بررسی بازار کار رشته انفورماتیک پزشکی در ایران و خارج
گسترش کامپیوتر و اینترنت، بسیاری از حوزههای زندگی انسانها را تغییر داده است. در واقع کمتر بخشی را میتوان پیدا کرد که از تغییرات مربوط به کامپیوتر و اینترنت در امان بوده باشد. رشتههای تحصیلی نیز از جمله حوزههایی است که با تغییرات مربوط به کامپیوتر عجین شده است. کامپیوتر علاوه بر تعریف رشتههای جدید، با برخی از رشتهها نیز ادغام شده و تغییراتی در آنها به وجود آورده است. رشته انفورماتیک پزشکی از جمله این رشتهها است. انفورماتیک پزشکی که در فارسی به فناوری اطلاعات سلامت نیز ترجمه شده است، برای بسیاری از افراد ناشناخته است. از این رو ممکن است برای بسیاری از افراد این سوالات مطرح باشد که آیا رشته فناوری اطلاعات سلامت خوبه؟ چگونه باید وارد این رشته شویم و جدا از همه اینها اصلا رشته انفورماتیک پزشکی چیست؟
ما در اینجا به این سوالات پاسخ دادهایم. برای شروع ابتدا به بررسی مفهومی رشته انفورمانتیک پزشکی پرداختهایم.
فهرست مطالب
رشته انفورماتیک پزشکی چیست؟
انفورماتیک پزشکی به انگلیسی معادل medical informatics است. توسعه انفورماتیک پزشکی در دهه پنجاه قرن بیستم ابتدا در ایالات متحده آمریکا، سپس در اروپا و کشورهای توسعه یافته شرقی آغاز شد و بعد از آن گسترش یافت. این رشته در حال حاضر در بسیاری از کشورهای دنیا به عنوان رشتهای مهم تعریف شده است. اما در پاسخ به این سوال که انفورماتیک پزشکی چیست باید گفت: انفورماتیک پزشکی یا فناوری اطلاعات سلامت، نقطه تلاقی علوم کامپیوتر و مراقبتهای بهداشتی است. این رشته به منابع، دستگاهها و روشهای مورد نیاز برای بهینه سازی کسب، ذخیره سازی، بازیابی و استفاده از اطلاعات در سلامت و زیست پزشکی میپردازد.

شرایط و نحوه ورود به رشته انفورماتیک پزشکی
رشته انفورماتیک پزشکی جز رشتههای چندرشتهای محسوب میشود. این رشته در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا دانشجو میپذیرد. یعنی رشته انفورماتیک پزشکی ارشد و رشته انفورماتیک پزشکی دکتری. از این رو احتمالا این سوال برای شما مطرح است که چگونه و از چه رشتههایی میتوان در کنکور ارشد و دکترای این رشته شرکت کرد؟ ورود به کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی از طریق مدرک کارشناسی رشتههای ریاضی، آمار، کامپیوتر و رشتههای پزشکی امکانپذیر است. از این رو شما در دوره دبیرستان با انتخاب هر یک ازشاخههای نظری و نیز انتخاب رشته کامپیوتر در هنرستان فنی و حرفهای و کاردانش میتوانید به ادامه تحصیل در رشته انفورماتیک پزشکی امیدوار باشید. به شرط آنکه مدرک کارشناسی شما یکی از رشتههای معرفی شده باشد.
- مطلب مرتبط: بهترین رشته های پیراپزشکی برای خانم ها و آقایان
رتبه لازم برای رشته انفورماتیک پزشکی
از آنجا که ظرفیت دانشگاهها برای رشته انفورماتیک پزشکی کم است و تعداد متقاضیان زیاد است، بنابراین قبولی در این رشته نیازمند رتبههای برتر است. اکثر کسانی که در مقطع ارشد این رشته پذیرفته شدهاند، دارای رتبههای زیر 200 بودهاند. با این حال قبولی در ارشد انفورماتیک پزشکی به ظرفیت دانشگاهها نیز بستگی دارد؛ زیرا ظرفیت همه دانشگاهها یکسان نیست و ممکن است متفاوت باشد.
تحصیل در رشته انفورماتیک پزشکی بدون کنکور
وزارت بهداشت هر سال لیست رشتههای بدون کنکور خود را منتشر میکند. رشته انفورماتیک نیز بارها در لیست رشتههای بدون کنکور وزارت بهداشت قرار داشته است. این امتیاز مختص استعدادهای درخشان است و تحت شرایط و ضوابط خاصی صورت میگیرد.
ارشد انفورماتیک پزشکی
دانشجویان ارشد انفورماتیک پزشکی با تحلیل، ذخیرهسازی و بازیابی اطلاعات توسط فناوریهای کامپیوتری سروکار دارند. دوره ارشد شامل 33 واحد است که 20 واحد آن جز دروس اختصاصی است. برخی از دروس تخصصی عبارت است از:
- استانداردها و کدگذاری دادههای بهداشت و درمان
- سمینار انفورماتیک پزشکی
- مدیریت در انفورماتیک پزشکی
- ساختار داده های پزشکی و پرونده الکترونیکی سلامت و …
دکترای انفورماتیک پزشکی
دوره دکترای انفورماتیک پزشکی حدود 97 واحد است که 20 واحد آن به پایان نامه اختصاص دارد. پذیرش در مقطع دکترای پزشکی انفورماتیک نیز بعد از شرکت داوطلبان در کنکور و کسب حدنصاب لازم صورت میگیرد.
بررسی بازار کار رشته انفورماتیک پزشکی در ایران
انفورماتیک پزشکی بازار کار خوبی دارد. بازار کار رشته فناوری اطلاعات سلامت یا همان انفورماتیک پزشکی با توجه به نوپا بودن این رشته و تعداد کم فارغالتحصیلان مناسب است. در واقع میتوان گفت بازار کار برای جذب فارغ التحصیلان این رشته هنوز ظرفیت بالایی دارد. بسیاری از افراد از طریق آزمون استخدامی رشته فناوری اطلاعات سلامت به راحتی وارد بازار کار میشوند. برخی از افراد وضعیت استخدام در این رشته را با وضعیت استخدام مدارک پزشک یکسان میدانند. به خصوص اینکه هر دو رشته شباهتهایی نیز به یکدیگر دارند. البته اینها به معنای عدم بیکاری فناوری اطلاعات سلامت نیست. با این حال برای برخی از علاقمندان به این رشته تصور میکنند بیکاری در بازار رشته انفورماتیک پزشکی بیشتر مختص خانمها است. از نظر این افراد در پذیرش و جذب فارغالتحصیلان رشته انفورماتیک پزشکی محدودیتهایی وجود دارد. اما آیا واقعا اینگونه است؟ ما به بررسی این موضوع نیز پرداختهایم:
بازار کار رشته انفورماتیک پزشکی برای خانم ها و آقایان
بازار کار رشته انفورماتیک پزشکی هیچ محدودیتی برای خانمها و آقایان ندارد. فرصتهای شغلی این رشته برای خانمها و آقایان یکسان است و همه به راحتی میتوانند جذب بازار کار آن شوند. از آنجا که انفورماتیک پزشکی تلفیقی از پزشکی و کامپیوتر است و این دو رشته محدودیتی برای خانمها و آقایان ندارد؛ از این رو میتوان گفت رشته انفورماتیک پزشکی نیز رشتهای بدون محدودیت است.
فارغالتحصیلان رشته انفورماتیک پزشکی در چه سازمان هایی استخدام میشوند؟
فرصتهای شغلی برای فارغالتحصیلان رشته انفورماتیک پزشکی عبارت است از:
- مراکز پژوهشی مانند دانشگاهها جهت تدریس یا پژوهش و تجزیه و تحلیل اطلاعات
- مراکز درمانی و بهداشتی مانند وزارت بهداشت
- بیمارستانها جهت تشکیل پروندههای الکترونیک سلامت، طراحی سیستمهای پرونده الکترونیک سلامت و…
- مراکز دولتی و سازمانهایی که با تحلیل اطلاعات پزشکی سروکار دارند
برای آگاهی از اخبار مربوط به رشته انفورماتیک میتوانید به سایتهای مرتبط با این رشته مراجعه کنید. انجمن فناوری اطلاعات سلامت، انجمن مدارک پزشکی ایران و سایتهایی همچون ایران استخدام از جمله سایتهایی هستند که اخبار مربوط به استخدام این رشته و سایر اخبار مرتبط با این حوزه را منعکس میکنند.
جهت مشاهده آگهیهای استخدام بیمارستانها در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
بازار کار رشته انفورماتیک پزشکی در خارج از کشور
رشته فناوری اطلاعات در خارج از کشور قدمت طولانیتری نسبت به ایران دارد. ازاین رو بازار کار آن در بسیاری از موقعیتها تعریف شده است و جایگاه خوبی دارد. البته این موقعیت در برخی از کشورها متوسط و حتی پایین است. با این حال ما برای درک دقیقتر این موضوع به بررسی بازار کار چند کشور پرداختهایم. اما پیش از آن وضعیت مهاجرت در رشته فناوری اطلاعات سلامت را نیز بررسی کردهایم:
وضعیت مهاجرت با رشته فناوری اطلاعات سلامت
رشته انفورماتیک پزشکی در بسیاری از دانشگاههای معتبر دنیا تعریف شده است. با این حال شرایط پذیرش در دانشگاههای مختلف، تفاوتهایی با یکدیگر دارد. برای آنکه بتوانید مهاجرت آسان و کم دردسری داشته باشید ابتدا باید دانشگاه مورد نظر خود را تعیین کنید؛ سپس شرایط پذیرش آن دانشگاه را بررسی نمایید. اگر به دنبال مهاجرت از طریق بورسیه رشته فناوری اطلاعات سلامت هستید میتوانید با بررسی شرایط دریافت بورسیه از این راه نیز برای مهاجرت اقدام کنید.
بازار کار رشته انفورماتیک پزشکی در آلمان
انفورماتیک پزشکی در آلمان بازار کار خوبی دارد. مطابق با پیش بینیهای صورت گرفته انتظار میرود طی سالهای 2020- 2030 این شغل 11 درصد رشد داشته باشد.
بازار کار رشته انفورماتیک پزشکی در کانادا
مطابق با پیشبینیهای صورت گرفته چشم انداز اشتغال برای مشاغل مدیریت اطلاعات بهداشتی (NOC 1252) در کانادا برای دوره 2022-2024 متوسط خواهد بود. در واقع کاهش اشتغال منجر به از دست دادن برخی از موقعیتها خواهد شد.
بازار کار رشته انفورماتیک پزشکی در ترکیه
موقعیت رشته انفورماتیک پزشکی در ترکیه نیز مناسب است. چنانچه طبق آمارها متوسط حقوق ناخالص مدیران انفورماتیک پزشکی در ترکیه 218.567 لیر یا معادل نرخ ساعتی 105 لیر است. گرچه بازار شغلی این رشته در ترکیه مناسب است؛ اما باید در نظر داشت که ترکیه محدودیتهای زیادی در جذب افرادی غیربومی به بازار کار دارد.

بررسی درآمد رشته انفورماتیک پزشکی در ایران
حقوق رشته انفورماتیک پزشکی در ایران تابع عوامل مختلفی است. این عوامل عبارت است از:
- موقعیت شغلی
- نوع قرارداد کاری (پاره قت یا تمام وقت بودن کار)
- میزان مهارت و تجربه فرد
- نوع سازمانی که فرد در آن مشغول به کار است (دولتی یا خصوصی بودن)
- نوع فعالیت (دورکاری یا حضوری)
با توجه به عوامل فوق، میتوان گفت حقوق افراد شاغل در این حیطه متفاوت و نسبی است. با این حال تمام سازمانها موظف به حداقل حقوق تعیین شده توسط وزارت کار هستند.
بررسی درآمد رشته انفورماتیک پزشکی در خارج از کشور
همانطور که موقعیتهای شغلی برای رشته انفورماتیک پزشکی در خارج متفاوت است، حقوق و درآمد افراد شاغل در این حوزه نیز متفاوت است. به همین منظور ما حقوق و درآمد رشته انفورماتیک پزشکی در دو کشور آلمان و کانادا را بررسی کردهایم:
درآمد رشته انفورماتیک پزشکی در کانادا
متوسط حقوق انفورماتیک سلامت در کانادا 92986 دلار در سال یا 47.69 دلار در ساعت است. درآمد افراد تازهوارد به این شغل از 78107 دلار در سال شروع میشود، در حالی که اکثر افراد باتجربه تا 117184 دلار در سال درآمد دارند.
درآمد رشته انفورماتیک پزشکی در المان
متوسط حقوق برای مشاغل انفورماتیک سلامت 98000 دلار در سطح ملی است، اما این رقم ممکن است کمتر یا بیشتر نیز شود.
راهنمای جستوجوی آگهی های استخدام انفورماتیک پزشکی
سایت کاریابی ایران استخدام روشهای مختلفی را برای جستجوی آگهیهای استخدامی پیش روی کارجویان قرار داده است. یکی از این روشها وارد شدن به صفحه نخست سایت و استفاده از دو باکس رشته تحصیلی جستجو بر اساس شغل است. مانند استخدام فناوری اطلاعات سلامت تهران یا استخدام انفورماتیک پزشکی. روش دیگر ثبت نام در سرویس دریافت آگهیهای استخدامی از طریق ایمیل یا پیامک است. برای استفاده از این سرویس ابتدا باید در سایت ثبت نام کنید. بعد از ثبت نام، آگهیهای استخدامی به صورت روزانه برای شما ارسال میشود. اپلیکیشن جستجوی مشاغل و رشتهها نیز از دیگر خدمات ایران استخدام است که در نسخههای متعدد طراحی شده است و دانلود و نصب رایگان آن برای همه امکانپذیر است.
راهنمای درج آگهی ستخدام انفورماتیک پزشکی
کارفرمایان برای درج آگهی استخدام خود میتوانند از سرویس درج آگهی ایران استخدام استفاده کنند. در این سرویس تمام آگهیها در شهرستانهای مختلف به صورت رایگان نمایش داده میشود؛ اما نمایش در مراکز شهرها و استانها نیازمند ثبت نام در سایت و خرید اشتراک آن است. کارفرمایان همچنین میتوانند از سرویس عضویت در پلنهای ایران استخدام استفاده کنند. این پلنها در انواع مختلفی هستند و با توجه به خرید هر یک از پلنها، آگهی شما به شکل متفاوت نمایش داده میشود.
جهت عضویت به عنوان کارفرما و درج آگهی استخدام در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
سخن نهایی
اگر به رشته کامپیوتر و پزشکی علاقه یکسانی دارید و از طرفی ذهنیت شما نسبت به مسائل مختلف تحلیلی است، رشته انفورماتیک پزشکی میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد. رشته انفورماتیک پزشکی نسبت به رشتههای پزشکی آسانتر است و از نظر بازار کار، درآمد و پروسه تحصیلی موقعیت مناسبی دارد. اما این رشته نیز سختیها و مشکلات خاص خود را دارد. از این رو برای آنکه بتوانید وارد بازار شغلی این رشته شوید باید پشتوانه تحصیلی قوی و مهارت بالا داشته باشید.
جهت مشاهده آگهی های استخدام رشته انفورماتیک پزشکی در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
منبع: ایران استخدام