- بروزرسانی ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
- 1k نظر «نمایش»
مراحل استخدام در سازمان های دولتی
مراحل استخدام در سازمان های دولتی
- بروزرسانی:
- دیدگاه: ۱۳ (نمایش)
- دیدگاههای منتظر: ۰ دیدگاه
شرح مراحل آزمون های استخدامی دولتی
در مبحث قبل مراحل برگزاری آزمون های استخدامی دولتی را شرح دادیم (مشاهده) همانطور که گفتیم سازمان ها و مراکز دولتی برای جذب و گزینش نیروی مورد نیاز خود اقدام به برگزاری آزمون استخدامی مینمایند، و اما در ادامه به شرح مراحلی که کارجو پس از قبولی در آزمون علمی جهت استخدام لازم است طی نماید میپردازیم.
مراحل کلی استخدام در سازمانهای دولتی از برگزاری آزمون تا اعلام نتایج نهایی و شروع به کار
مرحله 1: شرکت در آزمون علمی استخدامی
مرحله 2: اعلام نتایج چند برابر و یا یک برابر آزمون علمی استخدامی
مرحله 3: تحویل مدارک معرفی شدگان مرحله آزمون علمی (با توجه به اطلاعیه سازمان مربوطه که پس از اعلام نتایج منتشر میشود)
مرحله 4: مصاحبه عمومی، تخصصی و روانشناسی
مرحله 5: اعلام نتایج مصاحبه تخصصی و عمومی به میزان 1 برابر ظرفیت
مرحله 6: تحویل مدارک گزینش
مرحله 7: گزینش (شامل مصاحبه عقیدتی و سیاسی و تحقیقات محلی و گاهاً استعلام)
مرحله 8: اعلام نتایج گزینش
مرحه 9: معاینات پزشکی (بسته به اولویت سازمان ممکن است در مراحل قبل تر برگزار شود)
مرحله 10: دوره آموزشی (ضمن خدمت و یا قبل از شروع به کار رسمی به عنوان کار آموز)
مرحله 11: شروع به کار
مرحله 1: شرکت در آزمون علمی استخدامی
مرحله 2: اعلام نتایج آزمون کتبی
آزمون علمی استخدامی
پس از اعلام نتایج آزمون علمی توسط مجری برگزاری آزمون مراحل پیش روی کارجویان گرامی با توجه به خصوصی و یا دولتی بودن شرکت و یا سازمان استخدام کننده و همچنین چند برابر و یا یک برابر ظرفیت بودن نتایج اولیه اعلام شده میتواند کم و یا زیاد باشد.
طبیعتاً مراجل استخدامی در سازمانهای دولتی و یا شرکتهای نیمه دولتی بیش از شرکت های خصوصی است. مطالبی که در ادامه این بحث خواهیم آورد بیش از هر چیزی مربوط به شرح مراحل بعد از قبولی در آزمون علمی استخدامی سازمان های دولتی و یا شرکت های نیمه دولتی است.
پس از قبولی در آزمون علمی استخدامی (مرحله 1 و 2 از مراحل بالا)، افراد قبول شده در این مرحله به میزان چند برابر ظرفیت وارد مراحل بعدی روند استخدامی میشوید، که عموماً شامل مرحله تحویل مدارک (مرحله 3 از مراحل بالا) و مصاحبه تخصصی و عمومی (مرحله 4 از مراحل بالا) می شوند.
در استخدامی های دولتی از 100 نمره کلی که داوطلب استخدامی باید در نهایت کسب کند، 70 درصد آن مربوط به بخش آزمون علمی و 30 درصد آن مربوط به بخش مصاحبه تخصصی و عمومی است. و در آخر پس از برگزاری مصاحبه ها از جمع 100 نمره کسب شده نهایی (70درصد آزمون علمی و 30 درصد مصاحبه) افراد برتر به میزان یک برابر ظرفیت بر اساس بالاترین امتیاز از 100 به میزان ظرفیت مورد نیاز به مرحله گزینش معرفی خواهند شد.
بنابراین صرفاً با آزمون علمی و رتبه های کسب در در آن نتیجه نهایی افراد مشخص نخواهد شد، بلکه از 100 نمره نهایی 70 درصد نمره نهایی توسط بخش آزمون علمی و 30 درصد آن توسط مرحله مصاحبه تعیین خواهد شد و در نهایت جمع این دو مشخص کننده نفرات برتر خواهد بود.
نکات مهم:
1- در آزمونهای دولتی و نیمه دولتی به صورت معمول نتایج مرحله آزمون علمی استخدامی به صورت چند برابر ظرفیت اعلام میگردد. (مرحله 2 در بین مراحل بالا) اما در موارد معدودی نیر بسته به سیاست استخدامی سازمان استخدام کننده، ممکن است نتایج آزمون علمی استخدامی به صورت یک برابر ظرفیت اعلام گردد.
به طور معمول در صورت اعلام نتایج آزمون علمی استخدامی به صورت یک برابر ظرفیت، مصاحبه تخصصی و عمومی (مرحله 4 از مراحل بالا) برگزار نمی گردد و افراد پذیرفته شده به میزان 1 برابر ظرفیت اعلام شده مستقیماً به مرحله گزینش معرفی میگردند. (مرحبه 6 و 7 از مراحل بالا)
2- اعلام چند برابر ظرفیت نتایج در مرحله آزمون علمی (مرحله 2 از مراحل بالا) به این معنی است که بیش از ظرفیت واقعی مورد نیاز، افراد در مرحله آزمون علمی معرفی شده اند تا پس از ورود به مرحله مصاحبه تخصصی و عمومی (مرحله 4 از مراحل بالا) و انجام رقابت، به میزان 1 برابر ظرفیت به گزینش دعوت شوند (مرحله 7 از مراحل بالا)
مثال: فرض کنید سازمان امور مالیاتی برای ردیف شغلی "مأمور مالیاتی" در شهر تبریز به میزان 1 نفر اعلام نیاز کرده است. در صورتی که نتایج آزمون علمی به صورت چند برابر ظرفیت اعلام شود (مثلاً به میزان 2 برابر ظرفیت)، در این صورت برای 1 نفر ظرفیت شغلی اعلام شده در آگهی استخدامی تعداد 2 نفر جهت انجام مصاحبه تخصصی و رقابت با یک دیگر به مرحله مصاحبه تخصصی و عمومی معرفی خواهند شد. (مرحله 4 از مراحل بالا). در صورتی که نتایج به میزان 1 برابر ظرفیت اعلام شود به این معنی میباشد که برای 1 نفر ظرفیت شغلی اعلام شده در آگهی استخدامی هیچ تعداد اضافه ای بیش از ظرفیت واقعی مورد پذیرش اعلام نشده است.
3- در صورتی که نتایج به میزان چند برابر ظرفیت در مرحله آزمون علمی اعلام شده است (مرحله 2 از مراحل بالا) طبق توضیحاتی که ذکر کردیم بدین معنی است که افراد به تعدادی بیش از تعداد واقعی مورد پذیرش به مرحله مصاحبه تخصصی و عمومی (مرحله 4 از مراحل بالا) معرفی شده اند. که در این صورت در این مرحله نمره مصاحبه تخصصی و عمومی افراد با نمره آزمون علمی آنها با نسبت تعیین شده توسط سازمان جمع شده و در نهایت بر اساس بالاترین جمع نمره به میزان یک برابر ظرفیت افراد جهت معرفی به گزینش اعلام نتایج میشوند. (مرحله 5 از مراحل بالا)
مثال: به عنوان مثال در آزمون استخدامی دستگاه های اجرایی در مرحله مصاحبه تخصصی و عمومی طبق قانون فعلی از 100 نمره کل داوطلب 30 درصد آن را نمره بخش مصاحبه و 70 درصد آن را نمره بخش آزمون علمی شامل میشود، که در صورت اعلام چند برابر ظرفیت نتایج در مرحله آزمون علمی داوطلبانی که بیشتر نمره و بالاترین رتبه را از جمع 100 نمره ذکر شده در بالا داشته باشند، به میزان 1 برابر ظرفیت (میزان واقعی مورد پذیرش) به مرحله بعد (گزینش) معرفی خواهند شد.
ضمناً اگر در آزمون استخدامی پذیرفته شده اید و قضد دارید به بهترین شکل ممکن از مرحله مصاحبه آن عبور کنید، پیشنهاد میکنیم که مطلب بعدی زیر را نیر مطاطلعه نمایید:
مطلب پیشنهادی بعدی: گلچین مهمترین سوالات استخدامی مصاحبه حضوری
مرحله 3: تحویل مدارک
به صورت معمول بین 1 الی 4 هفته پس از اعلام نتایج اولیه آزمون کتبی توسط مجری آزمون، اطلاعیه ای در خصوص نحوه تحویل مدارک صادر میشود. البته ممکن هست به صورت همزمان هنگام اعلام نتایج آزمون استخدامی اطلاعیه در خصوص مراحل بعدی (تحویل مدارک مورد نیاز و یا مکان و زمان مصاحبه ها منتشر شود). بنابراین پس از اعلام نتایج آزمون کتبی یا اطلاعیه نحوه عمل پذیرفته شدگان جهت تحویل مدارک و زمان و مکان مصاحبه ها منتشر میشود و یا در حدود بین 1 الی 4 هفته پس از اعلام نتایج اطلاعیه ی مذکور توسط سازمان استخدام کننده منتشر میشود.
نکته: در برخی از موارد ممکن است مسئولین برگزاری آزمون استخدامی به جای صدور اطلاعیه از روش تماس تلفنی و یا پیامکی با پدیرفته شدگان استفاده نمایند که بسیار معدود می باشد.
مرحله 4: مصاحبه عمومی، تخصصی و روانشناسی
در صورتی که نتایج آزمون کتبی چند برابر ظرفیت اعلام شده باشد، به صورت معمول در این مرحله پذیرفته شدگان جهت انجام رقابت و انتخاب نهایی وارد مصاحبه عمومی، تخصصی و روانشناسی میشوند. این مصاحبه شامل آیتمهای مختلفی می باشد که در ادامه به هریک از این آیتمها میپردازیم. لازم به ذکر است که هر مصاحبه بسته به تصمیم سازمان مربوطه میتواند شامل همه و یا بخشی از این آیتمها باشد.تمام این آیتم ها تحت عنوان مصاحبه تخصصی و عمومی و به صورت مشترک انجام میشود.
مصاحبه عمومی
این سوالات شامل سوالات عمومی در رابطه با خود شما، مانند معرفی و نام دانشگاه، شغل پدر و مادر، نام رشته تحصیلی و هرگونه صحبت شخصی دیگر به بهانه آشنایی با شما و مشاهده نوع گفتارتان مطرح میشوند.
مصاحبه تخصصی
مصاحبه تخصصی شامل آیتمهای متفاوتی میباشد که در ادامه با هر یک از این آیتمها آشنا میشویم.
1- سوالات تخصصی رشته تحصیلی: این بخش شامل سوالات تخصصی از مباحث مهم و کلیدی رشته تحصیلی شما میباشد.
2- سوالات عمومی در خصوص میزان آشنایی شما با سازمان مربوطه و مباحث کلیدی آن: از جمله این سوالات میتوانیم به مواردی همچون نام مدیر عامل فعلی سازمان، سوال در خصوص طرح های جاری و مهم سازمان مربوطه و... اشاره کنیم.
3- سوالات تخصصی در خصوص مباحث تخصصی سازمان مربوطه: از جمله این سوالات میتوانیم به مواردی همچون سوال در خصوص وظایف رشته شغلی که شما در آن قبول شده اید و سوالات چالش برانگیر مانند نحوه عمل شما در مقابل رشوه، همکار عصبانی، یا مشتری عصبانی و یا نحوه عمل شما در خصوص دستور خلاف قانون مافوق و سوالات در خصوص مباحث تخصصی مربوط به سازمان مروبطه اشاره کنیم.
4- آزمونهای عملی: در برخی از رده های شغلی که نیاز به مهارت های خاص در انجام آن می باشد گاها آزمونهایی به صورت علمی از کارجویان گرفته میشود. مانند روخوانی و درک مطلب در آزمون استخدامی آموزش و پرورش. تست های ورزشی و بدنی در آزمونهای استخدامی آتش نشانی و یا نگهبانی بانکها یا سازمانهای نظامی و یا کار با کامپیوتر و... .
5- آزمون هوش و استعداد سنجی:برخی سازمانها برای بررسی دقیقتر استعداد و هوش افراد، اقدام به برگزاری آزمون هوش و استعداد سنجی میکنند که شامل تستها و سوالات هوش و استعداد سنجی و سوالات تحلیلی عمومی میباشند.
جهت بررسی و اطلاع بیشتر در مورد مصاحبه های تخصصی و عمومی به صفحه در مصاحبه های تخصصی و عمومی استخدامی چه می پرسند؟ مراجعه نمایید.
مصاحبه روانشناسی
مصاحبه روانشناسی یکی از بخشهای مهم مصاحبه تخصصی میباشد، اما برخی سازمانها به صورت مجزا این مصاحبه را برگزار میکنند. این مصاحبه یا به صورت مصاحبه یک روانشناس با شما انجام میشود و یا به صورت تکمیل فرم های روانسنجی که در اختیار شما قرار خواهد گرفت و یا هر دو مورد. سوالات مصاحبه روانشناسی شامل سوالاتی در رابطه بانقاط ضعف و قدرت شما، نحوه برخورد با مشتری عصبانی و...میباشد.
تهیه و تنظیم: گروه آموزشی سایت ایران استخدام
اخطار: با توجه به اینکه مقدمه مذکور در کتاب منتشر شده ایران استخدام عیناً نقل شده است و دارای مالیکیت مادی و معنوی برای صاحب اثر آن می باشد، هرگونه کپی برداری از این مطلب منجر به پیگرد قانونی خواهد شد.
اگر دیدگاهی درباره این آگهی دارید میتوانید از طریق فرم زیر دیدگاه خود را در سایت درج کنید.