرای درست این اصول نیازمند داشتن دانش کافی در این زمینه است که اچ اس ای نام دارد. درواقع این رشته شامل دانشهایی همچون پیشبینی، تشخیص، ارزیابی و کنترل خطرهای بهداشتی در محیط کار با هدف نگهداری و بالا بردن سلامت و تندرستی کارگران و در نهایت، ایمن نگهداشتن جامعه میباشد.
شرایط و نحوه ورود به رشته hse
افرادیکه که علاقهمند به تحصیل در رشته hse هستند باید در دوران دبیرستان در رشته علوم تجربی و یا ریاضی تحصیل نمایند و با شرکت در کنکور و انتخاب رشته بتوانند به تحصیل در رشته موردعلاقه خود بپردازند. البته کارشناسی رشته hse در ایران وجود ندارد و افرادیکه علاقهمند به تحصیل در رشته hse هستند میتوانند در دوران کارشناسی رشتههایی مانند رشته مهندسی ایمنی و بهداشت، کارشناسی مهندسی ایمنی، بهداشت حرفه ای، بهداشت محیط و سایر رشتههای مرتبط را انتخاب کنند تا در دوران کارشناسی ارشد بتوانند در مقطع ارشد رشته hse ادامه تحصیل دهند.
باتوجه به اینکه بسیاری از افراد آشنایی کافی با این رشتهها را ندارند رتبه لازم برای قبولی در رشته مهندسی ایمنی خیلی بالا نبوده و داوطلبان میتوانند با کمی تلاش در رشتههایی همچون مهندسی ایمنی دانشگاه آزاد یا مواردی از این قبیل قبول شوند.
همچنین برخی از داوطلبان میتوانند با ورود به رشته مهندسی ایمنی بدون کنکور تحصیل در این رشته بپردازند. البته برای ورود به این رشته بدون کنکور داوطلب باید شرایط خاصی داشته باشد که از آن جمله میتوان به داشتن سابقه تحصیلی درخشان اشاره کرد.
دانشگاه های دارای رشته اچ اس ای
رشته اچ اس ای دانشگاه علمی کاربردی تنها دانشگاهی است که در مقطع کارشناسی ناپیوسته نیر دانشجو میپذیرد. اما علاوهبر آن از دانشگاههایی که دارای این رشته میباشند میتوان به رشته hse دانشگاه شیراز، دانشگاه محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه صنعت آب و برق شهید عباسپور، دانشکده حفاظت و بهداشت کار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، موسسه آموزش عالی کار قزوین، دانشگاه علمی کاربردی پلیمر بوشهر، دانشگاه علمی کاربردی کرمانشاه، موسسه آموزش عالی کاسپین البرز قزوین، دانشگاه صنعت نفت آبادان، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه صنعتی امیر کبیر، دانشگاه های علوم پزشکی تهران، دانشگاه تهران اشاره کرد.
دروس رشته مهندسی ایمنی
دروس رشته مهندسی ایمنی و بازرسی فنی در دوران کارشناسی حدود 127 واحد درسی است که شامل دروس عمومی، اختصاصی و کارآموزی میشود. کتاب های رشته مهندسی ایمنی معمولا حاوی نکات و اصول ایمنی و نحوه اجرای آنها به بهترین شکل در محیط کار میباشد. همچنین آشنایی با فرآیندهای کنترل و مدیریت کارکنانی که در معرض خطرات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی قرار دارند، از مهمترین سرفصلهای درسی دانشجویان این رشته به حساب میآید.
گرایش های رشته ایمنی
از مهمترین گرایشهای رشته مهندسی ایمنی در مقطع کارشناسی میتوان بازرسی فنی، رشته مهندسی ایمنی صنعتی و بهداشت ایمنی مواد غذایی را نام برد. همچنین رشتههای ایمنی و محیط زیست (HSE)، مدیریت HSE، مهندسی HSE نیز جز مهمترین گرایشهای رشته مهندسی ایمنی در مقطع کارشناسی ارشد میباشند.
توجه داشته باشید که رشته تحصیلی HSE در حال حاضر در ایران در مقطع کارشناسی ارشد تدریس میشود و افرادیکه تصمیم به ادامه تحصیل در مقطع دکترا دارند میتوانند در وزارت علوم در رشته دکترای زیست شناسی اقدام کرده و یا در وزارت بهداشت، در رشته دکترای انفورماتیک پزشکی یا اپیدمیولوژی و… اقدام نمایند.
شرح وظایف کارشناس ایمنی و بهداشت
وظایف کارشناس ایمنی باتوجه به سازمان و شرکتی که در آن مشغول به کار است ممکن است کمی متفاوت باشد. در ادامه مطلب وظایف کارشناس ایمنی در محیطهای گوناگون را مورد بررسی قرار میدهیم.
از جمله وظایف کارشناس ایمنی و بهداشت عبارتند از:
- مدیریت و کنترل مسائل مربوط به ایمنی، بهداشت و محیطزیست
- شناسایی ریسکها و خطرات بالقوه موجود در محیط کار و تلاش برای ارائه راهکارهایی جهت جلوگیری از آسیب به آنان
- ثبت تمامی آسیبها و نقص و خرابیهای موجود در محیط کار و ارائه گزارشهای آنان به مدیر مربوطه
- نظارت بر عملکرد صحیح تمامی ماشین آلات، تجهیزات و…
- تدوین و بروزرسانی قوانین و مقررات مرتبط با ایمنی جهت حفظ ایمنی محیط کار
شرح وظایف کارشناس ایمنی در صنعت
علاوهبر مسئولیتهای کلی گفته شده در بخش قبل، یک مسئول ایمنی در محیطهای صنعتی مانند کارگاهها موظف به انجام موارد زیر است:
- پیادهسازی نکات ایمنی جهت حفظ جان کارگران در حین کار
- تهیه چک لیستهای لازم جهت حفظ ایمنی کارکنان
- آموزش موارد ایمنی به کارکنان جهت رعایت در حین کار
- آموزش اقدامات اولیه در زمان وقوع حوادث
- شناسایی، نمونه برداری، اندازه گیری و ارزشیابی عوامل زیان آور محیط کار
شرح وظایف مسئول ایمنی در آزمایشگاه
مسئول ایمنی در آزمایشگاه موظف است کارهای زیر را انجام دهد:
- مستندسازی دستورات ایمنی جهت رعایت در آزمایشگاه
- آموزش نکات لازم جهت حفظ ایمنی به کارکنان تحت نظارت مسئول فنی
- نظارت بر رعایت نکات ایمنی توسط تمامی کارکنان
- بررسی و نظارت بر شستشو، سترون سازی و ضدعفونی کردن در آزمایشگاه
- چک کردن انجام واکسیناسیونهای لازم توسط کارکنان
وظایف نماینده ایمنی پیمانکار
از وظایف نماینده ایمنی پیمانکار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حضور تمام وقت در محیط کار جهت نظارت بر ایمنی در محیط
- نوشتن طرح HSEPLAN جهت پروژه کارفرما
- بازدید و معاینه ابزار کار
- ثبت آمار حوادث کارگران
- ارائه گزارش حین اتفاق محیط کار
وظایف کارشناس ایمنی ساختمان
برخی از وظایف کارشناس ایمنی ساختمان به شرح میباشد:
- همکاری با بازرسان کار
- ثبت آمار حوادث ناشی از کار و گزارش آن به اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی محل
- نیازسنجی، نظارت بر خرید، آموزش، تحویل و استفاده از وسایل حفاظت فردی
- تهیه و تدوین دستورالعمل های ایمنی و حفاظت فنی
وظایف کارشناس ایمنی هواپیما
مهندس پرواز در هواپیما وظایف بسیار گستردهای دارد که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
- بازرسی موارد ایمنی هواپیما قبل از پرواز
- تکمیل چک لیستهای مربوطه قبل از پرواز
- بررسی تمام سیستمهای رایانهای هواپیما و رفع هرگونه ناهنجاری در سیستم
- بررسی الگوی هوا و میزان سوخت هواپیما
- کنترل تهویه مطبوع، جریان هوا در کابین، سیستم اصلی برق و قدرت موتور
وظایف کارشناس ایمنی برق
برخی از وظایف این کارشناسان عبارتند از :
- انعکاس کلیه ایرادات و نواقص حفاظتی و بهداشتی و پیشنهادات لازم جهت رفع آنها به کارفرما
- توجیه و آشناسازی کارمندان جهت رعایت مقررات ایمنی
- انجام پیگیریهای لازم جهت انجام معاینات قبل از استخدام
- بازدید و معاینه ابزار کار
وظایف کارشناس ایمنی بیمارستان
یک کارشناس ایمنی در بیمارستان موظف به انجام وظایف زیر میباشد:
- تامین سلامت جسمی و روانی بیمار
- شناسایی بیماریهای ناشی از در محیط
- بهبود سطح رفاه ایمنی و سلامتی
- کاهش استرس و اضطراب
- کاهش مخارج همه جانبه
شرح وظایف مسئول ایمنی معدن
مسئول ایمنی معدن موظف است کارهای زیر را انجام دهد:
- نظارت بر ایمنی عملیات معدن
- رعایت اصول و مقررات فنی و مهندسی و استانداردهای متداول در ایمنی معدن
- حفظ بهداشت محیط کار و رعایت موازین حفاظت محیط زیست
- انجام بازرسی معدن و ارائه پیشنهادات لازم جهت پیشگیری و رفع خطر و در صورت حساسیت موضوع گزارش به مسئول معدن
- بازدید از کلیه کارگاههای معدنی در هر شیفت کاری حداقل یکبار در روز
بررسی بازار کار، درآمد و حقوق مهندس ایمنی
درآمد رشته hse و حقوق مهندس ایمنی به نسبت تحصیلات، شهری که در آن مشغول به کار است، میزان تجربه و محیط کاری میتواند متفاوت باشد. بطور مثال حقوق مهندس ایمنی در عسلویه بیشتر از سایر شهرها میباشد. اما درحالت کلی میتوان گفت باتوجه به اینکه بازار کار رشته اچ اس ای هنوز اشباع نشدهاست افرادیکه جویای کار در این زمینه باشند به نسبت سایر رشتههای اشباع شده راحتتر میتوانند شغل موردنظر خود را بیابند. همچنین شایان ذکر است که بازارکار رشته hse برای خانم ها نیز در شرایطی که مهارت کافی داشته باشند بسیار خوب میباشد.
استخدام مهندس ایمنی در نهاد ها و سازمان های دولتی
همانطور که گفتیم این روزها در تمامی نهادها و سازمانهای بزرگ دولتی نیاز به استخدام مهندس ایمنی و بازرسی فنی برای جلوگیری از برخی هزینهها بسیار مهم و ضروری است. به همین دلیل این افراد میتوانند در سازمانها و شرکتهایی مانند شرکتهای پتروشیمی، نفت و گاز، دانشگاههای دولتی، آتشنشانی و خدمات امداد و نجات، شرکتهای خودروسازی و تجهیزات مربوطه و… استخدام شوند. معمولا حقوق کارشناس hse در ادارات دولتی براساس قانون وزارت کار تعیین میشود.
استخدام مهندس ایمنی در سازمان های خصوصی
استخدام مهندس ایمنی در سازمانهای خصوصی بزرگ نیز به اندازه سازمانهای دولتی اهمیت دارد. این روزها تمامی شرکتهای خصوصی برای جلوگیری از بسیاری از هزینههای ناشی از رعایت نکردن بهداشت و ایمنی در محیط کار اقدام به استخدام مهندس ایمنی مینمایند. حقوق مهندس ایمنی در شرکتهای خصوصی بسیار متفاوت بوده و براساس توافق کارجو و کارفرما تعیین میشود به همین جهت گاهی شاهد حقوقهای بسیار بالا در این شرکتها هستیم.
استخدام hse در خارج از کشور
امکان استخدام hse در خارج از کشور بخصوص در کشورهای صنعتی و روبه رشد بسیار زیاد است. البته شرایط هرکدام از کشورها برای استخدام این افراد کمی متفاوت است و گاهی شما باید دورههای ویژهای را قبل از شروع به کار در این کشورها بگذرانید تا اجازه اشتغال داشته باشید.
راهنمای جست و جوی آگهی های استخدام مهندس hse
شما میتوانید برای مشاهده آگهیهای استخدام مدیر hse در تهران و سایر شهرها و یا آگاهی از حدود حقوق کارشناس ایمنی و بهداشت بهعنوان کارجو در سایت کاریابی ایران استخدام ثبت نام کرده و آخرین آگهیهای استخدام مرتبط با شغل موردنظر خود را مشاهده کنید. همچنین میتوانید با تعیین فیلترهایی مانند شهر موردنظر و… در صفحه جست و جوی آگهی به آگهیهایی همچون استخدام مهندس hse در پتروشیمی، استخدام مهندس hse در بیمارستان و… نیز دست پیدا کنید.
نحوه تنظیم رزومه و حضور در جلسه مصاحبه شغلی مهندس hse
نوع روزمهای که شما به کارفرما ارائه میدهید میتوان تاثیر زیادی در تصمیمگیری وی مبنیبر استخدام شما داشته باشد. به همین جهت میتوانید از رزومه ساز ایران استخدام برای ساخت روزمه خود استفاده کنید تا رزومهای مطابق با استانداردها داشته باشید. در جلسه مصاحبه شغلی شما باید بتوانید کارفرما را قانع کنید که مهارت، دانش و تجربه کافی برای شغل HSE را دارید. به همین جهت حتما باید مهارتها و تواناییهای مرتبط خود را به خوبی معرفی کنید.
- مطلب مرتبط: دانلود نمونه رزومه کارشناس hse + آموزش نوشتن
جهت استفاده از سیستم رزومه ساز آنلاین ایران استخدام و ساخت رزومه رایگان کلیک نمایید.
راهنمای درج آگهی استخدام مهندس hse
شما میتوانید با ثبت نام بهعنوان کارفرما در سایت ایران استخدام اقدام به درج آگهی استخدام مهندس hse کنید تا در سریعترین زمان ممکن فرد موردنظر را بیابید. علاوه بر آن میتوانید با عضویت به عنوان کارفرما و درج آگهی استخدام از بانک رزومه ایران استخدام استفاده نمایید.
جهت عضویت به عنوان کارفرما و درج آگهی استخدام در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
سخن پایانی
دراین مطلب به بررسی وظایف مهندس ایمنی و شرایط و نحوه کار او پرداختیم. باتوجه به اهمیت این شغل، این روزها hse یکی از شغلهایی است که روند استخدامی آن روبه افزایش میباشد.
جهت مشاهده آگهی های استخدام رشته HSE در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
منبع: ایران استخدام