معرفی مشاغل

بررسی وظایف و حقوق سرپرست کارگاه ساختمانی

زمان مطالعه: 7 دقیقه

چگونه سرپرست کارگاه ساختمانی شویم؟

امروزه یکی از فاکتورهای توسعه در هر کشوری، میزان پروژه‌های عمرانی و ساختمانی است. در همه این پروژه‌ها متخصصان زیادی در کنار هم مشغول فعالیت هستند. یکی از مهم‌ترین نقش‌هایی که در پروژه‌های عمرانی و ساختمانی تعریف می‌شود، سرپرست یا رئیس کارگاه ساختمانی است که حضور او ازنظر فنی و قانونی الزامی است. چنین شخصی با تسلط کافی بر قوانین نظام مهندسی، جزییات پروژه و تخصص کافی در حوزه ساخت‌وساز، مسئولیت نظارت بر پیاده‌سازی پروژه را به عهده دارد. در ادامه بیشتر با شغل سرپرست کارگاه، وظایف و بازار کار این شغل آشنا می‌شویم.

جستجوی آگهی‌های استخدامی

سرپرست کارگاه یا رئیس ساختمانی کیست؟

سرپرست یا رئیس کارگاه ساختمانی شخصی است که از سوی پیمانکار پروژه برای هدایت و نظارت بر پروژه تعیین می‌شود. مجری و رئیس کارگاه ساختمانی مسئول پیش‌برد برنامه روزمره کارگاه ساختمانی است و عملکرد درست او نقش زیادی در اجرای زمان‌بندی‌های پروژه دارد. در پروژه‌های کوچک تنها یک نفر سرپرست کارگاه است اما در پروژه‌های بزرگی که فازهای مختلفی دارند که هم‌زمان در حال ساخت هستند وجود چند سرپرست کارگاه الزامی است. لازم است که او فردی مورد تأیید سازمان نظام‌مهندسی، باتجربه و تخصص کافی باشد.

وظایف سرپرست کارگاه ساختمانی

سرپرست کارگاه ساختمانی بر حوزه‌های بودجه پروژه، مصالح، ماشین‌آلات، ابزارها و پیشرفت پروژه نظارت دارد. به‌صورت جزئی‌تر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کار سرپرست کارگاه نظارت بر پیشرفت پروژه است پس لازم است بر همه ، نقشه‌ها و قوانین این پروژه تسلط داشته باشد.
  • سرپرست کارگاه باید نیروی انسانی موردنیاز، ماشین‌آلات و ابزارها برای تجهیز کارگاه و مصالح لازم را تعیین کند و بر این اساس هزینه‌ها و فازهای پیش‌برد پروژه را تعیین نماید.
  • برنامه‌ریزی و زمان‌بندی پروژه از مسئولیت‌های سرپرست کارگاه است. او باید بهترین روش انجام کار را با بهترین زمان‌بندی مشخص کند تا پروژه با استفاده بهینه از منابع در کوتاه‌ترین زمان به اتمام برسد.
  • یکی از ویژگی‌های یک سرپرست کارگاه، تسلط بر مدیریت منابع مالی پروژه است. او مسئول برآورد همه هزینه‌های اجرایی، تهیه صورت‌وضعیت و تعیین بودجه برای خرید مصالح و پرداخت دستمزدهاست.
  • پیش‌بینی میزان مصالح موردنیاز، نظارت بر کیفیت آن‌ها، نظارت بر ثبت آن‌ها در انبار، در نظر داشتن هزینه مصالح، ارائه اسناد خرید به شرکت و تهیه گزارش سود و زیان از وظایف سرپرست کارگاه است.
  • تهیه ماشین‌آلات متناسب با حجم پروژه و بودجه آن، نظارت بر سالم بودن آن‌ها، تعمیر و نگهداری از وظایف سرپرست کارگاه در رابطه با تهیه ماشین‌آلات و تجهیزات است.
  • کنترل کیفی عملیات‌ها، نظارت بر اصول ایمنی، نظارت بر زمان‌بندی، پیاده‌سازی دقیقه نقشه‌ها، نظارت بر کار پیمانکاران، مستندسازی وقایع و حفاظت از محدوده پروژه نیز از مسئولیت‌های مهم رئیس کارگاه ساختمانی است.

چطور سرپرست کارگاه ساختمانی شویم؟

اولین گام داشتن مدرک دانشگاهی مرتبط است. معمولاً مدرک سرپرست کارگاه ساختمانی در یکی از رشته‌های عمران، معماری، مکانیک یا رشته‌های مدیریت است. با اینحال تنها تحصیلات آکادمیک کافی نیست و کسب تجربه در پروژه‌های واقعی اهمیت زیادی دارد چراکه کار در شرایط واقعی، چالش‌ها و جزییاتی دارد که لازم است افراد آن‌ها را در شرایط واقعی تجربه کنند. تجربه یکی  از ویژگی‌های مهم هر سرپرست کارگاه ساختمانی است.
یکی از فوت و فن های سرپرست کارگاه بودن تسلط بر مهارت‌های مختلف است. سرپرست کارگاه باید با مهارت‌های فنی آشنایی داشته باشد تا بتواند به نحو احسن بر عملکرد درست نیروی انسانی نظارت نماید. در مورد کارگاه ساختمانی، سرپرست کارگاه باید با مهارت‌هایی مثل جوشکاری، برق‌کشی، آرماتوربندی، نقشه‌برداری و نظایر آن آشنا باشد.
در کنار همه این‌ها، اگر فردی تخصص، مهارت و تجربه داشته باشد اما ویژگی‌های اخلاقی مطلوب نظیر تعهد، مسئولیت‌پذیری، دقت بالا، روابط اجتماعی مؤثر، توانایی حل مسئله و تصمیم‌گیری، توانایی حل بحران، مدیریت زمان و اخلاق حرفه‌ای را نداشته باشد نمی‌تواند در کار خود موفقیت چندانی کسب کند. چراکه شغل سرپرستی کارگاه ساختمانی علاوه بر منابع مالی و تجهیزات، با افراد نیز در ارتباط است و سرپرست کارگاه مسئول مدیریت همه این ابعاد است.

سرپرست کارگاه ساختمانی

قرار داد سرپرست کارگاه ساختمانی

قرارداد سرپرست کارگاه ساختمانی شکل قرارداد پیمانکاری یا استخدامی بین کارفرما و سرپرست کارگاه بسته می‌شود. کارفرما می‌تواند شخص حقوقی یا حقیقی باشد اما سرپرست کارگاه همیشه شخص حقوقی است. در این قرارداد، مسئولیت‌های سرپرست کارگاه از چهار بعد اصلی تعیین می‌شود:

محاسبه و مدیریت بودجه
او می‌بایست هزینه‌های احتمالی را برای تأمین نیروی انسانی، تجهیزات و سایر موارد بررسی و اندازه‌گیری کند.

تهیه مصالح
سرپرست کارگاه باید براساس برنامه زمان‌بندی پیش‌برد پروژه میزان مصالح موردنیاز برای اجرای هر فاز از پروژه را بررسی و بودجه آن را تعیین کند. همچنین نظارت بر مصرف درست مصالح و کیفیت آن‌ها را نیز بر عهده دارد.

ابزار و ماشین‌آلات
سرپرست کارگاه می‌بایست با توجه به نیازهای هر بخش از پروژه، ماشین‌آلات مناسب را تعیین کند و با توجه به بودجه تعیین‌شده در اختیار تولید قرار دهد. همچنین نظارت بر استفاده درست از این ماشین‌آلات و تعمیر و نگهداری آن‌ها را نیز به عهده دارد.

پیش برد پروژه
یکی از مهم‌ترین وظایف سرپرست کارگاه ساختمانی تهیه برنامه پیشرفت زمانی پروژه، نظارت بر پیشرفت پروژه و انجام اقدامات لازم برای رسیدن به زمان‌بندی تعیین‌شده است. همچنین تهیه گزارش پیشرفت پروژه را نیز به عهده دارد.

سرپرست کارگاه ساختمانی در مقابل همه موارد فوق مسئولیت دارد. بعلاوه مواردی مثل تسلط بر دستورات نظام‌مهندسی و نقشه پروژه، شرایط فنی و ایمنی کارگران، پیاده‌سازی آیین‌نامه‌های بهداشتی در محل کار یا پرداخت حقوق و دستمزد نیز بر عهده اوست. همچنین در مقابل خسارت‌های وارده به کارفرما مسئول است.
لازم به ذکر است این قرارداد معمولاً برای 8 ساعت کار در روز بسته می‌شود و بیش از آن، اضافه‌کاری به حساب می‌آید. البته این موارد همگی به‌صورت توافقی در قرارداد درج می‌گردند.
کارفرما نیز تعهداتی مثل پرداخت هزینه ایاب‌و‌ذهاب کارگران، پرداخت مزایای نقدی و غیر نقدی، عیدی، سنوات سایر حقوق مثل حق عائله‌مندی و غیره را به عهده دارد.

در مواردی کارفرما می‌تواند یک‌طرفه، قرارداد را فسخ نماید و نیازی به دادگاه نیست. این موارد عبارتند از:

  • تأخیر بیش از 30 روز در تحویل کارگاه
  • تأخیر در شروع عملیات پیمان، که بیش از یک‌دهم مدت اولیه یا دو ماه طول بکشد.
  • آغاز نکردن کار بعد از ابلاغ به شروع آن
  • انجام ندادن دستورات مهندسان مشاور برای رفع عیب سازه
  • تأخیر در پرداخت حقوق کارگران به مدت بیش از یک ماه
  • اثبات رشوه‌خواری
  • تعطیلی یا بدون سرپرست بودن کارگاه به مدت بیش از 15 روز
  • تأخیر در اتمام کار که بیش از یک‌چهارم مدت قرارداد طول بکشد

اشاره کرد. در چنین مواردی پروژه به‌صورت یک‌طرفه کنسل می‌شود. البته سرپرست کارگاه می‌تواند از مسیر قانونی اقدام متقابل انجام دهد.

میزان درآمد و حقوق سرپرست کارگاه ساختمانی

میزان حقوق سرپرست کارگاه ساختمانی بیش از هر عامل دیگری به سابقه کار و تجربه فرد وابسته است. هرقدر کار در یک کارگاه ساختمانی نیازمند تخصص، مهارت و تجربه بیشتری باشد و پروژه  ابعاد وسیع‌تری داشته باشد حقوق سرپرست کارگاه نیز بیشتر خواهد بود. به‌این‌ترتیب دقیقاً نمی‌توان گفت حقوق سرپرست کارگاه چقدر است به‌جز این موارد، ممکن است موقعیت جغرافیایی، شرکت پیمانکار، وسعت پروژه، مسئولیت‌های سرپرست کارگاه و مواردی ازاین‌دست بر بازار کار سرپرست کارگاه و درآمد او اثر بگذارد. مثلاً حقوق سرپرست کارگاه در عسلویه به دلیل شرایط سخت کاری، اهمیت و وسعت پروژه‌ها بیش از مرکز کشور است.

حق بیمه سرپرست کارگاه ساختمانی

پرداخت حق بیمه پروژه‌های عمرانی به عهده کارفرماست که بر اساس مصوبات شورای عالی تامین اجتماعی است که سرپرست کارگاه نیز شامل آن است. معمولا قرارداد سرپرستان کارگاه به صورت پیمانکاری بسته می‌شود و حق بیمه قراردادهای پیمانکاری میزان 6.6 درصد ناخالص کارکرداست که 1.6 آن سهم پیمانکار و 5 درصد حق کارفرماست. با‌این‌حال سرپرستان کارگاه براساس قراردادی که دارند ممکن است از حق بیمه‌های دیگری مثل حق بیمه مشاوره بهره‌مند شوند.

بررسی بازار کار سرپرست کارگاه ساختمانی در شهرهای مهم ایران

اگر به آگهی‌های استخدامی که در کاریابی‌های آنلاین نظیر وب‌سایت کاریابی ایران استخدام نگاهی بیندازید متوجه می‌شوید در شهرهای بزرگ ایران، بازار کار بیشتری برای این شغل وجود دارد. این امر بدیهی به نظر می‌رسد چراکه در شهرهایی نظیر تهران، اصفهان، شیراز و کرج، پروژه‌های ساختمانی و عمرانی بیشتری وجود دارد. بااین‌حال در شهری مثل تهران که پروژه‌های مختلف مسکونی، صنعتی و کشاورزی اجرا می‌شوند، نیاز است که سرپرست کارگاه ساختمانی تهران نسبت به یک سرپرست کارگاه ساختمانی در اصفهان مهارت و تجربه بیشتری داشته باشد. به همین ترتیب انتظار می‌رود فردی که به‌عنوان سرپرست کارگاه ساختمانی در کرج انتخاب می‌شود، فرد باتجربه‌تری نسبت به شخصی در اراک باشد. چراکه پروژه‌های این شهرها بزرگ‌تر و دارای فازهای بیشتری هستند. همچنین جزییاتی در این پروژه‌ها وجود دارد که باعث می‌شود نیاز به فرد خبره‌تری باشد.
به‌این‌ترتیب می‌توان گفت در شهرهای بزرگ ایران، تنوع و وسعت پروژه‌ها بیش از شهرهای متوسط و کوچک است. پروژه‌های دولتی بیشتری در این شهرها کلید می‌خورند و بازار کار بیشتری در انتظار سرپرستان کارگاه ساختمانی است.

شرایط استخدام سرپرست کارگاه ساختمانی چیست؟

سایت ایران استخدام یک وب‌سایت کاریابی آنلاین است که هرروز کارفرمایان زیادی، با درج آگهی استخدام خود در این وبسایت آن را در معرض دید عموم قرار می‌دهند. استخدام مدیر پروژه و سرپرست کارگاه از طریق این وب‌سایت به‌سادگی امکان‌پذیر است. با بررسی آگهی‌های استخدام درج شده در این وبسایت می‌توانید با شرایط کلی بازار کار آشنا شوید.

چگونه آگهی‌های استخدام سرپرست کارگاه در سایت ایران استخدام را دنبال کنیم؟

برای دریافت آگهی‌های استخدام مربوط به شغل سرپرست کارگاه می‌توانید پس از عضویت در این وب‌سایت وارد پروفایل کاربری خود شوید. سپس از منوی سمت راست با انجام تنظیمات موردنظرتان در قسمت‌های «فعال‌سازی دریافت آگهی» و «تنظیمات دریافت آگهی» هرروز آگهی‌های مرتبط با استخدام سرپرست کارگاه ساختمانی را از طریق پیامک یا ایمیل دریافت نمایید.
علاوه بر این در صفحه اول وب‌سایت نیز می‌توانید عبارت «سرپرست کارگاه » را از منوی انتخاب موقعیت شغلی انتخاب کنید و در صفحه بعد تنظیمات موردنظر خود را به‌صورت جزئی‌تر اعمال نمایید. مثلاً اگر به دنبال آگهی‌های استخدام سرپرست کارگاه بدون سابقه هستید می‌توانید در منوی سمت راست، از قسمت سابقه، گزینه بدون سابقه را تیک بزنید. به‌این‌ترتیب مناسب‌ترین آگهی‌ها برای شما نمایش داده می‌شود.

نحوه تنظیم و ارسال رزومه سرپرست کارگاه

نحوه تنظیم و ارسال رزومه سرپرست کارگاه نیز به این شکل است که در همان پروفایل کاربری، از منوی سمت راست، با انتخاب ساخت رزومه آنلاین می‌توانید یک رزومه حرفه‌ای که همه بخش‌های ضروری برای یک رزومه خوب را دارد بسازید. یک رزومه حرفه‌ای شامل مشخصات شخصی، تحصیلات، مهارت‌ها، سوابق کاری و سایر مواردی است که همگی در رزومه ساز آنلاین ایران استخدام وجود دارند. در برخی از موارد لازم است کارجو، پس از ارتباط با کارفرما فرم استخدام سرپرست کارگاه را پر کند. معمولاً این فرم در وب‌سایت آن شرکت وجود دارد و سرپرست کارگاه می‌تواند از طریق آن، درخواست خود را به مجموعه اعلام نماید.
اطلاعات شما در این قسمت باقی می‌ماند و می‌توانید بعد از مدتی رزومه خود را به‌روزرسانی کنید. پس از ساخت رزومه، امکان ارسال مستقیم آن برای کارفرما یا دانلود آن در قالب فایل pdf وجود دارد.

سخن پایانی

شغل سرپرست کارگاه ساختمانی یکی از اصلی‌ترین شغل‌های نظارتی، مدیریتی و عملیاتی برای پیش برد پروژه‌هاست. بدون حضور چنین شخصی، ایجاد ارتباط و نظم بین فازهای مختلف پروژه و پیش برد آن براساس طرح‌های از پیش تعیین‌شده و برنامه‌ریزی زمانی غیرممکن خواهد بود. سرپرست کارگاه ساختمانی مسئولیت مدیریت زمان و بودجه و نیز تأمین نیروی انسانی و تجهیزات و مصالح موردنیاز است. امنیت نیروی انسانی و پرداخت به‌موقع حقوق و  دستمزد آن‌ها را نیز به عهده دارد. با اینحال میزان درآمد یک سرپرست کارگاه به تجربه، تخصص، مهارت و میزان آشنایی او با بخش‌های مختلف پروژه بستگی دارد و می‌تواند برای هر شخص متفاوت باشد. شرایط جغرافیایی نیز عامل مؤثری است و در شهرهایی که حجم پروژه‌ها بالاست، بازار کار بهتری وجود دارد.

جهت مشاهده آگهی های استخدام سرپرست کارگاه در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

منبع: ایران استخدام

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

    1. سپاس از همراهی شما دوست عزیز. اگر سوالی باشه در خدمتتون هستیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا