بهترین گرایش های مهندسی نفت در ایران و جهان
رشته مهندسی در حوزه انرژی قرار میگیرد و با مباحثی همچون زمینشناسی و شیمی در ارتباط است. هدف از تحصیل در رشته مهندسی نفت، پرورش فارغالتحصیلانی است که با اصول زمین شناختی (رخداد، اکتشاف و تولید هیدروکربنهای مایع) بصورت کامل و جامع آشنا باشند. در مطالب قبلی به بازار کار مهندسی نفت برای خانم ها و آقایان پرداختهایم. در این مطلب قصد داریم شما را با گرایش های مهندسی نفت و بهترین گرایش آن آشنا کنیم.
فهرست مطالب
شرایط و نحوه ورود به رشته مهندسی نفت
تمامی رشتههای مهندسی از جمله رشته مهندسی نفت از زیرمجموعههای گروه ریاضی فیزیک میباشند. علاقهمندان برای تحصیل در این رشته باید در دوران دبیرستان، امتیاز لازم جهت ورود به رشته ریاضی و فیزیک را در برگه هدایتتحصیلی کسب کنند. دانشآموزان با تکمیل تحصیلات دوره متوسطه دوم در گروه ریاضی فیزیک و شرکت در کنکور سراسری گروه ریاضی و فیزیک در صورت کسب رتبه مورد نیاز میتوانند این رشته را جهت تحصیل در دانشگاه انتخاب نمایند (پس امکان انتخاب رشته مهندسی نفت از رشته انسانی و… وجود ندارد). دانشجویان دروه کارشناسی مهندسی نفت پس از گذراندن 8 ترم (در بازه زمانی 4 تا حداکثر 6 سال) و 140 واحد درسی از دانشگاه فارغالتحصیل شده و میتوانند تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی ارشد ادامه دهند.
مطلب مرتبط: بررسی بازار کار و درآمد رشته مهندسی نفت برای خانم ها و آقایان
با گرایش های مهندسی نفت آشنا شوید
با بررسی دفترچه کنکور سراسری گروه ریاضی و فنی متوجه میشویم این رشته در مقطع کارشناسی گرایش خاصی ندارد. این رشته در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری گرایشهای مختلفی را با مفاهیم و مباحث مختلف دربرمیگیرد. متقاضیان ادامه تحصیل میتوانند با توجه به علایق و مهارتهای خود، گرایش مدنظر خود انتخاب نمایند. در ادامه با گرایش های مهندسی نفت در مقطع ارشد و دکتری آشنا میشویم.
گرایش های ارشد مهندسی نفت کدام اند؟
متقاضیان ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی نفت در هر گرایشی ملزم به گذراندن 32 واحد درسی (12 واحد الزامی، 12 واحد انتخابی، 2 واحد سمینار و 6 واحد پایان نامه) میباشند. این رشته در مقطع کارشناسی ارشد شامل 5 گرایش مختلف به شرح زیر میباشد:
گرایش اکتشاف نفت مهندسی نفت
هدف این گرایش، بررسی چگونگی ایجاد هیدروکربنها، بررسی ابعاد مختلف زمینشناسی با هدف شناسایی لایههای نفت و گاز خیز، شناسایی و حل عوارض و تهیه نقشههای زمینی، مطالعه چینها و گسلها و… میباشد.
گرایش مخازن هیدروکربوری مهندسی نفت
هدف گرایش مهندسی مخازن هیدروکربوری، تربیت متخصصانی است که بتوانند به محاسبه هیدروکربورها در مخازن بپردازند. این مهندسان با بررسی و ارزیابی توزیع سیالات موجود در مخازن، درجه اشباع آب و هیدروکربورها را تعیین میکنند. تعیین مشخصات سیالات مخازن باعث میشود این متخصصان به مدلی دقیق از مخزن هیدروکربنی دست یابند و در آینده بتوانند امکان بازیافت نفت را پیشبینی نمایند.
گرایش حفاری و استخراج مهندسی نفت
در این گرایش هدف تربیت متخصصان آشنا با دستگاههای حفاری، جریان حرکت سیالات در لولهها، انواع مواد حفاری، بهینهسازی هیدرولیک مته، برآورد هزینههای مربوط به حفاری، عملیات چاه آزمایی حین حفاری، تست چاهها و… میباشد.
گرایش بهرهبرداری مهندسی نفت
هدف این گرایش، نگهداری و بررسی متداول وضعیت چاهها و تجهیزات لازم جهت بهرهبرداری از چاهها و رفع نواقص موجود است. عملیاتی که در این راستا صورت میگیرد عبارت اند از: مشبک کردن لایههای تولیدی، اسید زدن به سنگ مخزن، تمیز نمودن چاهها و…
گرایش تجهیزات نفت مهندسی نفت
در این گرایش، دانش آموختگان قادر به طراحی، ساخت، تعمیر و نگهداری تجهیزات صنعت نفت از جمله نفتکشها و… میباشند.
بهترین گرایش ارشد مهندسی نفت چیست؟
تا اینجا با گرایش های مهندسی نفت در کارشناسی ارشد آشنا شدیم. اما بهترین گرایش مهندسی نفت در کشور ما کدام است؟ با توجه به اینکه کشور ما یک کشور نفت خیز است و تقریبا میتوان گفت بسیاری از منابع بالغ آن در نیمه دوم عمر خود قراردارند؛ از اینرو برنامههای توسعهای در کشور ما در حال اجرا میباشند. نقش متخصصان و مهندسان بهرهبرداری و اهمیت شغل آنها در این حالت بسیار محسوس میباشد. ازآنجایی که تعداد مهندسان بهرهبرداری در کشور ما انگشتشمار است، نیاز به این متخصصان در آینده بیشتر خواهد بود. پس میتوانیم بگوییم “بهترین گرایش مهندسی نفت، گرایش بهرهبرداری است.”
گرایش های مهندسی نفت در مقطع دکتری
گرایش های این رشته در مقطع دکتری نیز همان گرایش های مقطع کارشناسی ارشد میباشد. دانشجویان مقطع دکتری ملزم به گذراندن 24 واحد درسی و رساله دکتری میباشد.
پردرآمدترین گرایش مهندسی نفت چیست؟
عوامل زیادی که در درآمد و حقوق مهندسین نفت تاثیرگذار میباشند. از جمله این عوامل میتوان به تحصیلات مهندس نفت، سابقه کاری مهندس نفت، نوع فعالیت (عملیاتی با دفتری بودن)، موقعیت جغرافیایی (کشور) و موارد دیگر اشاره کرد. اما نوع گرایش نیز در برخی مواقع میتواند در میزان حقوق مهندس نفت تاثیر غیرمستقیم داشته باشد. اما چطور؟ برخی مواقع ممکن است سازمان دولتی متقاضی استخدام مهندسین نفت (مانند شرکت نفت و شرکتهای پتروشیمی وابسته) از فارغالتحصیلان گرایش خاصی جذب نیرو انجام دهند. این موضوع باعث میشود برخی گرایش های مهندسی نفت نسبت به برخی گرایشهای دیگر از بازار کار بهتر و در نتیجه از درآمد و حقوق بهتری نسبت به سایر گرایشها برخوردار باشند.
البته طبق بررسیهای اخیر تیم ایران استخدام در مورد استخدامی شرکت نفت، گرایش خاصی برای رشته مهندسی نفت در دفترچه ثبتنام در نظرگرفته نشده است. (از هر 5 گرایش نیز نیرو پذیرفته شده است). با این توصیفات نمیتوانیم از گرایش خاصی را به عنوان پردرآمدترین گرایش مهندسی نفت در نظر بگیریم.
جهت مشاهده آگهیهای استخدام شرکت نفت در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
با بهترین گرایش های مهندسی نفت برای مهاجرت آشنا شوید
گرایش های مهندسی حفاری، مهندسی بهره برداری و مهندسی مخزن از جمله بهترین گرایشها برای مهاجرت به کشورهای نفتخیز خاورمیانه، اروپا و آمریکا میباشد.
مشاهده موقعیت های شغلی رشته مهندسی نفت
چنانچه شما نیز دانش آموخته رشته مهندسی نفت از دانشگاههای دولتی و… میباشید و به دنبال استخدام در موقعیتهای شغلی این رشته هستید، میتوانید با مراجعه به کاریابی مجازی ایران استخدام شغل ایدهآل خود را پیدا کنید! ایران استخدام مرجع اطلاعرسانی اخبار استخدام در نهادهای دولتی و شرکتهای خصوصی میباشد. شما میتوانید با عضویت در پنل کارجویی ایران استخدام آگهیهای استخدام رشتهتحصیلی خود را در نهادهای دولتی یا شرکتهای خصوصی به تفکیک دریافت نمایید.
سخن پایانی
از محاسن رشته مهندسی نفت میتوانیم به تنوع کار در موقع یت های شغلی مختلف اشاره کنیم. تقریبا میتوانیم بگوییم در تمامی گرایشهای رشته مهندسی نفت امکان کار در محیطهای عملیاتی و دفتری (آفیس) فراهم است. البته لازم است بگوییم در این رشته مهم نیست که در چه گرایشی تحصیل کرده باشید؛ زیرا در موقعیت اجرایی، افراد با عملکرد و تخصصشان سنجیده میشوند.
جهت مشاهده آگهیهای استخدام مهندس نفت در سایت ایران استخدام کلیک نمایید.
منبع: ایران استخدام