معرفی شغل و رشته تحصیلی مهندس سخت افزار
به هر گوشه از زندگی امروزی نگاه کنید حضور پر رنگ کامپیوترهای بزرگ و کوچک را مشاهده میکنید. پیشرفت تکنولوژی علت جدا ناپذیری کامپیوترها از زندگی روزمره ماست. البته که این سخت افزار نه تنها شامل رایانهها بلکه شامل کنسول های بازی، گوشیهای همراه، رباتیک و سیستمهای صوتی و تصویری هم میشود. بگذریم! همان طور که خودتان هم میدانید کامپیوترها از دو بخش نرم افزاری و سخت افزاری تشکیل شدهاند. بخشهایی که در کنار هم باعث انجام محاسبات و عملیاتهای سنگین میشوند. ما امروز در کاریابی مجازی ایران استخدام قصد داریم که در مورد استخدام مهندس سخت افزار و همچنین حواشی دیگر این رشته مهندسی بپردازیم. اگر شما هم از علاقه مندان به این حوزه هستید در ادامه با ما باشید.
فهرست مطالب
سخت افزار چیست؟
سخت افزار قسمتها و اجزای فیزیکی یک سیستم هستند. به عبارت دیگر میتوانیم این طور بگوییم که هر قطعهای که دارای یک برد باشد را میتوانیم به عنوان سخت افزار کامپیوتری بشناسیم. از سخت افزارهای رایج سیستمهای کامپیوتری میتوانیم به پردازندهها، منبع تغذیه، مادربرد، کارت گرافیک و … اشاره کنیم.
سخت افزار راهی برای اجرای دستورات و برنامههای نرم افزاری هستند. این یعنی بدون وجود این قطعات ما قادر به انجام هیچ نوع عملیاتی نیستیم. قطعات و اجزای سخت افزاری درست مانند اعضای بدن در یک سیستم عمل میکنند. همچنین قدرت و سرعت محاسبات سیستمی همگی بستگی به داشتن قطعات قدرتمند هستند.
- مطلب مرتبط: بررسی رشته مهندسی نرم افزار
مهندسی سخت افزار چیست؟
یکی از زیرمجموعههای مهندسی کامپیوتر رشته سخت افزار است. مهندسی سخت افزار به فرآیند طراحی، توسعه، آزمایش و حتی تولید قطعات فیزیکی و کامپیوتری گفته میشود که هر کدام به گونهای به سیستمهای کامپیوتری مرتبط هستند. البته که پیشرفت تکنولوژی باعث گسترش دامنه مهندسی سخت افزار و تجهیزات آن و همچنین استخدام مهندس سخت افزار شده است. این یعنی که مهندس سخت افزار به انگلیسی (Hardware Engineering) تنها محدود به دستگاههای کامپیوتری نمیشود.
در نتیجه میتوان گفت که در سیستمهای تعبیه شده درونی یا همان embedded systems مهندسی سخت افزار شامل تمامی فرآیندهای طراحی و توسعه قطعات و تجهیزات مرتبط با الکترونیک میشود، از حسگرها گرفته تا پردازندهها و حتی کنترل کنندهها. در این بین مهندسین سخت افزار سعی میکنند با ایجاد تغییرات و همچنین توسعههایی در قطعات به انجام فرآیندهای سیستمی سرعت ببخشند. این افراد با آنالیز قطعات بهترین راه و روش بهبود آنها را تخمین میزنند. همچنین گاها خودشان در برخی کیسها اقدام به طراحی و بردهای جدید میکنند.
تحصیلات مهندس سخت افزار
تمامی افرادی که در رشتههای کامپیوتری و الکترونیک تحصیل میکنند میتوانند به کمک مدرک تحصیلی خود و همچنین تجربه و دانش کافی وارد بازار کار استخدام مهندس سخت افزار شوند. به طور کلی اگر که قصد دارید به صورت آکادمیک و دانشگاهی رشته سخت افزار را دنبال کنید میتوانید به سراغ رشته مهندسی کامپیوتر، مهندسی برق و الکترونیک بروید. خود رشته کامپیوتر دارای زیرمجموعه سخت افزار، نرم افزار، علوم کامپیوتر و مهندسی فناوری اطلاعات است که بعد از گذراندن دوره کارشناسی میتوانید مقاطع تحصیلی بالاتر را نیز دنبال کنید.
- مطلب مرتبط: بررسی رشته مهندسی سخت افزار از تحصیل تا استخدام
البته که این روزها چیزی که بیشتر از مدرک در فرآیند پیدا کردن شغل مناسب به کارتان میآید، رزومه قوی و همچنین توانمندیهای کافی هستند. اگر مهارت ها و تحصیلات لازم در این حوزه را دارید اما هنوز رزومه ای برای خود ایجاد نکرده اید، با استفاده از سیستم رزومه ساز رایگان ایران استخدام در کوتاه ترین زمان ممکن و با بالاترین دقت میتوانید رزومه خود را ایجاد و برای کارفرمایان ارسال نمایید. به علاوه اینکه اگر به صورت آکادمیک این رشته را دنبال نکرده باشید میتوانید با گذراندن دورههای سخت افزاری معتبر شرکتهای فعال در این زمینه دانش و تجربه کافی بدست بیاورید. به مدرک دانشگاهی و گذراندن چند دوره اکتفا نکنید، شما باید همیشه بروز باشید به این خاطر که این صنعت حتی ثانیهای هم دست از تغییر و پیشرفت برنمیدارد.
و توانایی ها و وظایف مهندس سخت افزار
از اصلیترین وظایف و توانایی های مهندس سخت افزار میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- طراحی قطعات سخت افزاری
- تست و انجام آزمایش بر روی قطعات
- آنالیز و تحلیل نتایج آزمایشات
- بروز رسانی قطعات فعلی سیستمها و توسعه آنها
- همکاری با مهندسین و متخصصین نرم افزار جهت بهرهوری حداکثری سیستم
- نظارت بر فرآیندها
- تعمیر قطعات و تعویض آنها در صورت نیاز
- پیدا کردن عیوب سیستم و رفع آنها
- مشخص کردن نیازمندیهای سخت افزاری سیستم جهت تقویت قدرت و سرعت بخشیدن به فرآیندها
- دنبال کردن آخرین بروز رسانیهای تکنولوژیک و سخت افزاری
- ارائه پشتیبانی
- درک نیاز کاربر و سیستم و در نهایت ارائه و توصیه بهترین سخت افزار و قطعات
یکی از مهمترین مسئولیتهای مهندسی سخت افزار شناسایی و پیدا کردن مشکلات موجود در سیستم است. همچنین در نتیجه این شناسایی باید راه حلی جهت برطرف کردن آن هم ارائه کنند. علاوه بر اینها این افراد موظف هستند تا بهترین روشها جهت توسعه و تغییرات جدید را پیدا کنند.
فراموش نکنید که به عنوان یک متخصص سخت افزار شما دائما با بخش نرم افزاری در ارتباط هستید و به صورت نزدیک با هم کار میکنید. این همکاری به منظور توسعه و تولید محصولات یکسان است.
جالب است بدانید که حوزه شغلی سخت افزار تنها محدود به سیستمهای کامپیوتری نمیشود و میتوانید بر روی دستگاههای پزشکی و قطعات خودرویی که به اینترنت متصل میشوند هم کار کنید!
چه مهارت هایی برای شغل مهندس سخت افزار لازم است؟
کار کردن به عنوان یک مهندس سخت افزار در مقایسه با شغلها و حرفههای معمولی دیگر به هوش و دانش بیشتری نیاز دارد. این یعنی مهندس سخت افزار باید دائما در حال یادگیری مسائل مربوط به کار خودش باشد. جدای از این در فرآیند استخدام شما به یکسری توانایی فنی و عمومی ثابت نیاز دارید. در ادامه این موارد را بررسی میکنیم:
-
توانایی درک و تحلیل مسائل:
به عنوان یک مهندس سخت افزار شما باید بتوانید مستندات مرتبط با پروژه را به خوبی درک کرده و در نهایت یک تحلیل کلی از آنها داشته باشید.
-
تفکر انتقادی:
شما باید نقاط ضعف و قوت یک سیستم و قطعه را به راحتی شناسایی کنید. این امر نیاز به تفکر انتقادی دارد که در نتیجه آن میتوانید راه حل مناسب را پیدا کنید و همچنین به یک نتیجهگیری برسید.
-
تعامل دو طرفه:
توانایی برقراری ارتباط با دیگر افراد و متخصصین مجموعه و همچنین گوش دادن به نظرات و انتقادهای آنها.مطرح کردن سوال و توانایی جواب دادن به سوالات.
-
یادگیری و بروز بودن:
یادگیری فعال و بروز بودن فاکتوریست که شما را از دیگر منتخبین موقعیتهای شغلی رشته سخت افزار متمایز میکند. این یادگیری نه تنها در حل مشکلات فعلی بلکه در آینده هم به کارتان میآید.
-
آشنایی با زبانهای برنامه نویسی:
گاهی اوقات و در پروژههای بخصوصی شما باید برنامههای کامپیوتری ویژهای بنویسید. این امر نیازمند دانش کافی از زبانهای مختلف برنامه نویسی است.
-
توانایی تحلیل کیفیت:
جمع آوری نتایج مرتبط با تستها و در نهایت هم تحلیل کیفیت و عملکرد سیستم یکی دیگر از تواناییهای حیاتی شماست.
-
تفکر خلاق و نوآورانه:
مهندسین سخت افزار برای حل مشکلات موجود در سیستم باید با استفاده از تفکر خلاق به سراغ راه حلهای جدید بروند.
-
دانش زبان انگیسی:
تمامی سیستمهایی که با آنها کار میکنید به زبان انگلیسی هستند. در نتیجه دانش کافی کمک به درک صحیح مفاهیم و قابلیتهای سیستم میکند.
-
پیدا کردن عیوب و حل مشکل:
شما باید علاوه بر پیدا کردن مشکلات فعلی سیستم راهکارهایی جهت برطرف کردن آنها ارائه کنید. این یعنی باید شناخت کافی از قطعات و عملکرد صحیح هر کدام داشته باشید.
-
تصمیمگیری و انتخاب بهترین راه حل:
ارزیابی اطلاعات، انتخاب بهترین راه حل جهت برطرف کردن مشکلات و اعمال بروز رسانیهای سیستم هم از دیگر تواناییهای مورد نیاز یک مهندس سخت افزار است.
مکان فعالیت شغل مهندسی سخت افزار
این شغل علاوه بر اینکه میتواند یک حرفه فردی برای شما باشد بلکه میتوانید به عنوان عضوی از یک تیم هم مشغول به کار شوید. این یعنی فرصتهای بسیار زیادی جهت استخدام رشته سخت افزار در یک مجموعه پیش رویتان قرار دارد. مهندسین سخت افزار به دلیل نقش مهمی که در مجموعه دارند اغلب اوقات به صورت فول تایم، حضوری و تمام وقت مشغول به کار هستند. تنوع آگهی های استخدام مهندس سخت افزار تهران و سایر استان های کشور در سایت ایران استخدام این موضوع را تایید میکند.
حوزهها و صنایعی که به مهندس سخت افزار نیار دارند
- کمپانیهای تولید سیستمهای کامپیوتری و قطعات
- مجموعهها و شرکتهای دولتی
- تیمهای تحقیق و توسعه قطعات الکترونیکی
- شرکتهای تولیدکننده سیستمهای صوتی، تصویری، کنسولهای بازی و …
- مجموعههای فعال در زمینه رباتیک
- شرکتهای فعال در زمینه قطعات شبکه و اینترنت
همان طور که میبینید صنایع مختلفی نیاز به یک متخصص و مهندس سخت افزار دارند. همچنین شما علاوه بر اینکه میتوانید به عنوان یک توسعه دهنده قطعات مشغول به کار شوید، بلکه میتوانید در بخشهای دیگری با عنوانهای شغلی تحلیلگر سیستم، معمار شبکه و همچنین معمار کامپیوتر هم کار کنید.
بازار کار و درآمد مهندس سخت افزار
خوشخبتانه درخواست استخدام مهندس سخت افزار حال رشد است. تا جایی که پیش بینی میشود این رشد در سالهای آینده به 5 درصد افزایش هم برسد. در نتیجه هیچوقت نگران کمبود موقعیتهای شغلی نباشید. از طرفی این حوزه جز مشاغل پردرآمد به حساب میآید که البته سختیهای کار هم دارد.
فراموش نکنید که این درآمد مهندس سخت افزار با توجه به شرکت و مجموعهای که در آن کار میکنید میتواند متفاوت باشد. همچنین هر چقدر تواناییهای بالاتر و تجربه بیشتری داشته باشید میزان حقوق دریافتیتان هم به همان اندازه بیشتر خواهد بود.متاسفانه در داخل ایران فرصتهای شغلی مرتبط با حوزه تولید قطعات کمرنگتر از دیگر فرصتهای این حوزه است. بنابراین کمتر پیش میآید که مهندسین سخت افزار را در حوزههای تولیدی ببینید. بلکه بیشتر آنها به عنوان تحلیلگر و معماران سیستم و شبکه در حال فعالیت هستند.
سخن پایانی
اگر شما هم از جمله افرادی هستید که به عیب یابی و پیدا کردن مشکلات یک سیستم علاقه دارید، یا به دنبال حل مسائل پیچیده سیستمی هستید، تواناییهای تحلیلی قوی و تفکر کاملا انتقادی و خلاقی دارید مطمئن باشید که گزینه مناسبی برای پیشرفت در زمینه سخت افزار هستید. از طرفی افزایش استارتآپهای حوزه سخت افزار و همچنین بیشتر شدن سیستمهای کامپیوتری مجهز به چیپستها مانند دستگاههای پزشکی، تلفنهای همراه، دوربینهای محافظتی و …. که همه در کنار هم تقاضا کارشناسان سخت افزار را دو چندان کردهاند. کافیست همین الان نگاهی به فرصتهای شغلی استخدام مهندس سخت افزار در ایران استخدام بیندازید تا خودتان پوزیشنهای فعال را مشاهده کنید.
جهت مشاهده آگهی های استخدام مهندس سخت افزار در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
منبع: ایران استخدام