بررسی شرایط استفاده از سهمیه بومی
استخدام در سازمانها و ارگانهای مختلف تحت تاثیر عوامل مختلفی است. بومی گزینی یکی از این عوامل است که توجه به آن میتواند در انتخاب مسیر صحیح تحصیلی و شغلی شما تاثیرگذار باشد. بومی بودن یک امتیاز است که در آزمون استخدامی لحاظ میشود. اما اگر به درستی نمیدانیدمنظور از بومی بودن در آزمون استخدامی یعنی چه، بومی گزینی یعنی چه و امتیاز بومی چیست؟ تا انتها با این مطلب همراه شوید تا به پاسخ این سوالات و سایر سوالات مرتبط دست یابید.
فهرست مطالب
بومی گزینی در استخدام یعنی چه؟
در پاسخ به این سوال که بومی بودن در آزمون استخدامی یعنی چه و امتیاز بومی چیست؟ باید گفت بومی گزینی امتیازی است که به افراد بومی در یک منطقه داده میشود تا شانس استخدام در محل تولد یا اقامت خود را پیدا کنند. ظاهرا هدف از این امتیاز، تسهیل رفت و آمد برای افراد بومی است. برقراری عدالت نیز از دیگر استدلالهایی است که در رابطه با بومی گزینی مطرح شدهاست. برخی از طرفداران این امتیاز معتقدند که با بومی گزینی، نخبگان و افراد مستعد مناطق مختلف از جمله مناطق محروم میتوانند صاحب شغل شوند. البته مخالفان این طرح معتقدند بومی گزینی نه تنها باعث ایجاد عدالت نمیشود بلکه مانع از راهیابی نخبگان و یا استعدادهای لازم به مناطق مختلف میشود. یعنی گردش نخبگان صورت نمیگیرد.
اما اصلا بومی بودن یعنی چه؟
طبق تعریف اکثر دفترچههای شرایط استخدام در سازمانهای دولتی، منظور از داوطلب بومی، داوطلبی است که در شهرستان مورد تقاضا متولد شده و یا 10 سال سابقه سکونت در همان شهرستان مورد تقاضا را داشته باشد.
مطلب مرتبط: سهمیه ایثارگری چیست و شامل چه کسانی میشود؟
شرایط استفاده از سهمیه بومی چیست؟
به طور کلی شرایط بومی گزینی بر حسب نوع آزمون اعم از آزمون استخدامی یا تحصیلی (مانند امتیاز بومی در مصاحبه استخدامی، آزمون استخدامی (همچون شرط بومی بودن در آزمون استخدامی آموزش و پرورش، شرایط بومی بودن در آزمون استخدامی وزارت بهداشت و…)) متفاوت است.
اما برخی شرایط کلی استفاده از امتیاز بومی بودن در آزمون استخدامی برای تمام آزمونها از جمله امتیاز بومی در استخدام وزارت بهداشت، امتیاز بومی بودن در آزمون استخدامی آموزش و پرورش، بومی گزینی پزشکی، بومی گزینی فرهنگیان، بومی گزینی دستیاری و … یکسان بوده و عبارت است از:
- یکی بودن محل تولد داوطلب با محل شغل انتخابی
- سکونت در محل شغل انتخابی و ده سال اقامت متناوب در آنجا
البته توجه داشته باشید که وجود یکی از دو شرط فوق، فرد را از امتیاز بومی گزینی برخوردار میکند. بنابراین فرد برای برخورداری از امتیازات بومی، باید بومی استانی، شهرستانی و… باشد. اما بومی گزینی استانی چیست؟ بومی استانی یعنی چی؟ یعنی آنکه اگر محل تولد فرد داوطلب استان اصفهان است، محل شغل انتخابی او نیز استان اصفهان باشد.
مطلب مرتبط: بیشترین رشته های استخدامی سازمان های دولتی در 10 سال اخیر
مدارک اثبات بومی بودن چیست؟
بخشنامه شرایط بومی بودن در آزمون استخدامی در سال 1396 به تصویب قانون مدیریت خدمات کشوری رسید؛ سپس در سال 1399 با پیشنهاد سازمان اداری و استخدامی کشور با تغییراتی مواجه شد. ما حصل این تغییرات و تصویب نهایی، مدارک اثبات و استعلام بومی بودن را در ماده 1 منعکس کردهاست:
با توجه به تعریف داوطلبان بومی شهرستانی مورد اشاره در ماده واحده قانون فوقالذکر، که داوطلب باید متولد یا ساکن با سابقه ده سال سکونت در همان شهرستان باشد، بومی بودن افراد بر اساس اصلاحیه بومی گزینی از طریق ذیل احراز میگردد.
- شهرستان محل تولد مندرج در شناسنامه داوطلب با شهرستان مورد تقاضا یکی باشد.
تذکر: با توجه به تغییرات تقسیمات کشوری در سالهای مختلف، در صورت اختلاف نظر یا ابهام در خصوص شهرستان محل تولد، ملاک عمل نظر اداره کل ثبت احوال استان مربوطه خواهد بود.
- استفاده از اولویت بومی از طریق سکونت به موجب تایید ساکن بودن و حداقل ده سال سکونت با ارائه استشهاد محلی (بر اساس فرم پیوست) ممهور به مهر نیروی انتظامی (پاسگاه یا کلانتری محل) در شهرستان مورد تقاضا خواهد بود.
تبصره: داشتن گواهی تحصیل در مقاطع تحصیلی ابتدایی، راهنمایی یا دبیرستان در شهرستان محل مورد تقاضا با تایید اداره آموزش و پرورش شهرستان مربوطه میتواند به عنوان تمام یا قسمتی از سابقه ده سال سکونت به شرط ارائه استشهاد محلی مبنی بر تایید ساکن بودن فعلی فرد در شهرستان محل مورد تقاضا ملاک محاسبه قرار گیرد.
- مبنای شهرستان برای تعیین بومی بودن، تقسیمات کشوری در اولین روز ثبت نام برای آزمون میباشد.
امتیاز بومی چگونه محاسبه میشود؟
نحوه محاسبه امتیاز بومی در آزمون استخدامی به این صورت است که امتیاز بومی بر اساس بخشنامههای منتشر شده در هر سال و بر حسب امتیاز بومی عشایر، بومی گزینی قطبی، استانی و… به طور متفاوت محاسبه میشود. حتی در مواردی ممکن است این امتیاز بر اساس سازمانهای مختلف، متفاوت باشد. مثلا سهمیه بومی در آزمون استخدام آموزش و پرورش با امتیاز بومی وزارت بهداشت یا سهمیه بومی وزارت نفت متفاوت است. با این حال یکی از امتیازاتی که برای محاسبه بومی گزینی استفاده میشود، درصد سهیمیه بومی و امتیاز 4/1 است.
بومی گزینی قطبی یعنی چه؟ در این نوع گزینش، دایره استانهای هم قطب بیشتر از بومیگزینی استانی است.
مطلب مرتبط: پردرآمد ترین و بهترین شغل های دولتی در ایران کدام اند؟
سهمیه بومی چند درصد است؟
در مورد اینکه امتیاز بومی چقدر است و تاثیر بومی بودن در آزمون استخدامی چگونه است؟ باید بگوییم امتیاز بومی استخدامی بر اساس درصد 80 – 20 است. یعنی حدود 80 درصد هر رشته متعلق به افراد بومی آن رشته است و 20 درصد نیز شامل متقاضیان غیربومی. این سهمیه بر اساس ضریب نمرات و سهمیه بومی در استخدامی نهمین آزمون متمرکز دستگاههای اجرایی کشور به ترتیب برای دروس عمومی و اختصاصی 40 و 60 درصد بود. البته سهمیه بومی مراکز استانها ممکن است متفاوت باشد. مثلا شهرستان تهران به طور کلی امتیاز بومی گزینی ندارد و مستثنا از این قانون است.
ضریب 1/4 یعنی چه؟
از ضریب 1/4 برای محاسبه نمرات اکتسابی دواطلبان بومی استفاده میشود. در حالی که این ضریب برای افراد غیربومی 1 است. به عنوان نمونه اگر دواطلبی در آزمون فراگیر نمره 40 را کسب کرده باشد، این عدد با ضریب 1/4، 50 میشود اما اگر داوطلب غیربومی همین نمره را کسب کرده باشد با ضریب 1 نمره نهایی او همان 40 خواهد بود.
سخن پایانی
شرایط بومی یا بومی گزینی از قانون واحدی تبعیت میکند. با این حال ممکن است برخی از سازمانها و ارگانها شروط خاصی را جهت استفاده از این امتیاز در نظر بگیرند. به عنوان نمونه ممکن است در شرایط بومی بودن در آزمون استخدامی آموزش و پرورش سهمیه یا ضریب بومی در آزمون استخدامی آموزش و پرورش و امتیاز بومی در آزمون استخدامی آموزش و پرورش با سهمیه و امتیاز بومی در آزمون استخدامی وزارت بهداشت متفاوت باشد. از این رو لازم است پیش از شرکت در آزمون از شرایط بومی گزینی اطلاع داشته باشید.
برای اطلاع از بومی گزینی و دنبال کردن اخبار آن میتوانید به سایت ایران استخدام مراجعه کنید. در این سایت اخبار متنوع بومی گزینی استخدامی از جمله بومی گزینی دانشگاه فرهنگیان، بومی گزینی شهرستانی دانشگاه فرهنگیان و… را میتوانید مشاهده کنید. علاوه بر این اگر میخواهید از اخبار بومی گزینی و شرایط آن در سازمان آموزش و پرورش اطلاع پیدا کنید، میتوانید در سایت ایران استخدام این اخبار را مشاهده کنید. در این سایت، شرایط و اخبار بومی گزینی مطابق با تغییرات و بخشنامههای مصوب در هر سال اعلام میشود.
با عضویت به عنوان کارجو نیز میتوانید با انتخاب گزینه دریافت اخبار استخدام مراکز دولتی، بانکها و یا آگهیهای استخدام شرکتهای خصوصی، آگهی های استخدام هر بخش را به انتخاب خود دریافت نمایید.
منبع: ایران استخدام
سلام وقت بخیر اگر استخدام بانک شدیم
ولی سال بعد یه استان دیگه ازدواج کردیم و تغییر مکان دادیم , اونوقت شرایطمون به چه صورت هست:؟ امکان پذیره:؟
درود دوست عزیز سوالتون یک مقدار واضح نیست. اما با برداشتی که از سوال شما داشتم پاسخ این هست که اگر شما در حال حاضر شرایط بومی منقطه مورد نظر رو داشته باشید میتونید بومی بودن رو انتخاب کنید موقع ثبت نام. حالا مراتب بعدی که قبول نهایی بشید، ازدواج کنید برید استان دیگه بازم بومی همون منطقهای خواهید بود که شرایطشو داشتین و امتیاز بهتون تعلق گرفته. در ضمن در نظر داشته باشید حداقل تا 6 ماه امکان انتقالی براتون وجود نداره حالا بعد از 6 ماه هم شرایط انتقالی و اینکه پذیرفته بشه از سمت مجموعه مبدأ و مقصد، باز کارهای اداری خودشو داره.
سلام خسته نباشین آیا میشه هم بومی رو انتخاب کرد وهم شهر تهران یعنی در صورت نرسیدن امتیاز به بومی تهران قبول شد .
سلام دوست عزیز
اگر برای آزمون فراگیر مد نظرتون هست فقط میتونید یک شغل محل رو انتخاب کنید یا شهری که بومی اونجا هستید و یا تهران یا سایر مراکز استانها که فاقد امتیاز بومی هستند.
سلام
اگه خانمی ازدواج کنه وهمراه شوهرش درشهر غیر ازمحل سکونت شوهر زندگی کنه آیا شهر محل تولد همسرش بعداز ۱۰سال ولو اینکه درخارج ازشهر محل تولد شوهرشان زندکی کردا باشند .میتوانند از امتیاز بومی شهر شوهرش استفاده کند.
درود دوست عزیز
این شرایط جزو شرایط بومی بودن محسوب نمیشه
سلام خسته نباشید من ازدواج کردم و پیش پدر خانم برنج کاری وگندم وعدس کاری دارم و بیشتر از اون روستا درآمد دارم و زمین برای خانه هم دارم بین ۹ تا ۱۰ سال میشه آیا بومی اون روستا به من میخوره یا نه؟؟؟ممنون میشم اگ جواب بدین
درود دوست عزیز
برای اینکه بومی محسوب بشین باید یکی از 2 تا شرط زیر رو داشته باشید:
یکی بودن محل تولد شما با محل شغل انتخابی
سکونت در محل شغل انتخابی و ده سال اقامت متناوب در آنجا (به شرط استشهاد محلی ممهور به مهر نیروی انتظامی (پاسگاه یا کلانتری محل) در شهرستان مورد تقاضا
سلام اگر کسی در ارائه مدارک بومی تخلف کرده باشد فقط نمره بومی کم میشه یا به علت تخلف از فرایند استخدام حذف می شود ؟
با سلام،
دوست عزیز منظورتون از تخلف در ارائه مدارک بومی چیست؟ اگه منظورتون این هست که بومی نبودید و امتیاز بومی بودن رو انتخاب کردین، و نتونستین مدارک ارائه بدین، امتیاز بومی کم میشه.
نه رقیبم استشهاد کذب تحویل داده والان استشهاد باطل شده
پس امتیاز بومی رو از دست میدن و با تخلفی هم که انجام دادن جدا برخورد میشه.
سلام من بومیه خود شهر سمنانم ینی مرکز استان امتیاز بومی بودن شامل منم میشه؟
و اینک میتونم دبیری زبان انگلیسی برا دو تا شهر استان خودم بزنم؟ ممنون میشم ج بدین
دوست عزیز مراکز استانها مشمول امتیاز بومی نمیشوند. در مورد سوال دومتون هم باید بگم در اخرین آزمون استخدامی دبیری آموزش و پرورش این امکان وجود نداشت. باید منتظر بمونید ببینید دفترچه راهنمای ثبت نام آزمون استخدامی جدید چه شرایطی رو برای ثبت نام در نظر میگیره.
سلام و درود و تشکر از مطلب مفیدتون
خواهشا منو راهنمایی کنید. من در آزمون دولتی شرکت کردم و از گزینه بومی با شرط ده سال سکونت استفاده کردم بعداز اینکه مدارک من رسیدگی و تایید شد به مرحله مصاحبه رفتم و در نهایت قبول نهایی شدم متاسفانه بعداز گذشت یک ماه از سازمان شغل محل با من تماس گرفتند و گفتند مدارک سکونت رو ببر و بنده از اولین اجاره نامه و مدرسه بچه هام و بیمه و گمراهی اشتغالم در محل کار که دولتی هم بود 11 سال اونجا بودم فرستادم ولی باز به این دلیل که سابقه بیمه ات 10 نیست و کمتر هست منو رد کردن. آیا همچین حقی رو دارن
درود دوست عزیز
لطفا بفرمایید در آزمون استخدامی کدام سازمان و در چه سالی قبول شده اید؟
سلام اگه تخلف رقیب در استفاده از نمره بومی در ازمون استخدامی اموزش وپرورش اثبات شود نمره بومی از کتبی کم میشه یا نمره نهایی
درود دوست عزیز
تا جاییکه ما اطلاع داریم نمره بومی فقط روی آزمون کتبی لحاظ میشه.
اگه از حدنصاب کتبی پایین تر باشه ممکنه سنجش باز حدنصاب رو تغییر بدن وپایین ببرن به دلیل سه برابر ظرفیت
با سلام،
دوست عزیز تغییر حدنصاب در مواردی که سازمان استخدام کننده نیاز فوری به جذب افراد داشته باشد، در صورت هماهنگی مجری آزمون با سازمان مربوطه امکان پذیر است. اما به خودی خود و فقط بر اساس تصمیم مجری آزمون این کار صورت نمیگیرد. همچنین لازم به ذکر است در بسیاری از موارد پایین آوردن نمره حدنصاب مرسوم نیست.
سلام وخسته نباشید
سوال من اين بود که چطور میتونیم رقیبمون که بومی نبوده واز سهمیه بومی استفاده کرده و قبول شده رو شکایت کنیم تا ما به حقمون برسیم
دوست عزیز اینطور نیست که هرکسی که بومی نباشه بتونه از این امتیاز استفاده کنه چون باید مدارک ارائه بدن پس از قبولی در آزمون کتبی و مرحله ارائه مدارک. در صورتیکه مغایرت داشته باشه امتیاز ازشون گرفته میشه.
سلام
اگر خانمی از استان خراسان باشد و ب مردی در استان اصفهان شوهر کند و ۶سال از زمان عقد انها سپری شده باشد ایا سهمیه بومی ب متقاضی تعلق میگیرد؟؟
دوست عزیز برای اینکه متقاضی بومی محسوب شود یا باید سابقه سکونت 10 ساله به شرط ارائه استشهاد محلی ممهور به مهر نیروی انتظامی ( پاسگاه و یا کلانتری محل) در شهرستان موردتقاضا داشته باشد یا اینکه محل تولد متقاضی در شناسنامه با محل مورد تقاضا یکی باشد.
باسلام.یه سوالی داشتم از پشتیبان گرامی.بنده نفر اول ازمون کتبی استخدامی هستم و نفر دوم هم بومی ان شهر میباشد،آیا با توجه به نمره ی بالای من،باز هم اولویت استخدامی با بومی خواهد بود یاخیر.ممنون
درود دوست عزیز
امتیاز بومی در نمره کتبی لحاظ میشود.
سلام وقت بخیر
۲نفر ثبت نام کردنه بعد یکی بومی هست و یکی دیگه غیر بومی و خیلییی دوره از بهداشت بعد فرد بومی قابل تایید مردم روستا هست و دیگری ب هیج عنوان نمیپذیرن میشه غیر بومیو بپذیرن همچین چیزی هست ک نمره آزمون فرد بومی منفی بشه و دیگه قبول نشه
درود دوست عزیز
معمولا در آزمونهای استخدامی فرد بومی نسبت به فرد غیر بومی دارای امتیاز بوده و نمره اش ضرب در 1/4 خواهد شد
در صورتی که فرد غیر بومی نمره بالاتری کسب نماید پذیرفته خواهد شد.
باسلام بنده ساکن روستاهای اطراف شهری هستم که میخواهم بومی انجاباشم..تمام مدت راهنماییو دبیرستان هم داخل شهرمربوطه تحصیل کرده ام و داخل شناسنامه هم اسم همان شهرثبت شده است…فقط خانه پدری بنده در روستا میباشد ایا امتیاز بومی به بنده تعلق میگیرد؟ روستا ازتوابع همان شهرستان است
اما خانه پدربزرگ درهمان شهراشت وبه انجا رفت وامدداریم..بنظر شما برای قسمت ادرس اسم روستا را بنویسم یا صرفا ادرس منزل پدربزرگ که رفت وامدداریم و داخل همان شهرمیباشد
دوست عزیز سوال شما تکراریست به سوال مشابه شما پاسخ داده شد.
باسلام بنده ساکن روستاهای اطراف شهری هستم که میخواهم بومی انجاباشم..تمام مدت راهنماییو دبیرستان هم داخل شهرمربوطه تحصیل کرده ام و داخل شناسنامه هم اسم همان شهرثبت شده است…فقط خانه پدری بنده در روستا میباشد ایا امتیاز بومی به بنده تعلق میگیرد؟ روستا ازتوابع همان شهرستان است
اما خانه پدربزرگ درهمان شهراشت وبه انجا رفت وامدداریم..بنظر شما برای قسمت ادرس اسم روستا را بنویسم یا صرفا اسم شهری که تابع ان هستم
درود دوست عزیز اگر محل تولد درج شده در شناسنامه همان محل انتخابی شما باشد واجد شرایط بومی خواهید بود.
سلام میشه در مرکز استان ازمون استخدامی شرکت کنیم و از گزینه بومی بودن استفاده نکنیم؟
من ساکن یک شهر از این استان هستم اما نمیتونم بومی مرکز استان باشم اگر بزنم بومی هستم رد میشم؟
درود دوست عزیز
سوالتون در رابطه با چه آزمون استخدامی هست؟ سوالتون واضح نیست. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر طی ساعات اداری با شماره 91300013-021 واحد کارجویان تماس حاصل نمایید.