راهنمایی شغلی

کارآموزی چیست؟ بررسی اهمیت دوره کارآموزی

زمان مطالعه: 7 دقیقه

بررسی اهمیت دوره کارآموزی

اغلب ما تا به حال کلمه کارآموزی را شنیده‌ایم. اما دقیقا نمی‌دانیم کارآموزی یعنی چه؟ کارآموزی یک تجربه برای یادگیری حرفه‌ای است که مهارت‌های مرتبط با شغل و رشته تحصیلی را که برای فردی که قرار است وارد دنیای مشاغل شود، ارائه می‌دهد. تعریف کارآموز در قانون کار نیز تقریبا همین تعریف است، با این تفاوت که محدودیت‌هایی برای آن تعیین می شود. از جمله آنکه دوره کارآموزی بیشتر از 3 سال نباشد و یا آنکه سن کارآموز کمتر از 15 سال نباشد.

جستجوی آگهی‌های استخدامی

هدف از کارآموزی چیست؟

هدف از کارآموزی ایجاد فرصت‌ برای فرد یا افراد جهت یادگیری مهارت‌های جدید است. کارآموزی این فرصت را به کارفرما می‌دهد تا ایده‌ها و موضوعات جدید را به محل کار بیاورد، استعدادها را توسعه دهد و آنها را به افرادی که قرار است به استخدام او یا شرکتش در آیند، منتقل کند.

اهمیت کارآموزی

کارآموزی بار کاری کارکنان عادی را کاهش می‌دهد، کارمندان را قادر می‌سازد تا بر سطح بالاتر مهارت‌ها تمرکز کنند، به توسعه استعدادهای حرفه‌ای کارآموزان کمک می‌کند و در نهایت دریچه بزرگ‌تری برای فرصت‌های جدید ایجاد می‌کند.

تفاوت دوره کارآموزی و کارورزی

کارآموزی اغلب با کارورزی اشتباه گرفته می‌شود. اما این دو اصطلاح متفاوت از هم هستند. کارآموز فردی است که فاقد هر گونه تجربه و مهارت است و بعد از فارغ‌التحصیلی جهت یادگیری مهارت‌های جدید، دوره‌هایی را می‌گذراند، اما کارورز معمولا مهارت‌هایی را کسب کرده است و جهت تکمیل مهارت‌های حرفه‌ای خود دوره‌ کارآموزی را طی می‌کند.
کارآموزی انواع مختلفی دارد. از جمله کارآموزی پاره‌وقت، کارآموزی تمام وقت، کارآموزی با حقوق، کارآموزی بدون حقوق، کارآموزی در خارج از کشور، کارآموزی دانشگاهی، کارآموزی شاگردی، کارآموزی دبیرستانی و… کارآموزی همچنین شامل کارآموزی در شغل‌های و رشته‌های مختلف است. مانند کارآموز پایگاه داده، کارآموز دیجیتال مارکتینگ، کارآموز پایتون، کارآموز طراحی سایت، کارآموز تولید محتوا، کارآموز هوش مصنوعی، کارآموز فرانت اند و…

گزارش کارآموزی چیست؟

کارآموزان بعد از اتمام دوره کارآموزی موظف به تهیه گزارشی از دوره‌های کارآموزی خود هستند. تهیه این گزارش و دوره‌های گذرانده شده نقش مهمی در استخدام افراد دارد.

مزایا و معایب کارآموزی چیست؟

کارآموزی مزایا و معایبی را برای کارجو و کارفرما به دنبال دارد.

مزایای دوره کارآموزی برای کارجویان:

  • تجربه کاری واقعی به دست می‌آورید
  • طعم رشته انتخابی خود را می‌چشید و نسبت به مشکلات و یا مزایای آن اطلاعات لازم را کسب می‌کنید
  • به شما فرصت ارتباطات شبکه‌ای می‌دهد، یعنی آنکه هنگام کارآموزی، ارتباطات زیادی با فراد مختلف برقرار خواهید کرد
  • رزومه شما را تقویت می‌کند
  • به شما در انتخاب یک تخصص کمک می‌کند
  • کارآموزی راه‌های بسیار خوبی برای یادگیری از دیگران است
  • به شما در ایجاد اعتماد به نفس کمک می‌کند

معایب دوره کارآموزی برای کارجویان:

در کنار مزایا، کارآموزی معایبی نیز دارد. از جمله آنکه:

  •  با شما مانند یک دستیار رفتار می‌شود برخی از کارفرمایان کارآموزان را به عنوان دستیار می‌بینند و در نهایت به آنها مشاغلی مانند فتوکپی، تایپ صورتجلسه، آوردن قهوه، مدیریت دفتر خاطرات و غیره داده می‌شود.
  • دوره کارآموزی اغلب با حقوق کم و یا حتی بدون حقوق است
  • می‌تواند رقابتی باشد. یعنی رقابت برای بهترین دوره‌های کارآموزی می‌تواند شدید باشد.
  • ممکن است وظایف حقیر و یا نه چندان جدی به شما داده شود

مزایای کارآموزی برای کارفرما:

  • در دوره‌های کارآموزی، کارفرما برای برخی از کارها حقوقی پرداخت نمی‌کند و اگر نیز پرداخت کند حقوق کمی است
  • کارفرمایان در صورت استخدام کارآموزان، شناخت خوبی از آنها دارند

معایب کارآموزی برای کارفرما:

  • ممکن است کارفرما متحمل هزینه‌هایی شود که هیچ سودی برای او نداشته باشد
  • کارآموزی نیازمند اختصاص زمان، هزینه و انرژی است

شرایط استخدام و جذب کارآموز

برای جذب کارآموزان، معمولا کارفرما با درج آگهی استخدام یا تنظیم متن استخدام کارآموز، اقدام به جذب کارآموز می‌نماید که دو نوع آن رایج‌تر از سایر فعالیت‌ها است.

نوع فعالیت کارآموز:

نوع دورکار و حضوری، دو شکل رایج در استخدام کارآموز است. در شکل دورکار، کارآموز طبق قراردادی دو طرفه به یادگیری مهارت‌های جدید مشغول می‌شود. در شکل حضوری این پروسه با حضور کارآموز در محل کار اتفاق می‌افتد. شکل حضوری معمولا در مورد مشاغل و یا رشته‌هایی که یادگیری آنها به صورت عملی است ضرورت دارد. با این حال ساعت کار کارآموز حضوری ممکن است به صورت تمام‌وقت یا  نیمه‌وقت باشد.

ساعت کار کارآموزی:

کارآموز تمام‌وقت، موظف است در تمام ساعات اداری به مانند سایر کارکنان یا کارمندان در شرکت، سازمان و یا محل کار حضور یابد. اما کارآموز نیمه‌وقت یا پاره‌وقت، تنها چند ساعت از روز را به کار مشغول می‌شود. میزان و زمان ساعات کاری نیمه وقت، عموما با توافق دو طرف تعیین می‌شود.

محل کار کارآموزی:

دوره کارآموزی معمولا برای تمام رشته‌ها و مشاغل تعریف شده است. از این رو برای پیدا کردن زمان و محل کارآموزی باید به سایت‌های کاریابی مراجعه نمایید. ایران استخدام نیز به مانند تمام سایت‌های کاریابی، اخبار مربوط به زمان، محل و استخدام کارآموزان رشته‌های مختلف از جمله استخدام کارآموز تهران، استخدام کارآموز در بانک، استخدام کارآموز برنامه نویسی، استخدام کارآموز حسابداری در تهران، استخدام کارآموز وکالت، استخدام کارآموز معماری، استخدام کارآموز cnc،  استخدام کارآموز شیمی، استخدام کارآموز دیجیتال مارکتینگ، استخدام کارآموز خانم و… را منتشر می‌کند.

درآمد و حقوق کارآموزی به چه صورت است؟

درآمد و حقوق کارآموزان بر حسب میزان دوره‌ها، رشته تحصیلی و حتی محل کارآموزی متفاوت است. حتی برخی از دوره‌های کارآموزی بدون پرداخت حقوق است. هر چند طبق قانون، کارآموزان مشمول قانون کار هستند و تمام کارفرمایان موظف به پرداخت حقوق به آنها هستند. به عبارتی استخدام کارآموز با حقوق، شکل قانونی استخدام کارآموزان است. حقوق کارآموزی وزارت کار بر پایه عدم تفاوت میان کارآموز با شاغلین شرکت‌ها و یا کارگران است. به این معنا که از نظر وزارت کار، فرقی میان کارگر و کارآموز در دریافت حقوق وجود ندارد.
هر چند ممکن است برخی از کارجویان و کارفرمایان با قرارداد کارآموزی بدون حقوق موافقت کنند و کارجو تنها با هدف کسب مهارت‌ها و آموزش‌های لازم، دوره کارآموزی را طی کند. با این حال حقوق کارآموزان بر حسب رشته‌ و شغل آنها متفاوت است. به عنوان نمونه حقوق کارآموز داروخانه با حقوق کارآموزی وکالت کاملا فرق دارد. به طور کلی اگر تمایل دارید بدانید حقوق کارآموزان به چه شکل است و یا مثلا حقوق کارآموز حسابداری چقدر است، می‌توانید با جستجو در سایت کاریابی و یا تحقیق از شرکت‌های مربوطه پاسخ مناسب را دریافت کنید.

دوره کارآموزی

آیا کارآموز باید بیمه شود؟

مطابق با ماده 13 قانون کار، دوره کارآموزی جز سوابق کاری محسوب می‌شود و قانون، موضوع بیمه را به دو شرط به کارفرمایان واگذار کرده است. اول آنکه این قانون شامل کارآموزان شرکت‌های صنعتی است، ثانیا در مورد کارآموزانی است که با هدف استخدام دائمی، کارآموزان را جذب می‌کنند.

آیا پس از دوره کارآموزی استخدام می‌شویم؟

شرکت در دوره‌های کارآموزی شانس استخدام را بالا می‌برد، اما این بدان معنا نیست که همه کسانی که در دوره‌های کارآموزی شرکت می‌کنند حتما استخدام می‌شوند. در واقع استخدام کارآموزان به عوامل زیادی بستگی دارد. از جمله رشته تحصیلی، شغل، بازار کار، مهارت‌های کارآموز، عملکرد او در دوره کارآموزی و مسائلی از این قبیل. با این حال جدا از این عوامل، طبق آمارها، میزان کارآموزان استخدام شده در برخی از رشته‌ها، گاهی حتی کمتر از 40 درصد است.
از این رو اگر به دنبال بالا بردن شانس استخدام خود هستید، باید بر مهارت‌های خود در حین کارآموزی و یا بعد از آن کار کرده و آنها را تقویت کنید. این موضوع می‌تواند توجه و نظر مثبت

را نسبت به شما جذب کند و به فرآیند استخدام شما کمک کند.

چه شرکت هایی را برای دوره کارآموزی انتخاب کنم؟چرا؟

امروزه تعداد شرکت های پذیرنده کارآموز بسیار زیاد شده است و هر شرکتی ارزش لازم برای طی کردن کارآموزی را ندارد. بنابراین در انتخاب شرکت‌ها باید به چند عامل توجه کرد.
اولین عامل اعتبار شرکت است. برای کارآموزی سراغ شرکت‌های معتبر بروید. زیرا وقتی کارفرما متوجه شود که شما در یک شرکت معتبر دوره کارآموزی را گذرانده‌اید مطمئن می‌شود که مهات‌های لازم را از یک شرکت موفق به دست آورده‌اید.
عامل دیگر برای انتخاب شرکت‌ها، مرتبط بودن آن با رشته تحصیلی شما است. بسیاری از افراد در دوره‌های مختلف کارآموزی شرکت می‌کنند تا صرفا رزومه خود را تقویت کنند، اما اگر دوره ای که طی می کنند با رشته تحصیلی آن ها مرتبط نباشد، فقط وقت خود را تلف کرده‌اند.
انتخاب شرکت‌های آموزش محور نیز از دیگر عوامل قابل توجه است. شرکت‌هایی که کارآموزان را صرفا برای پیشبرد کارهای خود استخدام می‌کنند و هیچ گونه آموزشی به کارآموز ارائه نمی‌دهند، خودخواهانه باعث تحقق اهداف مالی شرکت می‌شوند. در حالی که هدف مهم از دوره کارآموزی، کسب آموزش‌های لازم است.

نحوه جست و جوی آگهی های استخدام کارآموز

برای جست‌و‌جوی فرصت‌های کارآموزی در ایران استخدام می‌توانید با کلیک بر قسمت جستجو، لیستی از آگهی‌های استخدام کارآموزان رشته‌های تحصیلی را در شهرهای مختلف مشاهده نمایید. چنانچه می‌توانید با جستجوی استخدام کارآموز در تهران، استخدام کارآموز در اصفهان، استخدام کارآموز به صورت دورکار، استخدام کارآموز تمام وقت، استخدام کارآموز پاره وقت و… تمام آگهی‌های مربوط به کارآموزی را به تفکیک شهرها، رشته‌ها و سایر عوامل مشاهده کنید.

نحوه تنظیم رزومه کارآموزی

در تنظیم رزومه کارآموزی بعد از درج مشخصات کلی، باید اقدام به مهارت‌ها، تجربه‌ها و سوابق کاری خود نماید. معمولا همانطور که گفتیم کارآموزان فاقد مهارت‌های مرتبط با رشته یا شغل خود هستند و دوره کارآموزی در واقع برای کسب مهارت‌های مرتبط است. اما ممکن است شما دارای مهارت‌هایی باشید که در روند استخدام سریع‌تر شما تاثیرگذار باشد. برای آنکه میزان تاثیرگذاری رزومه خود را بالا ببرید می‌توانید از دستاوردهای قوی خود شروع کنید. البته نیاز نیست رزومه پیچیده‌ای تهیه کنید، هر چه فرمت رزومه ساده‌تر باشد نتیجه بهتری خواهد داشت. بعد از آن می‌توانید اطلاعاتی در مورد جزئیات شغل یا رشته خود ارائه دهید تا کارفرما بتواند نسبت به شغلی که قرار است در آن فعالیت کنید اطلاعات لازم و مفید را به دست آورد.

راهنمای تنظیم رزومه کارآموزی (رزومه تحصیلی)

مواردی که در رابطه با نحوه ساخت رزومه کارآموزی گفتیم در مورد تنظیم رزومه کارآموزی (رزومه تحصیلی) نیز صادق است. با این تفاوت که در رزومه کارآموزی، (رزومه تحصیلی) به جای تجارب شغلی، باید بر دستاوردهای تحصیلی خود تاکید کنید. این دستاوردها می‌تواند شامل مدارس و دانشگاه‌های تحصیلی، محل تحصیل، معدل، گواهینامه‌های تحصیلی و مسائلی از این قبیل باشد.

نحوه حضور در جلسه مصاحبه کارآموزی

شاید تصور کنید استخدام در کارآموزی اهمیت زیادی نداشته باشد و بسیار آسان انجام شود. اما این تصور اشتباه است و اگر کارفرما انگیزه لازم را هنگام مصاحبه در شما مشاهده نکند ممکن است نسبت به استخدام شما دچار تردید شود. بنابراین توجه به چند نکته در هنگام مصاحبه کارآموزی لازم است:

  • داشتن انگیزه لازم و نشان دادن آن

سعی کنید هنگام مصاحبه اشتیاق و انگیزه لازم را داشته باشید و آن را نشان دهید. اشتیاق شما معرف عزم و اراده شما برای کار و پیشرفت است.

  • بر تجارب و مهارت‌های خود تاکید کنید

اگر مهارت و یا تجربه کاری مرتبط با شغل و یا رشته خود دارید در مورد آنها صحبت کنید. این موضوع می‌تواند منجر به ایجاد نگرش مثبت کارفرما نسبت به شما شود.

  • از اهداف خود بگویید

در مورد اهداف کاری خود صحبت کنید ممکن است ایده خاصی داشته باشید که آن ایده مورد استقبال کارفرما قرار گیرد.

توجه: در کنار این موارد حفظ آرامش، رعایت ظواهر اعم از سبک پوشش، نوع صحبت کردن، حضور به موقع و مواردی از این قبلی نیز در روند استخدام شما تاثیرگذار است.

سخن پایانی

کارآموزی یکی از دوره‌های مهم جهت کسب مهارت‌های شغلی است. ممکن است بدون گذراندن این دوره نیز بتوانید به راحتی استخدام شوید، اما کارآموزی مهارت‌ها و تجاربی را در اختیار شما قرار می‌دهد که ممکن است طی سال‌ها کار کردن نیز نتوانید آنها را کسب کنید. پس به دوره کارآموزی به عنوان یک ضرورت شغلی نگاه کنید و حتما طی کردن این دوره را در دستور کار خود قرار دهید.

جهت مشاهده آگهی های استخدام کارآموز در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

منبع: ایران استخدام

برگرفته از: careeraddict.com |careers.umbc.edu

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا