شرح وظایف مهندس مشاور
مهندسان تنها کار طراحی و یا نظارت بر پروژهها را بر عهده ندارند؛ بلکه بخش مهمی از فعالیت آنها مشاوره مالی، دستمزدی و… است. اهمیت مشاور در پروژههای مختلف مهندسی به حدی زیاد است که برخی از افراد تحت عنوان مهندس مشاور به فعالیت میپردازند. اما وظایف مهندس مشاور برخلاف عنوان آن فراتر از مشاوره است. بنابراین شاید این سوال برای شما پیش آید که به چه کسی مهندس مشاور میگویند؟
فهرست مطالب
مهندس مشاور کیست؟
مهندس مشاور (به انگلیسی Consulting engineer) الزاما شامل یک فرد نیست، بلکه مهندس مشاور میتواند علاوه بر یک فرد (مهندس مشاور حقیقی) شامل یک شرکت حقوقی نیز باشد. مهندسین مشاور فارغ از حقیقی یا حقوقی بودن، کار نظارت، طراحی و مشاور برای یک طرح یا پروژه را بر عهده دارند. به عنوان نمونه مهندس مشاور سازه به ارائه مشاور در زمینه سازههای مختلف میپردازد. ارائه خدمات تخصصی در زمینههای مهندسی نیز از دیگر تعاریف مربوط به مهندس مشاور است. از آنجا که حیطه کار مهندس مشاور در رابطه با پروژههای مختلف است، از این رو تخصصهای او میتواند در زمینههای مختلف مانند عمران، مکانیک، برق، محیط زیست و… باشد.
مطلب مرتبط: چگونه مهندس ناظر شویم؟ (شرح وظایف مهندس ناظر)
تعریف شرکت مهندسین مشاور
شرکت مهندسین مشاور در واقع همان شرکتهای حقیقی و حقوقی هستند که با دریافت مجوز یا پروانه اشتغال از سوی نظام مهندسی به فعالیت میپردازند. معمولا شرکت مهندسین مجموعهای از مهندسان هستند که مشاورهای لازم را به افراد، شرکتها یا سازمانها ارائه میدهند.
حدود خدمات و شرح وظایف مهندس مشاور
وظایف مهندس مشاور بر حسب زمینه فعالیت یا شرکت متفاوت است. اما به طور کلی میتوان مدیریت پروژه، ارائه چارچوب پروژه، سازماندهی پروژه و گزارشدهی پروژهها را جز وظایف مشترک بسیاری از مهندسان مشاور دانست. شرح این وظایف عبارت است از:
مدیریت پروژه
مدیریت پروژه به معنای کار با مشتریان یا کارفرمایان، بررسی نیازهای آنان و تبدیل پروژهها به طرحهای جدید است. مدیریت پروژه در واقع مرحله ایدهپردازی تا تکمیل پروژه را نیز شامل میشود.
ارائه چارچوب پروژه
مهندسان مشاور اغلب به مهندسان کمک میکنند تا چارچوب پروژه را با ارائه راهحلهایی برای مشکلات فنی طراحی کنند. درواقع مشاوران پس از ارزیابی و تجزیه و تحلیل یک موضوع فنی، راهحلهایی را برای رفع مشکل ارائه میکنند، بدون اینکه مهلت پروژه یا دخالت سایر بخشها تحت تاثیر قرار گیرد.
سازماندهی پروژه
سازماندهی پروژه با مدیریت تدارکات و تامین عوامل مورد نیاز پروژه مرتبط است. این مرحله ممکن است شامل خرید ماشین آلات یا تجهیزات لازم برای تکمیل پروژه باشد.
گزارشدهی پروژهها
بخشی از نقش شغلی مهندس مشاور شامل تهیه گزارش و مستندسازی تمام جزئیات و ارزیابی آنها است. این گزارشها ممکن است شامل یافتههای کلیدی یک پروژه در هر مرحله باشد، از آغاز آن تا برنامهریزی مفهومی و تکمیل آن.
وظایف مهندس مشاور در مرحله مناقصه و نظارت
مناقصه معمولا در مرحله ارائه چارچوب پروژه مطرح میشود. در این مرحله که از آن به عنوان مرحله تهیه طرح مقدماتی نیز یاد میشود مهندس مشاور به مطالعه و آماده کردن اسناد مناقصه میپردازد. مهندس مشاور موظف است اسناد مناقصه را از نظر فنی به گونهای تهیه کند که مورد تایید کارفرما نیز باشد. در نهایت بعد از این مرحله باید به اجرای مناقصه و یا نظارت بر آن بپردازد.
چگونه مهندس مشاور شویم؟
مهندسی مشاور از لحاظ تحصیلی؛ الزاماتی دارد که عبارت است از طی کردن تحصیلات مرتبط و شرکت در آزمون نظام مهندسی:
تحصیلات مهندس مشاور
برای آنکه بتوانید به عنوان مهندس مشاور به کار و فعالیت بپردازید، باید ابتدا مدرک مهندسی را در یکی از رشتههای مهندسی کسب کنید. کسب مدرک این رشتهها نیازمند آن است که شما در دوره دبیرستان وارد رشته ریاضی و فیزیک شوید و در کنکور این رشته شرکت کنید. البته ورود به این رشتهها بدون کنکور و از طریق دانشگاههای آزاد نیز امکانپذیر است که در این مورد باید شرایط تحصیلی لازم را داشته باشید. البته شرکتهای مهندسی ممکن است بر حسب فعالیت و نوع شرکت، افرادی با رشتههای غیرمهندسی را نیز استخدام کنند. بعد از آن برای آنکه بتوانید مجوز تاسیس شرکت را داشته باشید باید در آزمون نظام مهندسی شرکت کنید.
مطلب مرتبط: پردرآمدترین مشاغل رشته ریاضی برای خانم ها و آقایان
شرکت در آزمون نظام مهندسی
یکی از شروط لازم برای تاسیس شرکت مهندسی مشاور، عضویت همه یا حداقل یکی از اعضای شرکت در نظام مهندسی است. عضویت در این نظام مستلزم شرکت در آزمون نظام مهندسی و قبولی در آن است. افرادی که در این آزمون موفق به قبولی شوند، پروانه کسب را دریافت میکنند. پروانه نظام مهندسی مانند پروانه نظام پزشکی است و حکم مجوز را دارد. بعد از کسب پروانه نظام مهندسی، مهندس مشاور اجازه تاسیس شرکت را پیدا میکند. با این حال شرکتهای مشاور بعد از اخذ مجوز، یک رتبه یا گرید را نیز کسب میکنند. احتمالا کنجکاو هستید بدانید سیستم رتبه بندی شرکتهای مشاور چیست؟، اخذ رتبه مهندسین مشاور چگونه است، رتبه بندی مهندسین مشاور توسط چه ارگان یا سازمانی ضرورت میگیرد؟ و یا شرایط لازم برای تاسیس شرکت مهندسین مشاور چیست؟
رتبه شرکت از طریق عوامل مختلفی مانند وضعیت شرکت (اعم از سرمایه شرکت) و نیروهای شرکت (از جمله صلاحیت تحصیلی آنها و سوابق کاری آنها) مشخص میشود. اعضا باید دارای مدرک مهندسی یا مدرک رشتههای مرتبط باشند. به عنوان نمونه استخدام مهندس عمران در شرکت مهندسین مشاور یا استخدام مهندس ناظر عمران یا سایر مهندسانی که دارای رشته مرتبط با مهندس مشاور هستند، میتواند به ارتقا رتبه شرکت کمک کند. اما شرکتی که از نیروهایی با مدارک غیرمرتبط استفاده میکند رتبه پایینتری خواهد داشت.
رتبه بندی شرکتها توسط معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری در 5 شاخه رتبهبندی شود. این 5 شاخه شامل مشاور، انفورماتیک، پیمانکاری، طراحی و ساخت و انبوه سازی هستند. رتبهبندی هر یک از شرکتها متفاوت است. مثلا شرکتهای پیمانکاری از 1 تا 5 رتبهلندی میشوند. اما رتبهلبندی شرکتهای مشاور از 1 (بهترین رتبه) تا 3 (پایینترین رتبه) است. رتبهها بر اساس تحصیلات مهندسان و سابقه فعالیت آنها مشخص میشود. سامانه ثبت شرکت مهندسین مشاور و یا سایت رتبه بندی مهندسین مشاور سایت ساجات است که شرکتها میتوانند از طریق آن اقدام کنند. در این سایت میتوانید لیست مهندسین مشاور رتبه 1 را نیز مشاهده کنید.
شرایط تاسیس شرکت مهندسین مشاور
همانطور که گفته شد شرایط تاسیس شرکت مهندسین مشاور بر اساس نوع شرکت متفاوت است. به عنوان نمونه در ثبت شرکت مهندسی مشاور سهامی خاص، وجود حداقل 3 عضو و 2 بازرس الزامی است. همچنین 35% از سرمایه نیز باید به صورت نقدی پرداخت شود. یا در شرکت مهندسی مشاور با مسئولیت محدود، وجود حداقل دو نفر الزامی است. اما برای تاسیس شرکت مهندسی مشاوره تضامنی، هیچ محدودیتی برای تعداد اعضا وجود ندارد و انتخاب بازرس نیز کاملا اختیاری است. برخی از شرایط مانند عدم سوء سابقه کیفری اعضا نیز از جمله شرایط مشترک در تاسیس انواع شرکتهای مهندسی مشاوره است.
بازار کار مهندس مشاور در ایران و خارج از کشور
بازار کار مهندس مشاور در ایران خوب است. البته عوامل زیادی بر شرایط کاری مهندس مشاور تاثیرگذار است. از جمله این عوامل میتوان به نحوه فعالیت مهندس مشاور و میزان تجربه و مهارتهای او اشاره کرد. بدون شک مهندسی که از مهارت کافی برخوردار است سریعتر و بهتر از مهندس مشاور بدون تجربه میتواند مدیریت پروژه را بر عهده بگیرد.
علاوه بر این نحوه جذب افراد به بازار کار بر حسب محل مورد نظر آنها متفاوت است. به عنوان نمونه روند استخدام در شرکتهای مشاور بهتر از شرکتهای دولتی بسیار بزرگ است؛ زیرا استخدام در شرکتهای دولتی با سختیهای خاص خود همراه است و از طرفی بازار کار شرکتهای دولتی تا حدودی اشباع شده است.
بازار کار مهندس مشاور در کشورهای خارجی نیز خوب است. برای نمونه میتوان کشور آمریکا را در نظر گرفت. با توجه به اداره آمار کار آمریکا پیشبینی میشود که استخدام متخصصان مهندسان، از جمله مهندسان مشاور، از سال 2019 تا 2029 به میزان 4 درصد رشد کند که تقریباً رشدی متوسط و مناسب است.
چه مراکزی مهندس مشاور استخدام مینمایند؟
مهندسان مشاور میتوانند در سازمانها و یا شرکتهایی که با امور مهندسی سروکار دارند استخدام شوند. علاوه بر این، وزارت مسکن و شهرسازی، وزارت راه و ترابری، وزارت نفت، وزارت جهاد سازندگی از جمله سازمانهای دولتی هستند که مهندس مشاور میتواند در آنجا استخدام شود. استخدام مهندس مشاور در شرکت نفت، استخدام مهندس مشاور آب، استخدام مهندس مشاور نفت و گاز، استخدام مهندس مشاور مکانیک و استخدام مهندس مشاور برق از جمله موقعیتهای شغلی دیگر برای مهندس مشاور در سازمانهای دولتی است.
نحوه جستجوی آگهیهای استخدام مهندس مشاور
در سایت کاریابی ایران استخدام، جستجوی آگهیهای استخدام بر اساس رشته، شغل، مقطع تحصیلی، استان، جنسیت و سایر جزئیات امکانپذیر است. جستجوی رشته مهندس مشاور از طریق باکس رشته که در صفحه نخست سایت ایران استخدام و در بالای صفحه قرار دارد امکانپذیر است. برای جستجوی شغل مهندس مشاور و یا مشاغل مرتبط با آن باید از طریق باکسی که در سمت راست و بالای صفحه قرار دارد اقدام کنید. با کلیک بر این باکس صفحهای باز میشود که در آن لیستی از شغل مورد نظر شما با موقعیتهای متفاوت موجود است. در صفحه راست این صفحه نیز میتوانید جستجوی خود را بر اساس استان، جنسیت، رشته و سایر موارد محدود کنید. استخدام مهندس عمران در تهران یا استخدام مهندس مشاور شیراز و اصفهان دو نمونه از جستجوی شغلی است که بر اساس استان تفکیک شده است.
راهنمای نوشتن رزومه مهندس مشاور و حضور در جلسه مصاحبه شغلی
برای تهیه رزومه نیاز نیست مانند گذشته به کادربندی، رنگبندی و یا تعریف فرمت خاص بپردازید؛ زیرا ایران استخدام با قرار دادن امکاناتی همچون فرمهای خالی رزومه و رزومه ساز رایگان این کار را انجام داده است. شما میتوانید با استفاده از این امکانات اطلاعات مربوط به تهیه رزومه مانند اطلاعات شخصی (نام و نام خانوادگی، اطلاعات مربوط به تماس و…) اطلاعات تحصیلی، اطلاعات مربوط به تجارب شغلی و مهارتهای خود را وارد کنید و به یک رزومه زیبا و کامل دست یابید.
جهت ساخت رزومه رایگان با استفاده از سیستم رزومه ساز آنلاین ایران استخدام کلیک نمایید
اکثر افراد تصور میکنند مصاحبه شغلی مرحلهای فرمالیته جهت آشنایی کارفرما با کارجو است؛ اما برخلاف این تصور، بسیاری از کارجویان به دلیل عدم آمادگی در مصاحبه شانس استخدام خود را از دست میدهند. بنابراین لازم است آمادگی لازم قبل و بعد از مصاحبه را به دست آورید. مرحله قبل از مصاحبه شامل دور کردن عوامل استرسزا، به موقع رسیدن به محل مصاحبه و مسائلی از این قبیل است. مرحله بعد از مصاحبه نیز شامل داشتن اطلاعات عمومی در مورد خود، شرکت و نیز اطلاعات اختصاصی در مورد مهندس مشاور است. خوشبختانه در ایران استخدام به تمام این موارد در قالب کتاب و جزوه پرداخته شده است. برای اطلاع از نحوه دسترسی به این کتابها و یا جزوهها میتوانید به سایت ایران استخدام مراجعه کنید.
جهت عضویت به عنوان کارجو و استفاده از خدمات رایگان سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
نحوه درج آگهی استخدام مهندس مشاور
درج آگهی استخدام مختص کارفرمایانی است که میخواهند بهترین نیروها را استخدام کنند. ایران استخدام چهار پلن را در اختیار کارفرمایان قرار داده است که از طریق آن بتوانند آگهی استخدام خود را درج کنند. برای استفاده از این پلنها ابتدا باید در سایت ثبتنام کنید؛ سپس متن آگهی خود را نوشته و پلن مورد نظر خود را انتخاب کنید. بهترین پلن، پلن vip است که امکاناتی اختصاصی را در اختیار کارفرما قرار میدهد. پلن طلایی، نقرهای و برنزی نیز از دیگر پلنها است.
جهت درج آگهی استخدام و ثبت نام به عنوان کارفرما در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
سخن پایانی
رشتههای مهندسی از جمله مهندسی مشاور در کنار سختیهای خود از لحاظ تحصیلی با محدودیتهایی در زمینه شغلی نیز مواجه هستند. البته منظور از محدودیت این است که برای فعالیت در مشاعل مربوط به این رشته از جمله شرکتهای مشاور باید از سد مجوزهای لازم عبور کنید و در کنار آن سرمایه مناسب برای تاسیس شرکت را داشته باشید؛ زیرا موضوع سرمایه در برخی از انواع شرکتهای مهندسی بر رتبهبندی شرکت شما تاثیرگذار است. بنابراین اگر به فکر تاسیس شرکت در این زمینه هستید حتما به محدودیتها توجه داشته باشید. برای آنکه در تاسیس شرکت مهندسی مشاور، مشکلات کمتری داشته باشید پیشنهاد میشود قبل از تاسیس شرکت از کارشناسانی که اطلاعات و مشاورههای لازم را ارائه میدهند کمک بگیرید.
جهت مشاهده آگهی های استخدام مهندس مشاور در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
منبع: ایران استخدام
سلام خانم فدایی . لطفا اطلاعات غلط و ناقص به دیگران ارائه نکنید. نوشته های شما در خصوص مهندسین مشاور ، رشته های تحصیلی و حدود فعالیت آنها و مرجع صدور مجوز فعالیت همگی غلط هستند لطفا بازنگری کنید. ابتدا معلومات خودتان در خصوص مهندسین مشاور را کامل کنید.
سلام دوست عزیز
سپاس از نظر شما
پیام شما به کارشناسان بخش مربوطه ارسال شد و پس از بررسیهای لازم اطلاعات بروز خواهد شد.
موفق باشید