وظایف کارشناس بهداشت محیط چیست؟
کارشناس بهداشت محیط (به انگلیسی Health Safety Environment) به بررسی مسائل زیست محیطی مانند آب، فاضلاب، زباله هوا و کنترل بهداشت مواد غذایی میپردازد. به دلیل اینکه این رشته بر تمام مسائل بهداشتی هر حوزه نظارت دارد، به یکی از شغلهای مهم جامعه مبدل گشتهاست. شغل کارشناس بهداشت محیط بصورت اداری است و این افراد در شرکتها و سازمانهایی که مسئولیت تامین بهداشت ارگانهای مختلف را برعهده دارند مشغول میشوند. اما وظایف کارشناس بهداشت محیط چیست؟ در ادامه این مطلب به پاسخ این سوال پرداختهایم.
فهرست مطالب
چگونه کارشناس بهداشت محیط شویم؟
قبل از هر چیزی باید تحقیق کنید که شرایط ورود به رشته بهداشت محیط چیست. این کار را میتوانید با بررسی نظرات دانشجویان رشته بهداشت محیط، دروس رشته بهداشت محیط و همچنین کتابهای رشته بهداشت محیط انجام دهید. افراد علاقهمند به تحصیل در این رشته باید در دبیرستان شاخه تجربی را برای ادامه تحصیل خود انتخاب کنند. این افراد با شرکت در کنکور تجربی و انتخاب رشته کارشناسی بهداشت محیط میتوانند در این رشته مشغول به تحصیل شده و درصورت تمایل تحصیلات خود را تا مقطع دکترا ادامه دهند.
رتبه لازم برای قبولی در رشته بهداشت محیط
مهندسی بهداشت محیط یکی از رشتههای پرطرفدار این روزهاست و به همین دلیل افراد علاقهمند به تحصیل در این رشته باید بدانند که برای قبولی در دانشگاه راه پر پیچ و خمی در پیش دارند. اما بهترین روش برای آگاهی از رتبه لازم برای قبولی در رشته بهداشت محیط بررسی کارنامه افراد پذیرفته شده در این رشته در کنکور سال قبل است.
ورود به رشته بهداشت محیط بدون کنکور
در حال حاضر ورود به رشته بهداشت محیط بدون کنکور امکان پذیر نیست و افرادی که تمایل به تحصیل در رشته بهداشت محیط دانشگاه علمی کاربردی یا هر دانشگاه دیگری دارند باید بتوانند رتبه قبولی لازم را در کنکور کسب نمایند.
آیا رشته بهداشت محیط طرح دارد؟
تمامی رشتههای بهداشت از جمله رشته بهداشت محیط مانند بسیاری از رشتههای پزشکی و پیراپزشکی دارای طرح میباشند. اما طرح این رشته بصورت اختیاری است و افراد بعد از فارغالتحصیلی میتوانند برای ثبت نام در طرح نیروی انسانی اقدام نمایند.
بررسی وظایف بهداشت محیط در سازمان ها
کارشناس بهداشت محیط در سازمانها باتوجه به حیطه کاری سازمان وظایف مختلفی دارند. مثلا وظایف کارشناس بهداشت محیط هتل با کارشناس بهداشت بیمارستان متفاوت خواهد بود که در ادامه به بررسی هرکدام از آنها میپردازیم.
مطلب مرتبط: وظایف کارشناس hse (مهندس ایمنی) چیست؟
شرح وظایف کارشناس بهداشت محیط در مرکز بهداشت
معمولا کارشناسان بهداشت محیط در مراکز بهداشت وظایف زیر را برعهده دارند. البته توجه داشته باشید که شرح وظایف کارشناس در مراکز روستایی و شهری ممکن است کمی متفاوت باشد.
- ابلاغ دستورالعملها و بخشنامهها به واحدهای مرتبط
- نظارت بر وضعیت بهداشتی مدارس و مراکز آموزشی
- مشارکت در اجرای طرحهای ملی و کشوری
- تشکیل و برگزاری جلسات هماهنگی بطور ماهیانه
- برآورد و پیگیری تخصیص اعتبارات مورد نیاز
- شرکت در مبارزه با اپیدمیها و تامین بهداشت محیط به هنگام بروز سوانح ازقبیل سیل، زلزله و… و همکاری با سایر واحدهای ذیربط
- تهیه شاخصهای بهداشت محیط
شرح وظایف کارشناس بهداشت محیط در بیمارستان
کارشناسان بهداشت محیط در بیمارستان نقش بسازایی دارند. برخی از وظایف آنان عبارت است از:
- نظارت بر سلامت آب آشامیدنی بیمارستان
- نظارت بر ایمنی و بهداشت مواد غذایی
- نظارت بر اجرای درست قانون مدیریت پسماندها
- نظارت بر گندزدایی سطوح و تجهیزات
- مشارکت در طرح ارتقاء حاکمیت بالینی
- مشارکت در طرحهای تکریم ارباب رجوع
- عضویت در کمیتههای داخلی بیمارستان
شرح وظایف کارشناس بهداشت محیط در صنایع
وظایف یک کارشناس بهداشت محیط در صنایع مختلف نسبت به زمینه فعالیتی آن صنعت میتواند متفاوت باشد. اما برخی از وظایف این افراد در صنایع عبارت است از:
- نظارت بر اجرای درست و اصولی بهداشت در تمامی مراحل کاری
- انجام اقدامات لازم جهت تامین بهداشت کارکنان و محیط
- مدیریت درست پسماندها
شرح وظایف کارشناس بهداشت محیط در کارخانه
بهداشت محیط در کارخانه و بهداشت حرفه ای دو رشته مرتبط با هم هستند که به طور مشترک برای حفاظت از سلامت کارکنان در محیط کار تلاش می کنند. با این وجود، تفاوت های ظریفی بین این دو رشته وجود دارد:
بهداشت محیط در کارخانه
- بر کنترل عوامل محیطی که می توانند بر سلامت کارکنان تأثیر منفی بگذارند، تمرکز دارد.
- این عوامل شامل آلاینده های هوا، صدا، نور، گرما، سرما، رطوبت، مواد شیمیایی، و فاضلاب می شوند.
- متخصصان بهداشت محیط در کارخانه برای شناسایی، اندازه گیری و کنترل این عوامل برنامه ریزی و اقدام می کنند.
- هدف اصلی بهداشت محیط در کارخانه، ایجاد یک محیط کار سالم و ایمن برای کارکنان است.
بهداشت حرفه ای
- به طور کلی تر به سلامت و رفاه کارکنان در محیط کار می پردازد.
- این رشته شامل بهداشت محیط، ایمنی، ارگونومی، و روانشناسی شغلی می شود.
- متخصصان بهداشت حرفه ای علاوه بر کنترل عوامل محیطی، به ارزیابی و کنترل خطرات مرتبط با ماشین آلات، ابزار، فرآیندها، و وظایف شغلی نیز می پردازند.
- هدف بهداشت حرفه ای، حفظ و ارتقای سلامت جسمی، روانی و اجتماعی کارکنان است.
بنابراین، بهداشت محیط در کارخانه زیرمجموعه ای از بهداشت حرفه ای محسوب می شود. هر دو رشته برای حفاظت از سلامت کارکنان در محیط کار ضروری هستند و با یکدیگر همکاری می کنند تا یک محیط کار سالم و ایمن را ایجاد کنند.
در اینجا چند نمونه از وظایف متخصصان بهداشت محیط در کارخانه و متخصصان بهداشت حرفه ای آورده شده است:
متخصصان بهداشت محیط در کارخانه
- نمونه برداری و اندازه گیری آلاینده های هوا
- ارزیابی و کنترل صدا، نور، گرما، سرما و رطوبت
- بازرسی و نظارت بر سیستم های تهویه
- مدیریت و دفع مواد زائد و فاضلاب
- آموزش کارکنان در مورد بهداشت محیط
متخصصان بهداشت حرفه ای
- ارزیابی خطرات شغلی
- طراحی برنامه های ایمنی و بهداشت
- ارائه آموزش های ایمنی و بهداشت
- انجام معاینات پزشکی شغلی
- ارزیابی و کنترل عوامل ارگونومیکی
- مدیریت برنامه های بهداشت روان شغلی
همکاری بین متخصصان بهداشت محیط در کارخانه و متخصصان بهداشت حرفه ای برای حصول اطمینان از سلامت و ایمنی کارکنان در محیط کار ضروری است.
وظایف کارشناس بهداشت محیط در شهرداری
یک کارشناس بهداشت در اداره شهرداری میتواند وظایفی از قبیل موارد زیر را برعهده داشته باشد:
- ارتقا بهداشت و ایمنی مساجد و سایر مکانهای عمومی
- اجرای طرح کانونهای سالمندی در مکان های عمومی
- ارتقا فرهنگ زیست محیطی شهروندان
- نظارت بر بهداشت شهر و انجام هماهنگیهای مورد نیاز درصورت لزوم
شرح وظایف کارشناس بهداشت محیط در رستوران
رستوران یکی دیگر از مکانهایی است که رعایت نکات بهداشتی در آن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در همین راستا وظایف کارشناس بهداشت محیط در رستوران عبارت است از:
- نظارت بر اینکه تمامی کارکنان دارای کارت بهداشتی با تاریخ معتبر باشند.
- نظارت بر رعایت بهداشت فردی توسط کارکنان
- نظارت بر رعایت بهداشت در تمامی مراحل خرید مواد غذایی تا مرحله پخت و سرو
- ایجاد هماهنگیهای لازم برای ایجاد محیطی بهداشتی در رستوران
بررسی درآمد و حقوق کارشناس بهداشت محیط
کارشناسان بهداشت محیطی که در سازمانهای دولتی استخدام شده باشند حقوقی مطابق با قانون کار دریافت میکنند. اما افرادیکه در شرکتهای خصوصی مشغول به کارند باتوجه به میزان تجربه، مهارت، تحصیلات و به نسبت توافق خود با کارفرما حقوقهای متفاوتی دریافت میکنند. همچین افرادی که به سمت تاسیس شرکت و موسسه خصوصی مشاورهای خود کنترلی بهداشتی میروند اگر بتوانند مشکلات موجود در این مسیر را پشت سر بگذارند و با برنامهریزی درست و پشتکار زیاد میتوانند درآمدهای بالایی داشته باشند. با بررسی موقعیتهای شغلی این رشته در خارج از ایران مانند رشته بهداشت محیط در کانادا و رشته بهداشت محیط در ترکیه میتوان دریافت که این رشته در خارج از ایران نیز جز رشتههای پرطرفدار و با درآمد خوب است.
نحوه جستوجوی آگهی های استخدام رشته محیط
برای اینکه بتوانید بهعنوان کارشناس بهداشت محیط استخدام شوید فقط کافیست بهعنوان کارجو در سایت کاریابی ایران استخدام ثبت نام کنید تا با جست و جوی عنوان شغلی موردنظر خود بتوانید آگهیهای استخدام مثل استخدام کارشناس بهداشت محیط در بیمارستان خصوصی و دولتی، استخدام بهداشت محیط در ارتش، استخدام بهداشت محیط در سپاه و مواردی از این قبیل را مشاهده نمایید.
توجه داشته باشید که شما میتوانید با استفاده از بخش فیلتر موجود در صفحه کاربری خود پاره وقت – تمام وقت بودن، شهر و… را نیز مشخص کنید تا آگهیهای استخدام مانند استخدام بهداشت محیط در کلینیک تهران، استخدام بهداشت محیط در بوشهر، استخدام پاره وقت کارشناس بهداشت محیط و… در ابتدای لیست به شما نمایش داده شود.
جهت عضویت به عنوان کارجو و استفاده از خدمات در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
نحوه درج آگهی استخدام رشته بهداشت محیط
برای درج آگهی استخدام جهت جذب نیرو برای رشته بهداشت محیط ارشد و یا سایر شغلهای مرتبط با این رشته میتوانید به سایت ایران استخدام مراجعه کرده و بهعنوان کارفرما در این سایت استخدام کنید. با این کار علاوهبر اینکه میتوانید آگهیهای استخدام مانند استخدام بهداشت محیط در البرز، استخدام بهداشت محیط در رستوران، استخدام کارشناس بهداشت محیط در تبریز و مشهد را درج نمایید تا فرد مورد نظر خود را بیابید، خواهید توانست به بانک رزومه ایران استخدام نیز دسترسی داشته باشید.
جهت عضویت به عنوان کارفرما و درج آگهی استخدام در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
سخن پایانی
در این مطلب به بررسی شرح وظایف کارشناس بهداشت محیط در مراکز مختلف پرداختیم. این رشته که جز رشتههای پیراپزشکی میباشد یکی از پرطرفدارترین رشتههای تحصیلی در سالهای اخیر محسوب میشود. توجه داشته باشید برای اینکه بتوانید شانس پذیرش خود را برای آگهیهای استخدام مانند استخدام بهداشت محیط در آموزش و پرورش، استخدام بهداشت محیط در نیروی انتظامی و… بالا ببرید، باید یک رزومه حرفهای داشته باشید. برای ساخت این رزومه حرفهای میتوانید از رزومه ساز ایران استخدام که بصورت کاملا رایگان در اختیار کارجویان این سایت قرار گرفتهاست استفاده کنید.
جهت مشاهده آگهی های استخدام کارشناس بهداشت محیط در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
منبع: ایران استخدام
با سلام و احترام
در این مطلب فعالیت های هداشت محیط و حرفه ای ادغام شده:
شرح وظایف کارشناس بهداشت محیط در کارخانه مربوط به کارشناس بهداشت حرفه ای می باشد.
درود دوست عزیز
سپاس از توجه و همراهی شما. اصلاحات لازم در متن انجام شد.