معرفی مشاغل

چگونه مهندس معمار شویم؟

زمان مطالعه: 7 دقیقه

معمار کیست؟ چگونه می توانیم معمار شویم؟

اگر در هنگام تردد در شهرها و خیابان‌ها به محیط خود با دقت نگاه کنید، متوجه می‌شوید که هر ساختمان مانند خانه، مدرسه، اداره، بیمارستان و سوپرمارکت برای هدف خاص خود طراحی شده است. بسیار مهم است که این ساختمان‌ها و به نوبه خود محیط‌هایی که تشکیل می‌دهند و محله‌ها و شهرهایی که بخشی از آن هستند، به گونه‌ای طراحی شوند که کاربری خاص، زیبا و درست خود را داشته باشند. اما چه کسی این طراحی را خلق می‌کند؟ پاسخ واضح و روشن است. معماران. همین تعریف کلی نشان می‌دهد که شغل معماری تا چه حد در محیط ما تاثیرگذار است و علیرغم طراحی نرم‌افزارهای معماری متعدد با کارکرد قوی، این اهمیت همچنان حفظ شده است. از این رو معماری همچنان یک شغل جذاب است که در صورت داشتن مهارت‌ها و دانش لازم از طریق آن درآمدزایی کرد. اما پیش از آنکه بدانیم مهارت‌ها و دانش لازم با مهندس معمار چیست، بهتر است تعریفی کلی از معماری و وظایف آن داشته باشیم.

جستجوی آگهی‌های استخدامی

معماری چیست؟

معماری یک علاقه و یک حرفه است و همچنین یک علم و یک تجارت. از معماری به عنوان یک هنر اجتماعی و نیز یک علم هنرمندانه یاد شده است که از طریق ترکیب رنگ‌ها، مواد و عناصر و اصول طراحی، به سازه‌ها جلوه می‌دهد. بر این اساس می‌توان گفت معماری یک پدیده ساخته دست بشر است که از افکار و ایده‌های ذهن انسان نشات می‌گیرد و در فرآیند برنامه‌ریزی، طراحی و ساخت ساختمان‌ها یا سازه‌ها به کار می‌رود.

معمار کیست؟

با توجه به تعریفی که از معماری گفته شد، می‌توان گفت معمار کسی است که نحوه ساخت ساختمان‌ها یا سازه‌ها را برنامه‌ریزی و طراحی می‌کند و به طور کلی نقشی کلیدی در ساخت آنها ایفا می‌کند. البته این تعریف به آن معنا نیست که معمار تصمیم می‌گیرد بسازد یا نسازد. این تصمیم توسط دیگرانی گرفته می‌شود که منابع مالی و مادی لازم برای ساخت و ساز را کنترل می‌کنند، کسانی که مالک زمین یا نماینده دولت هستند. بنابراین معماران نمی‌سازند، بلکه آنها طرح‌هایی به وجود می‌آورند که به دیگران آموزش می‌دهند چه و چگونه بسازند. پس در پاسخ به این سوال که کار معمار چیست می‌توان گفت، کار اصلی معمار می‌تواند طراحی ساختمان‌ها و بناها و تصمیم و برنامه‌ریزی در مورد نحوه قرارگیری ساختمان‌ها در فضایی خاص است.

چطور میتوانیم معمار شویم؟

اگر به شغل معماری علاقه دارید و می‌خواهید معمار شوید، در وهله اول باید علاقه و استعداد لازم را داشته باشید. در کنار علاقه، کسب دانش و مدرک معماری نیز الزامی است. البته می‌توان دانش مرتبط با معماری را به طور تجربی و یا از طریق موسسات و نهادهای آموزشی مرتبط با معماری نیز کسب کرد، اما معمولا کارفرما یا شرکت ها برای استخدام مهندس معمار، به موضوع مدرک تحصیلی اهمیت می‌دهند. بعد از طی این مراحل می‌توانید به عنوان مهندس معمار مشغول به کار شوید. نحوه فعالیت نیز با توجه به تغییراتی که طی سال‌های اخیر بر اثر گسترش فناوری ارتباطات اتفاق افتاده است، می‌تواند به شکل حضوری اعم از پاره‌وقت و تمام وقت و یا به شکل دورکاری باشد. یعنی معمار به صورت مجازی با کارفرما یا مشتری خود ارتباط برقرار می‌کند و به طراحی پروژه می‌پردازد. برای مشاهده آگهی های استخدام مهندس معمار بصورت دورکاری می توانید به سایت ایران استخدام مراجعه نمایید.

تفاوت مهندس عمران و معمار

مهندس معمار اغلب با مهندس عمران اشتباه گرفته می‌شود و بسیاری تصور می‌کنند این دو شغل یکی هستند، از این رو برخی از افراد یا دانشجویان معماری با مشاهده آگهی‌های استخدام مهندس عمران، اقدام به ارسال رزومه کرده و تصور می‌کنند می‌توانند در این شغل پذیرفته شوند، اما این تصور اشتباه است و گرچه دو رشته شباهت‌هایی به یکدیگر دارند، اما ماهیت آنها کاملا متفاوت است. چنانچه رشته معماری بیشتر بر جنبه زیبایی‌شناختی سازه یا فضا متمرکز است، اما دغدغه اصلی مهندس عمران، بحث ایمنی و مقاومت سازه یا ساختمان است. اینکه در ساخت ساختمان از چه روش ساخت یا از چه موادی استفاده شود و ساختمان در کجا ایجاد شود تا بیشترین مقاومت را در برابر حوادث گوناگون داشته باشد.

مطلب مرتبط: معرفی شغل مهندس عمران

شغل معماری مناسب چه افرادیست؟

با توجه به مطالعات و تحقیقات صورت گرفته در زمینه روانشناسی، شغل معماری برای افرادی که دارای شخصیت INTJ هستند، مناسب است. این تیپ شخصیتی جز نادرترین تیپ‌های شخصیتی است. کسانی که این تیپ شخصیتی را دارند، درونگرا شهودی، متفکر و قضاوت کننده هستند. به طور کلی INTJها معمولا ترجیح می‌دهند به تنهایی کار کنند. آنها به یک تصویر بزرگ نگاه می‌کنند و دوست دارند به جای جزئیات عینی بر اطلاعات انتزاعی و به جای احساسات ذهنی، بر منطق و اطلاعات عینی تأکید و تمرکز کنند.

تحصیلات مورد نیاز مهندس معمار

کسب مدرک و دانش مرتبط با رشته معماری در ایران به دو شکل امکان‌پذیر است. در روش اول افراد معمولا در مقطع متوسطه و بعد از پشت سر گذاشتن سال اول دبیرستان، می‌توانند از طریق هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای و کار و دانش وارد رشته معماری شوند و با دریافت مدرک کاردانی، در کارشناسی ناپیوسته نیز وارد دانشگاه شوند. به طور کلی این رشته در دوره دبیرستان در زیر مجموعه رشته ریاضی- فیزیک و فنی و حرفه‌ای و کارودانش قرار دارد.
در روش دوم نیز به مانند بسیاری از رشته‌های دانشگاهی، متقاضیان می‌توانند بعد از اتمام دوره دبیرستان و پیش دانشگاهی، در کنکور دانشگاه‌های دولتی و در رشته معماری شرکت کنند و در صورت کسب حد نصاب لازم، وارد دانشگاه شوند. در مقطع کارشناسی، رشته معماری شامل دو رشته مهندسی معماری و معماری داخلی است، اما در مقطع کارشناسی ارشد، این رشته شامل گرایش‌های مختلفی مانند معماری داخلی، تکنولوژی معماری، مهندسی معماری، انرژی و معماری، مدیریت و پروژه ساخت و گرایش‌های دیگر است.

مهارت ها، ویژگی ها و توانایی های معمار

برای اینکه یک معمار باشید، داشتن مهارت‌های زیر می‌تواند کمک کننده و تاثیرگذار باشد:

خلاقیت:
معماری نوعی هنر است. برای برجسته شدن و شناخته شدن برای کارتان باید خلاق باشید. شما باید ایده‌های بدیعی داشته باشید و آنها را زنده کنید.

مهارت‌های طراحی:
معماران بیشتر وقت خود را صرف طراحی و خلق مدل می‌کنند. آنها باید درک خوبی از ایجاد طرح داشته باشند و باید بر روی زیبا جلوه دادن یک طرح تمرکز کنند.

مهارت‌های ساخت و ساز:
یک معمار خوب نه تنها باید طراحی کند، بلکه باید بداند چگونه ساختمان بسازد. معماران باید ابزارها، مواد و روش‌های مورد استفاده در ساخت و ساز را از مراحل اولیه تا تکمیل درک کنند.

توجه به جزئیات:
پیمانکاران و کارگران ساختمانی بر توانایی معماران برای ایجاد نقشه‌های دقیق برای ساخت یک ساختمان تکیه می‌کنند. پس به عنوان یک معمار، باید به همه جزئیات توجه کنید.

مهارت‌های ارتباطی:
به عنوان یک معمار، باید با وکلا، کارگران ساختمانی، مشتریان و نقشه برداران ارتباط برقرار کنید. بنابراین دانستن نحوه برقراری ارتباط موثر با هر یک از آنها یک نوع مهارت محسوب می‌شود.

مهارت‌های حل مسئله:
معماران با مسائل مختلفی از جمله مشکلات حقوقی و مشکلات مربوط به طراحی مواجه هستند. یک معمار خوب باید این مسائل را به سرعت و کارآمد حل کند تا از تاخیر در پروژه جلوگیری کند.

وظایف و مسئولیت های مهندس معمار

با توجه به ویژگی‌های کلی که در مورد معماری گفته شد، می‌توان گقت این شغل شامل و ظایف و مسئولیت‌های زیادی است که برخی از آنها عبارت است از:

  • رهبری و توسعه پروژه‌ها از ابتدای ایده تا توسعه طراحی
  • تهیه نقشه‌ها و اسناد ساخت و ساز
  • طراحی و مستندسازی پروژه‌های ساختمانی تجاری و صنعتی
  • مشورت با مشتریان برای تعیین نیازهای آنها
  • سازماندهی و مدیریت اسناد مجوز
  • حل مسائل پیچیده طراحی با راه حل‌های ابتکاری و عملی
  • تغییر برنامه‌ها و پروژه‌ها متناسب با نیازهای مشتری

مزایا و معایب شغل معماری

در مورد معایب معماری، برخی معتقدند پروسه تبدیل شدن به یک معمار بسیار سخت و طولانی است. از طرفی به دلیل ماهیت چالش‌برانگیز این رشته و رقابتی شدن آن، پیدا کردن شغل معماری کمی سخت است. هر چند در این رابطه شما می‌توانید با کار کردن بر روی مهارت‌های خود و دنبال کردن آگهی‌های استخدام سایت‌ها و مراکز کاریابی بزرگ مانند ایران استخدام، نسبت به جذب خود در بازار کار امیدوار باشید. شما در این سایت می‌توانید از امکاناتی همچون رزومه ساز رایگان نیز استفاده کنید. علاوه بر این کارفرمایان نیز می‌توانند با درج آگهی استخدام نسبت به نیاز خود به مهندسان معمار اقدام کنند. برخی نیز به حقوق کم معماری نسبت به شغل‌های دیگر اشاره کرده و آن را یکی دیگر از معایب معماری دانسته‌اند.
با این حال، معماری مزایای زیادی نیز دارد. از جمله آنکه بسیار جالب و خلاقانه است، به دلیل تنوع وظایفی که می‌طلبد هرگز یک حرفه خسته کننده نیست و گرچه با ریاضی در ارتباط است اما ارتباط ریاضی با این رشته چندان زیاد نیست. پس کسانی که ریاضی آنها در سطح متوسط است و به این رشته علاقه دارند نیز می‌توانند وارد معماری شوند.

تجهیزات و نرم افزار های کاربردی معمار

معماری علاوه بر مهارت‌های نزم که به آنها اشاره کردیم، نیازمند برخی از مهارت‌های سخت و کامپیوتری نیز است. اگرچه برخی از معماران طرح‌ها و نقشه‌ها را با دست تهیه می‌کنند، اما اکثر آنها از رایانه استفاده می‌کنند که به آنها امکان می‌دهد نمونه‌های اولیه و پیش‌نویس‌ها را با مشتریان به اشتراک بگذارند. بنابراین مهم است که با نرم افزارهای مختلف معماری مانند نرم افزار طراحی آشنا شوید.
برخی از نرم‌افزارهای مرتبط با معماری عبارت است از:

Rhino 3D :
کاربران می‌توانند با این نرم‌افزار نقشه‌ها یا مدل‌های فیزیکی را وارد کنند تا رابنو از آنها مدل‌های سه بعدی بسازد.

Revit Architecture:
تمرکز این نرم‌افزار بر روی ارائه ابزارهایی برای مدلسازی اطلاعات ساختمان یا BIM موثر است و ویژگی اصلی آن اتوماسیون است.

SketchUp:
با SketchUp می‌توانید تصاویر توپوگرافی را از نقشه‌های گوگل به SketchUp بکشید. در مورد تصاویر ماهواره‌ای هم همینطور.

V-Ray:
V-Ray یک نرم افزار طراحی مستقل نیست، بلکه در یک افزونه است و می‌توانید از آن با ArchiCAD و SketchUp استفاده کنید.

AutoCAD:
اتوکد نیز یکی از نرم‌افزارهای قدیمی و کاربردی برای طراحی مدل‌های سه‌بعدی است.

Maya:
مایا نیز از دیگر نرم‌افزارهای خوب معماری است که بسیاری از معماران از آن برای ارائه ایده‌های جدید قبل از انتقال مدل‌های مایا به نرم افزارهای دیگر استفاده می‌کنند.

ArchiCAD:
نیز از جمله نرم‌افزاری خوبی است که به ایجاد مدل‌های دو بعدی و سه بعدی کمک می‌کند.

Grasshopper:
Grasshopper به معماران اجازه می‌دهد تا از طراحی پارامتریک برای بهبود کارایی گردش کار خود استفاده کنند.

Dynamo:
دینامو نیز اغلب به عنوان یک افزونه رایگان برای استفاده با Revit ارائه می‌شود.

Fusion 360:
فیوژن 360 نیز که به دلیل تطبیق پذیری آن محبوبیت زیادی به دست آورده است، ویژگی‌های زیادی از جمله طراحی و پشتیبانی از محیط‌های کاری مشترک را ارائه می‌دهد.

آینده شغلی و بازار کار معماری در ایران و جهان

پیش‌بینی می‌شود که استخدام معمار از سال 2020 تا 2030 حدود 3 درصد رشد کند که کمتر از میانگین برای همه مشاغل است. علیرغم رشد محدود اشتغال، به طور متوسط در طول یک دهه، سالانه حدود 9400 فرصت برای معماران پیش بینی می‌شود. در ایران نیز آینده شغلی معماری دست کمی از وضعیت جهانی ندارد. هر چند به اعتقاد بسیاری از آنجا که موضوع مسکن و ساخت و ساز در ایران جز مسائل اصلی اقتصادی است و هنوز مشکل کمبود مسکن وجود دارد، می‌توان آینده شغلی معماری را روشن دانست.

حقوق و درآمد مهندس معمار در ایران و جهان

طبق یکی از آمارهای موجود، میانگین حقوق معماران در سال 2020 برابر با 82320 دلار بود. 25 درصد پردرآمدترین افراد در آن سال 106680 دلار درآمد داشتند، در حالی که 25 درصد با کمترین حقوق 63420 دلار بودند. در ایران نیز حداقل حقوق و درآمد معماران تابع حقوق تعیین شده از سوی وزارت کار است. این حقوق می‌تواند با توجه به نوع کار مانند دورکاری یا حضوری، محل فعالیت (شرکت خصوصی یا دولتی) و مدرک تحصیلی و مهارت افراد متفاوت باشد.

سخن پایانی

برخی از افراد علیرغم علاقه به رشته معماری، به دلیل ترس از بازار کار آن از ورود به این رشته خودداری می‌کنند. اما برخلاف تصورات اشتباه، این رشته همچنان بازار کار خود را حفظ کرده است و حتی به دلیل تغییرات صورت گرفته و تعریف وضعیت دورکاری برای این رشته، بسیاری از کارفرماها ترجیح می‌دهند با استخدام رشته معماری، از مهندسان معمار استفاده کنند. پس اگر به این رشته علاقه دارید و یا در رشته معماری فارغ‌التحصیل شده‌اید و به عنوان کارجو به دنبال استخدام در زمینه معماری هستید، با امیدواری کامل به کاریابی مجازی ایران استخدام مراجعه کنید تا بتوانید ضمن آشنایی با انواع رزومه مهندس معمار و نحوه ساخت رزومه، شغل موردنظر خود را نیز بیابید.

جهت مشاهده آگهی های استخدام مهندس معمار در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.

منبع: ایران استخدام

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

    1. درود دوست عزیز
      سپاس از همراهی و نظر لطف شما 🌱🙏

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا