بررسی بازار کار رشته مهندسی راه آهن
صنعت راهآهن بخش مهمی از زیرساختهای حملونقل در هر کشور را تشکیل میدهد. از این رو توسعه دانشهای مربوط به این رشته از جمله رشته مهندسی راه آهن نیز اهمیت زیادی دارد. البته بسیاری از افراد این رشته را محدود به برخی از سیستمهای حمل و نقل میدانند و به درستی نمیدانند کار مهندس راه آهن چیست و یا بازار کار و درآمد آن چگونه است. مهندس راه آهن (به انگلیسی Railway engineering) جز رشتههای خوب مهندسی است. این رشته از نظر بازار کار، درآمد و نحوه ورود به دانشگاه، شرایط مشابهی با بسیاری از رشتههای مهندسی دارد.
فهرست مطالب
شرایط و نحوه ورود به رشته مهندسی راه آهن
رشته مهندسی راه آهن یکی از رشتههای ریاضی و فیزیک است. قبولی در کنکور این رشته، نیازمند تسلط بر دروس ریاضی، آمار، فیزیک و احتمالات است. متقاضیان این رشته باید در دبیرستان رشته ریاضی و فیزیک را انتخاب کنند، سپس با عبور از سد کنکور وارد این رشته در دانشگاه شوند.
دانشگاه های دارای رشته مهندسی راه آهن
مهندسی راه آهن در دانشگاههای مختلف اعم از دولتی (روزانه-شبانه) پیام نور و آزاد ارائه میشود. مهندسی راه آهن دانشگاه اصفهان، مهندسی راه آهن دانشگاه علم و صنعت، دانشگاه صنعتی کرمانشاه، مهندسی راه آهن دانشگاه پیام نور آذربایجان شرقی و خراسان رضوی چند نمونه از این دانشگاهها هستند. در میان این دانشگاهها، دانشکده راه آهن علم و صنعت یکی از دانشگاههای خوب و پرتقاضا برای مهندسی راه آهن است.
گرایش های رشته مهندسی راه آهن
مهندسی راه آهن در مقطع کارشناسی دارای سه گرایش است. این سه گرایش عبارتند از:
- ماشین های ریلی
- سازه های ریلی
- حمل و نقل ریلی
گرایشهای کارشناسی ارشد مهندسی راه آهن نیز عبارتند از:
- رشته مهندسی خطوط راه آهن
- حمل و نقل ریلی
- ماشینهای ریلی
- ایمنی در راه آهن
دکترای رشته مهندسی راه آهن نیز دارای گرایشهای مهندسی کنترل و علائم، ماشینهای ریلی و خطوط راه آهن است.
دروس رشته مهندسی راه آهن
مهندسی راه آهن 140 واحد دارد. 20 واحد عمومی، 27 واحد پایه، 45 واحد اصلی، 6 واحد اختیاری و 42 واحد اختصاصی.
برخی از دروس اختصاصی این رشته عبارتند از:
- پروژه طراحی مسیر
- نگهداری خطوط
- زیرسازی مسیر
- تونلسازی
- نقشهبرداری مسیر و عملیات
- ایستگاه راه آهن و…
معمولا در چارت رشته مهندسی راه آهن در هر دانشگاه، لیست دروس به صورت کاملا مجزا، مشخص است.
بررسی بازار کار رشته مهندسی راه آهن
رشته مهندسی راه آهن، بازار کار مناسبی دارد. البته ممکن است بسیاری از فارغالتحصیلان این رشته نیز بنا به دلایل مختلف (مانند عدم برخورداری از دانش و مهارت لازم و…) نتوانند فرصت شغلی مناسبی را پیدا کنند. اما در مجموع بازار کار این رشته به مانند اکثر رشتههای مهندسی در وضعیت خوبی قرار دارد. لازم به ذکر است بازار کار این رشته ممکن است برای همه به خصوص میان خانمها و آقایان یکسان نباشد:
بازار کار مهندسی راه آهن برای خانم ها و آقایان
از نظر قانونی هیچ محدودیتی برای ورود زنان به عرصه کار مهندسی راه آهن وجود ندارد. اما علیرغم این واقعیت، بازار کار مهندسی راه آهن به طور سنتی تحت سلطه مردان بوده است. هر چند در سالهای اخیر، فشار به سمت حضور پررنگتر زنان در این عرصه افزایش یافته است. از طرفی بسیاری از شرکتها فعالانه به دنبال افزایش تعداد زنان در نیروی کار خود هستند. خوشبختانه این تلاشها نتایج مثبتی داشته است. البته هنوز هم بخش مهمی از بازار کار این رشته در دست مردان است. در کنار این موضوع، واقعیت این است که خانمها نیز به طور سنتی رغبت چندانی جهت ورود به این رشته ندارند. آنها ترجیح میدهند در رشتههای آسانتر مهندسی وارد شوند. همین موضوع باعث پررنگ شدن نقش مردان در این رشته نسبت به خانمها شدهاست.
فارغالتحصیلان رشته مهندسی راه آهن در چه مراکزی استخدام میشوند؟
فرصتهای شغلی برای رشته مهندسی راه آهن عبارت است از:
- مترو
- شرکتهای راه آهن (مانند اشتغال به عنوان مهندس خطوط راه آهن بین المللی ایران)
- کارخانجات واگن و لوکوموتیوسازی
- شرکتهای مهندسی
- موسسات پژوهشی
- شرکتهای مشاوره مهندسی و یا وابسته به حمل و نقل و…
اسخدام راه آهن رجا، استخدام شرکت الکا آریا، استخدام شرکت پویا نوین سبز (مشاغل عملیات ریلی) و استخدام دستگاههای اجرایی از جمله دستگاههایی میباشند که با برگزاری آزمون از بین فارغالتحصیلان این رشته دعوت به همکاری مینمانید.
بررسی درآمد و حقوق مهندس راه آهن
رشتههای مهندسی جز رشتههای پردرآمد در ایران و بسیاری از کشورهای خارجی محسوب میشوند. مهندسی راه آهن نیز از این قاعده مستثنی نیست. با این حال درآمد و حقوق یک مهندس راه آهن نیز بسته به عوامل مختلف ممکن است متفاوت باشد. این عوامل شامل شرایط تحصیلی مهندس (نوع گرایش و حتی دانشگاهی که فرد در آن تحصیل کرده است) نوع شرکت (اعم از دولتی و غیردولتی) شرایط کاری و نوع قرارداد (مانند پارهوقت یا تمام وقت بودن و نیز دورکاری یا حضوری بودن فرد شاغل) تجربه و مهارت فرد و… بستگی دارد. اما در حالت کلی درآمد و حقوق و مزایای راه آهن و رشتههای مرتبط با آن در شرایط مناسبی قرار دارد. مشاهده فیش حقوقی کارمندان راه اهن میتواند گویای این واقعیت باشد.
درآمد رشته مهندسی راه آهن در کشورهای خارجی نیز بر اساس عوامل مختلفی تعیین میشود. از این رو درآمد این رشته در کشورهای مختلف، متفاوت است. به عنوان نمونه درآمد مهندس خطوط راه آهن ترکیه حدود 7500 لیر ترکیه در ماه است که معادل تقریباً 1000 دلار در ماه است؛ اما درآمد مهندس راه آهن در کانادا حدود 80000 دلار کانادا در سال است. یعنی حدود 6 تا 7 هزار دلار در ماه.
چگونه به عنوان مهندس راه آهن استخدام شویم؟
یکی از بهترین راههای استخدام به عنوان مهندس راه آهن، مشاهده آگهیهای استخدام این رشته است. در سایت کاریابی ایران استخدام به چند روش میتوانید آگهی استخدام رشته مهندسی راه آهن را مشاهده کنید:
-
باکسهای جستجو
در ایران استخدام دو باکس جهت جستجوی آگهیهای استخدام وجود دارد. علاوه بر باکسها، آخرین اخبار و اطلاعات استخدامی کشور نیز در صفحه نخست ایران استخدام با عناوین «استخدامهای ویژه»، «استخدامهای دولتی و سراسری»، «استخدام بانکها» و «استخدام تهران و استانها» قابل مشاهده است. به عنوان نمونه آگهیهایی مانند استخدام مهندس خطوط راه آهن تبریز، شرایط استخدامی راه آهن مشهد، استخدام راه آهن کرمان و استخدام مهندس خطوط راه آهن تهران را میتوانید در قسمت استخدام تهران و استانها جستجو کنید.
-
سرویس دریافت آگهیها از طریق ایمیل و پیامک
ثبتنام در سرویس دریافت آگهیها از طریق ایمیل و پیامک نیز به راحتی اخبار و آگهیهای مربوط به استخدام مهندس راه آهن را در اختیار شما قرار میدهد.
جهت عضویت به عنوان کارجو استفاده از خدمات رایگان سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
-
اپلیکیشن ایران استخدام
اپلیکیشن ایران استخدام به صورت رایگان قابل دانلود است و بر انواع دستگاهها و سیستم عاملها نصب میشود. در این اپلیکیشن نیز شما میتوانید انواع آگهیهای استخدام مهندس راه آهن از جمله استخدام راه آهن رجا، استخدام رشته مهندسی خطوط راه آهن، استخدام نیروی خدماتی در راه آهن، مهندس خطوط راه آهن ایران، مهندسی راه آهن بهین ریل، مهندسی ایمنی در راه آهن و… را مشاهده کنید.
-
بررسی صفحات اخبار شرکتهای مشاغل ریلی
بررسی صفحات اخبار استخدام مشاغل ریلی به طور منظم نیز یکی دیگر از روشهای اطلاع از آخرین اطلاعیههای مربوط به استخدام مراکز مربوطه است. در سایت ایران استخدام اخبار استخدام شرکت راه آهن و مشاغل ریلی از طریق صفحات مرتبط بصورت لحظه به لحظه منتشر میشود.
جهت مشاهده اخبار و اطلاعیههای استخدام مشاغل عملیات ریلی در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
راهنمای درج آگهی استخدام مهندس راه آهن
ایران استخدام سرویس درج آگهی استخدام را در اختیار کارفرمایان قرار داده است تا بتوانند نیروهای موردنظر خود را به راحتی پیدا کنند. استفاده از سرویس درج آگهی، چندین مزیت دارد. از جمله این مزیتها میتوان به ارسال آگهیها به صورت ایمیل و پیاک به کارجویان، اطلاعرسانی آگهی شما در شبکههای اجتماعی و اپلیکیشن اختصاصی ایران استخدام اشاره کرد. ارسال در سایتهای طرف قرارداد نیز از دیگر مزایای استفاده از این سرویس است. البته توجه داشته باشید که درج آگهی در سایت ایران استخدام برای تمامی شهرستانهای سراسر کشور (به جز مراکز استانها) به صورت رایگان میباشد. سرویس درج آگهی در کنار مزایای فوق، امکان دسترسی به بانک رزومهها را نیز برای کارجویان فراهم میکند.
جهت عضویت به عنوان کارفرما و درج آگهی استخدام در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
سخن پایانی
رشته مهندسی راه آهن نقش مهمی در زیرساختهای حمل و نقل دارد. این رشته بر طراحی، ساخت، بهره برداری و نگهداری سیستمهای راه آهن متمرکز است. از این رو مهندسان راه آهن نقشی حیاتی در توسعه سیستمهای حمل و نقل دارند. با توجه به این نقش، انتظار میرود بسیاری از کشورها به سمت سرمایهگذاری در توسعه و نوسازی سیستمهای راه آهن حرکت کنند. حرکت به این سمت باعث افزایش تقاضا برای مهندسان راه آهن میشود. در نتیجه میتوان انتظار داشت که این رشته به رشتهای خوب با بازار کار و درآمد خوب تبدیل شود.
جهت مشاهده آگهی های استخدام مهندس راه آهن در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
منبع: ایران استخدام