کارجومعرفی مشاغل

بهترین و پردرآمدترین شغل های رشته شیمی در ایران

زمان مطالعه: 5 دقیقه

معرفی شغل های مربوط به رشته شیمی

رشته شیمی چیست و چه اهمیتی دارد؟ شیمی یکی از مهم‌ترین رشته‌های علمی است که به بررسی ساختار موارد، ترکیبات و خواص آنها می‌پردازد و واکنش مواد در ارتباط با هم و در شرایط مختلف مثل گرما، سرما و فشار را مورد بررسی قرار می‌دهد. شیمی علم بررسی ویژگی مواد از دیدگاه میکروسکوپی است و با اتم‌ها، مولکول، یون و سایر ذرات کار می‌کند. این رشته‌ از رشته‌های پایه و کاربردی مهم است که در توسعه سایر صنایع نقش چشم‌گیری دارد. در این مطلب با شغل های رشته شیمی آشنا خواهیم شد.

جستجوی آگهی‌های استخدامی

شرایط و نحوه ورود به رشته شیمی

برای کسانی که به تحصیل رشته شیمی در هنرستان علاقه‌مند هستند باید بگوییم رشته‌ شیمی در دبیرستان‌های فنی‌و‌حرفه‌ای تحت عنوان صنایع شیمیایی تدریس می‌شود. اما رشته‌ جداگانه‌ای تحت عنوان رشته شیمی در دبیرستان نداریم و درس شیمی در رشته‌های ریاضی و فیزیک، مثل سایر دروس تدریس می‌شود.

اگر به تحصیل در رشته شیمی علاقه دارید باید در دوران دبیرستان در رشته ریاضی یا تجربی تحصیل کنید. سپس می‌توانید از طریق کنکور سراسری وارد این رشته‌ شوید. امکان تحصیل در دانشگاه آزاد، روزانه، شبانه، پیام نور و غیرانتفاعی هم وجود دارد که برخی از آنها مثل پیام نور یا دانشگاه آزاد بدون کنکور هم برخی گرایش‌های رشته شیمی دانشجو می‌پذیرند. مثلا رشته شیمی دارویی بدون کنکور در دانشگاه‌های آزاد و پیام نور ارائه می‌شود.

مطلب مرتبط: پردرآمدترین شغل های رشته تجربی برای آقایان و خانم ها

رشته شیمی در دانشگاه ها تا مقطع دکترا در گرایش‌های مختلف تدریس می‌شود. یکی از قدیمی‌ترین گرایش‌های آن در سیستم آموزش عالی کشور، رشته‌ شیمی کاربردی و محض هستند اما گرایش‌های دیگری هم دارد.

اما دوره تحصیل در رشته شیمی چند سال است؟ رشته‌ شیمی نیز مثل سایر رشته‌ها در مقطع کارشناسی 4 سال، کارشناسی ارشد 2 سال و دکترا حدود 6 سال است.

آشنایی با پردرآمدترین شغل های رشته شیمی در ایران

رشته شیمی از رشته‌های دانشگاهی وسیعی است که گرایش‌های مختلفی در مقطع ارشد و دکترا دارد. به‌همین‌دلیل حوزه‌های شغلی مختلفی را پوشش می‌دهد که در ادامه به شغل های مریوط به رشته شیمی در مهم‌ترین گرایش‌های آن اشاره خواهیم کرد.

شغل های رشته شیمی کاربردی

رشته‌ شیمی کاربردی درباره به‌کارگیری شیمی در صنعت مطالعه می‌کند. مهم‌ترین کار دانش آموختگان این رشته‌ کنترل کیفیت محصولات و ارزیابی آنها از نظر استانداردهاست. کارشناسان شیمی کاربردی می‌توانند در مشاغل و صنایع زیر مشغول شوند:

  • اشتغال در آزمایشگاه‌های کنترل کیفی، استاندارد و مواد مصرفی
  • فعالیت یا ایجاد آزمایشگاه سنتز مواد
  • آموزش و پژوهش در دانشگاه‌ها و دبیرستان‌ها
  • صنایع مختلف مثل پلاستیک، رنگ، دارو، صنایع بهداشتی و غیره
  • کنترل کیفیت
  • ارائه مشاوره به مراکز تولیدی

شغل های رشته شیمی محض

رشته‌ شیمی محض، بیش از هر چیزی بر مطالعه ویژگی‌های مواد و نیز کنترل فرآیندهای شیمیایی نظیر ترکیب مواد، واکنش‌های شیمیایی، استخراج، سنتز و غیره تمرکز دارد. دروس رشته شیمی محض و کاربردی تا حد زیادی مشابه هم هستند بنابراین بازار کار آنها نیز شباهت زیادی دارند. به طور کلی فارغ‌التحصیلان شیمی محض می‌توانند در شغل‌هایی نظیر موارد زیر مشغول به کار شوند:

  • سرپرستی واحدهای تولید مواد شیمیایی
  • آزمایشگاه شیمی و استاندارد
  • مسئول فنی تولید مواد شیمیایی
  • مسئول آنالیز کمی و کیفی مواد
  • آموزش شیمی
  • مشاوره در صنایع شیمیایی و صنایع مرتبط با آن مثل نساجی، رنگ، آرایشی، دارویی و غیره در جهت بهبود محصولات

شغل های رشته شیمی دارویی

شیمی دارویی به تحقیق و بررسی ترکیبات داروها، بهبود آنها یا ساخت داروهای جدید می‌پردازد. این رشته‌ با زیست‌شناسی، سم‌شناسی، داروسازی، میکروبیولوژی و غیره در ارتباط است. متخصصان شیمی دارویی به استخدام کارشناس شیمی در شرکت داروسازی علاقه دارند و می‌توانند در شغل‌هایی مثل موارد زیر مشغول به کار شوند:

  • تحقیق و پژوهش درباره تاثیر مواد شیمیایی بر سیستم‌های زیستی و بیولوژیکی
  • طراحی، ساخت و بهبود داروها با فرمولاسیون متفاوت و جدید در جهت افزایش اثر‌بخشی و کیفیت آن‌ها و کاهش عوارض جانبی
  • طراحی و تدوین دستورات مصرف داروها
  • کار در حوزه آنالیز و شناسایی شرکت‌های غیردارویی
  • کار روی تشخیص فاکتورها و ترکیبات مختلف بدن انسان
  • نظارت بر مراحل تولید داروهای گیاهی و شیمیایی و نیز واردات یا صادرات آنها

شغل های رشته شیمی فیزیک

رشته‌ شیمی فیزیک برای توجیه پدیده‌های شیمیایی از اصول فیزیک مثل ترمودینامیک، تعادل فازی و غیره استفاده می‌کند. فارغ‌التحصیلان این رشته‌ می‌توانند در شغل‌های زیر مشغول شوند:

  • آموزش شیمی
  • مدیر کنترل کیفی، مدیر فنی یا طراح و سازنده در صنایع مختلف مثل رنگ و رزین، پلیمر، شوینده، غذایی، دارویی و غیره
  • کارشناس تحقیق و توسعه شرکت های دانش بنیان
  • کارشناس دستگاه آنالیز

شغل های رشته شیمی پلیمر

شیمی پلیمر به بررسی درشت مولکول‌ها می‌پردازد. فارغ‌التحصیلان این رشته‌ می‌توانند در شغل‌هایی نظیر موارد زیر مشغول شوند:

  • صنایع مختلف مثل داروسازی، پلاستیک، ساختمان، مهندسی مواد، رنگ، پلاستیک، نساجی و غیره
  • طراحی و ساخت مواد پلیمری که در صنایع مختلفی استفاده می‌شوند.
  • برنامه‌ریزی و مدیریت واحد تولید پلیمر خام به مواد مصرفی
  • آموزش و تحقیقات

شیمی علاوه بر موارد فوق رشته‌های دیگری نیز دارد. مثلا رشته‌ شیمی آزمایشگاهی که به صورت کاردانی و کارشناسی ناپیوسته است و شیمی فیزیک یک از گرایش‌های آن است. همچنین رشته شیمی آلی که به بررسی ترکیبات آلی مثل هیدروکربن ها، الکل‌ها، پپتیدها و غیره می‌پردازد.

بررسی درآمد و بازار کار شغل های رشته شیمی

با توجه به گرایش‌های گسترده‌ای که رشته‌ شیمی دارد در صنایع بسیار وسیعی به‌کار می رود. بسیاری از کارخانه‌ها و مراکز تولیدی و تحقیقاتی در آزمایشگاه‌های خود به متخصصان شیمی نیاز دارند. همچنین در تولید مواد، از طراحی فرمولاسیون تا نظارت بر ساخت و بررسی کیفیت محصولات این متخصصان حضور دارند. به‌همین‌دلیل با گسترش جوامع و پدید آمدن صنایع جدید در بخش‌های دارو، پلاستیک، پلیمر، صنایع پتروشیمی، غذایی و نظایر آن بازار کار این رشته‌‌ نیز توسعه می‌یابد.

متخصصان این رشته‌ براساس میزان تخصص، مدرک تحصیلی و مهارت‌هایی که دارند درآمد خواهند داشت. آنها می‌توانند از سمت‌هایی مثل کارمند آزمایشگاه تا مدیر تولید و مدیرعامل یک مجموعه را داشته‌ باشند یا اینکه مجموعه آزمایشگاهی، تولید یا مشاوره‌ای خودشان را تاسیس کنند. استخدام رشته شیمی در بیمارستان، مراکز درمانی، وزارت خانه‌های مختلف و غیره نیز انجام می‌شود. به‌این‌ترتیب طیف درآمد این متخصصان بین چند میلیون تا چند صد میلیون متغیر است.

راهنمای مشاهده آگهی های استخدام رشته شیمی

برای مشاهده آگهی‌های مربوط به استخدام دولتی می‌بایستی زمان انتشار آگهی‌ها را بررسی کرده‌ و دنبال کنید یا اینکه منتظر آگهی استخدام دستگاه‌های دولتی باشید که هر سال از سوی سازمان سنجش اعلام می‌شود. با عضویت در ایران استخدام این آگهی‌ها را از طریق پیامک دریافت می‌کنید.

اما برای استخدام در بخش خصوصی می‌توانید از وبسایت‌های کاریابی مثل وبسایت ایران استخدام کمک بگیرید. وارد وبسایت ایران استخدام شوید و در باکس‌های مربوط به انتخاب موقعیت شغلی و انتخاب رشته‌تحصیلی، رشته‌ شیمی را انتخاب کرده‌ و دکمه جستجو را بزنید. در صفحه پیش رو آگهی‌های استخدام متخصصان شیمی را از سراسر ایران می‌بینید. همه آگهی‌های مربوط به استخدام رشته شیمی کاربردی، محض، شیمی فیزیک و حتی آگهی‌های استخدام رشته‌ شیمی دارویی در این صفحه قابل مشاهده‌ است.

با تغییر فیلترهای بالای صفحه می‌توانید به آگهی مورد نظر خود نزدیک‌تر شوید مثلا برای بررسی آگهی‌هایاستخدام کارشناس رشته شمی در تهران و کرج، فیلتر شهر را روی این دو شهر قرار دهید. برای بررسی آگهی‌های استخدام کارشناس شیمی پاره وقت نیز فیلتر قرارداد را روی نیمه‌وقت قرار دهید. برخی شرکت‌ها استخدام کارشناس شیمی بدون سابقه کار نیز دارند و گاهی از متقاضی می‌خواهند مدتی به‌عنوان کارآموز کار کند.

جهت عضویت به عنوان کارجو در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

راهنمای جذب نیرو با رشته شیمی

برای جذب کارشناس رشته شیمی در مجموعه خود کافیست وارد وبسایت ایران استخدام شوید. دکمه سبزرنگ درج آگهی استخدام را کلیک کنید. در صفحه بعد درباره نحوه درج آگهی استخدام اطلاعاتی نمایش داده‌ می‌شود. دکمه نارنجی رنگ درج آگهی استخدام را بفشارید و پس از ورود نام کاربری و رمز عبور (اگر قبلا به سایت لاگین نکرده‌اید) موضوع آگهی مثلا استخدام رشته شیمی در اصفهان و شیراز و متن جزییات آن را به صورت گام‌به‌گام وارد کنید. سپس پلن مورد نظر خود را انتخاب کرده‌ و در نهایت آن را منتشر نمایید.

جهت عضویت به عنوان کارفرما و درج آگهی استخدام کلیک نمایید.

سخن پایانی

رشته شیمی یکی از گسترده‌ترین رشته‌های تحصیلی است که با صنایع زیادی ارتباط دارد. این رشته‌ گرایش‌های متعددی دارد و متخصصان آن می‌توانند در بخش‌های مختلف صنایع متفاوت مشغول به کار شوند. بازار کار و درآمد آنها به میزان تخصص و مهارتی که دارند وابسته‌ است و به صورت‌کلی می‌توان درآمد خوبی از این رشته‌ داشت.

جهت مشاهده آگهی‌های استخدام رشته شیمی در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

منبع: ایران استخدام

نوشته های مشابه

16 دیدگاه

  1. میخوام رشته شیمی کاربردی بخونم
    میخوام بدونم برای دبیری شیمی باید کارشناسی ارشد داشته باشم؟یا لیسانس کافیه

    1. برای دبیر شدن می‌تونید وارد دانشگاه فرهنگیان بشید. آزمون ماده 28 آموزش و پرورش امکان داره که در سال‌های آینده وقفه داشته باشه و برگزار نشه. اما در رابطه با سوالتون، آموزش و پرورش در دوره‌های قبلی آزمون ماده 28 با مدرک لیسانس هم پذیرش داشته.

  2. سلام من برای ارشد رشته پلیمر و شیمی دارویی و شیمی کاربردی و نانو شیمی را تو شهرای مختلف انتخاب کردم ، الانم شیمی کاربردی مالک اشتر قبول شدم اما می خوام بدونم این ۴ رشته از نظر موقعیت های شغلی به ترتیب کدوم ها بهترن که اگه تو کارنامه سبز رشته بهتری اوردم اون را برم درآمد خیلی برام مهمه

    1. درود دوست عزیز
      هرچند تمامی رشته‌های مذکور بازار کار مناسبی دارند اما در آزمون‌های استخدامی شرکت‌های نفت و پتروشیمی معمولا رشته‌های پلیمر و شیمی کاربردی جزو رشته‌های مورد نیاز می‌باشند. پیشنهاد میکنیم باتوجه به استعداد و وضعیت تحصیلی خود و با مشورت مشاوره تحصیلی انتخاب رشته خود را انجام دهید.

  3. سلام من میخوام تو دبیرستان رشته صنایع شیمیایی بخونم میشه از طریق این رشته رفت رشته شیمی در دانشگاه؟

    1. درود دوست عزیز در این رابطه بهتر است با مشاور تحصیلی مشورت کنید.

    2. سلام،گلم من صنایع شیمیایی خوندم و لیسانسشم دارم میگیرم،این رشته فقط تا لیسانس داره،ولی حیطه ی شغلیش مثل محیط کار کسیه که شیمی خونده،اگه بخای میتونی بعدا برای کارشناسی ارشد کنکور شیمی بدی که منم میخام همینکارو کنم،ولی طبق دروسی که توی دانشگاه خوندم،اگه کنکور مهندسی شیمی بدم راحتتره برام چون همه ی منابع امتحانی شو پاس کردم ولی برای کنکور شیمی باید اضافه تر از درسایی که خوندم هم بخونم،خلاصه که صنایع شیمیایی به مهندسی شیمی نزدیک تره تا شیمی

  4. شیمی کاربردی یکی از رشته های موجود در دفترچه انتخاب رشته است. این رشته دارای مزایا و معایب مخصوص به خود است. شما آزموندهندگان عزیز برای قبولی در این رشته می‌توانید از مشاور تحصیلی خود کمک بگیرید

      1. سلام بین رشته های شیمی تجزیه و آلی و دارویی و بیوشیمی کدوم بازار کار بهتری دارند؟

        1. درود دوست عزیز،
          بازار کار رشته‌های شیمی تجزیه، شیمی آلی، شیمی دارویی و بیوشیمی در ایران بسته به صنعت و نیازهای شغلی متفاوت است. بازار کار شیمی دارویی و بیوشیمی در ایران به دلیل رشد صنایع داروسازی و زیست‌فناوری بسیار مناسب است. شیمی تجزیه نیز در صنایع پتروشیمی، نفت و گاز و آزمایشگاه‌ها جایگاه خوبی دارد. شیمی آلی هم در صنایع پلیمر و داروسازی بازار دارد، اما رقابت بیشتری در آن وجود دارد.

        2. سلام خسته نباشید. ببخشید یه سوالی داشتم من الان دانشجوی ارشد نانو شیمی هستم. به نظر شما بعد اتمام درسم برم دکتری بخونم یا برم دنبال کار؟

          1. سلام
            دوست عزیز این مسئله کاملاً شخصی هست. پاسخ به این سوال و راهنمایی شما نیاز به تخصص و بررسی موارد زیادی داره که باید با مشورت یک مشاور تحصیلی که جنبه‌های زیادی رو از زندگی شخصی شما میسنجه پیگیری بشه.

        1. درود دوست عزیز
          بستگی به شرایط درج شده در دفترچه آزمون استخدامی آموزش و پرورش داره. در دوره‌های قبل با مدرک لیسانس هم پذیرش داشتن.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا