کارجومعرفی مشاغل

بررسی حقوق و درآمد مهندس پایپینگ + شرح وظایف آن

زمان مطالعه: 7 دقیقه

مهندس پایپینگ کیست؟ شرح وظایف کارشناس پایپینگ

پیشرفت در بخش‌های صنعتی، به مسائل زیادی وابسته است. یکی از این بخش‌ها لوله کشی یا پایپینگ است. پایپینگ، سیستمی از لوله‌ها است که برای انتقال سیالات (مایعات و گازها) از یک مکان به مکان دیگر استفاده می‌شود. عمل پایپینگ نیازمند ایجاد سیستم‌های لوله کشی است. این کار توسط مهندس پایپینگ انجام می‌شود. پایپینگ، کلمه‌ای انگلیسی و به معنی لوله‌کشی است و مهندس پایپینگ به انگلیسی نیز piping engineer است. پایپینگ علاوه بر استقرار سیستم‌های لوله کشی شامل کارهای زیادی ازجمله طراحی پایپینگ، جوشکاری پایپینگ، بازرسی پایپینگ، اجرای پایپینگ و … است. احتمالا برخی از مشاغل مرتبط با پایپینگ مانند جوشکاری را از نزدیک دیده‌اید. بنابراین کمتر کسی هست که نداند جوشکاری پایپینگ چیست و یا از نزدیک با آن آشنا نباشد. البته وقتی می‌گوییم جوشکاری پایپینگ، منظور جوشکاری‌های ساده که توسط جوشکاران انجام می‌شود نیست بلکه این شغل، در سطوح بالا و به‌صورت کاملا تخصصی انجام می‌شود.

جستجوی آگهی‌های استخدامی

کار مهندس پایپینگ چیست؟

مهندس پایپینگ، یکی از گروه‌های مهندسی در بخش‌های نفت و گاز، پتروشیمی، پالایشگاه، شیمی، نیروگاه، فولاد، آب و داروسازی است. مهندسان پایپینگ، مسئول طراحی سیستم‌های ‌لوله‌‌کشی هستند که آب، بخار، گاز، نفت، مخلوط دو فاز، زباله یا سایر سیالات را حمل می‌کنند.

چگونه مهندس پایپینگ شویم؟

برای آنکه بتوانید به‌عنوان مهندس پایپینگ مشغول به کار شوید باید تخصص‌های لازم ازنظر تحصیلی و فنی را دارا باشید:

بررسی تحصیلات مهندس پایپینگ

کارشناسی پایپینگ، شاخه‌ای تخصصی از رشته مهندسی مکانیک است. یعنی ما رشته مستقلی به نام مهندس پایپینگ نداریم. بنابراین افرادی که به این حوزه علاقه دارند و می‌خواهند از طریق ‌تحصیلات دانشگاهی وارد این حرفه شوند، باید در دوره دبیرستان وارد رشته ریاضی و فیزیک شوند، سپس با شرکت در کنکور سراسری، در رشته مهندسی مکانیک قبول شوند.

مهندس پایپینگ

دوره تربیت کارشناس پایپینگ

رشته مهندس پایپینگ رشته‌ای با تخصص‌های فنی است که یادگیری آن از طریق گذراندن دوره کارشناس پایپینگ و یا آموزش پایپینگ در موسسات معتبر نیز امکان‌پذیر است. از طرفی انتخاب برخی از رشته‌های فنی و حرفه‌ای که در ارتباط مستقیم با پایپینگ هستند نیز به یادگیری فنون پایپینگ کمک زیادی می‌کند.

شرح وظایف کارشناس پایپینگ

وظایف مهندس پایپینگ با توجه به تخصص و یا گرایش او متفاوت است؛ اما به‌طورکلی می‌توان برخی از وظایف را برای مهندس پایپینگ در نظر گرفت. این وظایف عبارت است از:

  • تجزیه‌وتحلیل برنامه‌ها و بودجه‌ها
  • ایجاد و اعمال مواد ‌لوله‌‌کشی طبقه‌بندی شده بر اساس الزامات پروژه
  • مشخص کردن عایق، رنگ و پوشش‌های محافظ و..
  • همکاری نزدیک با مهندسان پروژه و دیگر متخصصان پروژه جهت کار و همکاری
  • طرح‌ریزی با استفاده از نقشه‌های دقیق
  • تهیه برآورد و بودجه
  • ایجاد مشخصات دقیق پروژه
  • طراحی آزمایشات مهندسی
  • ایجاد گزارش‌های فنی برای مشتریان
  • تکمیل اسناد نظارتی در مورد مسائل ایمنی

وظایف سرپرست دفتر فنی پایپینگ

سرپرست فنی پایپینگ، کارهای فنی و مقدماتی در اجرای پایپینگ را بر عهده دارد. یکی از کارهای اجرایی مقدماتی، در رابطه با نقشه‌های سه‌بعدی یا ایزومتریک است. ازاین‌رو وظیفه سرپرست دفتر فنی پایپینگ، کنترل و مقایسه نقشه‌های ایزومتریک است.

مهارت‌های مهندس پایپینگ

مهارت‌هایی که مهندس پایپینگ باید از آن برخوردار باشد عبارت‌اند از:

مهارت‌های فنی

شامل آشنا بودن با نقشه‌های مهندسی، برنامه‌ها و نرم‌افزارهای رایانه‌ای است.

مهارت‌های مدیریت پروژه

مهندسان پایپینگ اغلب مسئول مدیریت یک پروژه از ابتدا تا انتها هستند. این مهارت شامل مدیریت تیم پروژه و حصول اطمینان از پیش رفتن پروژه طبق برنامه است. مهارت‌های مدیریت پروژه برای مهندسان پایپینگ مهم است زیرا اغلب رابط بین مشتری و تیم پروژه هستند.

مهارت‌های کامپیوتری

این مهارت ها نیز از دیگر مهارت‌های مهم جهت استفاده از تجهیزات کامپیوتری و تجهیزات جانبی برای انجام محاسبات معمول است. ازجمله مهارت‌های کامپیوتری مرتبط با این حرفه می‌توان به CAD 2D/3D، SP3D/Microstation 2D CAD ، Naviswork یا SPR اشاره کرد.
علاوه بر این موارد، مهارت‌های رهبری، حل مسئله و مهارت‌های ارتباطی نیز در این حرفه می‌تواند کمک کننده باشد.

بررسی بازار کار مهندس پایپینگ در ایران و خارج از کشور

بازار کار مهندسی پایپینگ در ایران، بسیار خوب است. البته به‌شرط داشتن مهارت‌های لازم. مهندسی پایپینگ در ایران به دلیل وجود مراکز متنوع صنعتی و پتروشیمی همواره با تقاضای بالای نیروی کار همراه است. ازاین‌رو اگر بازار شغلی این رشته برایتان اهمیت دارد می‌توانید نسبت به آن کاملا امیدوار باشید. هرچند باید موضوع محدودیت شغلی در برخی از شهرها را نیز در نظر داشته باشید. ممکن است شهرهایی که وضعیت خوبی از لحاظ صنعتی ندارند، با مشکلاتی در زمینه استخدام مهندسان پایپینگ مواجه باشند.

بازار کار مهندس پایپینگ در کشورهای خارجی نیز بسیار مناسب است. اگر نگاهی به وضعیت استخدام مهندس پایپینگ در عمان، استخدام مهندس پایپینگ در آلمان و یا استخدام مهندس پایپینگ در ترکیه بیندازید متوجه این قضیه خواهید شد. علیرغم مناسب بودن بازار کار مهندس پایپینگ در اکثر کشورهای خارجی، از کانادا، هند، چین، فرانسه، نیوزلند و آمریکا به‌عنوان بهترین کشورها جهت استخدام مهندس پاییپینگ نام برده می‌شود.

چه سازمان‌هایی به دنبال استخدام مهندس پایپینگ می‌باشند؟

مهندسی پایپینگ در بخش‌ها و سازمان‌های مرتبط با نفت و گاز، پتروشیمی، پالایشگاه، شیمی، نیروگاه، فولاد، آب و داروسازی، بخش‌های هسته‌ای، زیرساخت‌ها و غیره می‌تواند مشغول به کار شود. مراکز هسته‌ای و پتروشیمی ازجمله مراکز مرتبط با استخدام مهندس پایپینگ است. عسلویه یکی از این مراکز است. البته استخدام مهندس پایپینگ در عسلویه در مقایسه با استخدام کارشناس پایپینگ در تهران، استخدام مهندس پایپینگ در اصفهان با تقاضای بیشتری از سوی فارغ‌التحصیلان این رشته همراه است. دلیل این موضوع مناسب بودن شرایط کار در عسلویه است. فارغ‌التحصیلان پایپینگ می‌توانند تحت عنوان بازرس پایپینگ، مجری پایپینگ، طراح پایپینگ و… فعالیت داشته باشند.

مهندس پایپینگ

بررسی حقوق و درامد مهندس پایپینگ در ایران

درآمد در هر شغلی به عوامل مختلفی بستگی دارد. یکی از عوامل تاثیرگذار این است که شما در یک سازمان دولتی مشغول به کار هستید یا یک سازمان خصوصی:

حقوق مهندس پایپینگ در سازمان‌های دولتی

سازمان‌های دولتی موظف هستند مطابق با قوانین و نرخ تعیین‌شده وزارت کار به کارمندان و یا نیروهای خود حقوق بدهند. اما این موضوع بدان معنا نیست که تمام مهندسان پایپینگ که در سازمان‌های دولتی مشغول به کار هستند و درآمد یکسانی دارند. زیرا درآمد مهندسان نفت علاوه بر نوع سازمان آن‌ها به ساعات کاری (اعم از پاره‌وقت بودن یا تمام‌وقت بودن)، مدرک ‌تحصیلی، مهارت، تجربه، ماهیت فعالیت و حتی نوع سازمان دولتی بستگی دارد. ما سازمان‌های دولتی مختلفی داریم که ممکن است زمینه فعالیت آن‌ها علیرغم مرتبط بودن به مهندسی پایپینگ، با یکدیگر تفاوت داشته باشد. همچنین زمینه فعالیت مهندس پایپینگ نیز می‌تواند در کسب درآمد او تاثیر زیادی داشته باشد. به عنوان نمونه مهندس پایپینگ که در کارهای مربوط به جوشکاری کار می‌کند درآمد متفاوتی از مهندس پایپینگ که در بخش طراحی، دارد.

حقوق مهندس پایپینگ در سازمان‌های خصوصی

درآمد مهندس پایپینگ در سازمان‌های خصوصی نیز به‌مانند سازمان‌های دولتی، تابع عوامل مختلفی همچون مهارت، تجربه، ساعات کاری، نوع سازمان و سایر مسائل است. البته سازمان‌های خصوصی نیز موظف هستند پایه حقوق تصویب‌شده وزارت کار را به نیروهای خود پرداخت کنند؛ اما در بسیاری از سازمان‌ها به این موضوع توجهی نمی‌شود. یعنی سازمان‌ها گاهی کمتر یا بیشتر از حقوق پایه به کارمندان خود حقوق می‌دهند. دلیل این موضوع به مستقل بودن سرمایه و دارایی سازمان‌های خصوصی از دولت، میزان درآمد آن‌ها، توافق کارفرما و نیروهای کار و مسائلی از این قبیل بازمی‌گردد.

بررسی حقوق و درآمد مهندس پایپینگ در خارج از کشور

درآمد مهندس پایپینگ در کشورهای خارجی متفاوت است. البته در نگاه کلی وضعیت این رشته در بسیاری از کشورهای خارجی نیز از لحاظ درآمد و بازار شغلی مناسب است. بااین‌حال حقوق پرداختی به افراد بر اساس کشورها متفاوت است. چنانچه درآمد و حقوق مهندس پایپینگ در ایالات‌متحده به‌طور متوسط سالانه 107432 دلار یا 51.65 دلار در ساعت است؛ اما این رقم در ترکیه 92 لیره در ساعت است.

نحوه جست‌وجوی آگهی‌های استخدام مهندس پایپینگ

همان‌طور که گفتیم پایپینگ از جمله رشته‌هایی است که چشم‌انداز آن از نظر بازار شغلی روشن است. با این حال برای آنکه بتوانید سریع‌تر جذب بازار کار شوید، می‌توانید آگهی‌های استخدام مهندس پایپینگ را در سایت کاریابی ایران استخدام مشاهده کنید. برای مشاهده آگهی‌های استخدام به دو شکل می‌توانید عمل کنید.

  1. با ورود به صفحه اصلی سایت در بخش جست و جوی موقعیت شغلی و رشته تحصیلی میتوانید عنوان شغلی و یا رشته تحصیلی مورد نظر را جست و جو نمایید. با این کار میتوانید آگهی های مرتبطی را که از سراسر کشور در سایت ایران استخدام منتشر شده‌اند را مشاهده نمایید.
  2. با عضویت به عنوان کارجو در سایت ایران استخدام میتوانید آگهی هایمنتشر شده را در قالب پیامک و ایمیل دریافت نمایید.

جهت عضویت به عنوان کارجو در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

مهندس پایپینگ

نحوه تنظیم رزومه مهندس پایپینگ و حضور در جلسه مصاحبه شغلی

ساخت رزومه یکی از اقدامات مهم جهت وارد شدن به بازار کار است. رزومه، فرمی است که در آن اطلاعات شخصی و شغلی افراد از لحاظ مهارت‌ها و تجربه‌ها درج می‌شود. به عنوان نمونه اگر می‌خواهید رزومه‌ کارشناس پایپینگ را بسازید، باید علاوه بر اطلاعات کلی و شخصی (مانند سن، محل سکونت و..) تجربه‌های خود در زمینه پایپینگ را نیز درج کنید. برای تهیه رزومه روش‌های مختلفی وجود دارد. یک روش این است که خودتان چارچوبی را انتخاب کنید و در آن اطلاعات لازم را وارد کنید. (یعنی سیر تا پیاز کار را خودتان انجام دهید.)

جهت ساخت رزومه رایگان با استفاده از سیستم رزومه ساز رایگان ایران استخدام کلیک نمایید.

روش بعدی استفاده از فرمت‌های آماده رزومه در ایران استخدام است. در ایران استخدام می‌توانید از رزومه ساز رایگان و فرم‌های خالی رزومه استفاده کنید.

جهت دانلود رایگان فرم خام رزومه از سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

علاوه بر این کسانی که قصد شرکت در ‌مصاحبه مهندسی پایپینگ را دارند نیز می‌توانند از مطالب، جزوه‌ها و سایر امکانات ایران استخدام استفاده کنند. در این جزوه‌ها سوالات احتمالی، روش حضور در مصاحبه و… درج شده است. مصاحبه شامل دو مرحله عمومی و تخصصی است. مرحله عمومی سوالات کلی در مورد خود شما و سازمان است؛ اما مرحله تخصصی، سوالات تخصصی در مورد حرفه و رشته شما را شامل می‌شود. بنابراین لازم است اطلاعات کلی در هر دو زمینه را کسب کنید و با آمادگی کامل در جلسه حاضر شوید.

نحوه درج اگهی استخدام مهندس پایپینگ

درج آگهی استخدام، مختص کارفرمایان است. شما کارفرمایان محترم می‌توانید جهت استخدام بهترین مهندسان پایپینگ در هر سطحی اعم از استخدام مهندس پایپینگ بدون سابقه کار یا استخدام مهندس پایپینگ با چندین سال سابقه کار، یکی از پلن‌های مربوط به درج آگهی استخدام را انتخاب کنید. البته برای این کار لازم است قبل از هر کاری در سایت ثبت نام کنید؛ سپس پلن خود را انتخاب کنید. بهترین شیوه درج آگهی استخدام پلن vip است که بهترین امکانات را جهت درج آگهی استخدام به کار می‌گیرد. سایر پلن‌ها عبارت است از پلن طلایی، نقره‌ای و برنز. تفاوت این پلن‌ها در سایت ایران استخدام موجود است.

جهت عضویت به عنوان کارفرما و درج آگهی استخدام در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

سخن پایانی

مهندسی پایپینگ یکی از رشته‌های خوب مهندسی از لحاظ درآمد، بازار شغلی و مهاجرت است.اما به‌شرط آنکه تخصص و مهارت لازم در این رشته را کسب کرده باشید. صرف داشتن مدرک برای ورود به بازار کار کافی نیست. بلکه شما در حین ‌تحصیل نیز باید بتوانید تجربیات لازم را کسب کنید. با به‌کارگیری این ‌اصول می‌توانید در رشته مهندسی پایپینگ کاملا موفق باشید.

جهت مشاهده آگهی های استخدام مهندس پایپینگ در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

منبع: ایران استخدام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا