انواع مهندس ناظر و شرح وظایف آن
مهندسی تنها به معنای طراحی و اجرای پروژهها نیست، بلکه نظارت نیز در این شغل اهمیت زیادی دارد. از این رو برخی از پذیرفتهشدگان رشته مهندسی، در گرایش مهندس ناظر فعالیت میکنند. برخی فکر میکنند مهندس ناظر تنها مهندس ناظر ساختمان است اما باید بدانیم نظارت با بسیاری از رشتههای مرتبط با سازهها مانند عمران، معماری، مکانیک و… نیز ارتباط دارد و فراتر از این رشتهها نیز است. برای درک این ارتباط ابتدا باید دید مهندس ناظر ساختمان کیست؟ چه تفاوتی با مهندس اجرا دارد و شامل چه مشاغلی است.
فهرست مطالب
مهندس ناظر کیست؟
مهندسین ناظر، مسئول نظارت بر عملیات در بخش مهندسی میباشند. او اطمینان میدهد که تمام عملیاتها، اهداف پروژه، مشخصات و دستورالعملهای نظارتی مطابق با برنامه پیش میرود. مهندسان ناظر که سابقه و مهارت بالای کار دارند، نقش مهمی در پیشبرد پروژهها دارند.
- مطلب مرتبط: معرفی شغل مهندس عمران
تفاوت مهندس ناظر و مجری
ناظران معمولا به کار نظارت میپردازد. او ممکن است برکار اجرا نیز نظارت کند. اما به اجرای پروژه نمیپردازد. ناظران پروژه در ارائه اطلاعات و آگاهی نیز به مجری کمک میکنند؛ اما کار اجرا بر عهده آنها نیست، بلکه بر عهده مجری پروژه است. با این حال مهندسین ناظر باید بر مجریان پروژه نظارت کنند تا مجری دچار تخلف یا خطا نشود. زیرا در صورت ارتکاب خطا، مهندسین ناظر نیز مقصر میباشند. بنابراین قصور مهندس ناظر خبره تنها مربوط به خود او نیست، بلکه میتواند ناشی از تخلف کسانی باشد که مهندسان ناظر بر آنها نظارت دارند.
معرفی انواع مهندس ناظر
مهندس ناظر فردی است که در رشتههای هفتگانه مهندسی مانند مهندس عمران، معماری، ساختمان و.. پروانه نظام مهندسی را کسب کرده باشد. از این رو میتوان حیطه کار مهندس ناظر در مشاغل متنوعی مشاهده کرد. بر این اساس برخی از انواع مهندسی ناظر عبارت اند از: مهندس ناظر گاز، مهندس ناظر شهرداری، مهندس ناظر برق ساختمان و…
چگونه مهندس ناظر شویم؟
برای آنکه بتوانید مهندس ناظر شوید ابتدا باید مراحل تحصیلی این رشته را طی کنید؛ سپس پروانه نظام مهندسی را کسب کنید.
تحصیلات مهندس ناظر
مهندس ناظر رشته مستقلی نیست، بلکه یکی از گرایشات رشتههای مهندس ساختمانی و رشتههای مرتبط با آن است. از این رو برای ورود به این رشته باید در کنکور رشته ریاضیوفیزیک قبول شوید و در یکی از رشتههای مهندسی حدنصاب لازم را کسب کنید. علاوه براین، باید پروانه نظام مهندسی را نیز به دست آورید.
- مطلب مرتبط: معرفی رشته مهندسی عمران و بازارکار آن
شرکت در آزمون نظام مهندسی و اخذ پروانه نظام مهندسی
فارغالتحصیلان مهندسی چند سال بعد از اخذ مدرک باید در آزمون نظام مهندسی شرکت کنند تا مجوز تاسیس دفتر یا شرکت در استان یا محل زندگی خود را کسب کنند. فارغالتحصیلان کارشناسی سه سال، ارشد دو سال و دکترا یک سال بعد از دریافت مدرک مجاز به شرکت در این آزمون هستند. افرادی که در آزمون موفق شوند، پروانه پایه 3 را دریافت میکنند. پروانه پایه 3، پایینترین سطح مدرک است. پایههای بالاتر، به ترتیب پایه 2، 1 و ارشد است که متقاضیان میتوانند با شرکت در هر آزمون، پروانههای بعدی را کسب کنند.
شرایط و مدارک لازم جهت شرکت در آزمون نظام مهندسی
شرط لازم برای شرکت در آزمون داشتن مدرک حداقل کارشناسی و بالاتر از آن در رشتههای مرتبط با مهندسی ساختمان است. البته دارندگان مدرک کاردانی نیز درصورت تایید رتبه علمی مدرک آنها توسط کمیسیون همارزی میتوانند در آزمون شرکت کنند.
راهنمای ثبت نام در آزمون نظام مهندسی
برای ثبتنام در آزمون نظام مهندسی باید از طریق سایت inbr.ir ثبتنام کنید و در روز آزمون در محل برگزاری آزمون حاضر شوید.
شرح وظایف مهندس ناظر
وظایف مهندس ناظر با توجه به رشته و ماهیت فعالیت او متفاوت است. برخی از این تفاوتها را میتوان در مشاغل زیر مشاهده کرد:
شرح وظایف مهندس ناظر سازه
مهندس ناظر سازه، بر سازهها نظارت میکند. او موظف است تا سازههایی را طراحی کند که فشارهای ناشی از استفاده انسان و شرایط محیطی را تحمل کند، یعنی ایمنی لازم را داشته باشد. مهندس ناظر سازه همچنین سازهها را پیکربندی میکند، مصالح ساختمانی مناسب را انتخاب می کند و کار ساخت و ساز را بازرسی میکند.
شرح وظایف مهندس ناظر مشاور
مهندس ناظر مشاور در هر شغلی مسئول ارائه مشاوره، راهحل، راهنمایی، آگاهی و اطلاعات لازم در مورد پیشبرد کار، میزان بودجه، نحوه آغاز کار و… است. البته حدود وظایف مهندس ناظر مشاور ممکن است از شغلی به شغل دیگر متفاوت باشد. در یک شغل مهندس ناظر ممکن است تا در حد رهبری تیم به کار مشغول شود؛ اما در شغلی دیگر تنها وظیفه ارائه مشاوره را داشته باشد.
شرح وظایف مهندس ناظر نقشهبرداری
حوزه کاری مهندس ناظر نقشهبرداری وظایف زیر را میطلبد:
- جمعآوری، تجزیه و تحلیل زیرساختهای فضایی
- آمادهسازی محدوده پروژههای نقشهبرداری و ساخت و ساز
- بررسی کار ازنظر مطابقت داشتن آن با نقشه
- اجرای تکالیف نقشهبرداری زمین از نظر فنی
وظایف مهندس ناظر عمران
- طراحی و نظارت بر انواع سازهها و زیرساختهای ساختمانی
- طرحریزی با استفاده از نقشههای دقیق
- برآورد بودجه
- ایجاد مشخصات دقیق پروژه
- طراحی آزمایشات مهندسی
- ایجاد گزارشهای فنی برای مشتریان
وظایف مهندس ناظر ساختمان
مهندسان ناظر ساختمان نیز وظایف متعددی دارند که عبارت است از:
- استخدام، آموزش، برنامهریزی، نظارت، ارزیابی و مشاوره کارکنان
- برنامهریزی ساعات کاری کارکنان و نظارت بر عملکرد آنها
- هماهنگی با پیمانکاران، معماران، مهندسان و… برای اطمینان از اینکه پروژههای ساختمانی به موقع و متناسب با بودجه تکمیل میشوند.
بررسی بازار کار مهندسین ناظر در ایران
از آنجا که مهندسی ناظر شغلی مرتبط با سایر رشتههای مهندسی همچون مهندسی عمران است ازاینرو برای بررسی بازار شغلی آن باید ابتدا ببینیم بازار شغلی مهندسی عمران چگونه است. به طور کلی بازار کار مهندسی عمران و مهندسی ناظر، چشمانداز روشنی دارد؛ زیرا این دو شغل با ساختوساز و تاسیس پروژههای عمرانی در ارتباط است. از آنجا که در ایران موضوع ساخت و ساز بسیار گسترده است، بنابراین میتوان گفت بازار شغلی مهندسی عمران و بهتبع آن مهندسی ناظر خوب است. بااینحال، کارجویانی که بهدنبال شغل در این رشته هستند باید بر روی مهارتها و تجربههای خود کار کنند تا بتوانند از عهده پروژههای بزرگ برآیند.
مهندسین ناظر و عمران میتوانند در سازمانها و مشاغل متعددی استخدام شوند. استخدام مهندس ناظر پایه 3، استخدام مهندس ناظر برق ساختمان و استخدام مهندس ناظر عمران برخی از نمونههای استخدام مهندس ناظر و مهندس عمران است. جالب است که مهندس ناظر و عمران در سازمانها و مشاغلی چون بانکها، نهادهای کشاورزی و حتی مشاغلی مانند مکانیک نیز استخدام میشوند. استخدام مهندس ناظر مکانیک، استخدام مهندس ناظر کشاورزی و استخدام مهندس عمران در بانک از جمله استخدامها در این زمینه است.
بررسی حقوق و درآمد مهندس ناظر در ایران
حقوق و درآمد مهندس ناظر به طور دقیق مشخص نیست؛ زیرا درآمد مهندس ناظر کاملا به پروژه او بستگی دارد و توسط سازمان نظام مهندسی مشخص نمیشود. برخلاف درآمد نظام مهندسی که از تعرفه تقریبا مشخصی برخوردار است، تعرفه دستمزد مهندس ناظر مشخص نیست. بنابراین هر چه پروژهای که مهندس ناظر بر روی آن کار میکند بزرگتر و در سطح کلان باشد به همان اندازه نیز میزان حقوق او افزایش مییابد. علاوه بر سطح پروژه، مهارت مهندس ناظر نیز مهم است.
همچنین بخشی که مهندسین در آن فعالیت دارند نیز بر حقوق آنان تاثیرگذار است. همانطور که گفتیم مهندسان ناظر در سازمانها و نهادهای مختلفی فعالیت دارند. چنانچه درآمد مهندس ناظر پایه 3 برق با درآمد مهندس ناظر ساختمان با توجه به پروژه و ماهیت فعالیت آنها کاملا متفاوت است. یا درآمد پروانه نظام مهندسی پایه 3 که دارای پروانه اشتغالبه تحصیل است نیز تفاوت فاحشی با دانشجوی رشته مهندسی ناظر دارد.
بررسی حقوق و درآمد مهندس ناظر در خارج از کشور
درآمد مهندس ناظر در خارج از کشور نیز با توجه به نوع پروژهها و وضعیت بازار کار مهندس ناظر در کشورهای مختلف، متفاوت است. چنانچه مجموع دستمزد برآورد شده برای مهندس ناظر در ایالات متحده حدود 115727 دلار در سال است. به طور کلی درآمد مهندس ناظر در کشورهای خارجی نیز در سطح متوسط و رو به بالا قرار دارد.
نحوه جستجوی آگهیهای استخدام مهندس مشاور
برای جستجو در سایت کاریابی ایران استخدام باید وارد سایت شوید، سپس لیست آگهیهای استخدام را که به صورت روزانه در سایت منتشر میشوند را مشاهده کنید. این آگهیها مربوط به تمام کارجویان است و علاوهبر رشته و مشاغل مختلف، شامل آگهی استخدام در شهرهای مختلف است. مانند استخدام مهندس عمران در جاسک، استخدام مهندس ناظر برق در تهران و اصفهان و…
جستجو نیز از طریق باکسهای جستجو نیز روش دیگر جستجو است. در باکس جستجوی رشتهها میتوانید لیست آگهیهای جدید و قدیم را مشاهده کنید. این آگهیها شامل تمام استانها و موقعیتهای شغلی مرتبط اعم از استخدام مهندس عمران در جنوب و شمال و شرق و غرب ایران است. در باکس جستجوی شغل نیز میتوانید آگهیهای استخدام مشاغل را مشاهده کنید. برای این کار باید در قسمت بالای صفحه کلیک کنید و در صفحه باز شده، به جستجوی شغل خود بپردازید. بهعنوان نمونه اگر میخواهید آخرین آگهیها در زمینه استخدام مهندس ناظر در مشهد یا استخدام مهندس عمران در تهران را مشاهده کنید، میتوانید در قسمت فیلتر استان، استان مورد نظر خود را مشخص کنید.
راهنمای ایجاد رزومه مهندس ناظر و حضور در جلسه مصاحبه شغلی
برای ایجاد رزومه خود میتوانید به چند روش مختلف اقدام کنید. روش اول وارد کردن اطلاعات شخصی، شغلی و تحصیلی در یک فایل است. این روش، روش سادهای است؛ اما ممکن است برخی از اطلاعات را نادیده بگیرید و یا فراموش کنید. روش بعدی استفاده از رزومه ساز رایگان ایران استخدام و فرمهای رزومه ایران استخدام است. رزومه ساز ایران استخدام این امکان را به شما میدهد تا رزومه خود را بصورت آنلاین تهیه نمایید. تمامی فیلد های مورد نیاز برای یک رزومه استاندارد در رزومه ساز ایران استخدام موجود میباشد. برای استفاده از رزومه ساز رایگان تنها کاری که باید انجام دهید عضویت در سایت به عنوان کارجو است.
جهت ساخت رزومه رایگان با استفاده از سیستم رزومه ساز رایگان کلیک نمایید.
فرمهای خام رزومه ایران استخدام نیز گزینه مناسبی برای تهیه رزومه بصورت آفلاین میباشند. این فرم ها شامل دهها فرم با رنگبندی و استایل مختلف است که امکان دانلود رایگان و استفاده از آنها برای تمامی افراد با هر شغل و رشتهای امکانپذیر است.
جهت دانلود رایگان فرم خام رزومه از سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
برای یک کارجو علاوه بر تهیه رزومه، نحوه حضور در جلسه مصاحبه شغلی نیز مهم است. شما قبل از مصاحبه باید بر اموری چون پوشش مناسب مصاحبه، حفظ آرامش، رسیدن به موقع در جلسه مصاحبه و… متمرکز شوید. علاوه بر این موارد باید سوالات عمومی و اختصاصی مصاحبه را نیز تمرین کنید و اطلاعات لازم را به دست آورید. این موارد شامل نکات زیادی است که میتوانید تمام آنها را در ایران استخدام در قالب جزوه و کتاب دریافت کنید.
چگونه مهندس ناظر استخدام کنیم؟
اگر به عنوان کارفرما به دنبال استخدام مهندسان ناظر ماهر و باسابقه هستید مانند استخدام مهندس عمران با 20 سال سابقه، میتوانید آگهی خود را به ایران استخدام بسپارید. برای این کار کافیست وارد سایت شوید، در سایت ثبت نام کنید و در نهایت نحوه درج آگهی استخدام خود را مشخص کنید. بعد از آن ایران استخدام آگهی شما را مطابق با پلنی که انتخاب کردهاید منتشر میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه درج آگهی ایران استخدام به سایت ایران استخدام مراجعه کنید.
سخن پایانی
مهندسی ناظر را میتوان یک رشته میان رشتهای دانست که دامنه شغلی آن بسیار متنوع است. یعنی بسیاری از فارغالتحصیلان مهندسی میتوانند با اخذ پروانه نظام مهندسی فعالیت کنند. بااینحال مهم است که شما بتوانید نظر مساعد کارفرما را به خود جلب کنید. این کار با تقویت مهارتها و یا هر ویژگی دیگری که به ارتقا تواناییهای شما کمک کند امکانپذیر است.
جهت مشاهده آگهی های استخدام مهندس ناظر در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
منبع: ایران استخدام