بررسی رشته معماری و بازار کار آن
ما امروز در این مطلب از ایران استخدام قصد داریم که نگاهی داشته باشیم به معرفی رشته معماری. اینجا علاوه بر پاسخ به این سوال اساسی که معماری چیست؟ جنبههای مختلف دیگر را هم بررسی میکنیم. از تحصیلات گرفته تا توانمندیها، وظایف و استخدام رشته معماری.
فهرست مطالب
معماری (Architecture) چیست؟
کارمان را با پاسخ به این سوال اساسی آغاز میکنیم! اینکه معماری چیست؟ اکثر افرادی که دوست دارند وارد این حوزه شوند اغلب اوقات به اشتباه تنها معماری را در طراحی خلاصه میکنند. در حالی که طراحی تنها بخشی از ماجراست.
طراحی معماری نیست!
حرفه طراحی ساختمانها، فضاهای باز، سازهها، محیطهای مصنوعی با توجه به قوانین زیبایی شناختی را عموما معماری میدانند. اغلب اوقات معماری شامل انتخاب اثاثیه، تزئیات محیط، نظارت بر روی کار ساخت و ساز، مرمت و بازسازی هم میشود. پس زمانی که عمل طراحی ساختمان با اصول زیبایی شناسی ترکیب میشود به چیزی که در نهایت میرسیم، معماری گفته میشود.
تفاوت رشته معماری و عمران چیست؟
بیشتر اوقات اکثر مردم به اشتباه رشته معماری و عمران را یکی میدانند. در حالی که این طرز فکر از پایه غلط است. با اینکه حوزه کاری هر دوی این افراد مشابه است و هر کدامشان به نحوی با سازهها و ساختمانها سر و کار دارند، اما وظایف و اهداف کاریشان با هم فرق میکند.
در حالی که معماران مسئول طراحی، برنامه ریزی و زیبایی شناسی سازههای مختلف هستند. از کارخانهها گرفته تا آسمان خراشها، موزهها و …
مهندسان عمران اما تنها بر روی فرآیند ساخت ساختمان، جادهها، سیستمهای آبی، پلها و سدها از ابتدا تا انتهای کار نظارت دارند. مهندسین عمران بیشتر بر روی مواد اولیه ساخت و ساز و همچنین پایدار کردن زیرساختها تمرکز دارند، در حالی که معماران بر روی زیبایی و جلوههای بصری، نمای ظاهری یک سازه کار میکنند. معماری یک حوزه میان رشتهای و ترکیبی از فن و هنر است.
همان طور که گفتیم مهندسین عمران طیف وسیعی از پروژهها را پوشش میدهد، از حمل و نقل گرفته تا سیستمهای آبی و … ، در حالی که معماران اغلب بر روی سازههای ساختمانی تمرکز دارند.
- معماران اغلب در مراحل پیش از ساخت دخیل هستند، اما مهندسین عمران مستقیما بر روی تمامی مراحل کار ساخت و ساز از صفر تا صد نظارت دارند.
- نظارت بر روی بخشهای مختلف مدیریت، ساختمانی، معماری و مهندسین مکانیک همگی بر عهده یک مهندس عمران است، این فرد ناظر بر کار است.
- معماران بیشتر زمان خودشان را در دفترشان سپری میکنند. در حالی که یک مهندس عمران زمان کاریش بین کار دفتری و نظارت مستقیم بر روی پروژه تقسیم میشود.
- با اینکه هر دوی این رشتهها برای کار حداقل به مدرک لیسانس و مجوزهای دولتی نیاز دارند، اما مهندسین عمران برای کار در مقاطع بالاتر به مدارک پیشرفتهتری نیاز خواهند داشت.
مطلب مرتبط: معرفی رشته مهندسی عمران و بازارکار آن
رشته معماری مناسب چه کسانیست؟
همه قرار نیست معمار شوند! از آن جایی که این رشته ترکیبی از هنر و فن است در نتیجه مناسب افرادیست که خلاقیت، ایدهپردازی و ذوق هنری بالایی دارند. البته این فقط جنبه هنری ماجرا را پوشش میدهد، از طرف دیگر باید به مفاهیم پایهای ساخت و ساز و سازهها نیز علاقهمند باشید. اگر با اعداد و ریاضی و هندسه رابطه خوبی دارید و از طرف دیگر دید هنری قوی دارید، معماری مناسب شماست. از تیپهای شخصیتی MBTI که متناسب با این رشته هستند میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
INFP – درونگرا، شهودی، احساسی، ادراکی:
این افراد دنبال ایدههای نو هستند. به طور به رهبری علاقهمندند و میتوانند مدیریت یک گروه را به راحتی بر عهده بگیرند. همچنین بسیار ایدهآلگرا هستند.
INTJ – درونگرا، شهودی، منطقی، قضاوتی:
این افراد همیشه در حال بهبود کیفیت شرایط اطرافشاناند. در محیط کار منظم و منطقیاند و اغلب به دنبال امتحان کردن روشهای نو هستند. این افراد قوه تخیل و ایدهپردازی بسیار قوی دارند. به دنبال استقلالاند و دوست دارند در نقش مدیریت ظاهر شوند.
INTP – درونگرا، شهودی، منطقی، ادراکی:
آخرین دسته افراد INTP هستند، گروهی مستقل و به شدت کنجکاو. همچنین این گروه به راحتی مسائل پیچیده را به سادهترین شکل ممکن توسعه میدهند. برخلاف دو گروه قبلی، INTPها علاقهای به مدیریت ندارند و دوست دارند سرشان در کار خودشان باشد. علاوه بر اینها توجه زیادی به جزئیات دارند و به راحتی میتوانند اشکالات و نقایص را شناسایی کنند.
تواناییهای لازم برای ورود و موفقیت در رشته معماری کداماند؟
مهارتها و توانمندیهای لازم برای ورود به این رشته:
مهارتهای طراحی:
طراحی بخش اعظمی از کار یک معمار را تشکیل میدهد و این افراد زمان زیادی از کارشان را مشغول به کشیدن و خلق مدلها هستند. مهارت در طراحی دستی و کامپیوتری یک فاکتور الزامی برای معماران است. در نتیجه باید درک خوبی از قوانین طراحی داشته باشند.
دانش پیشرفته ریاضی:
اینجا نه تنها باید از دانش ریاضی در بخش محاسبات تحمل وزن و میزان تنش و … استفاده کنید، بلکه باید در بخش زیبایی شناختی هم از محاسبات عددی استفاده کنید.
ارتباطات:
این افراد باید بتوانند نیازهای مشتری را درک کنند. علاوه بر این برای پیش بردن کار باید بتوانند با دیگر همکاران و نیروهای انسانی بخشهای مختلف تعامل کارآمدی داشته باشند. اینجاست که مهارتهای ارتباطی به کمکتان میآیند.
مهارت کار با کامپیوتر:
در این رشته علاوه بر دانش طراحی با کامپیوتر/CAD باید در استفاده از نرم افزارهای مدل سازی نیز مهارت داشته باشید. طراحی در این رشته ترکیبی از طراحی دیجیتال و دستی است.
هوش تجاری:
با اینکه بسیاری از معماران برای شرکتهای خصوصی و دولتی کار میکنند، تعداد کثیری از آنها به عنوان مشاور و فریلنسر و پروژهای مشغول به کار هستند. آنهایی هم که برای خودشان کار میکنند باید بدانند که چطور یک کسب و کار و دفتر معماری را راه اندازی کنند.
خلاقیت:
خلاقیت بخش جدایی ناپذیری از کار شماست. در دنیایی که تعداد افراد مشغول در بازار هر روز بیشتر میشود، چیزی که شما را از بقیه متمایز میکند خلاقیت و تفکر نوآورانه است.
گرایشهای رشته معماری
بهترین گرایش رشته معماری کدام است؟
در مقطع کارشناسی تنها میتوانید در گرایش معماری ادامه تحصیل دهید. اما در مقاطع بالاتر این گرایشها تنوع بیشتری دارند.
- رشته معماری داخلی
- معماری اسلامی
- مدیریت پروژه
- تکنولوژی معماری
- شهرسازی
- برنامهریزی شهری
از رایجترین گرایشها و زیرمجموعههای رشته معماری هستند. البته به طور کلی رشته معماری در مقطع فوق لیسانس/کارشناسی ارشد دارای 3 گرایش اصلی است:
- مدیریت پروژه و ساخت
- شهرسازی
- معماری
هر کدام از این گرایشهای اصلی تعدادی زیرمجموعه دارند که در بالا به برخی از آنها اشاره کردیم.
اینکه بگوییم کدام گرایش بهتر از دیگریست تا حد زیادی به وضعیت بازار، شرایط محیطی و موقعیت مکانی یک شهر و کشور بستگی دارد. به عنوان مثال در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه بدون شک برنامهریزی شهری گزینه بهتری خواهد بود. با بررسی آگهی های استخدام رشته معماری در سایت ایران استخدام متوجه خواهید شد که کدام گرایشاین رشته در ایران دارای بازارکار بیشتری است.
دروس رشته معماری در دانشگاه و هنرستان
این رشته در دوره دبیرستان از زیرشاخههای ریاضی و فیزیک است و در هنرستان هم از زیرمجموعههای فنی و حرفهایست. به طور کلی در هر دو مقطع دروس مرتبط با ریاضی، هندسه و تاریخ ایران و جهان از مهمترین دروس هستند. بخش تاریخی به منظور شناخت و آشنایی با قدمت و سرگشت بناهای قدیمی و بزرگان این هنر تلفیقی است.
اگر دوست دارید به سراغ منابعی فراتر از منابع درسی بروید، یادگیری زبان انگلیسی کمک میکند تا از منابع خارجی هم استفاده کنید.
- تحلیل فضاهای شهری
- تاسیسات
- برآورد
- روستا
- طراحی معماری
- مصالح ساختمانی
- ترسیم و نقشه کشی
- تاریخ معماری
- انسان، طبیعت و معماری
از اساسیترین دروس دانشگاهی این رشته هستند.
مشاغل مربوط به رشته معماری
خب همان طور که کمی بالاتر هم گفتیم معماران میتوانند عضوی از یک مجموعه بزرگتر باشند، یا اینکه در نهایت دفتر شخصی خودشان را داشته باشند و برای خودشان کار کنند. به طور کلی فارغ التحصیلان این رشته بعد از اتمام تحصیل و اخذ مجوزهای رسمی میتوانند در حوزههای زیر مشغول به کار شوند:
- نظارت و مهندس معمار پروژههای شخصی
- مهندس معمار در شرکتهای دولتی و خصوصی
- مشاور ارشد ساخت و ساز
- مهندس نقشه کش فریلنسر یا استخدامی
- فعالیت به عنوان طراح معماری داخلی در مجموعههای دولتی/خصوصی
در نهایت تدریس دروس تخصصی مهندسی معماری به علاقهمندان و دانشجویان هم همیشه یک گزینه روی میز است. البته اگر به دنیای تدریس علاقهمند هستید.
ابزارها و نرم افزارهای مربوط به رشته معماری
از ابزارهای کاربردی رشته مهندسی معماری میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- تخته رسم
- میز نقشه کشی
- خط کش T
- گونیا
- ترسیم Drafting
- اَشَل یا خط کش مقیاس
- قلمهای راپید و انواع مداد – مدادهای مکانیکی
- شابلنها – شابلون هندسی، پیستولهها
- نقاله
- پاک کن الکتریکی
- و …
همان طور که گفتیم بخش زیادی از کارها این روزها با نرم افزارهای کامپیوتری انجام میشوند. مهارت در کار با این نرم افزارها نه تنها فرآیند کاری را سریعتر میکند بلکه شانس شما در پیدا کردن کار بعدیتان را بیشتر میکند.
حتما زمانی را برای یادگیری این نرم افزارها در نظر بگیرید و در ساخت رزومه حتما آنها را درج کنید:
- رویت – Revit
- اسکچاپ – Sketch Up
- تری دی مکس – 3D Max
- اتوکد – AutoCAD
- وی ری – Vray
مزایا و معایب رشته معماری
مزایا:
- درآمد و حقوق بالا
- امکان کار کردن برای مشتریان و مجموعههای مختلف
- امکان سفر کردن به نقاط مختلف به منظور انجام پروژههای بزرگ
- ساعات کاری مشخص و معتدل
- تعطیلات و آخر هفتههای منظم
- امکان راه اندازی دفتر معماری شخصی برای خودتان
- در این کار، فعالیتهای سنگین فیزیکی ندارید
معایب:
- مسئولیتهای سنگین
- استرس کاری
- درک خواستههای مشتریان همیشه هم آسان نیست
- باید همیشه نسبت به آخرین تکنولوژیها و بروز رسانیهای بازار آگاه باشید
- تنها چند خطای کوچک محاسباتی و طراحی میتواند شغل شما را تهدید کند
- برخی از کارها در آینده نه چندان دور با ماشینها و رباتها جایگزین میشوند و این شغل شما را در معرض خطر میگذارد
وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر (در ایران و خارج از کشور)
از آن جایی که معماری یک فن جهانی است و تمام دنیا به آن نیاز دارند، در نتیجه میتوانید برای تحصیل و کار در کشورهایی همچون آلمان، فرانسه، ایتالیا و … اقدام کنید. البته لازمه چنین کاری رزومه قوی و همچنین مهارت انگلیسی بالاست. مخصوصا در مقاطع ارشد و دکتری.
خوشبختانه بسیاری از دانشگاههای داخل کشور اکثر گرایشهای مقاطع بالاتر مهندسی معماری را ارائه میکنند. اما اگر به دنبال بهترین دانشگاه برای رشته معماری در ایران هستید، مانند دانشگاه تهران، علم و صنعت، شهید بهشتی، دانشگاه هنر تهران، فردوسی مشهد و دانشگاه شیراز.
باید برای کنکور مقاطع ارشد و دکتری زحمت زیادی بکشید و تسلط خوبی به دروس حیاتی داشته باشید.
بازارکار و آینده شغلی رشته معماری در ایران و خارج از کشور
چه در ایران چه در خارج از ایران بازار کار این رشته بسیار گسترده است. اغلب اوقات مهارت در استفاده از نرم افزارهای کاربردی این رشته یک مزیت به حساب میآید و شانس استخدام شما در این موقعیت شغلی را بالاتر میبرد. در نتیجه اگر مهارتهای خوبی داشته باشید به صورت تضمین شده یک شغل دارید. برای ورود موفق به بازار کار بر روی کسب تجربه، طراحی نوین، ساخت رزومه قوی و … تمرکز کنید. برای اینکار میتوانید از رزومه ساز ایران استخدام کمک بگیرید. خوشخبتانه بسیاری از فارغ التحصیلان بعد از دوره تحصیل میتوانند مدتی به صورت کارآموزی معماری در دفاتر مرتبط فعالیت کنند. این فرصت اجازه میدهد تا با بازار کار و چم و خم کار آشنا شوید. برای مشاهده آگهی های استخدام رشته معماری بصورت کارآموز به سایت ایران استخدام مراجعه کنید.
درآمد و حقوق رشته معماری در ایران و خارج از کشور
همان طور که در بخش مزیتهای این رشته گفتیم، معماری یک حرفه پردرآمد به حساب میآید. از طرفی اغلب مجموعههای خصوصی حقوق بیشتری به معماران ارشد خود میدهند. با این حال حقوق دریافتی شما با توجه به پروژه، شرکت و البته میزان تجربهای که دارید میتواند متفاوت باشد. مسئله اینجاست که شما میتوانید با کسب مهارت و تجربه بیشتر این حقوق را از حد معمول افزایش دهید.
سخن پایانی
خب همان طور که دیدید یکی از مراحل شغلی شما فعالیت به عنوان کارآموز بعد از اتمام دوره تحصیل است. بعد از تمام شدن مدت زمان کارآموزی میتوانید برای خودتان کار کنید یا به یک تیم ملحق شوید. خوشبختانه این شغل امکان دورکاری دارد و میتوانید به صورت ریموت از خانه هم کار کنید. اگر تمامی شرایط برای اشتغال را دارید همین حالا به عنوان کارجو وارد سایت کاریابی ایران استخدام شده و به دنبال جدیدترین و مرتبطترین فرصتهای مهندسی معماری باشید. همچنین میتوانید از قسمت فیلترها استان و شهر مورد نظرتان را انتخاب کنید. به عنوان مثال استخدام رشته معماری در تهران
همچنین می توانید به عنوان کارفرما نیز برای درج آگهی استخدام رشته معماری ابتدا در سایت ثبت نام کنید و بعد آگهی مورد نظرتان را ثبت کنید.
جهت مشاهده آگهی های استخدام رشته معماری در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
منبع: ایران استخدام