بررسی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت
طرح حمایت از جوانی جمعیت و خانواده با هدف حمایت از خانوادهها و تشویق به افزایش جمعیت در کشور به تصویب رسیده است. بر اساس آیین نامه اجرایی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، افراد از امتیازاتی بهرهمند میشوند که در بهبود شرایط زندگی و کاری آنان تاثیر دارد. در این مطلب به بررسی امتیازات قانون جوانی جمعیت در حیطه مسائل مربوط به استخدام و کار میپردازیم.
فهرست مطالب
طرح حمایت از جوانی جمعیت چیست؟
طرح حمایت از جوانی جمعیت به منظور مقابله با بحران جمعیتی کشور و افزایش نرخ باروری، در قالب یک قانون جامع به تصویب رسید. این قانون شامل مجموعهای از تسهیلات و حمایتها برای خانوادهها، زنان شاغل و… است. هدف این طرح، ترغیب خانوادهها به فرزندآوری بیشتر و کاهش مشکلات اقتصادی و اجتماعی مرتبط با خانوادهها و جوانان است.
قانون جوانی جمعیت شامل چه کسانی میشود؟
طرح جوانی جمعیت با هدف افزایش نرخ تولد و حمایت از خانوادهها، تسهیلات و امتیازاتی را برای گروههای خاصی از جامعه در نظر گرفته است. افراد و خانوارهایی که شامل این طرح میشوند عبارتاند از:
- خانوادههای دارای فرزند سوم و بیشتر – این خانوارها از تسهیلات ویژه مسکن، وامهای کمبهره، و برخی معافیتهای مالیاتی برخوردار میشوند.
- مادران شاغل و دانشجو – شامل مزایایی مانند کاهش ساعات کاری مادران شاغل، مرخصی زایمان طولانیتر، و حمایتهای تحصیلی برای مادران دانشجو.
- زوجهای جوان و تازه ازدواجکرده – تسهیلاتی مانند وام ازدواج با شرایط ویژه و حمایتهای مالی برای تأمین مسکن.
- خانوادههای دارای فرزند اول و دوم – برخی از مشوقها مانند وام مسکن و معافیتهای مالیاتی برای این خانوارها نیز در نظر گرفته شده است.
- مناطق کمجمعیت و روستایی – مشوقهای ویژهای برای تشویق خانوادهها به سکونت و فرزندآوری در این مناطق ارائه میشود.
در مجموع، این طرح به خانوادههایی که در راستای افزایش جمعیت گام برمیدارند، حمایتهای مالی، تسهیلات مسکن و معافیتهای مختلف را ارائه میدهد.
بررسی امتیازات طرح جوانی جمعیت

براساس ماده 15 این قانون، تمامی دستگاههای نامبرده در ماده 29 قانون برنامه پنجساله ششم توسعه، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران باید:
- در استخدام نیروهای جدید به ازای متاهل بودن و داشتن هر فرزند 1 تا حداکثر 5 سال به سقف محدوده سنی متقاضیان اضافه نمایند.
- به ازای تاهل متقاضیان استخدام و داشتن هر فرزند، 2 درصد و مجموعا حداکثر تا 10 درصد به امتیاز آنها اضافه میشود.
نکته: این امتیاز برای کدمحلهایی اعمال میشود که نرخ باروری در آنها بالای 2.5 باشد. (لیست این کدمحلها معمولا در دفترچه راهنمای ثبتنام آزمونها درج میشود.)
پیشتر در مطلب امتیاز تاهل و فرزند در آزمونهای استخدامی به بررسی جزئیات این امتیاز بطور مفصل پرداختهایم.
جهت مطالعه بیشتر در مورد امتیاز تاهل و فرزند در آزمونهای استخدامی کلیک نمایید.
- تمامی کارکنان در دستگاههای نامبرده که صاحب فرزند سوم تا پنجم میشوند، معادل یکسال به افزایش سنواتی آنها به ازای هر فرزند، اعمال خواهد شد.
- دولت موظف است از ابتدای سال 1401 به مدت پنج سال، برای تمامی گروههای حقوقبگیر در دستگاههای مذکور در ماده 29 قانون برنامه ششم توسعه، از جمله کارکنان کشوری و لشکری، اعضای هیأت علمی، قضات و سایر مشمولین، افزایش حقوق سالانه را طوری اعمال کند که کمک هزینه اولاد و حق عائلهمندی هر سال به ترتیب 100 درصد و 50 درصد افزایش یابد.
سایر امتیازات طرح جوانی جمعیت
- امکان استفاده مجدد از امکانات دولتی مربوط به تأمین مسکن خانوار پس از تولد فرزند سوم
- اعطای زمین و واحد مسکونی پس از تولد فرزند سوم
- کاهش هزینههای ساخت و ساز و ارتقای مسکن برای خانوادههای دارای 3 فرزند و بالاتر
- تکمیل، تجهیز و تامین خوابگاههای دانشجویان متاهل
- اعطای تسهیلات مسکن و تولد فرزند توسط بانک مرکزی از طریق بانکها و موسسات اعتباری
- اختصاص سهام سرمایه گذاری در بورس به ازای تولد هر فرزند توسط دولت
- تحویل خودرو توسط خودروسازهای داخلی به انتخاب و بنام مادر پس از تولد فرزند دوم در هر نوبت ثبت نام
- افزایش یارانه های خانوادههای دهکهای اول تا چهارم دارای 3 فرزند و بیشتر
- پرداخت حق بیمه صددرصدی برای مادران غیر شاغل روستایی دارای سه فرزند و بیشتر
- و…
قانون جوانی جمعیت برای زنان شاغل
برای تمامی کارکنان بخش دولتی و غیردولتی، احکام زیر لازمالاجرا است:
- مدت مرخصی زایمان با پرداخت کامل حقوق و فوقالعادهها به 9 ماه افزایش یابد. برای تولد دو قلو و بیشتر، 12 ماه است. در صورت نیاز بخش خصوصی، دولت هزینه را جبران میکند.
- نوبتکاری شب برای مادران باردار و دارای فرزند شیرخوار تا دو سال و پدران تا یک ماهگی اختیاری است. این بند برای بخش خصوصی مشمول قانون کار قابل اجرا نیست.
- دورکاری برای مادران باردار، حداقل به مدت 4 ماه در مشاغلی که امکان آن وجود دارد، الزامی است.
- مادران شاغل با فرزند جدید، میتوانند به ازای هر فرزند یک سال کاهش در سن بازنشستگی داشته باشند. برای فرزند سوم به بعد، یک و نیم سال کاهش به ازای هر فرزند است. حداقل سن بازنشستگی برای مادران دارای یک فرزند 42 سال است.
قانون جوانی جمعیت برای انتقالی
در قانون جوانی جمعیت، صحبتی از شرایط نقل و انتقال کارکنان نشده است. قوانین مربوط به نقل و انتقال کارمندان دولت در لایحه برنامه هفتم توسعه بررسی شده است. در این مورد پیشتر در مطلب “شرایط نقل و انتقال کارمندان رسمی، پیمانی و قرارداد کار معین”صحبت کردهایم.
ماده 26 قانون جوانی جمعیت
طبق ماده 26 این قانون، تمامی موسسات آموزش عالی موضوع ماده 1 قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور و مراکز حوزوی موظفند:
- با درخواست کتبی طلاب و دانشجویان مادر باردار برای مرخصی یک نیمسال تحصیلی پیش از زایمان، بدون احتساب در سنوات تحصیلی موافقت نمایند.
- با درخواست مرخصی طلاب و دانشجویان مادر که فرزند زیر دو سال دارند، حداکثر تا چهار نیمسال تحصیلی بدون احتساب در سنوات تحصیلی موافقت نمایند.
- با درخواست طلاب و دانشجویان مادر باردار یا دارای فرزند زیر دو سال برای میهمانی، به مدت حداکثر چهار نیمسال تحصیلی به حوزه یا مؤسسه آموزش عالی همسطح یا پایینتر موافقت نمایند.
- با درخواست طلاب و دانشجویان مادر باردار یا دارای فرزند زیر سه سال برای آموزش مجازی یا غیرحضوری جهت گذراندن واحدهای دروس نظری دوره تحصیل موافقت نمایند.
- با درخواست دانشجویان مادر باردار یا دارای فرزند زیر دو سال برای کاهش نوبتکاری شب، طبق آییننامهای که حداکثر سه ماه پس از ابلاغ این قانون توسط وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصویب میشود، موافقت نمایند.
- شرایطی فراهم شود که برای اساتید راهنما به ازای هر دانشجوی مادر باردار یا دارای فرزند شیرخوار، یک سهمیه به سقف استاد راهنمایی آنها اضافه نمایند.
متن قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت

جهت مشاهده متن قانون حمایت از جوانی جمعیت بصورت کامل به وبسایت مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی مراجعه نمایید.
دانلود قانون حمایت از جوانی جمعیت pdf
جهت دانلود فایل قانون جوانی جمعیت بصورت pdf اینجا کلیک نمایید.
سخن پایانی
قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت بهطور گستردهای تلاش در بهبود شرایط زندگی و کاری خانوادهها دارد. ارائه تسهیلات و امتیازات ویژه به مادران شاغل، زوجهای جوان، خانوادههای دارای فرزند بیشتر و همچنین بهبود شرایط تحصیلی و شغلی برای طلاب و دانشجویان مادر، همگی در راستای حمایت از فرزندآوری و رفع مشکلات اقتصادی و اجتماعی هستند. این اقدامات میتواند نقش مهمی در افزایش نرخ باروری و کاهش بحران جمعیتی ایفا کند. در نهایت، اجرای این طرح به ارتقاء کیفیت زندگی خانوادهها و بهبود وضعیت جمعیتی کشور کمک خواهد کرد.
جهت اطلاع از اخبار کارمندان دولت در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
منبع: ایران استخدام