معرفی مشاغل

چگونه تکنسین اتاق عمل شویم؟ (معرفی رشته و بازار کار)

زمان مطالعه: 6 دقیقه

معرفی شغل کارشناس و تکنسین اتاق عمل

تکنسین اتاق عمل یکی از تخصص‌های حوزه علوم پزشکی است که نقش مهمی در موفقیت جراحی‌ها و سلامت بیماران ایفا می‌کند. در این مقاله، به معرفی رشته تکنسین اتاق عمل، اینکه چگونه تکنسین اتاق عمل شویم، مهارت‌ها، وظایف و مزایا و معایب آن پرداخته‌ و بازار کار و درآمد رشته اتاق عمل را بررسی می‌کنیم. اگر علاقه‌مند به کار در محیط‌های تخصصی پزشکی و کمک به بهبود سلامت جامعه هستید، این مطلب می‌تواند راهنمایی جامع برای شما باشد.

جستجوی آگهی‌های استخدامی

شغل تکنسین اتاق عمل چیست؟

کارشناس اتاق عمل (به انگلیسی Surgical Technologist)، در زمان عمل جراحی کمک‌های لازم را به جراح کرده‌ و دستیار آن‌ها در طول عمل جراحی هستند. وظیفه‌ی آماده سازی اتاق عمل، استریل لوازم و درحالت کلی اداره اتاق عمل به عهده‌ی او می‌باشد. کار تکنسین اتاق عمل این است که در طول عمل جراحی در کنار تیم پزشکی اعم از جراحان، پرستاران و متخصصان بیهوشی بایستد تا در زمان‌های مورد نیاز به آن‌ها کمک کند.

معرفی رشته تکنسین اتاق عمل

اتاق عمل در ایران یکی از رشته‌های شاخه‌ی علوم تجربی و جزء زیرشاخه‌های پیراپزشکی بوده و در دو دوره‌ی کاردانی (کاردانی اتاق عمل) و کارشناسی پیوسته (رشته تکنولوژی اتاق عمل) ارائه می‌شود. تحصیل در دوره کاردانی این رشته با توجه به سوابق تحصیلی و تحصیل در رشته کارشناسی پیوسته به شرط کسب رتبه لازم برای تکنسین اتاق عمل است.

شرایط و نحوه ورود به رشته تکنسین اتاق عمل

اما می‌رسیم به این سوال که رشته تکنسین اتاق عمل چند ترم است؟ باتوجه به دو مقطعی بودن این رشته‌ طول دوره تحصیل هر کدام از مقاطع دو سال بوده و مجموعه 4 سال (حدود 8 ترم) طول می‌کشد تا فرد بتواند مدرک کارشناسی تکنسین اتاق عمل خود را دریافت کند.

البته دانشجویان کارشناسی پرستاری نیز پس از دریافت مدرک کارشناسی و گذراندن دوره تکنسین اتاق عمل می‌توانند در این شغل مشغول بکار شوند. همچنین برخی از داوطلبان علوم تجربی که به دلایل مختلف نتوانسته‌اند در کنکور رتبه قابل قبولی را کسب کنند با شرایط ویژه از جمله داشتن معدل بالا و کارنامه‌ی درخشان در زمان دبیرستان می‌توانند بدون کنکور وارد دانشگاه شوند.

باتوجه به نظرات دانشجویان رشته اتاق عمل در مورد این رشته، آن‌ها معتقدند برای موفقیت در این راه باید علاقه‌ و صبر فراوان داشته باشید تا بتوانید به شرایط ایده آل خود دست پیدا کنید. چراکه گاهی ممکن است مجبور باشید در کنار سایر تیم پزشکی ساعت‌های متمادی برای یک عمل جراحی سر پا ایستاده و به نیازهای سایر افراد جهت پیشبرد بهتر عمل پاسخگو باشید.

فرق تکنولوژی اتاق عمل با تکنسین اتاق عمل

تکنولوژی اتاق عمل به جنبه‌های فنی و تجهیزاتی اتاق عمل می‌پردازد، در حالی که تکنسین اتاق عمل به عنوان دستیار اتاق عمل به اجرای وظایف عملیاتی و پشتیبانی در طول جراحی‌ها مشغول است.

مهارت های کارشناس اتاق عمل چیست؟

تکنسین‌های اتاق عمل باید مهارت‌های فنی و عملی متعددی داشته باشند، از جمله:

  • باتوجه به درگیری مستقیم این شغل با جان انسان‌ها، افراد فعال در این حوزه باید در وهله‌ی اول به اصول اخلاقی و داشتن صداقت در کار کاملا متعهد باشند. آن‌ها همچنین باید دارای روحیه‌ی کار در این حوزه باشند. یعنی از دیدن خون، مراحل جراحی و مواردی مانند آن ترسی نداشته باشند.
  • همچنین فعالان در این شغل باید از سرعت و دقت بالا در کار برخوردار باشند. تا در شرایط حساس و بحرانی بتوانند کارها را اولویت بندی کرده و همه آن‌ها را بصورت صحیح و کامل انجام دهند چراکه کوچکترین اشتباه ممکن است جان بیمار را به خطر بیندازد.
  • تکنسین اتاق عمل باید بتواند با بیمار ارتباط بگیرد تا از استرس و ترس قبل از عمل بیمار بکاهد.
  • دارای قدرت جسمانی برای ایستادن‌های طولانی مدت در عمل‌ها باشد.
  • توانایی انجام کار گروهی و همکاری و با سایر اعضای اتاق عمل را داشته باشد.

وظایف تکنسین اتاق عمل چیست؟

خلاصه‌ای از شرح وظایف کارشناس اتاق عمل عبارت است از:

  • آماده سازی اتاق عمل قبل از جراحی و کنترل کردن آن از لحاظ ایمنی، رطوبت، پاکیزگی، میزان حرارت، نور کافی، کارکرد درست تجهیزات الکترونیکی و…
  • اطمینان از وجود لوازم و تجهیزات مورد نیاز در اتاق عمل و استریل کردن آن‌ها
  • بیمار را برای جراحی آماده نماید، مراحل جراحی را توضیح دهد، با دعوت بیمار به آرامش استرس او را کم کند و…
  • نمونه‌های آزمایشگاهی را که از جراحی‌ها به دست می آیند به آزمایشگاه ارسال نماید
  • کنترل پرونده‌ی بیمار قبل از جراحی برای اطمینان پیدا کردن از کامل بودن مدارک مورد نیاز پزشکی
  • کمک کردن به تیم پزشکی قبل و در حین عمل جراحی
  • کمک به استریل و پانسمان کردن نهایی بیمار
  • انتقال بیمار به اتاق ریکاوری بعد از اتمام عمل
  • تهیه‌ی گزارش از فرآیند و مراحل عمل جراحی

مزایا و معایب شغل تکنسین اتاق عمل

شغل تکنسین اتاق عمل نیز مانند همه شغل‌های دیگر در کنار برخی مزایا دارای معایبی نیز هست. در ادامه به بررسی مزایای این شغل و معایب آن می‌پردازیم.

مزایا:

  • نیاز همیشگی به این شغل و حتی افزایش نیاز باتوجه به گسترش مراکز بیمارستانی و درمانی
  • امکان کار کردن در محیطی بی سر و صدا
  • داشتن ارتباط کمتر با بیمار و همراهان وی

معایب:

  • گاهی ممکن است مجبور باشند ساعت‌های طولانی و مداوم سرپا باشند و حتی اجسام سنگینی را نیز جابجا کنند.
  • امکان ابتلا به بیماری‌هایی همچون واریس پا و یا دیسک کمر به دلیل سرپا بودن‌های مداوم
  • بودن در معرض انواع بیماری‌های مسری و مواد خطرناک
  • مشاهده مناظر بد و استشمام بوهای ناخوشایند
  • مسئولیت سنگین و خستگی زیاد
تکنسین اتاق عمل

درآمد و حقوق تکنسین اتاق عمل

افراد با ادامه تحصیل در رشته اتاق عمل می‌توانند در سازمان های دولتی و خصوصی اعم از بیمارستان‌ها، مراکز جراحی، کلینیک‌های بزرگ، اورژانس‌ها و… مشغول بکار شوند. باتوجه به افزایش جمعیت سالمندی در اکثر کشورها مانند ایران و افزایش بیماری‌ها و جراحی‌ها در سطح جهانی، نیاز به جذب تکنسین‌ اتاق‌ عمل‌ در سالمندان، بیمارستان‌ها و تمامی مراکز دولتی و خصوصی افزایش پیدا خواهد کرد. در نتیحه آینده‌ی شغلی این شغل برای آقایان و خانم‌ها فعال در این زمینه بسیار خوب خواهد بود.
تکنسین‌های اتاق عملی که در مراکز دولتی مشغول بکار هستند، باتوجه به میزان سابقه و مهارت‌هایی که دارند و همچنین باتوجه به دوره‌های گذارانده اند می‌توانند حقوق ثابت متوسط به بالایی را دریافت کنند. البته توجه داشته باشید که این افراد می‌توانند بصورت پاره وقت در مراکز خصوصی نیز مشغول بکار شوند. اما افرادی که هم دارای مهارت و تجربه‌ی زیاد هستند و هم در مراکز خصوصی فعالیت می‌کنند می‌توانند حقوق بسیار بیشتری نیز نسبت به مراکز دولتی دریافت کنند. درحالت کلی می‌توان گفت حقوق تکنسین اتاق عمل در بیمارستان خصوصی می‌تواند بسیار بیشتر از دولتی باشد.
شایان ذکر است که اگر شما جز افرادی هستید که به مهاجرت فکر می‌کنید، کشور کانادا یکی از کشورهایی است که به رشته‌های پیراپزشکی اهمیت بسیاری می‌دهد و در این زمینه پیشرو است. تکنسین‌های اتاق عمل با کسب مدارک و مهارت‌های مورد تایید می‌توانند در بیمارستان‌ها، مطب پزشکان، کلینیک‌ها، مراکز درمان و… مشغول به کار شوند و حتی امکان ارتقای شغلی در برخی از این مراکز برای آن‌ها فراهم است. درحالت کلی می‌توان گفت درآمد تکنسین اتاق عمل در کانادا باتوجه به شرایط موجود در این کشور برای این افراد، بسیار بیشتر از سایر کشورهاست و به همین دلیل می‌تواند یک انتخاب عالی برای افراد علاقه‌مند به مهاجرت باشد.

شرایط استخدام تکنسین اتاق عمل چیست؟

برای استخدام تکنسین اتاق عمل داشتن مدرک کاردانی یا کارشناسی این رشته جز اولویت‌هاست. سپس باتوجه به دوره های گذرانیده و کسب مهارت‌ها و تخصص‌های خاص، شما می‌توانید در زمینه تخصصی مورد نظر و در سازمانی خاص مشغول بکار شوید.
توجه داشته باشید که درصورت استخدام در سازمان‌های دولتی شما یک شغل تمام وقت خواهید داشت. البته از حقوق و مزایای رسمی هم برخوردار خواهید بود و درصورت علاقه می‌توانید برای وقت باقی‌مانده‌ خود یک شغل نیمه وقت نیز انتخاب کنید.
اما درصورت فعالیت در سازمان‌های خصوصی شما می‌توانید در مراکز خصوصی بیشتری مشغول به‌کار شوید و از درآمد بیشتری نیز برخوردار خواهید بود. اما امنیت شغلی موجود در سازمان‌های دولتی بیشتر از خصوصی خواهد بود.

فرصت های شغلی و مشاغل مرتبط

همان‌طور که قبلا نیز اشاره کردیم محل اصلی کار و فعالیت تکنسین‌های اتاق عمل در بیمارستان‌ها و سایر مراکز درمانی است. اما برخی از فارغ‌التحصیلان این رشته در مقطع کارشناسی می‌توانند برای ادامه‌ی تحصیل یکی از رشته‌های مرتبط مانند مهندسی پزشکی، زیست فناوری پزشکی، انفورماتیک پزشکی، فیزیولوژی، علوم بهداشتی در تغذیه، ارگونومی، ناپپنوتکنولوژی پزشکی، علوم تغذیه، اقتصاد بهداشت، اپیدمیولوژی، مدیریت خدمات بهداشتی درمانی و… را انتخاب کنند و در هرکدام از این زمینه‌ها مشغول به‌کار شوند. درصورت تحصیل در رشته‌ی مهندسی پزشکی می‌توانند در زمینه‌ی تامین و مدیریت تجهیزات پزشکی موجود در اتاق عمل نیز مشغول به کار شوند.

چگونه آگهی های استخدام تکنسین اتاق عمل را دنبال کنیم؟

شما می‌توانید با عضویت در سایت کاریابی ایران استخدام از آخرین آگهی‌های استخدامی کشور در زمینه اتاق عمل از طریق پیامک، ایمیل و یا اپلیکیشن این سامانه مطلع شوید. همچنین می‌توانید با مراجعه به سایت و یا اپلیکیشن ایران استخدام از آگهی‌های استخدام اتاق عمل ارتش، استخدام کاردانی اتاق عمل، استخدام اتاق عمل در بیمارستان های تهران، استخدام تکنسین اتاق عمل تهران، استخدام تکنسین اتاق عمل در شیراز، استخدام دانشجوی اتاق عمل در تهران، استخدام کارشناس اتاق عمل در شرکت تجهیزات پزشکی و سایر آگهی‌های استخدام مطلع شوید.

نحوه تنظیم رزومه تکنسین اتاق عمل

برای تنظیم یک رزومه خوب در ابتدا توجه داشته باشید که باید تمامی اطلاعات شخصی و تحصیلی خود را بصورت دقیق بنویسید.
درج دوره‌هایی که گذرانده اید، مدارکی که کسب کرده اید و تخصص‌ها از اهمیت ویژه‌ای در نوشتن رزومه تکنسین اتاق عمل برخوردار است.
همچنین اگر درحال حاضر مشغول به‌ کار هستید، علاوه‌بر ذکر سوابق شغلی مرتبط خود، حقوق مورد انتظار خود را نیز در رزومه ذکر کنید تا کارفرمایان بتوانند از شرایط حقوقی مورنظر شما نیز آگاه شوند.
توجه داشته باشید که برای تنظیم هرچه بهتر این رزومه می‌توانید بعنوان کارجو از رزومه ساز رایگان ایران استخدام با قالب‌های مختلف استفاده کنید تا رزومه‌ای مطابق با استانداردهای موجود داشته باشید. البته این رزومه قابلیت دانلود و چاپ نیز دارد و می‌توانید در مراجعه‌های حضوری خود نیز آن را به همراه داشته باشید.

سخن پایانی

در این مطلب به بررسی دقیق شغل تکنسین اتاق عمل پرداختیم. چنانچه فارغ‌التحصیل رشته‌ اتاق عمل می‌باشید، می‌توانید آگهی‌های استخدام تکنسین اتاق عمل را در سایت ایران استخدام مشاهده نمایید. در این سایت آگهی‌های استخدام مرتبط با شرایط کاربران به تفکیک استان، رشته تحصیلی، جنسیت و… به اطلاع آن‌ها می‌رسد.

جهت مشاهده آگهی های استخدام تکنسین اتاق عمل در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

منبع: ایران استخدام

نوشته های مشابه

4 دیدگاه

    1. درود دوست عزیز
      طبق بررسی انجام شده از آخرین دفترچه راهنمای انتخاب گروه انسانی این رشته اضافه نشده و از رشته‌های شاخه تجربی هست.

  1. تو مقاله نوشته باداشتن معدل بالا در دبیرستان میشه وارد این رشته شد چشکلی باید بریم دانشگاه برایثیت نام یاچی؟

    1. سلام دوست گرامی
      تحصیل در رشته اتاق عمل از دو طریق امکان پذیر است: 1- تحصیل در رشته تجربی در دبیرستان و شرکت در کنکور سراسری و انتخاب رشته 2- تحصیل در رشته تجربی با معدل بالا و مراجعه به دانشگاه های علمی کاربردی و پردیس در زمان مشخص شده و ثبت نام بدون کنکور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا