وب (WEB) چیست؟ برنامه نویس وب کیست؟
فهرست مطالب
شرح شغل برنامه نویس وب
وب (Web) اصطلاحی رایج برای عبارت World Wide Web به معنای تارنمای جهان گستر که مخفف WWW است. اگر بخواهیم ساده تر بگوییم، وب بخشی از اینترنت است که وب سایتها و صفحات متنی و گرافیکی را در بر میگیرد.
برنامه نویسی وب به زبان ساده شامل همه اقداماتی است که به واسطه انجام آنها، قابلیتها و عملکردهای مختلف یک وب سایت ایجاد میشوند. در برنامه نویسی وب ، صفحات وب یا برنامههای کاربردی و اپلیکیشنها ایجاد میشوند که در محیط وب و از طریق مرورگرها قابل دسترسی و استفاده هستند.
برنامه نویس وب یا همان توسعه دهنده وب ، برنامه نویسی است که به طور مشخص با توسعه برنامههای کاربردی مبتنی بر وب سر و کار دارد. برنامه نویسان وب در سازمانها و شرکتهای بزرگ و کوچک مشغول به کار میشوند.
برنامهنویسی وب دو بخش دارد که شامل کد نویسی برای بخش غیرقابل مشاهده برای کاربر (بکاند Back End) و برای بخش قابل مشاهده برای کاربر (فرانتاند Front End) است. هر بخش با زبانهای برنامهنویسی متفاوتی ایجاد میشود مثلاً برای بکاند از php، asp.net و پایتون و برای فرانتاند از جاوا اسکریپت و جی کوئری استفاده میشود.
به برنامهنویسانی که هم در قسمت بکاند و هم فرانتاند کد میزنند برنامهنویس فولاستک (Full Stack) گفته میشوند. معمولاً افراد برای تبدیل شدن به یک برنامهنویس فولاستک از برنامهنویسی سمت کلاینت شروع میکنند و با یادگیری CSS، HTML و جاوا اسکریپت کمکم با یادگیری زبانهای دیگر به سمت یادگیری برنامهنویسی بکاند پیش میروند.
نکات مهم برای ورود به حوزه برنامه نویسی وب
همانطور که گفتیم برنامهنویسی یک تخصص است بنابراین نیاز به سرمایهگذاری، زمان، انرژی و پول دارد. بدون صرف این موارد حتی نمیتوانید درآمد مطلوبی به دست آورید.
- بسیاری از افراد درباره درآمدهای بالای برنامهنویسان میشنوند و دوست دارند وارد این حوزه شوند اما برنامهنویسی وب بهدلیل پیچیدگی و گستردگی زیادی که دارد نیازمند علاقه است. اگر علاقه ندارید وارد نشوید.
- همانطور که گفتیم برنامهنویسی وب به دو بخش بکاند و فرانتاند تقسیم میشود. قبل از ورود به این حوزه مشخص کنید که میخواهید در کدام بخش دستبهکار شوید.
- حوزه برنامهنویسی حوزه پویایی است و هرروز فناوریهای جدیدی وارد آن میشود. بنابراین اشخاصی که میخواهند وارد این حوزه شوند باید پیوسته اطلاعات خود را بهروز نگه دارند.
- برنامهنویسی خوب ارتباط زیادی باتجربه کاری افراد دارد. ممکن است برنامهنویس برای حل مسئلهای در برنامه ساعتها و روزها زمان صرف کند. پس یک برنامهنویس وب موفق نیازمند پشتکار و صبر زیادی است.
وظایف برنامهنویس وب
- بررسی نیاز سفارشدهنده و چیزی که او مدنظر دارد
- برنامهنویسی بخش فرانتاند و بکاند
- همکاری با سایر بخشهای دخیل نظیر گرافیست، مدیر پروژه و غیره
- بررسی، تحلیل و رفع خطاهای برنامه
- بهبود تجربه کاربر در استفاده از پلتفرم
- کنترل پوسته عملکرد سامانه
- بهروز نگه داشتن پلتفرم تحت وب و نرمافزارهای آن
- تضمین امنیت پلتفرم و مراقبت از آن
تحصیلات موردنیاز برنامهنویس وب
معمولاً کارفرمایان برای استخدام برنامهنویس و بخصوص برنامهنویس تحت وب، اولویت را به افرادی میدهند که در این حوزه تحصیل کرده باشند بنابراین کسانی که مهندس نرمافزار یا فارغ التحصیل مهندسی فناوری اطلاعات هستند و نیز اشخاصی که در دوره تحصیل خود روی یک پروژه واقعی کارکردهاند یا تجربه کارآموزی در فضای برنامهنویسی را داشته باشند شانس بیشتری برای استخدام دارند.
اما همانطور که گفتیم برنامهنویسی یک مهارت است و افرادی که در رشتههای نامرتبط نظیر گرافیک و مهندسی برق نیز درس خواندهاند میتوانند با کسب این مهارت وارد بازار کار برنامهنویسی وب شوند. پس از به دست آوردن مدارک تحصیلی مرتبط و مهارت های لازم در این زمینه اولین قدم برای استخدام، ساخت رزومه حرفه ای و کامل است که سیستم رزومه ساز رایگان ایران استخدام این امکان را برای شما فراهم ساخته است.
مهارتهای یک برنامه نویس وب
برنامهنویسی در همه حوزهها و نیز حوزه برنامهنویسی وب، یک فعالیت کاملاً تخصصی است و افرادی که وارد این کار میشوند در طی سالیان و کسب تجربه میتوانند مهارت خود را بهبود دهند. برنامهنویسی خوب ارتباط مستقیمی با سطح مهارت و تجربه افراد دارد. معمولاً کارفرمایان برای استخدام برنامهنویس وب علاوه بر تحصیلات و مدرک دانشگاهی، به مهارتها و دورههایی که او در خارج از محیط آکادمیک طی کرده است نیز توجه دارند. یک برنامهنویس باید مهارتهای مختلفی داشته باشد که در محیط کار به آنها نیاز دارد. برخی از این مهارت ها به شرح زیر است:
مهارتهای ارتباطی:
برنامهنویس باید بتواند با کارفرما و همکاران خود در محیط کار ارتباط خوبی برقرار کند. ایجاد پلتفرمهای آنلاین یک کار گروهی است و داشتن مهارتهای ارتباطی اهمیت زیادی دارد.
مهارتهای حل مسئله:
برنامهنویسی زمانی به موفقیت میرسد که مسئله پیشرو و راهکار آن بهدرستی تحلیل شده باشد. در غیر این صورت، ابهام باعث کاهش کیفیت کار میشود.
خلاقیت:
خلاقیت باعث میشود فرد، سریعتر بتواند مسئله را حل کند و راهکار بهتری برای آن ارائه دهد. ایجاد واسط کاربری جذاب و تجربه کاربری بهتر نیز با خلاقیت در ارتباط است.
مهارتهای برنامهنویسی:
لازم است که هر برنامهنویس وب بر زبانهای برنامهنویسی که در کارش به آنها نیاز دارد تسلط کافی را داشته باشد. همچنین تسلط بر حوزههای فراتر نظیر گرافیک یا آشنایی با حوزهای که در حال طراحی پلتفرم برای آن است.
مهارتهای کار با کامپیوتر:
کار برنامهنویسان بهصورت غیرمستقیم با سختافزار و نرمافزارهای مختلف مرتبط است، بنابراین لازم است که آنها توانایی حل مسائلی که در حین کار برای سیستمشان پیش میآید را داشته باشند.
مدیریت زمان:
هر برنامهنویس وب لازم است زمان خود را برای تحویل مسئولیتی که به عهده دارد مدیریت کند. در غیر این صورت ممکن است کار کل تیم با اختلال مواجه شود.
مهارتهای خودآموزی:
ازآنجاییکه برنامهنویسی حوزهای بسیار پویاست لازم است برنامهنویسان همواره اطلاعات خود را بهروز نگه دارند. به همین دلیل باید بتوانند خودشان فناوریهای جدید را پیدا و آنها را بیاموزند.
محیط کاری برنامه نویس وب
معمولاً استخدام مهندس فناوری اطلاعات یا مهندس کامپیوتر برای کار برنامهنویسی در محیط کاری (دفتر کار) بهصورت حضوری یا در خانه بصورت استخدام برنامه نویس وب دورکار تعریف میشود. کار او تماماً با کامپیوتر در ارتباط است بنابراین ساعتهای طولانی پشت میز مینشیند. از برنامهنویسان در حوزههای مختلف کاری استفاده میشود و کار آنها تنها محدود به شرکتهای کامپیوتری و برنامهنویسی نیست. در همه دستگاهها و بخشهای دولتی، بخشهای مختلف تولید و صنایع خدماتی، آموزشی و سرگرمی از این متخصصان استفاده میشود.
استخدام برنامهنویس وب
اگر آگهیهای مربوط به استخدام برنامهنویس وب در تهران و سایر استان های کشور را بررسی کنیم میبینیم برنامهنویسان وب میتواند در سازمانهای کوچک و بزرگ دولتی و خصوصی بهصورت تماموقت یا نیمهوقت کار کنند. برخی از برنامهنویسان کارهای پروژه ای و فریلنسری را ترجیح میدهند اما برخی شرایط کارمندی را دوست دارند. برنامهنویسان رده بالا میتوانند بهعنوان مشاور فعالت کنند.
رویهمرفته بازار کار برنامهنویسی در کشور ما و در اکثر کشورها بازار مطلوبی است و نیاز گسترده به این حوزه مشاهده میشود. چراکه با گسترش روزافزون حوزه فناوریهای دیجیتال که اکثر آنها مبتنی بر کامپیوتر و وب هستند نیاز به متخصصان این حوزه بیش از پیش بیشتر شده است.
در بازار کار در بسیاری از آگهیهای استخدامی بهجای استخدام برنامهنویس وب، به زبان برنامهنویسی مدنظرشان اشاره میکنند. مثلاً در وبسایت ایران استخدام میتوانید آگهیهای مربوط به استخدام برنامهنویس وب (web) و استخدام برنامهنویس ASP.Net را بهصورت تفکیکشده ببینید.
شخصیت شناسی برنامهنویس وب
اغلب برنامهنویسها افرادی با توانایی بالا در حل مسئله هستند. این ویژگی، در تبدیل شدن به یک برنامهنویس اهمیت زیادی دارد. آنها افرادی منعطف، اهل تفکر، منظم، باپشتکار و صبور هستند. همچنین به تغییرات آری میگویند و از آن استقبال میکنند. در دنیای پویای کامپیوتر این ویژگی اهمیت زیادی دارد.
براساس تست شخصیت شناسی MBTI، بهترین تیپهای شخصیتی برای تبدیل شدن به برنامهنویس وب ESTJ، INTJ و INTP هستند.
البته این بدین معنا نیست که سایر تیپهای شخصیتی نمیتوانند در این شغل فعالیت کنند بلکه تیپهای شخصیتی که نام بردیم رضایت شغلی بیشتری را تجربه خواهند کرد.
درآمد برنامه نویس وب در ایران
درآمد یک برنامهنویس به دانش، تجربه، مهارت و سازمانی که با آن همکاری میکند بستگی دارد. معمولاً برنامهنویسان وب را به سه دسته برنامهنویس مبتدی (Junior)، برنامهنویس متوسط (Median) و برنامهنویس ارشد (Senior) تقسیم میکنند که میزان درآمد هر دسته کاملاً متفاوت است. حتی در بین برنامهنویسان هر دسته نیز، آنها بسته به زبان برنامهنویسی، پیچیدگیهای کار و حیطه کاری خود درآمدهای متفاوتی دارند. مثلاً معمولاً برنامهنویسان فولاستک و بکاند درآمد بیشتری دارند.
در کل متوسط حقوق یک برنامهنویس وب در ابتدای کار آن با حداقل میزان حقوقی که در قانون کار مشخص شده است اما اگر فرد، بهصورت پروژهای و فریلنسری با شرکتهای داخلی و خارجی همکاری کند، درآمد او میتواند بیشتر باشد و این تنها بستگی به تجربیات، دانش و مهارتهای او در برنامهنویسی دارد. همچنین استخدام برنامه نویس وب بصورت دورکاری نیز بر میزان حقوق و درآمد او تاثیر خواهد داشت.
درآمد برنامه نویس وب در خارج از ایران
بر اساس آماری وبسایتهای Glassdoor ، Indeed و PayScale متوسط درآمد برنامهنویسان وب در ایالات متحده حدود 55هزار دلار در سال است. اما این میزان برای برنامهنویسان متوسط و ارشد، به ترتیب 67 و 92 هزار دلار اعلام شده است. وبسایت indeed متوسط درآمد یک طراح وبسایت در سال 2019 را 22دلار در ساعت اعلام کرده است. برای مثال در سال 2021 درآمد یک توسعهدهنده وب تازهکار حدود 49هزار دلار در سال است. این میزان برای یک توسعهدهنده وب فرانتاند حدود 71هزار دلار در سال اعلام شده است.
سخن پایانی
برنامهنویسی در کنار درآمد مطلوبی که دارد شغل پرچالشی است. برنامهنویسهای وب باید حداقل به دو یا سه زبان برنامهنویسی تسلط کافی داشته باشند. باید مدام در حال یادگیری و بررسی اخبار جدید مرتبط با کار خود و فناوریهای نوین آن باشند. همچنین آنها ساعتهای طولانی پشت میز مینشینند بههمیندلیل لازم است سبک زندگی خود را طوری با کارشان تنظیم کنند که فعالیت بدنی لازم را داشته باشند. همچنین میبایستی در مرحله برنامهنویسی و رفع خطا، صبر و حوصله زیادی به خرج دهند. معمولاً کسانی که در حوزه کامپیوتر تحصیل میکنند در سالهای تحصیل خود این مسائل را تجربه خواهند کرد.
جهت مشاهده آگهی های استخدام برنامه نویس وب در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
منبع: ایران استخدام